review: nieuwe schoenen: Adistar Boost

**review: nieuwe schoenen: Adistar Boost**

Vanzelfsprekend is deze review samen met reviews van andere merken en modellen terug te vinden op de review site

Aangeschaft in augustus 2013 als schoen die geschikt is voor de langere duurlopen. Naast de Pure Flow serie van Brooks, de Kinvara 3, de New Balance MR10 en de Asics Gel lyte 33-2 wilde ik toch een schoen die echt ‘anders’ was dan deze 4 mm schoenen die erg weinig comfort en demping bieden. Ik loop prima op de andere schoenen, deed op de Pure Cadence mijn langere duurlopen rond de 30 km en zelfs de 45 km, maar ik wilde toch een schoen met meer ‘comfort’ aan de renstal toevoegen. Dat moest een schoen zijn die in de eerste plaats ‘laag’ was aan de laterale malleolus en dat bleek geen gemakkelijke opgave. Ik heb van alles gepast, in diverse winkels. Goed geluisterd naar de adviezen en opmerkingen van de verkopers en me verbaasd over de tegenstrijdige dingen die ik hoorde. Maar met het enorme assortiment schoenen dat tegenwoordig voorhanden is, is het ook niet eenvoudig op de hoogte te blijven van alle modellen. Onderstaand mijn eerste review en indruk.

**Heel to toe drop**

De schoen heeft een offset van 10 mm

Hoe zit de schoen?

Uiteindelijk paste ik de Adistar Boost eens. Ik had in Berlijn al een keer snel de schoen gepast en meteen weer uitgetrokken omdat de schoen te hoog aanvoelde. Maar toen ik deze schoen aantrok, voelde het direct als een soort slof. Is dat een schoen? Wel heel anders dan de andere schoenen die ik heb, want de voorvoet leek heel smal. Daarmee bedoel ik dat de schoen ‘aan de voet’ zit en niet veel ruimte heeft om de voet. Toen ik nog eens goed keek, leek het materiaal van de upper op een soort compressie T-shirt. Nergens zitten vervelende plastic lijntjes en dingetjes die kunnen irriteren. Alles voelt heel zacht, maar inderdaad aansluitend rond de voet. Toch koos ik een half maatje groter dan ik normaal draag en dat zat beter bij de tenen, maar sluit nog steeds mooi aan. Een halve maat groter betekent dus grootte in de lengte (bij de tenen) maar niet een ‘bredere’ schoen. Dat is prettig. Kortom: de schoen voelt als een slof.

**Hoe loopt de schoen?**

Tijdens de pas sessie even naar buiten geweest om een paar rondjes te lopen. Dat loopt heel gek en anders dan de andere schoenen. Maar niet extreem springerig. Natuurlijk heb je wat minder contact met de ondergrond, wat je wel hebt met de MT10 of MR10 maar de schoen zit wel lekkerder rond mijn voet en loopt wel aardig.

Ik was dus vol goede moed toen ik mijn eerste rondje op de schoen ging lopen. Wandelen ging heerlijk, het voelde allemaal erg licht en comfortabel. Toen ik ging inlopen, voelde het al wat minder. Ik ben enkele malen gestopt om de rechterschoen opnieuw te veteren. Er drukte ergens iets bovenop de wreef, maar ik kon er niet echt achter komen wat er nu precies drukte. Het lopen ging moeizaam, het leek alsof ik elke stap de grond in trapte. Mijn kracht kwam helemaal niet terug, maar verdween volgens mij rechtstreeks de grond in. Merkwaardig. Na het warming up rondje zette ik de metronoom aan. De cadans kon ik onmogelijk halen op deze schoenen. Had ik nou een slechte dag? Ik zette de metronoom uit en liep op mijn eigen cadans. Ik probeerde snelheid te maken, probeerde mijn voeten goed op te tillen maar niks lukte. De tijden per lap waren niet eens zo slecht, maar ik moest voor elke meter vechten en ik werd moe. Of toch niet? Heel langzaam proberen te lopen dan? Uiteindelijk kwam ik bij een stukje onverhard en ging daar een rondje lopen. Dat liep eigenlijk wel lekker zo. Maar zodra ik weer op de hardere ondergrond kwam, was het over en uit. Hoewel ik 10 km ermee liep, voelde iedere stap als een gevecht met en tegen de schoen. Ik kan er blijkbaar niet op lopen.

De volgende dag had ik een harde, pijnlijke plek boven op de wreef van mijn rechtervoet. Heel merkwaardig voor een schoen die zo heerlijk comfortabel aanvoelt en eigenlijk geen naden of hardere dingen in het upper heeft verwerkt. Maar ondanks driemaal opnieuw veteren lukte het me niet om de schoen goed te krijgen aan de rechtervoet.

**Technisch:**
O Energy Capsule Boost Heel Unit – Every step becomes charged as the Boost midsole absorbs some of the energy from your footstrike and charges it into forward momentum.
O TechFit Upper Support – The seamless upper is supported by TechFit material, which offers you a flexible yet secure feel around your entire foot.
O Flexible Textile Upper – The textile upper is lightweight and is able to adjust to the shape of your own foot ensuring a comfortable fit.
O Welded Synthetic Overlays – Enhances the fit and strength of the upper and helps decrease upper weight further.
O External Heel Counter – For a snug heel fit and comfort in motion with enhanced support and stability.
O FORMOTION – Adapts to the ground to ensure the smoothest, most comfortable run possible.
O Midsole Temperature Resistance – The Boost midsole is 30% more temperature resistant than traditional EVA compound, keeping the feel of the trainers the same and allowing it to last longer with changing conditions.
O TORSION System – Midfoot shank which adds strength and integrity to the trainers.
O MiCoach Compatible – This shoe is compatible with the Adidas MiCoach sensor, helping you keep track of your statistics such as distance, speed and calories and much more.
O adiPRENE – For superior cushioning at impact.
O Continental Rubber Outsole – For superb grip, more durable and longer lasting mileage.
O Weight: 312 g (size UK 8.5) niet gewicht dat ik heb afgelezen bij een USA 11)

**Conclusie:**

Een comfortabele schoen om mee te wandelen. Maar ik kan er blijkbaar niet op lopen. De sprong van 4mm terug naar 10 mm als afwisseling is ook geen goed idee wellicht. Maar of het nu aan de schoen zelf ligt, of aan de 10 mm, dat weet ik dus niet want de schoen is alweer retour. Ik durfde het niet aan om er meer kilometers op te maken. Misschien een gemiste kans, dat weet ik niet. In ieder geval zeker een schoen om eens uit te proberen als je op zoek bent naar een lichte, fijn zittende schoen. Als de schoen wel bij je past en bij jouw loopstijl, is het waarschijnlijk zeker een kandidaat.

Pluim voor Run2Day Rotterdam voor de uitstekende service