review: schoenen – Merrell Bare Access

**review: schoenen – Merrell Bare Access**

Voor afstandlopers en lopers die hun eerste stappen zetten op het minimalistische pad is de Bare Access een prima schoen. Wel het ‘barefoot’ gevoel maar wel een schoen met wat cushioning. De schoen heeft een 0 mm heel to toe drop (officieel 0,1 mm want voorvoet op 12,6 mm, hiel op 12,5 mm).

Specificatie van de website van Merrell:

UPPER / LINING
Barefoot strobel construction offers flexibility and comfort
Synthetisch materiaal en mesh upper
Reflectie voor verhoogde zichtbaarheid
Ademende mesh voering aan de binnenzijde, behandeld met Aegis antibacteriele oplissing tegen geurtjes
Geintegreerd voetbed met 2mm EVA

MIDSOLE / OUTSOLE
8mm M Bound
0mm ball to heel drop
Kan in koud water uitgewassen worden, aan de lucht laten drogen
Merrell Bare Access Sole / Sticky Rubber Pods

Als je de schoen uit de doos haalt, valt direct het lage gewicht op van de schoen. Super licht, net alsof het geen echte schoen is. De mesh bovenkant voelt lekker luchtig en zacht aan, de veters zien er prima uit.

Daarna natuurlijk de eerste pasbeurt. Als je deze schoen voor het eerst aantrekt, voelt de schoen direct als een handschoen die heerlijk om de voet zit. Veel ruimte rond de tenen zonder dat de schoen er als een pippo schoen uitziet. De veters laten zich makkelijk aantrekken en met slim veteren kan de schoen helemaal goed aansluiten aan de voet. Ook zonder sokken zou deze schoen heerlijk zitten, hoewel ik bij sommige reviews lees dat mensen soms wat last hebben van schuiven aan de achterzijde. Ik merk dat niet, want ik draag altijd sokken. Aan de achterzijde van de schoen zit een lipje waarmee je heel makkelijk de schoen aan kunt trekken. Er zit geen losse zool in de schoen.

De eerste kennismaking met de schoen was tijdens een wandeling, omdat je even moet wennen aan 0mm heel to toe drop. Nooit direct overstappen, maar langzaam opbouwen. Meestal krijg je zelfs een schema bij de schoen geleverd. Vraag anders bij Merrell de folder aan.

Bij de eerste run op de schoen voelt het eigenlijk heel natuurlijk. Je voelt echt de grond en hebt een prima grond contact. Landen op de hiel wordt automatisch afgestraft, de schoen is echt geschikter voor middenvoet landing. Je loopt immers niet voor niets op 0mm heel to toe drop schoenen. Hou er rekening mee dat bij een loop over het strand de schoenen zich snel vullen met zand door de opengewerkte mesh upper.

Bij een eerste echte serieuze training op de Merrells was het plan om er eerst eens 15 minuten mee te lopen. Maar na de eerste 15 minuten voelden de schoenen zo heerlijk aan, dat ik zonder problemen een tweede 15 minuten eraan gekoppeld heb. Alles voelde natuurlijk, en bovendien was het erg makkelijk om met deze lichte schoenen een hoge cadans te halen. Ik moest echt met moeite terugkeren naar de auto om de schoenen te ruilen voor de Kinvara 3. Ook na de run geen enkel probleem gevoeld met deze schoenen.

Over de levensduur van de schoen kan ik op dit moment (oktober 2012) nog niets zeggen, aangezien ik er nog niet veel kilometers op heb gelopen. Op dit moment zien de schoenen er nog goed uit, maar ik heb veel reviews gezien van zolen die na 1 run al veel slijtage vertoonden, of zelfs loslieten aan de zijkant. Daar heb ik nu nog geen last van, maar de tijd moet het leren en aangezien ik per schoen nauwkeurig bijhou hoeveel kilometers erop gelopen wordt, zal ik de review binnenkort updaten.

Conclusie

De overstap naar zero drop schoenen kan gemakkelijk op deze schoen gemaakt worden. De schoen biedt een prima contact met de grond maar geeft toch nog net wat cushioning. De pasvorm is prima. Aanrader.

Korte vergelijking met Sonic Glove

In vergelijking met de Sonic Glove is de zool van de Bare Access wat breder en vooral de hiel is veel breder en dat loopt een stuk prettiger. De Sonic Glove heeft een smalle hiel en dat loopt heel anders. Ik kan verder weinig schrijven over de Sonic Glove omdat ik die schoen heb teruggestuurd vanwege de (smalle) zool, maar het is zo opvallend dat ik het hier wel wilde noemen voor het geval iemand de twee modellen aan het overwegen is. De maatvoering is ook anders: de Sonic Glove is smaller bij de voorvoet en de tenen en daardoor heb je een halve maat groter nodig dan van de bare Access.

Overigens zijn er nog meer reviews van schoenen te vinden op de review pagina

3 gedachten over “review: schoenen – Merrell Bare Access

  1. HansR

    Ik herken de meeste dingen die je over de Bare Access en Trail Glove zegt. Met de duurzaamheid is het vrij droevig gesteld (zoals je aan de foto op m’n site hebt gezien :-) )

    Zelf loop ik bijna altijd zonder sokken en ik heb nauwelijks problemen ervaren hiermee bij de Bare Access.

    Het enige waar ik me kan ik me niet echt in kan vinden is je opmerking over de maatvoering. Ik heb namelijk zelf niet het idee dat die (qua toe box) verschilt van de Trail Glove. Of begrijp ik je verkeerd?

  2. max

    Je hebt gelijk, ik had de Sonic Glove. Die schijnt (bijna) gelijk te zijn aan de Trail Glove, maar is het niet. Ik heb het veranderd!De Sonic Glove koos ik vanwege de waterafstotende laag. Maar dat bleek dus geen succes.

Reacties plaatsen niet mogelijk.