24.12.2015 – bonawe to loch etive – 21 km

**24.12.2015 – bonawe to loch etive – 21 km**

Gisteren hebben we boodschappen gedaan in de drukte. Idioot gewoon wat mensen allemaal in huis lijken te halen voor de kerstdagen, alsof de wereld vergaat…. Wij hadden ook niet goed gepland en moesten dus op pad. Van lopen kwam dus niets meer maar een rustdagje kon ook geen kwaad natuurlijk.

Voor vandaag hadden we bedacht dat we bij Bonawe zouden gaan lopen. Ik deed dat vorig jaar ook enkele keren en met prachtig mooi weer. Ik heb daar zelfs eenmaal het water doorgewaad op weg naar het strandje. Geweldige ervaring was dat toen. Ook was ik hier op pad met S. vorig jaar toen we een fiets hadden gehuurd. Ook die dag was het vrij goed weer! We hebben niet het hele stuk samen gedaan omdat ik verder ben gegaan naar het pad langs het meer en S. naar het piertje zou gaan. Helaas kreeg S. toen een lekke band en was het einde dus een beetje gedoe die keer. Overigens zijn we vorig jaar ook vanaf de andere kant gestart met het idee dat we tot het piertje zouden komen, maar dat mislukte toen. Nu stond alles dus op groen om samen een stukje af te leggen zonder gedoe en dat lukte prima. Het enige dat niet meewerkte was het weer. Dat wisten we al van te voren en daar hadden we ons dus al bij neergelegd. Niet de mooie luchten van vorig jaar maar regen en hagel. Ik heb dat in 2013 ook gehad een keer op deze route maar deze keer waren we prima voorbereid en ook voor woef hadden we spullen bij ons.

Bij de start was het nog mooi weer met een zonnetje maar na een minuut of 10 sloeg dat al om en begon het te regenen. Ik had bij de auto alsnog mijn Reebok jack gewisseld voor een Nike vapour jack en dat bleek een goede keuze. Verder had ik mijn zomertight aan met daaroverheen de Montane broek vanwege de wind en de regen en dat was ook prima. De temperatuur was ongeveer 4 graden en met de regen (en een beetje wind) was dit een prima combinatie en had ik verder geen last van het weer. Voor woef hadden we gekozen voor de Cloudchaser en had ik voor de zekerheid de Hurtta regencoat bij me in de rugzak. Ik zag er een beetje uit als een ninja geheel in het zwart maar dat is dan jammer.

klik voor groot

We hobbelden vrolijk langs de quarry en over het eerste deel van de route waar al aardige plassen lagen. Al gauw trok ik me er niets meer van aan en liep dus gewoon door de plassen. Natte voeten zou ik toch wel krijgen.

klik voor groot


Het blijft mooi daar ook al zijn de foto’s deze keer somber en dreigend vanwege het weer. Na 3 km hebben we even genoten van het uitzicht over het meer en zijn daarna weer gauw verder gegaan.

klik voor groot


Na een kilometer of 5 loop je ineens de open vlakte op en dit jaar bleken daar ineens Hooglanders te staan. Ik had me zo verheugd op wat opnames met de drone hier maar met dit weer zit dat er gewoon even niet in.

klik voor groot

We hobbelen over de open vlakte richting het bos en lopen verder richting Dail Pier. We hadden al bedacht dat het geen zin zou hebben om over de hangbrug te gaan en naar het piertje te lopen door de modder aangezien er toch geen uitzicht zou zijn vanwege de wolken en de slagregens. Niks aan te doen. Misschien een volgende keer. We sloegen nog wel even rechtsaf om te kijken of het strandje zichtbaar zou zijn maar dat zag er ook nogal treurig uit. Vorig jaar waadde ik daar door het water met een stralende zon en een schitterende blauwe lucht. Het plan is/was ook om hier een nacht door te brengen maar dat lijkt ook allemaal ver weg met dit weer.

We keren dus maar snel om en slaan nog even linksaf richting het Loch Etive path. Daar gaan we niet overheen en uiteindelijk komen we er ook niet helemaal maar we gaan wel even naar het kolkende watertje waar we normaal met de hangbrug overheen zouden gaan. Vanaf dit pad zie je in de verte het witte huisje bij de pier. Dat is dus voor het eerst voor S dat hij dat ziet nu.

klik voor groot

Na het watertje lopen we nog een stukje door maar we vinden het op een gegeven moment welletjes en keren weer om.

klik voor groot

Op dat moment begint het te sneeuwen en te hagelen en lopen we een klein stukje met wind tegen en dus met hagel in ons gezicht. Maar het houdt snel op en ondanks het rare weer, houden we een oogje op de mooie omgeving. Het is en blijft mooi en het loopt allemaal prima.

Grappig om terug te denken aan vorig jaar toen S de lekke band had. Hij schreef toen in het zand ‘lek…auto’ en pijlen. Op die manier wist ik dus dat hij op weg was terug naar de auto. Nu zijn we gelukkig samen en is er niks aan de hand. De fiets doet het goed en woef doet het goed en ik loop ook goed.

De terugweg gaat wederom veel sneller dan de heenweg en al snel zijn we weer bij de kruising met de pier en even later bij de open vlakte met de Hooglanders. Er staat een koe midden op het pad maar woef doet waf en de koe kiest het hazenpad.

klik voor groot


Als we verder lopen, zien we ineens dat het een heel klein beetje is opgeklaard en dat er ineens sneeuw ligt op de toppen van de bergen. Dat is wel erg mooi en we proberen een foto te maken. Maar het grijze weer werkt natuurlijk niet zo mee.

klik voor grootHet laatste stukje gaat nog even een beetje op en neer maar voor mij is het geen probleem alleen let ik goed op want de natte stenen met het mos zijn op sommige stukken vrij glad.

klik voor groot

Gelukkig is het droog als we na 21 km weer bij de auto komen. Er ligt sneeuw op de toppen naast de quarry. Een mooi gezicht! Ik ga woef even goed afdrogen en S zet de fiets weer op de auto.

klik voor groot

Als we naar het huisje rijden, hagelt het ineens zo keihard dat de weg meteen helemaal bedekt is met een witte laag. Net op tijd weer binnen dus! Zo zie je maar.

Thuis kleden we ons snel weer om in warme kleding, verzorgen woef en eten een lekker warme hap. Op naar de volgende run dan maar weer!

gegevens:

* 21 km
* 4 graden – regen en hagel

december 262 km – 2015 totaal 3.949 km

2 gedachten over “24.12.2015 – bonawe to loch etive – 21 km

  1. Margriet

    Ook met slecht weer genieten. Goed bezig! Het is ook zo’n mooie omgeving. Veel plezier en nog veel mooie run.

Reacties plaatsen niet mogelijk.