03.08.2016 – vijlen – 12 km

Morgen wordt mijn moeder geopereerd en daarom vertrek ik vandaag richting Limburg. Ik heb alsnog een plekje voor mijn tent kunnen krijgen op een gloednieuwe camping. Helaas is het heel slecht weer en zijn de vooruitzichten ook bar en boos. Regen en nog eens regen. Als ik naar het zuiden rijd plenst het de hele weg. Het is even droog als ik in de file sta. Dat schiet dus niet op en onderweg probeer ik me voor te stellen hoe ik de tent dan moet opzetten in de regen. Ik heb de grote Guam 3 meegenomen omdat je met regen toch wat meer ruimte wilt hebben. Deze tent heeft ook wat nadelen en onhandige punten maar het is goed om het weer eens te proberen. Bovendien kan de regen me ook niet heel veel schelen want elke keer zeg ik dat we eens in de regen moeten staan om te ervaren hoe dat is. Nu is dus mijn kans.

Ik heb het allemaal snel gevonden en als ik eenmaal heb uitgevogeld waar ik me moet melden, loop ik met de dame van de camping naar het veld om een plekje uit te zoeken. Ik wil graag ‘eerste rij’ staan en dat kan. Ik neem een klein risico doordat de grond een beetje afloopt en er al wat modder ligt aan de rechterkant, maar het gras is verder prima en ook voor de tent is het mooi stevig gras. Het uitzicht is prachtig. Totaal vrij uitzicht zo de ‘heuvels’ in. De koetjes staan nog in de weide. Snel zet ik de tent op en leg de (waterdichte) tassen in de tent. Nu eerst snel omkleden en een stukje gaan lopen want het is al erg laat doordat ik eerst in Roermond ben geweest en daarna dus in de file terecht kwam. Maar dat stukje lopen gaan we doen! Ik heb een korte route van 12 km uitgezet dus dat moet nog wel lukken neem ik aan.

klik voor groot

Ik kan gelijk vanaf de camping gaan lopen en na 30 meter sla ik al rechtsaf het pad op waar ik heen moet. Dat is dus echt heel erg fijn om zo te kunnen starten. Ik ben blij dat ik de Mafate speed heb meegenomen want het is een enorme modderzooi. Ik moet er maar niet op letten en me ook nog niet afvragen hoe ik woefje straks weer schoon en droog krijg. Ik ben er nu, en ik ben al begonnen dus niet zeuren dan maar. Ik loop ineens langs een ongevalskruis van de 12 jarige Wiel Heuts. Hij werd hier op 1 juli 1919 tijdens het ‘heunen’ door een verdwaalde kogel gedood. Heunen is overigens het laten grazen van een koe in de berm. Daarna heb ik uitzicht over Vaals en de Wilhelminatoren op de Vaalserberg. Even later loop ik Holset in. Het Lambertuskerkje zie ik blijkbaar niet hoewel ik het nu in de beschrijving zie staan. Die had ik natuurlijk niet meer van te voren gelezen….

klik voor groot


Het regent nog maar heel licht dus ik ben een enorme bofkont. Ik had tijdens het opzetten van de tent mijn regenbroek aangetrokken voor de zekerheid maar ik had eigenlijk net een droog moment. Dat viel dus erg mee.

Al snel voert de route me naar het Holsetterbos. Het is ontzettend donker daar en natuurlijk ook glibberig en modderig. Jammer dat ik nu niets van het uitzicht zie want bos is ook maar bos. Maar voor nu is het ook wel lekker zo. Af en toe is er een open plek in het bos en zie ik iets van de omgeving. Weer zie ik de toren in de verte. De grafheuvels die ergens hier moeten liggen, zie ik dus ook niet…..

klik voor groot


Grappig genoeg kan ik ondanks het slechte weer zelfs de Universiteits kliniek van Aken zien liggen.

Na een tijdje ben ik het bos weer uit. Hier is weer heel wat te zien maar ik heb toch een beetje ‘haast’. De klok tikt door en ik wil ook gewoon weer terug eigenlijk. Ik loop nu richting Vijlen. Ik zie een geitje dat nieuwsgierig boven de heg tuurt en verderop zie ik al de hooggelegen St Martinuskerk in Vijlen.

klik voor groot


Via een trappenpad ga ik omhoog richting het dorp en loop ik langs de kerk. De kerk is uit 1862.

klik voor groot

Ik loop door het dorp en heb uitzicht over het Selzerbeekdal. De abdij zie ik niet. Daarna sla ik rechtsaf en loop langs een bungalowpark van Landal. Ziet er aardig uit maar lijkt wat gedateerd. De ligging is natuurlijk prachtig zo hoog.

De asfaltweg wordt al snel een veldweg en dat loopt wel lekker ook al is het weer modderig. Het uitzicht daar is ook erg mooi over de velden. Als ik bijna bij de camping ben, moet ik een enorm smal paadje over waar de brandnetels en berenklauw vrolijk over het pad hangen. Ik ben benieuwd of ik de hele nacht verga van de jeuk en prikkels maar dat blijkt mee te vallen. Het is wel een beetje vervelend einde zo want het pad is ook nog eens slecht beloopbaar. Maar goed, ik ben er nu bijna dus doorlopen maar.

klik voor groot

Na 12 km sta ik weer bij de tent. Inmiddels miezert het weer en ik besluit woefje even in de auto schoon te maken. Eigenlijk valt het me nog mee hoe ze eruit ziet en de doeken werken prima dus ze is al snel schoon. We zijn inmiddels zo laat dat ze lekker kan eten en daarna de tent in kan en kan gaan slapen. Ik ga in de tent nog even wat te eten maken en me omkleden. Heb geen zin om dat in de douche ruimte te gaan doen en daarna weer door de modder te lopen in het donker dus zo kan het ook.

klik voor groot

Als woef en ik gegeten hebben en schoon en droog zijn, is het tijd om te gaan slapen. Het is toch geen weer om buiten rond de tent iets te doen en inmiddels regent het ook al keihard. De druppels maken herrie op het tentdoek maar ik ga er maar van uit dat het allemaal goed zal gaan vannacht.

Woef ligt aanvankelijk lekker in haar eigen bedje maar als ik even aan het rommelen ben met mijn kussentje, ligt ze ineens tegen mijn rug aan. Dat lijkt me koud zo buiten haar bedje maar deels onder mijn slaapzak vindt ze het kennelijk best. Op naar morgen dan maar.

klik voor groot

gegevens:

* 12 km
* 17 graden

augustus 27 km – 2016 totaal 2.540 km