28.03.2011 – terschelling dag 1

**28.03.2011 – terschelling dag 1**

Vandaag de eerste echte dag in Terschelling. Of misschien beter op Terschelling. Het eiland is veel groter dan ik dacht en ook veel afwisselender qua landschap. Dat merkte ik gisteren toen ik vanaf de boot richting hotel reed. Ik reed toen door bos en duinen en dat vond ik wel opvallend, die bossen.

Na een lekkere nacht slapen, eerst Z-tje uitgelaten op het strand en lekker ontbeten. Daarna rond 10 uur omgekleed en richting de oostkant gereden voor de eerste run. Die zou 28 km zijn, maar met de optie om ergens af te snijden. Eerst richting strand door de duinen, daarna langs het strand en weer terug door de duinen met daarna tot slot een lusje langs de eendenkooien.

De startplaats was snel gevonden ook al klopten mijn coordinaten weer niet voor de Tomtom. Moet dus nog even uitzoeken hoe dat nou echt werkt want anders gaat dat de volgende keer weer verkeerd. Aan het begin van de route regende het zachtjes en was het erg somber. Aan het begin van de route mooie Friezen en koetjes.

klik voor groot

Na de start eerst door de duinen. De regen viel mee en ik had het idee dat het wel weer op zou knappen en dat bleek ook uiteindelijk te kloppen. Best lekker dat het niet al te warm was, want het zou een hele run worden op die afstand.

klik voor grootklik voor groot panorama

Toen ik bij het strand kwam, liep ik eerst over een soort karrenpad verkeerd, en liep ik terug richting strand. Vervelend genoeg ‘dacht’ de Garmin toen blijkbaar dat ik op de terugweg was, want ik kreeg netjes ‘nog 6 km tot eindpunt’ in beeld en toen ik eenmaal weer over het strand op weg was, bleef de navigatie maar zeggen dat ik om moest keren en verkeerd was. Dat was jammer, want zo moest ik een beetje gokken waar ik op het verste punt weer de duinen in zou moeten.

klik voor groot panorama

klik voor grootHet strand was mooi breed en stevig. Ik wist al dat er geen enkel strandpaviljoen zou zijn, maar die zijn pas geopend vanaf 1 april. Zuinig met water dus!
Uiteindelijk ben ik op 12 km richting de duinen gegaan. Helaas kon ik nergens het pad vinden dat ik terug zou moeten nemen, dus ben ik teruggegaan naar het strand. Dat was op zich niet erg, want het strand liep prima en er stond weinig wind. Maar als ik een dergelijke afstand loop, is het toch jammer om alleen een heen en weertje strand te doen en niets anders dan zand en water te zien.

klik voor groot panorama

klik voor grootOp de terugweg liep ik weer langs een huisje, en pas later zou ik horen dat het een zogenaamd drenkelingen huisje was. Jammer dat ik geen foto heb gemaakt, want ik kende het verhaal toen nog niet. Vroeger was het alleen maar nodig om een bak op te trekken om aandacht te trekken van een boerderij in de buurt. De oostkant is namelijk helemaal onbevolkt en verlaten dus zoiets is dan wel handig natuurlijk.

klik voor grootOp de terugweg rond de 17 km toch maar eens wat water gegeven aan Z-tje uit het opvouwbare drinkbakje en na aarzeling stak ze haar neusje erin en dronk alles lekker op. Dat werkt dus prima, nu nog de rugzak mee met wat extra water! Nu hebben we netjes gedeeld. Ik was wel stom want ik had niet opgelet op de zee en ineens dreef het bakje naar me toe en sloegen de golfjes over mijn schoenen. Gelukkig waterdicht want kilometers met soppende schoenen is ook niet echt fijn.

klik voor grootOp de 17 km een beetje uitgerekend wanneer ik weer af zou moeten slaan richting de duinen en dat lukte prima, die afslag kon ik goed vinden. Even verderop zag ik het heartbreak hotel liggen, bij de volgende strandpaal maar dat had ik op de heenweg niet gezien. Later zou ik ontdekken dat ik nog beter die kant op had kunnen lopen en vanaf daar door het Hoornse bos. Ik zou dat de volgende dag doen te paard en dat is een erg mooi gebied.

Vanaf de afslag weer terug door de duinen, heel saai precies dezelfde weg alleen nu met een lekker zonnetje erbij. Het lusje richting de eendenkooien bleek over zo’n slecht pad te gaan dat ik maar ben teruggaan. Ook richting de polder leek me eigenlijk niet meer leuk.

klik voor grootNa 25 km was het ook wel mooi geweest. Het was een lekker stukje, en het strand liep prima. Had een lekkere snelheid, en was totaal niet moe.

Bij de auto aangekomen heb ik Z-tje lekker eten gegeven en dat ging er in als koek. Na de run ergens in het zonnetje lekker soep en een tosti gegeten en daarna zijn we weer richting hotel gegaan voor een lekker bad en voor Z-tje een slaapje.

Zo kwam er een einde aan de eerste dag terschelling met een geplande “lange” run.
Op naar de volgende runs.

Gegevens:

* totale afstand 25,7 km
* temp 10 C
* gem BPM 133 max 158 bpm

rondje in google earth openen

maart 197 km – 2011 totaal 563 km
trailschoes 370 km
kayano 62 km