07.07.2013 – workshop chi running

**07.07.2013 – workshop chi running**

Vandaag een workshop chi-running gedaan. Ik heb alle boeken van Denny Dryer al gelezen in 2011 en de metronoom kocht ik ook al in 2011. Overigens volgde ik toen ook een workshop Pose techniek en volgde ik in 2012 een clinic Chi Running. Al met al dus allemaal niets ‘nieuws’ maar wel weer een mooie mogelijkheid om eens iemand kritisch naar mijn loophouding te laten kijken. De uitgangspunten van chi running zijn niet erg moeilijk en de belangrijkste zijn ‘lopen als een naald in een wattenbol’, hellen vanuit de enkels (niet geknikt in de heup dus), hoge pasfrequentie, goed armzwaai. Kort en krachtig: eigenlijk lopen als een soort ‘wiel’. In principe maakt het me helemaal niet uit welke gedachten er aan een stroming ten grondslag liggen. Biomechanisch zijn enkele dingen goed te verklaren en zullen ze zeker zorgen voor een goede loophouding: kort grondcontact (dus hoge cadans), niet voor het lichaam landen maar onder het lichaam (anders rem je af en krijg je ook een grotere belasting op knie gewrichten en scheenbenen) en het lichaam niet boven of achter de heup houden. Het risico met het ‘hellen’ principe is dat je toch een knik gaat maken vanuit de heup waardoor je een groter probleem krijgt.

Ik maakte al kleine passen zonder actieve enkel. Dat was wel goed te zien op de video. Mijn voet hing met de tenen rustig naar beneden bij de ‘achterzwaai’ en ik trek mijn tenen niet op. Ik loop een beetje met een vlakke voet en heb achter geen grote zwaai. Momenteel heb ik – zoals ik al verwachtte – soms een beetje rare ‘knik’ vanuit het bekken. Ik denk dat dit allemaal gekomen is toen ik vanwege mijn rug advies kreeg over mijn bekken. Ik heb dat nooit helemaal begrepen en heb dus eigenlijk iets totaal verkeerds ‘aangeleerd’. En dat is nu precies wat ik eigenlijk alleen maar wilde weten. Daarvoor heb ik dus even finetuning gekregen. Of ik nu daadwerkelijk met de armzwaai volgens de chi running of de beenzwaai volgens chi running ga lopen, weet ik echt niet. Ik loop ook een beetje zoals ik loop en zoals ik nu gemerkt heb, is een verandering van iets dat geen problemen opleverde al kilometers lang ook niet altijd een goed idee.

De tips voor helling op en af lopen kende ik al maar waren nuttig om nog even te oefenen.

Al met al een geslaagde dag waar ik heel wat heb opgepikt.