18.11.2015 – sauerland – dag 1 – 23 km

ronde 1

Vandaag dan het eerste rondje hier in het Sauerland. We zijn gisteren aangekomen na een trip van bijna 5 uur. We moesten twee keer stoppen omdat ik niet zo lang kan zitten dus dat kost allemaal extra tijd. We hebben dus onderweg ook woef lekker uitgelaten zodat zij ook gewoon ‘goed’ aan zou komen. Het was helaas al donker dus lopen zou niet meer kunnen. Geen probleem, want we hadden al gerekend op het eerste rondje vandaag. Ik had routes uitgezet op de navigatie dus dat zou allemaal wel goed komen. Een heel verschil met 2010 en 2011 toen ook hier was en gelopen heb, want toen had ik alleen een route op de garmin 405 en geprinte routes. Nu zou het allemaal makkelijker zijn, maar omdat S. hier nog niets gezien heeft, zou ik ook gewoon wat routes gaan lopen die ik zelf al gedaan had. Het was immers al 4 jaar geleden dat ik hier voor het laatst was.

Na het ontbijt hebben we eerst even rustig aan gedaan en daarna zijn we vertrokken voor de rode route van de langlaufstrecke. Die is vanaf het hotel en terug ongeveer 13 km dus dat zou een mooie route zijn om te bekijken of het te doen zou zijn met de fiets ook. De route is bovendien ook goed uitgepijld dus dat loopt wel zo prettig. Het weer was echt prima in de ochtend. Ongelooflijk eigenlijk want gisteren bij aankomst regende het en de voorspellingen waren ook heel erg slecht voor deze dagen. Dat was dus boffen. De start van de route was dus echt top met mooie uitzichten. Toen we even het eerste klimmetje gedaan hadden op weg richting de loipes en de parkeerplaats, kwamen we langs de koeien met de bellen om. Dat klinkt toch wel heel erg alsof je in de ‘bergen’ bent. Leuk!

klik voor grootNa 1.500 meter kwamen we op de parkeerplaats waar veel routes starten. Vanaf daar zou ook de rode route aangegeven staan. Althans dat hoopte ik, want het was natuurlijk ook alweer 4 jaar geleden dat ik er was! Maar alles was nog hetzelfde. De parkeerplaats, het huisje daar en de borden. Natuurlijk even een foto maken zoals ik ook van mezelf maakte met woef in 2010 en 2011. Nu was ik er voor het eerst samen met S. op de fiets.

klik voor groot


Vanaf de splitsing hou je de linkerkant aan en daar kijk je direct in een soort dal. Dat is altijd erg mooi en heel anders dan meteen het bos in waar je vooral bospad en bomen ziet. Ik hou daar wel van. Deze route was met de fiets ook goed te doen gelukkig. Zowel qua klimmetjes als qua ondergrond. Dat was dus een meevaller want ik wist het niet zeker.

Daarna waren we snel op weg voor de rest van de run. Ik had voor de zekerheid mijn poles meegenomen (voor modder) maar die heb ik nergens gebruikt. Maar ik heb er ook geen last van zo op mijn rug dus dat is geen probleem verder. Waf had het ook weer helemaal naar haar zin.

klik voor groot

Het weer was nog steeds prima en we genoten volop van de schone lucht en de stilte. Dat is toch wel heel anders dan hier in Nederland waar je heel vaak de weg wel ergens hoort op een afstandje. Als dan ineens het gezoem op de achtergrond weg is en je ‘luistert’ naar de stilte, dan is dat heel bijzonder.

De route was prima aangegeven maar ergens lag het bord ondersteboven op de grond. Ik wist het ook niet meer zeker an de vorige keer en we gebruikten daar de kaart even om te zien welke kant we op moesten. Dat bleek goed en al snel liepen we weer op bekend terrein en zagen we even later ook de borden gelukkig weer. Ik wist dat het vanaf daar heerlijk naar beneden zou lopen weer richting de parkeerplaats.

Ik had deze route de Pure grit aan maar het is echt duidelijk dat dit eerste model (inmiddels zijn er al heel wat nieuwe modellen gekomen) echt niet geschikt is voor gladde stenen wat je gaat er gewoon mee op je bek. Dat liep dus op zich niet optimaal maar lichte schoenen zijn toch wel heel erg fijn!

klik voor groot

Dat laatste stukje loopt natuurlijk heerlijk zo rustig naar beneden en op die manier kom je niet vermoeid weer terug. Het allerlaatste stukje vanaf de parkeerplaats terug naar het hotel loopt al helemaal omlaag dus dat is ook even uitrusten en opschieten! Al snel kwamen we dus weer bij de parkeerplaats.

Toen we langs het kinder skiliftje liepen, maakte ik nog even een foto. Dit jaar hing de lift er wel. Ik wist dat als we de H1/H2 route zouden lopen die ik al eerder had gelopen, we aan de andere kant ook zouden staan met heel mooi uitzicht. Maar zover was het nog niet, want we hadden nu alleen de rode route gelopen!

Veel te snel waren we weer terug bij het hotel maar wel zo gepland, want we wilden eigenlijk gewoon tussen de middag gaan slapen en dan vanmiddag weer voor ronde 2 vertrekken. Helaas zou dat dus allemaal pal op elkaar volgen omdat het nu eenmaal om 16.30 echt al donker is (zeker in een bos). Maar nu eerst lekker een dutje doen om bij te slapen!

gegevens:

* 13 km
* 8 graden

ronde 2

Na ons dutje van vanmiddag na ons eerste rondje, gaan we op pad voor ons tweede rondje van vandaag. Dat zal niet zo lang zijn en we kiezen voor de blauwe loipe vanaf de parkeerplaats. Dat zal totaal ongeveer 8 km zijn vanaf het hotel dus dat lijkt een mooi ommetje zo voor het donker. Het is nog steeds droog dus dat is echt boffen.

Als we vanaf het hotel de weg opklauteren naar de parkeerplaats, valt dat toch weer even tegen want het is best even een stijging zo dat eerste stukje. Bovendien rollen we net uit bed dus we hebben even nodig om lekker warm te lopen.

klik voor groot

Woef vindt het allemaal prima. Wat een verschil met vorig jaar toen ze na die operatie met de poot zat. Nu loopt ze heerlijk mee en heeft plezier voor tien. Nog geen enkel spoor van stijfheid of ongemak.

S. doet het gelukkig ook prima met het fietsje. Inmiddels is die fiets ook al op heel veel plekken geweest!

klik voor groot

We lopen weer langs de koeien met de bellen en langs de parkeerplaats en daarna zijn we weer op weg richting het bos. Het is prachtig weer met een mooi avond zonnetje.

klik voor groot

De blauwe route loopt eerst een beetje naar beneden, heeft daarna een scherpe bocht in de route waarna je steil omhoog gaat. Ik herinnerde me dat van vorige keren maar deze keer was ik heel verrast dat het niets voorstelde. Vooral omdat het heel kort is. Wel steil maar kort. Daar heb ik nu voldoende kracht voor, want eigenlijk merkte ik niets. Het zijn juiste de langere klimmetjes die nog wel eens een dingetje zijn. Niet zozeer korte steile. Maar S. had daar wel even moeite met de fiets vooral door de modder aan het begin waar je natuurlijk de snelheid kwijtraakt om te kunnen klimmen (overigens zou hij de laatste keer dat we deze route kiezen wel gewoon omhoog fietsen).

klik voor groot

Omdat deze blauwe route zich weer samenvoegt bij de blauwe en de rode op ongeveer 1.500 mtr van het eindpunt, gaat het laatste stuk dus alweer heerlijk naar beneden. Dat is dus een prima rondje: kort, even klimmen en dan weer heerlijk dalen. Daar kom je dus uitgerust en opgefrist van terug! Maar toen we op de parkeerplaats stonden, vonden we het veel te kort en na een op de kaart gekeken te hebben, besloten we een lusje te maken en sloegen linksaf.

Dat ging alweer meteen omhoog maar het uitzicht was fraai.

klik voor groot

Dat is overigens best nog even een dingetje. Eigenlijk ben je al ‘klaar’ voor je gevoel en als je dan een lusje eraan vast knoopt dat een beetje zwaarder is dan normaal (namelijk de klim), dan voelt dat helemaal extra zwaar. Alles tussen de oren dat is duidelijk.

Helaas bleek er alleen helemaal geen pad naar rechts te zijn voor de lus, en sloegen we dan maar linksaf om zo weer op de route te komen (volgens de kaart). Dat was weer een stukje bospad omhoog….. Maar nee hoor, er was helemaal geen pad naar de route maar als we linksaf zouden slaan, zouden we over een steil graspad weer terug kunnen naar de route. Ehm.. mooi was het wel!

klik voor groot


We probeerden het een stukje maar ik vond het echt eng met de fiets en was bang dat S. over de kop zou slaan op weg naar beneden. We klauterden dus weer omhoog om dezelfde weg weer (naar beneden) over de weg terug te gaan. Volgens mij vond S. me maar een zeikerd maar veiligheid voor alles.
Daarna waren we snel weer op de parkeerplaats natuurlijk want we konden nu zo naar beneden rennen. Gelukkig had ik mijn lekkere trailschoenen weer aan in plaats van de Pure Grits van vanmorgen dus dat liep allemaal veel prettiger.

We gingen nog even bij het huisje kijken naar de andere routes die waren uitgezet en werden daar nog aangesproken door iemand die op zoek was naar zijn hond. Rot als je je hond kwijt raakt daar! Ik ben altijd blij dat waf een beetje in de buurt blijft.

Na 10 km stonden we uiteindelijk weer bij het hotel. Totaal 23 km gelopen maar het voelde op deze manier natuurlijk als een ommetje. Na de run zijn we broodjes gaan halen in Hallenberg en lekker vroeg ons bedje in gedoken. Morgen weer een dag.

klik voor groot

gegevens:

* 10 km
* 6 graden

november 172 km – 2015 totaal 3.526 km

Een gedachte over “18.11.2015 – sauerland – dag 1 – 23 km

Reacties plaatsen niet mogelijk.