05.08.2016 – vijlen – 15 km

Vannacht de tweede nacht in de tent geslapen. Afgelopen nacht was het droog. Ik was er eventjes uit midden in de nacht en toen was het een heldere hemel. Maar als ik wakker word, is er geen sprake van mooi helder weer. Het is nevelig en niet warm. Voor woef niet erg en ik vind het ook best. Maar de voorspellingen kloppen niet erg de laatste weken. Ik geef woef te eten omdat we anders wel erg laat pas kunnen vertrekken en blijf daarna nog even vanuit mijn slaapzak naar buiten kijken. Dit is echt leuk en ik wil zo graag gewoon ergens een paar dagen staan en niets ‘moeten’. Ik moet nu eerst opruimen en wil daarna nog even op pad voor een run hier. Ik heb dus niet heel erg veel tijd want alles gaat langzaam. Opruimen, omkleden en dan starten. Het ontbijt laat ik dus maar schieten nu. Niet meer rommelen met warm ontbijt en water koken enzo….

klik voor groot


Het opruimen gaat redelijk snel maar alles kost tijd. Slaapzak opbergen, spulletjes weg en dan de tent inpakken en wegbrengen. Daarna alles naar de auto brengen en omkleden voor de run. Daar ontdek ik dat ik een sport BH aan wil trekken met maar 1 haakje. Dat lijkt me niet handig en zo moet ik dus weer terug naar de auto, sport BH zoeken en weer terug om me om te kleden. De tijd vliegt en ik start uiteindelijk een kwartier later dan gepland eindelijk eens aan de run. Ik kan weer starten vanaf de camping dus dat is erg prettig. Als ik hier straks terug kom, kan ik me even opfrissen en omkleden. Ik hoop rond 12 uur weer terug te zijn als het een beetje mee zit qua route. Al snel zijn waf en ik op pad. Het is soms even zoeken naar de route maar met de kaart in de hand gaat het goed. Eerst weer richting Harles. Dan ergens meteen een smal paadje op dat later in een paadje tussen meidoornhagen verandert. Best mooi maar even zoeken.

klik voor groot


Daarna volg ik het pad tussen de weilanden. Omdat er een dassenburcht zou moeten zijn, is het pad even verlegd met een slinger. Het uitzicht is mooi en de paarden in de weilanden vormen een leuke afwisseling.

klik voor groot


Ook nu zie ik weer de hoog gelegen St Martinuskerk van Vijlen en daar ga ik dus weer heen. Weer even door het dorpje en rechtsaf richting het Bungalow park zoals we gisteren ook deden. Maar straks zullen we doorlopen en een nieuwe route volgen.

klik voor groot


Ik loop nu richting Lemiers en moet even een drukke weg oversteken. Daarna loop ik langs een beekje waar woef wel zin in heeft. Zij gaat dus uitgebreid badderen in de Selzerbeek, een 14,5 km lange beek die 250 meter over de grens bij Vaals in Duitsland ontspringt. Deze Selzerbeek komt als Senserbach uit Duitsland en vormt tussen Vaals en Mamelis de grens tussen Nederland en Duitsland.

klik voor groot

Daarna loop ik Lemiers dan echt binnen. Mooie vakwerkhuisjes en de Catharinakapel uit de 12 eeuw.

klik voor groot

Daarna loop ik blijkbaar over een deel van de oude tramlijn Vaals-Maastricht. Ik kan het me dus echt niet herinneren eerlijk gezegd en heb volgens mij niets bijzonders gezien. Het loont dus blijkbaar echt om van te voren de beschrijving te lezen zodat je niet teveel mist op een route. Ook de watermolen zie ik niet en ook de schuurmolen niet. Ik vraag me bijna af of ik ergens een ander stukje gelopen heb da de route beschrijft…..

In ieder geval loop ik op een gegeven moment weer langs een ander bungalow park van Landal en kom daarna langs Museum Vaals en museumcafe de zwarte madonna.

klik voor groot

Ik moet hier de weg oversteken en loop langs een fruit kweker waar ook een automaat staat met appels en peren. Zal ik een appeltje ‘trekken’? Ik besluit door te lopen en sla rechtsaf een pad in tussen de fruitbomen door. Mooi gezicht en even later kom ik weer op een ander pad met fraai uitzicht.

klik voor groot

Na het fraaie pad kom ik op een splitsing met een wegkruis/oorlogsmonument. Helaas staat de zon pal achter het monument dus de foto mislukt een beetje.

klik voor groot

Ik kom daarna door een natuurgebied Paeds Bent. Inmiddels knapt het weer ook een beetje op en trekt de nevel ook weer weg. Het is echt mooi en stil hier!

klik voor groot

Bij een mooi wegkruis waar ik geen foto van blijk te hebben sla ik linksaf een steil en onverhard pad in. Dit is zo steil dat ik even ga wandelen. Dat lijkt me handiger!

Ik zie weer in de verte de Wilhelminatoren en het universiteitsziekenhuis. Grappig dat je dat allemaal zo goed kunt zien.

klik voor groot

Al snel zijn we weer het bos uit en lopen we weer in de mooie open omgeving. In de verte zie ik het kerkje van Vijlen alweer liggen.

klik voor groot

Het laatste stukje is een heel modderig pad met twee echte modder stukken waar ik dan gewoon maar doorheen loop. Mijn schoenen veranderen op het laatste stukje dus nog in een modderklomp en ook woefje is zwart. Niks aan te doen. Gelukkig heb ik een kammetje bij me en op de camping kan ik mijn schoenen wel afspoelen.

Ik loop verder naar beneden en zie in de verte al de camping liggen. Mooie plek daar en de mogelijkheden om te lopen zijn kennelijk enorm. Ik ben hier nog lang niet uitgekeken en zou best terug willen komen.

klik voor groot

Ik wandel het laatste stukje over de weg naar de camping terug en sta na 15 km bij de auto. Eerst even woefje verzorgen en schoonmaken en daarna snel omkleden. Ik ben iets later dan gepland maar het valt me nog mee. Gelukkig heb ik ruim voor 10 uur mijn vader laten weten hoe de planning was zodat hij dat ook weet.

Ik heb woef snel schoon en droog en ben zelf ook daarna snel klaar. Nu gauw naar het ziekenhuis terug.

Jammer dat ik weer weg moet hier want er is nog genoeg te ontdekken. Wie weet komt het er nog een keer van. In ieder geval ben ik blij dat ik tweemaal hier een rondje heb kunnen lopen en alvast iets heb gezien hier!

gegevens:

* 15 km
* 17 graden

augustus 52 km – 2016 totaal 2.565 km