15.11.2015 – ijsseldijk – 22 km

**15.11.2015 – ijsseldijk – 22 km**

Vandaag weer een rondje ondanks de keiharde wind. Alles beweegt voor het raam en de blaadjes fladderen in het rond. Maar ik ga natuurlijk toch even op pad. Ik zie wel waar het schip strandt. of ik woef op ga halen tijdens de run, laat ik even afhangen van het weer en de afstand. Ik vertrek aanvankelijk met mijn dunne windbroek en regenjack maar als ik op mijn weg naar de dijk weer langs de auto loop, trek ik gauw de windbroek uit en verwissel mijn regenjackje voor mijn windjackje. Dat voelt al een stuk beter. Het regent immers niet meer en het windjack is warm genoeg met het shirtje eronder. In mijn nek heb ik lekker de buff zitten tegen de wind. Ik heb de oordopjes in van de MP3 speler tegen de wind in mijn oren dus dit is allemaal prima zo. Voro de zekerheid zit het regenjack overigens wel in mijn rugzakje.

Ik loop eerst een rondje door het nieuwe stuk van het natuurgebied en loop daarna richting de dijk. Zal mij benieuwen want het waait echt keihard. Op de dijk heb ik het eerste stukje wind mee. Nou ja van schuin achter maar dat voelt wel goed. Maar de dijk slingert en op sommige stukken heb ik harde zijwind die me bijna van de dijk blaast. Stom genoeg worden soms mijn voeten tegen elkaar geblazen en dan struikel je dus bijna. Ik maak het lusje het natuurgebied in en loop aanvankelijk rechtsaf om het bos in te gaan maar loop toch terug om het geplande lusje af te maken en weer richting de dijk te gaan. Ik zal de wind eerst een stuk pal tegen hebben. Dat loopt wel grappig want je kunt zo mooi hellen vanuit de enkels en je gewoon tegen de wind in laten vallen. Ik loop rustig door en mijn HF blijft zelfs keurig in MAF. Ik zie verder niet wat ik aan het doen ben want ik heb alleen de afstand en de hartslag in beeld van mijn horloge. Dat is genoeg want het kan me verder niet schelen. De afstand zie ik straks ook wel wat dat gaat worden. Ik loop de dijk weer op, heb dus even wind mee en daarna weer die harde zijwind. Ik hobbel verder over de dijk en loop naar beneden richting de weg met bebouwing. Dat loopt ook weer anders en dat gaat wel goed. Ik besluit het gebied weer in te gaan en wat door het bos te gaan slingeren. Ik denk dat ik woef maar niet ga ophalen eigenlijk. Het is raar weer en als ik eerst over de dijk weer terug naar huis moet en haar moet gaan ophalen… Ik weet niet. Zielig is ze niet qua lopen dus dat zit wel goed. Ik mijmer een beetje over lopen. Ik ben tevreden over de HF en toevallig is er op twitter iemand anders die ook binnen MAF aan het lopen is. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan op de langere termijn. Er is natuurlijk helemaal niet maar 1 methode maar het is leuk om een keer iets heel anders te proberen, zoals het lopen binnen MAF. Daarvoor heb je alleen wel lange adem nodig en het vereist een investering (die zich meestal terug betaalt). “Half doen” kan niet hiermee. Naast lopen op MAF kan je ook kiezen voor iets als sportrusten (trainen voor de marathon met maximaal 14 km duurloopjes op wedstrijd hartslag). Dit lijkt een beetje op de theorie van Matt Fitzgerald overigens. Zo pikt iedereen iets van elkaar en presenteert dat weer als het panacee voor iedereen. Daar geloof ik dus niet zo in. Maar afwisseling is volgens mij altijd wel goed, of eens iets anders proberen als een bepaalde methode toch niet werkt. Er zijn zoveel manieren om te lopen! Maar vooral lopen met plezier. Zodra het een ‘moeten’ wordt, is het al tot mislukken gedoemd. Dat heeft niks met doorzetten te maken, maar simpelweg met de stoffen die door het lichaam worden aangemaakt. Beetje kennis van de fysiologie is nooit weg.

Zo mijmerend ben ik alweer een eind opgeschoten met mijn loopje. Ik loop terug via de bebouwing over de weg en besluit dat het zo wel genoeg is voor vandaag met die gekke wind. Ik had weinig tot geen drift en mijn gemiddelde HF was 130 deze run (maximaal 138 toen ik de dijk op moest lopen). Overigens ben ik 20 sec/min sneller dan woensdag op dezelfde afstand. Merkwaardig. Toen waaide het ook maar had ik geen last van die harde zijwind en tegenwind. Niet belangrijk. Ik ben totaal niet moe en heb lekker gelopen. Als ik de auto instap, scheurt de hemel open en begint het te stortregenen. Gelukkig net op tijd binnen. Nu even woeffie uitlaten!

gegevens:

* 22 km
* 13 graden – regen en harde wind

november 137 km – 2015 totaal 3.490 km