11.12.2016 – bruggenloop – 15 km

vooruit kijken

Vanmiddag is de Bruggenloop dan. In 2014 liep ik die voor het laatst en mijn startbewijs voor 2015 verkocht ik. Ik vond het toen zo teleurstellend in 2014 dat je de finishmatten niet over kon vanwege de drukte dat het voor mij de laatste keer zou zijn. Dit jaar lopen er geen 11.000 mensen mee maar zelfs 12.000 en ik ben dus benieuwd of het dit jaar wel goed gaat bij de finish. Waarom ik me dan toch inschreef? Omdat ik dit jaar op de HM (Edinburgh) en in Amsterdam (8km) een PR liep door de andere manier van trainen. Daarom wilde ik graag kijken of me dat op de 15K ook zou lukken en aangezien je dan wel eenzelfde parcours moet gebruiken daarvoor, werd het dus voor de 5e keer de Bruggenloop. Geen loop met een goed track record voor mij. In 2011 ging het goed en liep ik mijn PR. Weliswaar op een (veel0 te kort parcours maar toch. Dat verbeterde ik nooit meer, het was elke keer een slechte loop. In 2014 ging het op zich goed, ik liep continu op goede hartslag maar ik kon alleen niet over de finish matten komen. Een beste tijd was het overigens ook niet, maar ik was wel tamelijk tevreden. In 2013 werkte de HS niet mee. Maar nu staan in principe alle lichten op groen. Mijn streeftijd is een haalbaar plan ook al is het parcours niet erg prettig met de bruggen (oa de Brienenoordbrug) en de wind. Maar het moet lukken omdat ik nu door ervaring weet dat je zelfs in de laatste kilometers nog wat ‘goed’ kunt maken als je nog even kunt en wilt versnellen. Elke seconde ‘telt’ dan ineens op de eindtijd.

Ik moet vooral opletten dat ik niet te warm gekleed ben en dat is nog even een probleem. Terwijl ik dit tik, gaat zelfs de zon schijnen. Wordt het dan toch mijn korte broek? Of mijn zomer lange tight met een dun lange mouwen shirt waarvan ik de mouwen kan optrekken? Ik denk het laatste. Mijn wintershirt wordt het in ieder geval niet, ik kies voor mijn dunne shirtje met lange mouwen denk ik. Over de broek ben ik nog niet helemaal uit. De loop is immers pas om 15.40 dus de zon is dan wel weg. Nee ik weet het zeker: mijn lange zomer tight en mijn dunne shirt. Alleen even opletten dat ik aan het einde na de finish niet alsnog kou vat door de wind.

Wordt dus vervolgd. Zal mij benieuwen. Ik heb het parcours in ieder geval goed bekeken en weet nu waar ik ongeveer welke afstand heb afgelegd. Dat helpt ook.

de loop

Rond 14 uur vertrokken we richting Rotterdam omdat we nog weten dat het parkeren niet echt makkelijk is in Rotterdam. Dit jaar is het nog niet heel druk op de Brienenoordbrug en we kunnen redelijk doorrijden. De windvaan staat trouwens goed qua richting dus dat valt misschien straks mee. Parkeren gaat ook goed en daarna wachten we even rustig in de auto. Het is droog en het is wel leuk om naar alle andere lopers te kijken. Wat hebben ze aan? Hoe zien ze eruit? S. haalt alvast de fiets van de auto en rond 15 uur gaan we op weg naar het stadion.

klik voor groot

Eerst even langs McDonalds voor een sanitaire stop en daarna lopen we door naar het Feyenoord stadion waar de start zal zijn.

klik voor groot

Omdat we vrij laat zijn, lopen we meteen door naar het tweede startvak. Dit jaar zijn er drie startvakken en ook drie startgolven met 10 minuten pauze zodat het bij de finish goed zou moeten verlopen. In 2014 was dit nog drama en kon ik de finish matten niet eens bereiken. Het startvak is heel groot en het is rustig. Geen geduw en ruimte genoeg ondanks de 12.000 lopers die dit jaar van start zullen gaan. Daarna begint het grote wachten. Er is kerstmuziek en veel lopers hebben hun lampje al om de arm en aan. Dat staat wel feestelijk moet ik bekennen. Mijn lampje zit om de arm van S. omdat we vergeten zijn dat hij in het donker op de fiets zit. Niet zo handig natuurlijk.

klik voor groot

Om 15.30 start de eerste golf en tien minuten laten mag ik dan eindelijk vertrekken. Meteen hoor ik al het getingel van de RWR alert dus ik moet even rommelen met mijn horloge maar die is daarna meteen stil. Heb ik toch echt alles ingesteld, vergeet ik de RWR uit te zetten! Ik ken inmiddels het parcours goed. Ik houd al links aan omdat we meteen naar links afbuigen en daarna rechtsaf zullen slaan. Dat stukje is nieuw. Bij het begin staat iemand in een leeuwenpak mensen aan te moedigen. Ik vind het wel grappig en aan het einde zal de leeuw er weer staan en mensen aanmoedigen. Hij is vast vermoeider dan de lopers! Meteen in de bocht flikkert er al iemand languit op de grond omdat hij blijft hangen achter een pootje van een dranghek. Gelukkig staat de man weer meteen op en loopt door. Ik kijk dus verder maar goed uit want overal staan die krengen!

klik voor groot

Ik weet dat we straks weer linksaf slaan en hou dus steeds de wegkant aan waar ik in de binnenbocht zal lopen. OP die manier loop ik niet teveel. De tijd houd ik ook goed in de gaten maar tot nu toe gaat alles goed. Ik probeer soms aan te haken bij andere lopers maar de een loopt te snel en de ander te langzaam dus dat werkt niet zo goed.

klik voor groot

Inmiddels komen we al dichterbij de Erasmusbrug. Dat zal een klein beetje klimmen maar ik heb geen idee meer of ik dat ook echt vond. Nee dus en al snel ben ik de brug over en slaan we weer rechtsaf.

klik voor groot


In 2014 vond ik die brug ook niet zoveel bijzonders dacht ik. Er zitten nu 5 kilometer op en ik ben mooi op schema en heb dus een voorsprong opgebouwd voor de Brienenoordbrug straks waar ik wel tijd ga verliezen.

Ik vind dit een lastige loop nu want 2012, 2013 en 2014 gingen slecht en ik heb allemaal negatieve ankers liggen op deze route. Ik ben pas op een derde en ik merk dat ik toch ‘voorzichtig’ loop. Rustig aan, op streeftijd en dan maar zien hoe het loopt.

Inmiddels loop ik op de Maasboulevard. Vanaf nu enkele kilometers gewoon rechtdoor en straks rechtsaf richting het Toepad. Ik zie S. staan langs de weg. Hij schijnt elke keer me over het hoofd te zien maar ik zie hem gelukkig wel. Nu draag ik ook donkere kleding en dat is niet zo handig denk ik. Ik neem snel een nat zakdoekje aan.

klik voor groot

Ik heb het onwijs warm omdat ik toch voor mijn wintershirt koos. Stom stom stom. Ik leer het nooit. Maar het gaat wel weer fijner door de afkoeling van het water. Ik verlies toch wel wat tijd door het gedoe maar ik lig nog steeds op schema. Dit jaar weet ik gelukkig precies waar we heen gaan en op welk kilometer punt ik ben en hoe ver het nog zal zijn. Mijn horloge staat op 5 km laps en langs de route staat elke kilometer een bord maar het is toch fijn dat ik de route dit jaar ken.

Ik ben bijna bij de afslag rechtsaf richting Toepad. Dat loopt ook een beetje omhoog en ik weet van vorige keren dat ik het op het Toepad moeilijk had/kreeg. Maar dit jaar gaat het vast goed en vol vertrouwen sla ik rechtsaf. S. gaat weer de andere kant op omdat hij met de fiets niet over de Brienenoordbrug kan straks.

klik voor groot

Ik hobbel rustig verder en loop richting het 10K punt. Ook daar lig ik nog mooi op schema voor mijn streeftijd dus ik ben tevreden. Vorige keren liep ik al ver achter en liep het voor geen meter. Nu richting de brug. Gewoon doorlopen en niet al teveel tijd verliezen. Ik hobbel door en doe mijn best. Ik zie wel dat ik tijd verlies maar ik neem gewoon kleine stapjes en kom er wel. Het is allemaal niet zo heftig en ook niet zo ver als ik in mijn herinnering had. Ik doe mijn best om weer tijd goed te maken als ik weer naar beneden ren. Ik weet dat daar ergens in de draai kilometer punt 12 ligt. Vanaf daar richting rotonde en dan nog twee rotondes en op naar de finish. Wat lijkt het dichtbij dit jaar! Het lopen gaat nog steeds goed maar ik heb wel 40 seconden goed te maken in het laatste stuk en ik hoop dat de resterende afstand genoeg is hiervoor! Op het 13 km punt ga ik versnellen. Ik zie S. langs de Olympia weg staan en brul ‘He’ waarop hij ook weer op zijn fietsje springt. Hij fietst nu op het fietspad met me mee en ik doe mijn best om te doen alsof het een training is en we een 2000-tje doen. Ik ga steeds iets sneller lopen. Ik merk dat eerdere jaren nog steeds een beetje meespelen want in andere jaren was dit laatste stukje altijd lastig. Ik klik de totaal afstand en totaal tijd op mijn horloge aan om te kijken. Ik reken alles snel uit en zie dat ik nog steeds mooi op streeftijd kan finishen als ik doorloop en dat doe ik. Ik ren en ren. Ik zie de lichtgevende finish boog al en het is niet meer zo ver. Maar mijn horloge geeft een veel kleinere afstand aan! De afstand is dus blijkbaar langer en eigenlijk is het wel stom van me, want ik had alles van te voren uitgezet en al gezien dat de route te lang was. Maar ik blijf lopen en ren harder richting de finish. Kom op ik ga toch zeker wel een PR halen? Huppekee even rennen en dan ben ik over de finish. Ruim 4 minuten sneller dan in voorgaande jaren.

De finish is dit jaar beter geregeld want er is een soort ‘nood’ pad in het geval dat de lopers niet meer door kunnen lopen en daar moet ik ook heen. Slim gedaan en geen gedoe dat je de finish niet over kan. Omdat het niet koud is, valt het afkoelen op weg naar de uitgang ook wel mee dit jaar. Ik hoop S straks te zien bij de rode bogen zoals we afgesproken hebben.

Ondertussen komen er nog steeds lopers binnen natuurlijk. Ik zie S. inderdaad bij de rode boog en samen lopen we weer terug naar de auto. We kijken nog even op de brug naar de lopers die nog binnenkomen. Inmiddels is het donker geworden.

klik voor groot

Ik ben tevreden over dit jaar. Dat had zeer zeker sneller gekund maar het is voor het eerst dit jaar dat het qua hartslag zo goed gaat door de andere manier van trainen. Ik ben veel sneller geworden. Maar deze loop heeft in mijn geheugen een slecht track record van mislukkingen dus daarom iets te voorzichtig geweest. Maar precies gelopen op het tempo dat ik wilde dus ik ben dik tevreden. Morgen maar weer lekker met wafje op pad. Volgend jaar weer eens lopen met alle positieve ankers van dit jaar en route moet dat nog beter kunnen.

gegevens:

* 15 km
* 11 graden

december 112 km – 2016 totaal 3.830 km