22.10.2015 – roeibanen (MAF test) – totaal 13 km

**22.10.2015 – roeibanen (MAF test) – totaal 13 km**

Vandaag besloot ik naar de roeibanen te gaan om weer even continu te lopen en als het zou lukken een MAF test te doen. Dat is niet helemaal vergelijkbaar met andere MAF tests, omdat ik nu met rugzak loop en er bovendien tot mijn verrassing een vrij stevige wind staat rond de roeibanen. Maar ik ga het toch proberen om te kijken waar het schip strandt. Ik kies deze keer voor een 3 mile MAF test en loop daarna nog een ronde.

Ik pak het iets anders aan dan voorheen, want normaal loop ik eerst een mile op RWR als opwarming maar ik vind de RWR niet zo prettig op die manier en besluit dat voor deze korte MAF test niet te doen maar meteen na de warming up te beginnen met de 3 miles. Dat gaat goed maar ik merk wel duidelijk verschil met de richting van de wind.
Tot mijn verrassing (off eigenlijk ook weer niet) is mijn MAF test maar liefst 22 seconden per mile sneller dan de laatste keer in juli dat ik een 3M MAF test liep (ook zonder de RWR warming up). Dat was toen een van de beste MAF tijden. Sinds vorig jaar is de MAF tijd meer dan 40 seconden/mile verbeterd.

Dat is dus een aardige verbetering onder niet ideale omstandigheden. Het maakt overigens helemaal niet echt uit, want je kunt bijna nooit dingen vergelijken. Wind, temperatuur, vochtigheid, en gewicht zijn allemaal factoren die een rol spelen. Wat je wel heel duidelijk ziet, is dat over de tijd heen er echt een enorm verschil is ontstaan en dat is leuk. Het zorgt er ook voor dat ik nog makkelijker lang kan lopen en met minder belasting voor het lichaam. Ik krijg soms het idee dat mensen geen zin hebben om in deze training te investeren en bang zijn dat ze langzamer worden. Nee dus. Ik zie PRs in trainingen voorbij komen die zich niet uitbetalen in wedstrijden. Ik zie ook trainingen met torenhoge hartslagen. Dat is prima, want iedereen pakt een training weer anders aan en het blijft interessant om te kijken wat nu wel werkt en wat niet. Ik wilde dit soort training een kans geven en het werkt. Dat is duidelijk en bovendien loopt het nog erg prettig ook.

Overigens had ik de eerste ronde tot tweemaal toe last van honden. Ik ging elke keer aan de andere kant lopen op de baan maar dat weerhield de honden (en baasjes) er niet van om gewoon keihard op ons af te komen rennen. Eenmaal viel ik dus tot twee keer toe bijna over een enge herder. Ik begrijp daar dus echt helemaal niets van.

Na de MAF test heb ik nogmaals 3 mile gelopen. Daarbij heb ik iets meer op tempo gelet en daarbij trad dus uiteindelijk wel drift op vanwege de wind. Maar toch niet slecht.
De volgende training ga ik weer schakelen tussen 130 en max 140. Dat is heel lastig maar een goede oefening en niet belastend. De volgende MAF test duurt dus nu weer even. Ben benieuwd.

klik voor groot

Op naar de volgende ronde dan maar weer.

gegevens:

* 13 km
* 15 graden

oktober 212 km – 2015 totaal 3.244 km