19.12.2016 – kilchrenan – 13 km

Vandaag gaan we weer op pad voor een rondje. Ik heb een aardig 8 km rondje uitgezet en dat gaan we even lopen. Het is geen mooi weer vandaag en als we eenmaal op de parkeerplaats staan voor vertrek, regent het ook nog eens flink. We zijn niet helemaal zeker of de route wel te doen is met de fiets maar we gaan maar gewoon op pad. Er kan ons niks gebeuren toch? Uiteindelijk kom je altijd overal (op een of andere manier).

We vertrekken vanaf de parkeerplaats en lopen even naar het pad dat meteen al steil omhoog loopt. S. moppert meteen al op de eerste meters. Ja: het klimt, het is modderig en het is zacht. “Noemen ze dit een fietspad”? Nee waarschijnlijk niet maar what the heck toch? Langzaam klimmen we naar boven. Ik moet heel vaak even wachten totdat S. er ook weer bij is en ondertussen rent Ztje heen en weer tussen mij en S. om het roedeltje een beetje bij elkaar te houden.

Op een gegeven moment is linksaf een afslagje naar een waterval maar S. heeft eigenlijk geen zin om heen en weer te gaan alleen maar voor die waterval. Als we de kaart bekijken, lijkt het erop dat onze route ook die richting (deels) opgaat. We lopen dus door en steken een watertje over.

klik voor groot

Als ik even later nog eens op de kaart kijk, merk ik dat we verkeerd zijn en toch het pad naar de waterval aan het volgen zijn en niet op onze route zitten. Omdat S. vooral moppert, kijk ik op de kaart en zie dat we ook door kunnen lopen en dan weer terug kunnen naar de weg, of door kunnen lopen en daarna een andere fietsroute kunnen oppakken. Daarbij moeten we wel even opletten dat we een paadje nemen dat ons naar de weg zal leiden, omdat het grote pad volgens de kaart ergens gewoon op zal houden. Zo gezegd zo gedaan en al snel zijn we verder onderweg. We lopen naar de waterval en kijken naar het snel stromende water. Het is mooi maar ik heb woef aan de riem gedaan en haar aan de andere kant van de waterval even vastgemaakt aan de reling. Vreemd genoeg is de brug aan beide zijden open en ik heb geen zin dat ze zo het water inklettert.

klik voor groot

Na de waterval lopen we dus door en al snel komen we daarna op een breed pad waar het goed fietsen is. We zien daar zelfs een bordje dat er mobile signal is. Een unicum want je hebt hier echt nergens verbinding. We praten wat over het nut (of het ontbreken daarvan) van de pogingen om modder te ontwijken. Ik deed dat een paar jaar geleden ook nog maar gewoon erdoorheen denderen is veel makkelijker. Je voorkomt toch niet dat je vies wordt en het scheelt een heleboel tijd en gedoe. Je eraan ergeren heeft simpelweg geen zin.

klik voor groot

Ik zie ook het pad van de nature trail waar we eigenlijk in hadden gemoeten op de terugweg van de getekende route. Dat doe ik nog wel een keer alleen…..

We lopen verder en het is wel erg mooi inmiddels. Mooie uitzichten hoewel het erg mistig is. Maar inmiddels is het al lang weer droog dus je moet je vooral niet laten weerhouden door het weer om iets te gaan doen hier. Dat weten we inmiddels ook al lang. Voor hetzelfde geld schijnt straks de zon volop.

Het loopt aardig omhoog maar het gaat eigenlijk wel goed zowel lopend als met het fietsje. Op een gegeven moment kijk ik eens op de kaart waar dat paadje nou zal zijn maar ik begrijp het niet helemaal. We zien de weg namelijk in de diepte liggen en dat paadje zou dan wel heel steil naar beneden moeten lopen….. We zien het wel en lopen door. Als ik nog eens kijk, zijn we al lang voorbij het pad gelopen en zijn volgens de kaart nu bijna bij het einde van dit brede pad. Zou het echt doodlopen? Het antwoord is dus simpel ja. Het pad stopt en we kunnen niet verder. Hoewel? Er is duidelijk door mensen een pad ‘gebaand’ en ik ga eens even kijken of dat aan zal sluiten op het getekende pad op de kaart. Dat lijkt zo te zijn en S. volgt met zijn fietsje door de rimboe.

klik voor groot

We komen inderdaad op het stippellijntje uit dat op de kaart staat. Nu zouden we dus naar de weg moeten kunnen komen. We ploeteren door. Het weer is inmiddels opgeklaard en het uitzicht over het Loch is prachtig. We ploeteren nog verder. Gaat dit wel lukken dan? We dubben ergens even of we niet terug moeten keren maar gezien het korte stukje dat we nog moeten volgens de kaart, besluiten we verder te gaan.

klik voor groot


Maar dan komen we bij een bosrand en is er echt geen enkel pad meer te ontdekken. En nu? We zijn dicht bij de weg maar we komen er dus niet. Ergens loopt ook nog water en als we verkeerd uitkomen, komen we daar waarschijnlijk ook niet overheen. Van hardlopen is al lang geen sprake meer. Van wandelen al nauwelijks eigenlijk.

S. oppert dat het misschien wel het snelste is om gewoon rechtdoor naar boven te klimmen in plaats van dat hele stuk terug en dat gaan we proberen. Mij lukt het wel aardig maar ik heb geen fiets. Woef kan het ook wel en langzaam komen we steeds wat hoger en in de buurt van het grote pad waar we (een uur geleden) begonnen. Op een gegeven moment is het allemaal zo lastig en steil dat ik de fiets zeker met de hondenriem. McGyver is er niks bij.

klik voor groot


Zo komen we weer zonder kleerscheuren op het pad. We hebben anderhalf uur nodig gehad voor 800 meter ofzo maar dat mag de pret niet drukken. Nu moeten we dus weer terug…..

Als we weer op gang zijn, gaat de zon zelfs schijnen. Het uitzicht is wel prachtig moet ik bekennen. Mooi is het hier zeker! We komen tot onze verrassing een dame tegen die naar boven aan het lopen is en vragen waar zij eigenlijk heen wil. Misschien hebben we toch een pad gemist? Ze heeft duidelijk ook geen idee dat het pad straks ophoudt. Dan zijn wij nog beter voorbereid met onze kaart en kennis van het pad!

klik voor groot

Terwijl we verder lopen, merken we pas goed dat we alleen maar omhoog gegaan zijn op de heenweg. Wat goed van ons dat we dit zo even hebben gelopen! Maar zo naar beneden gaat het allemaal sneller, hoewel ik heel tevreden was over het tempo op de heenweg eigenlijk.

klik voor groot

Al snel zijn we bij de afslag en kiezen de weg rechtstreeks naar de gewone (auto)weg. Vanaf daar lopen we dan over de verharde we richting de auto. Na 13 km staan we weer bij de auto. Niet helemaal de geplande 8 km ronde en ook niet een alledaags rondje, dat is duidelijk. In ieder geval heeft S. nu wel een goede oefening gehad in modderhappen. Op naar de volgende!

gegevens:

* 13 km
* 9 graden

december 203 km – 2016 totaal 3.921 km