26.12.2016 – kilchrenan – 12,5 km

Vandaag gaan we het rondje dan lopen dat we eigenlijk gisteren hadden willen doen. Toen waaide het keihard en regende het ook hard en zijn we uiteindelijk in de namiddag nog even gaan lopen. Vandaag lijkt het er beter uit te zien en we rijden richting de start. Dat is hier maar iets meer dan 2 km vandaan maar we vinden het rondje zo wel ver genoeg voor wafje en dan hoeven we ook niet over de weg. Zo gezegd zo gedaan en al snel staan we weer geparkeerd bij de ingang naar de route. Eerst wordt dat even buffelen tegen de wind in en dat door een totaal open vlakte. Ik liep hier al een keer in mijn eentje maar op een andere route. Het begin is echter hetzelfde natuurlijk.

Zodra we de auto uit zijn begint het te hagelen. Niet een beetje maar keiharde hagelstenen die als scherpe steentjes tegen ons gezicht kletteren vanwege de harde wind die hard in ons gezicht blaast. S. komt nauwelijks de heuvel op met zijn fietsje en wafje vindt er ook niks aan en zoekt dekking tegen de harde steentjes die ineens in haar ogen waaien en tegen haar kopje rammelen.

klik voor groot


Ik kijk om en zie S. ploeteren en martelen. Even vraag ik me af waar we mee bezig zijn. Maar ik weet ook dat we ‘na de bocht’ veel beter uit de wind zullen zijn. Ik opper dat we het nog eventjes proberen tot het meertje en de bocht. Alles is nat en koud inmiddels maar we zetten dus toch nog even door.

klik voor groot

En dan zijn we bij het meertje, uit de wind en in een hele andere omgeving. Gek genoeg houdt het ook meteen op met hagelen en is het droog. Het is ook meteen eigenlijk aangenaam. We kijken op ons gemak even over het water. Wat een mooi uitzicht!

klik voor groot

Ik trek mijn Lafuma jack uit. Dat is dus geen succes met dit weer. Het voelt nat en koud dus gauw uit voordat mijn Nike Primaloft giletje ook nat wordt. Wafje ziet er gelukkig ook weer happy uit.

We lopen verder en al snel zijn we bij de afslag waar we eigenlijk links af zouden moeten. Rechtsaf is het pad naar Nant Dam en gezien het droge weer, besluiten we dat nu te doen om bij de dam te gaan kijken. Het pad is prima te befietsen en te belopen alleen loopt het wat op en neer. Wat we nu dus naar beneden lopen, moeten we straks weer omhoog lopen.

We hebben de wind weer wat tegen en het is iets meer open dan het vorige stukje. Het is allemaal prima te doen en ook erg mooi. Uitzicht over het meertje waar we net langs liepen en even verderop ook uitzicht al over Loch Nant. Een stuk verder zien we de dam liggen. Omdat het toch best waait, besluiten we er niet helemaal heen te lopen. Achteraf toch wel jammer maar misschien kan ik het nog een keer in mijn eentje doen. Ik ben meer van het onderzoekerige geloof ik.

klik voor groot
We keren weer om en lopen nu met de wind in de rug weer terug naar de afslag. Daar slaan we rechtsaf om de route die we gemaakt hebben te vervolgen. Even door het bos, langs Loch Nant en langs de intake van het Power Station. Inmiddels weten we dat het water via ondergrondse buizen richting Loc Awe gaat.

klik voor groot


Omdat er verder weinig te zien is, lopen we door en vervolgen de weg door het bos. Een stuk verder ligt weer een meertje en ook daar is het erg mooi.

klik voor groot

Bij een grote splitsing slaan wij linksaf om weer terug te keren naar de parkeerplaats. Ik ben de vorige keer rechtsaf gegaan maar je kunt ook rechtdoor. Toen we informatie over het ondergrondse Power station aan het zoeken waren, zagen we pas dat we vlak langs een ondergrondse ingang zijn gelopen nu en ook langs een basin aan de rechterzijde. Idioot natuurlijk dat we daar dus nu niks van gezien hebben! Het is wel een heel ingewikkeld systeem dat ze aangelegd hebben voor het verloop van het water maar blijkbaar werkt het.

Het uitzicht boven aan is prachtig. Voor ons zien we Loch Awe nog liggen. Doordat er zoveel gekapt is, kan je overal goed doorheen kijken en zijn er mooie vergezichten ontstaan.

klik voor groot

De weg die we nu gekozen hebben stops volgens de Ordinance Survey map verderop maar op de Open Cycle Map staat gewoon een pad ingetekend en we hebben ook het pad gezien waar we uit zouden moeten komen. We gaan er dus maar gemakshalve van uit dat we inderdaad via deze weg terug naar de auto kunnen hobbelen.

Het loopt heerlijk zo want we hebben de wind grotendeels nu in de rug en we lopen ook lekker heuvelafwaarts. We zijn er bijna en dan begint het. Zodra we weer bij de open vlakte komen, hagelt het weer keihard. De wind blaast ons bijna van de sokken en het loopt niet eens makkelijk. S. fietst maar vooruit richting de auto omdat hij toch anders in de remmen moet vanwege de wind en de heuvel. Ik hobbel er met wafje achteraan en sluit bij de auto weer aan.

klik voor groot

We ruimen gauw de fiets op en doen woef in de auto. Als we instappen is het alweer droog. Merkwaardig weer. Toch was het een lekker rondje in een prachtige omgeving. Nu eerst een lekkere warme choco met slagroom!

Op naar de volgende run dan maar. Nog 11 km en dan ga ik al over de 4.000 km voor dit jaar!
Als het weer goed genoeg is, gaan we morgen met de kano op pad!

gegevens:

* 12,5 km
* 2 graden

december 281 km – 2016 totaal 3.989 km