14.08.2015 – ijsseldijk – 21 km

**14.08.2015 – ijsseldijk – 21 km**

Gisteren was het echt niet te harden. Hoge temperatuur en een warme dikke kleffe lucht. Echt niets aan. Vannacht heeft het heel erg geregend en ook was er onweer maar dat heeft totaal geen verkoeling gebracht helaas. Vanmorgen dan maar redelijk vroeg op pad gegaan. Hoewel ik twijfelde, koos ik toch voor het rondje met de pontjes langs de hele IJssel voor vandaag. Nadeel van die route is dat je nergens meer terug kunt of af kunt snijden. Als je eenmaal over bent gevaren, dan moet je doorlopen tot Gouderak om weer met de andere pont over te steken naar Moordrecht en vanaf daar weer via Nieuwerkerk terug te lopen. Dat is dus minder prettig dan lekker slingerend door het natuurgebied te lopen waarbij je elke afstand kunt kiezen die je wilt en ook eventueel rekening kunt houden met wind en/of zon. Maar ik had gekozen voor die route en ik dacht dat het wel zou gaan. Woef was natuurlijk thuis met dit rare weer. Niets aan voor haar.

Ik hobbelde dus eerst naar het pontje bij Ouderkerk. Gelukkig een vervanger voor de schipper die altijd zo chagrijnig doet. Deze was erg vriendelijk en we kletsten wat over de stroming in de IJssel. Ik wil namelijk graag een keer de IJssel oversteken en dan vanaf het jachthaventje het Loetbos bereiken. Het is na de oversteek maar 3 kilometer varen naar het eetcafe waar we al eens hebben gezeten.

klik voor groot


Als ik over ben gestoken met het pontje sla ik linksaf om langs het water naar Gouderak te lopen. Volgens mij ligt het pontje op een kleine 10 km van de start (hetgeen dus helaas niet blijkt te kloppen) dus dat is een mooie eerste lap. Ik ga van start en loop op beat muziek voor een constante cadans en dat loopt op zich wel redelijk maar ik vind het toch tamelijk vervelend lopen eigenlijk. Tot overmaat van ramp gaat de zon flink schijnen en is het niet te harden zo warm. Klam en vochtig, echt niks aan. Ik zie na 6 kilometer dat mijn hartslag begint op te lopen en het is lastig om binnen MAF te lopen omdat ik het zo ontzettend warm heb. Het tempo is niet verkeerd maar ik heb het echt heel erg warm. Ik gebruik bloedverdunners en met warm weer ben ik altijd extra voorzichtig. Geen zin in een een of andere (hersen)bloeding ofzo. Ik zie al zoveel purperrood aangelopen lopers om me heen! Aan de andere kant wil ik ook geen stolsel vanwege uitdroging (bloed dikt dan in). Ik doe dus maar gewoon ‘normaal’. Omdat ik denk dat ik vlakbij Gouderak ben en ik wel een pauze lap kan doen, klok ik af. Helaas blijk ik nog helemaal niet bij Gouderak te zijn: het pontje is nog 2 kilometer! Maar niet getreurd, uiteindelijk kom ik natuurlijk ook bij het pontje en daarna sla ik weer linksaf richting Nieuwerkerk.

klik voor groot

Ik hoop dat ik bij een cafe wat appelsap kan kopen maar alles is dicht en winkels zie ik zo gauw niet. Dan maar doorlopen. Misschien dan bij het cafe bij de steenovens.

Ik loop door en erger me aan het schuin lopende fietspad. Erger dan ooit! Ik heb ook ineens de wind tegen. De zon is weg maar er is wind gekomen en die waait vrolijk in mijn gezicht. Mijn pet is dus nu veel te heet. Die had ik opgezet vanwege de zon aan het einde van de eerste lap maar is dus nu alleen maar warm en vervelend. Ben ik er al?

Ik loop door en zet de beat wat lager vanwege de wind. Dat loopt redelijk maar wel langzaam maar ik kom er wel…. Helaas zie ik al vanaf de dijk dat het cafe bij de steenovens ook gesloten is. Nog geen appelsap dus. Ruim een kilometer na de steenovens is mijn eigen water ook op tot mijn verrassing. Dat is een tegenvaller want ik ben er nog niet!

Ik klik de afstand eens aan en zie dat ik ruim over de 20 km heen zal gaan en als ik over de dijk blijf lopen echt veel meer. Omdat ik ook geen water meer heb, kies ik ervoor om toch maar Hitland op te lopen en dan in een rechte lijn terug te lopen naar de start. Door de wind heb ik echt moeite om de HF netjes binnen MAF te houden maar het lukt gelukkig wel. Maximale HF blijft rond de 138 dus dat is op zich niet verkeerd want ik heb ook inmiddels dorst, ben warm en begin moe te raken. Geen idee waarom.

Gelukkig nader ik de golfbaan en na ruim 21 km sta ik weer bij de auto. Genoeg voor vandaag!

gegevens:

* 21 km
* 23 graden

augustus 173 km – 2015 totaal 2.583 km