28.10.2010 – sauerland dag 3

28.10.2010 – sauerland dag 3

De derde en laatste dag ook weer begonnen met een lekker ontbijtje. Niet origineel, toasts met roerei (vanwege de eiwitten) en een broodje met kaas (volgende keer neem ik zoet, ook vanwege de koolhydraten). Het was aardig weer, niet te warm, een zonnetje en weinig wind. Van de receptioniste had ik gehoord dat de langlauf loipes die vlak bij het hotel begonnen ook prima waren om hard te lopen. Omdat het de laatste dag was, en ik nog andere plannen had en ook nog naar huis moest rijden, heb ik gekozen voor de kortste (blauwe) route. Dat zou dan totaal ongeveer 8 km zijn vanaf het hotel en terug. Dat leek me prima. De borden zouden ook goed zijn aangegeven en dat bleek te kloppen.

klik voor groot

Vanaf de parkeerplaats bij de skihut starten allerlei routes, die allemaal met pijlen zijn aangegeven. Ik had echter al gehoord in het hotel dat er een aantal kleine pijltjes zouden ontbreken aan de routes. Niet aan te raden dus, althans niet zonder de route in GPS bij de hand.

klik voor groot

De route startte over de brede harde weg, en al snel boog de weg af richting het bos met een mooi en goed begaanbaar stijgend pad. Dat was allemaal prima te doen, ook al zie ik dat het toch aardig heuvelopwaarts liep allemaal.

Als je dat vergelijkt met nederland waar ik de duinen in Scheveningen al best op en neer vind gaan…. dan stelt dat dus allemaal niets voor in vergelijking met de heuvels die ik nu gelopen heb!

Het hele traject was prima te rennen en ik heb de hele route verder uitgelopen dus geen foto’s meer kunnen maken.

Wel aan het einde nog een mooi doorkijkje:

klik voor groot

En de start van de route nog een keer (met eigenwijs hondje die wel de andere kant op wil dan de pijlen aangeven)

klik voor groot

Zo kwam er dus een einde aan 3 dagen Sauerland met prima weer en prachtige routes. Totaal 38 km gelopen en nog wat gewandeld ook natuurlijk. Echt zeer de moeite waard maar wel enkele lessen geleerd: blarenpleisters meenemen (had ik, maar waren op na de tweede dag), altijd GPS bij je met de route die je wilt gaan lopen en eventueel de geprinte kaart (had ik), iemand laten weten waar je precies loopt (had ik ongeveer gedaan, zou ik de volgende keer beter doen hoewel ik nu het gebied beter ken en weet hoe ik makkelijker de routes in de GPS kan krijgen), altijd water en eten bij je hebben (had ik).

Mijn voorbereiding heeft dus aardig wat tijd gekost, maar is dubbel en dwars de moeite waard geweest. Zo ben ik iedere keer goed voorbereid gaan lopen. Het enige dat ik niet had gedaan, was van te voren precies het hoogteverschil van de route uitpuzzelen. Inmiddels weet ik ook beter hoe dat moet, zodat ik beter daar dingen in kan aanpassen. Het is bijvoorbeeld onnodig om via een dorp te lopen (ook nog minder mooi dan bos) om vervolgens op de terugweg weer heuvelop te moeten lopen richting de start. Via Google Earth kan je heel mooi van een route het hoogteprofiel bekijken en dan dingen aanpassen. Voor een volgende keer ga ik dat dus ook doen.

Gegevens:

* totale afstand 8,2 km
* temp 11 C
* gem BPM 130

rondje in google earth openen

Totaal oktober 151 km – 2010 totaal 1.296 km