07.05.2017 – hitland – 14 km

Vandaag heb ik de hele middag zitten studeren voor dat vervelende examen op 24 mei. Maar inmiddels ben ik ijskoud geworden en stijf en wil toch nog wel even wat bewegen. S. is zo lief om met me mee te gaan en tegen half 8 gaan we alsnog op pad voor een rondje. Wafje kan deels in de kar dus dat is prettig. Ik heb geen idee wat ik wil gaan lopen. Continu? Iets met snelheid? Ik ben nog steeds koud en stijf en heb zelfs over mijn giletje een Lafuma jackje aan bij de warming up.

Tijdens de eerste kilometer heb ik dat jackje natuurlijk al uit en terwijl S. dat lief voor me opruimt, loop ik vast door. Mijn Garmin zegt op dit eerste stukje altijd dat ik heel langzaam loop maar dat kan me niet zoveel schelen. Eerst maar eens op gang komen en de dijk op. Waf zit al in de kar want ze liep alleen maar graspollen en hoopjes aarde te vreten en daar worden we soms een beetje gestoord van. Jasje aan en in de kar dus! Al gauw lopen we op de dijk. Eigenlijk gaat het lopen niet eens zo slecht. Ik ga maar eens kijken wat ik ervan kan bakken en langzaam neemt het tempo wat toe. Zal ik 2000-tjes gaan doen ofzo?

Bij elke afslag vraagt S. waar ik heen wil. We lopen de eerste voorbij en de tweede ook. Op de dijk staat een forse wind maar het gaat goed. Eens kijken waar ik naar kan doortrekken. Mijn tempo mooi hoog en dat voelt goed. Natuurlijk ben ik nu niet meer zo spraakzaam en zeker niet met de wind. Mijn ademhaling hou ik op 2/2 omdat ik dat nu eenmaal makkelijk vind als ik op tempo loop. Het lopen gaat goed maar ik ga best snel als training. Te lang heeft geen toegevoegde waarde dus hoe ver ga ik nu? Ik besluit een lap van 5.000 mtr te maken, even te wandelen en daarna nog een snelle 5.000 mtr lap te doen als dat zou lukken. Dan zou ik 10 snellere kilometers hebben gedaan. Continu training en snelheids training! Eerst maar eens het eerste lapje afmaken en dat gaat prima. We lopen het natuurgebied weer in en doen waf uit de kar. Ze mag hier lekker een stukje snuffelen en draven.

Ik reken een beetje uit hoe we een mooie continu ronde van 5 kilometer kunnen maken. Eerst terug naar de steenovens, de dijk weer op en over de ‘s Gravenweg terug richting de koeien en terug naar de golfbaan. Dat zou precies moeten kunnen en zo doen we het ook. S. doet woef in de kar en ik start mijn tweede snellere lap weer. Ik moet nog wel even de dijk oplopen maar dat gaat prima. Mooie oefening want als je niet voldoende ‘over’ hebt, kost het daarna moeite om op tempo door te lopen. Maar het hele stuk over de dijk tegen de wind in gaat het prima. Ik zie dat mijn tempo nu zelfs sneller dan ik had gepland. Ga ik dat vasthouden?

klik voor groot

We lopen over de ‘s Gravenweg en langs de koeien. Het gaat prima en mijn kilometers worden elke keer een stukje sneller. Dat heeft ook met de wind te maken denk ik maar ook met mijn gevoel. Als je net begint aan een snelle lap wil je niet tekort komen maar als je over de helft bent, dan voel je wel dat er nog meer in het vat zit. Dit is dus een mooie oefening voor de HM in Edinburgh. Mooi op tempo beginnen en na de eerste helft voelen hoe het gaat en versnellen. En dan niet te gek maar een klein beetje. Zelfs een paar seconden per kilometer maakt al uit op de eindtijd weten we inmiddels. Vorig jaar ging het erg goed en het zou gewoon leuk zijn als het dit jaar weer net iets beter zou gaan.

klik voor groot

Ik ben verrast dat het zo goed ging eigenlijk. Tempo en continu in 1 training gelopen. De komende drie weken niet meer dit soort trainingen. Ik merk er nu niets van maar teveel is niet goed en onnodig. Ik wil nog wel een 15 km continu ronde doen op gematigd tempo en eventueel een tempo training op kortere stukken en dat is het dan. Rustig aan voor de HM en vooral niet vermoeid aan beginnen. Op allerlei factoren als het weer en het lichaam heb ik weinig invloed verder. Ik heb dit hele seizoen nog niet eenmaal in een rokje gelopen omdat het koud was en je zult zien dat het ineens warm is op de HM dag. Daarom liep ik ook bijna tot het einde in mijn giletje vandaag. Alleen op de laatste kilometer trok ik het uit omdat ik wel erg warm werd en dat kwam vooral door de wind die ineens in de rug blies. Dan word je extra warm en dat is niet prettig. Op de Hm dag ga ik hoe dan ook in korte mouwen (of topje) en rokje. De fout van te warm kleden tijdens een race maak ik niet meer!

Wafje gaat weer uit de kar en ik wandel lekker samen met S. terug naar de auto. Ik ben tevreden. Het wordt nog wel wat met dit oudje!

gegevens:

* 14 km
* 15 graden

mei 64 km – 2017 totaal 1.268 km