17.03.2016 – low chibburn circular – 7,5 km

**17.03.2016 – low chibburn circular – 7,5 km**

Eigenlijk wilde ik vandaag helemaal niet gaan lopen. Ik was van plan om vogels te gaan kijken in Newcastle, naar de Northumberlandia te gaan om te dronen en voer te halen in Cramlington. Maar toen ik op de kaart keek naar Cramlington, vroeg ik me af of daar misschien nog wat te zien zou zijn op een kort runnetje. En dat bleek zo te zijn! Ik veranderde dus mijn plan en zou een stukje gaan lopen, eventueel gaan dronen bij de Northumberlandia en daarna voer halen voor woef. Zo gezegd zo gedaan en al snel zat de route in de navigatie en konden we op pad. Voor de zekerheid nam ik de drone ook maar mee op de run want misschien was mijn doel ook wel aardig om te filmen.

Ik reed al snel Widdrington binnen en toen bleek dat ik niet verder kon rijden, besloot ik daar te parkeren en de route op te pakken. Ik had immers de route door dat plaatsje getekend dus dat was verder prima. Naast de auto lagen allemaal hele kleine lammetjes in het veld. Zo schattig! Ik zag ook het bordje met de route die ik wilde nemen dus dat leek allemaal heel makkelijk. Vol goede moed gingen we dus op weg naar ons loop doel ergens in het veld. We liepen eerst over een prima farm pad, maar ik had eigenlijk het idee dat dat niet de bedoeling was. Aan het begin stond namelijk op een hek dat je over het veld moest maar hoe en wat, dat liet zich raden. Vandaar dat we dus maar eerst over het farm pad liepen met enorme stro balen.

klik voor groot


Op een gegeven moment zag ik op de hekken inderdaad de route bordjes hangen dus ging ik ook maar het veld ergens in waar dat nog kon. Wat een modderige bende! Maar die modder was het probleem niet, maar ik stuitte direct op de eerste stile waar ik die arme woef overheen moest tillen (en aan de andere kant zo ongeveer er weer overheen wierp). En na die eerste kwamen er zeker nog tien….. Maar na korte tijd kwam het loopdoel in zicht!

klik voor groot

Dat loopdoel was de preceptory en het dower house van low chibburn. Een ruine uit twee verschillende periodes. He oudste uit 1313 en een in 1600 aangebouwd dower house. In 1540 werd het eerst verwoest en later werd het dower house er pas aangebouwd. Er is veel over te lezen en het was een belangrijk punt. Ooit werden in de chapel ook de zieken verzorgd die op weg waren naar Holy Island. In WOII werd een deel van de chapel een pillbox en daarvan is ook nog wat te zien (hersteld). Het Dower house is er later aangebouwd en was als het ware het hoofdverblijf van de Knights Hospitallers. Daar zie je nog een houtvuur en wat kamers die nog redelijk overeind staan. Als je bedenkt hoe oud dit allemaal is, en wat de functie was, is het echt bijzonder. En dat ligt daar dus totaal in het veld. Meer informatie is hier te vinden en op de site van keys to the past.

klik voor grootIk vond het wel leuk om er doorheen te lopen omdat ik deze keer al van te voren alles gelezen had. Maar grappig genoeg is dat dan weer anders als je daar gestaan hebt, en nog eens alles leest. Er was in ieder geval genoeg te zien.

klik voor grootNaast wat foto’s, maakte ik ook een drone opname en tegelijkertijd oefende ik wat met vliegen tussen de opstaande restanten door. Jammer genoeg zonder controller en bovendien stonden de settings ook niet goed. Maar het is wel leuk om te zien als aanvulling. Ik zette wat informatie over de verschillende onderdelen in de video.

Toen ik uitgekeken was, zijn we maar weer verder gegaan met ons korte rondje. Vanaf nu zouden we wel gewoon kunnen doorlopen dacht ik en dat klopte aardig. Eerst nog even omkijken….

klik voor groot


Niet veel later liepen we al richting duridge bay. Grappig genoeg loop je dan ineens door het nature reserve. Geen idee of honden daar wel mogen komen maar er was een normaal pad. Jaren geleden hebben we hier tijd doorgebracht in de vogelhut op zoek naar leuke vogeltjes….

klik voor groot

Daarna besluit ik een stukje over het strand te lopen. Zo hebben we vandaag echt alle soorten ondergrond gezien. Weiland met modder, zandstrand, weg en gravelpaden. Best een afwisselend rondje waarbij veel te zien en te beleven viel. Ik maak nog een foto van woef op het strand en van een bunker waarvan er nog ontzettend veel zijn te vinden in het gebied. Daarna sla ik rechtsaf richting Druridge en zal vanaf daar over de wg teruglopen naar Widdrington waar we gestart zijn.

klik voor groot


De weg is heel rustig omdat het verderop natuurlijk is afgesloten. Alleen wat auto’s die naar Druridge bay willen rijden over de weg. Prima keuze dus om te starten in Widdrington omdat ik anders deze weg al gereden zou hebben. Nu is het nieuw en dat is leuk, want ik zie rechts ineens in het veld in de verte de chapel ruines liggen. Die had ik anders al vanuit de auto gezien! Links in het veld zie ik ineens drie whooper swans. Die heb ik nog nooit gezien en het is jammer dat ze net weg waggelen als ik een foto wil maken.

kik voor groot

Niet veel later lopen we al naar de kruising. Linksaf kan ik nar Trinity Church en rechtsaf kan ik naar de auto. Ik kijk naar woef. Ik vind het wel lang genoeg geweest voor haar en ik sla rechtsaf richting het dorpje en naar de auto. Genoeg is genoeg.

klik voor groot

Het was maar een klein rondje maar met alle stiles waar we overheen moesten, was het niet zo makkelijk voor haar. Ook was ik lekker aan het klooien daar in het veld met de opnames wat ook tijd kostte dus we zijn lang onderweg geweest aan het begin.

Ik ga nu eerst voer halen, want dat stond immers bovenaan het lijstje. Op naar de volgende run maar weer.

gegevens:

* 7,5 km
* 7 graden

klik voor groot

maart 234 km – 2016 totaal 1.012 km

Een gedachte over “17.03.2016 – low chibburn circular – 7,5 km

Reacties plaatsen niet mogelijk.