14.01.2015 – belford circular (st cuthbert’s cave) – 18 km

**14.01.2015 – belford circular (st cuthbert’s cave) – 18 km**

Gisteren was het prachtig weer maar ben ik niet gaan lopen. Geen idee waarom niet, iets met ‘herstel’ ofzoiets. Ook best. Wel lekker gezwommen aan het eind van de dag en lekker geslapen. Vanmorgen was het weer erg winderig en koud, maar er scheen wel een zonnetje. Ik wilde eigenlijk naar de cheviots maar er zou sneeuw liggen en met deze wind is het misschien niet het meest geschikte doel voor vandaag, dus dan maar iets anders. Een mooie route die ik vorig jaar voor het eerst heb gelopen dan maar: Belford naar St Cuthbert’s cave. Dat zou een gevarieerde ondergrond zijn van weiland tot bospad en bovendien een achtje wat fijn zou zijn met de wind en ook nog eens deels door een bos. Gauw alles klaarmaken en op pad dus maar!

Voor het eerst ga ik met de nieuwe rugzak op pad die ik ook zal gebruiken op de lange tochten en waar als het goed is ook de tent, matras en andere camping spullen inpassen als ik onderweg ga slapen op mijn routes. Ik vul de tas met wat spulletjes, probeer een plekje te vinden voor de poles en hoop er het beste van. Op zich is 18 km niet ver om te proberen, dus vooruit maar!

Ik twijfel nog even over de kleding voor vandaag, want met die wind en 2 graden zal het best koud zijn op de open stukken. Maar ik heb ook mijn down vest in de rugzak, dus er kan me eigenlijk niets gebeuren en ik kies voor een lekker warm shirt met een dun windjackje. Dat blijkt uiteindelijk een prima keuze overigens.

In Belford parkeer ik de auto en al snel zijn waf en ik op pad. Ik kan zowaar bij de riem die in een van de zakjes van de rugzak weggestopt zit dus dat is prettig. Alleen haakt de telefoon steeds in de I-Gamy die ik op de shoulderstrap heb bevestigd. Nog even uitzoeken hoe ik dat moet veranderen.

Omdat ik de route al eens gelopen heb, weet ik waar ik heen moet en welk afslagje ik tussen de huizen door moet nemen om op de route te komen. Dat loopt toch best lekker merk ik! Geen gezoek aan het begin van een route.

klik voor groot


Op sommige stukken is de weg nog een beetje glad van de nachtvorst maar het ziet er prima uit allemaal. Op dit rare weggetje is niet gestrooid dus dat is fijn met waf! Ik weet al dat het begin van de route een beetje omhoog gaat, maar dat is allemaal best. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Het is weer genieten en zelfs het weer wordt steeds beter. Alleen die wind is wel heftig. Maar dat kan me niet echt veel schelen. Hier geen zand, dus minder vervelend voor woef (en mij). et is heel helder, ik zie op een gegeven moment in de verte zelfs Holy Island liggen met het kasteel!

klik voor grootIk merk dat het lekkerder loopt als je de route een beetje kent. Ik moet af en toe wel even op de kaart kijken, omdat ik (gek genoeg) niet alles herken in het bos, maar het gaat een stuk vlotter dan vorig jaar. Nergens ligt modder, alles is keihard en dat loopt ook niet echt lekker. Volgens mij loopt dat op de Hoka makkelijker dan op de Speedcross, maar ik kan helaas niet vergelijken.

klik voor groot
Het lopen gaat vandaag prima. Voordat ik erg erg in heb zijn we alweer bijna 10 km op weg. Dat betekent dat St Cuthberts cave ook al snel in zicht zal komen. Ik weet nog dat het pad ernaartoe vorig jaar werkelijk niet te doen was door de modder. Eerst liep ik bijna verkeerd, toen kwam ik in de modder terecht. Ook toen was de route geweldig overigens en was het prachtig weer onderweg (maar minder koud en zonder wind). Maar ik herinner me wel dat ik de route uiteindelijk best lang vond. Nu ben ik al bij mijn doel voordat ik er erg in heb!

klik voor groot

Dit stenen zijn zo enorm groot, dat zie je echt pas als de hond ook op de foto staat als referentie. Gigantische dingen, ik wet nog hoe verrast ik vorig jaar was. Nu maak ik wel kiekjes en geniet ik nog even van de plek en de stilte.

klik voor groot

Ik ben wel een beetje afgekoeld. Eigenlijk was dit een mooi moment geweest om even het donsvest uit de tas te halen om te testen hoe dat nou is. Het is op dit moment helemaal niet nodig, maar het was een mooie test geweest. Niet aan gedacht, volgende keer dan maar. We gaan gauw verder. Even opwarmen en daarna weer gauw verder joggen.

klik voor groot

De route is verder gesneden koek. Langs het mooie uitzicht, richting Swinhoe farm, over het veld bij de rijschool. Als ik daar over het veld loop, staan er drie grote paarden die snuivend snel op ons afkomen. De mij maar koetjes want ik heb geen idee wat deze dieren nu van me willen. Misschien even aan wafje ruiken maar ze blijven met me mee lopen en zo lopen we als quintet over het veld. Drie paarden, een hondje en ik. Ik ben blij dat ik deze keer de weg weet, want er staat hier niets aangegeven en je moet schuin het veld oversteken en dan door een hekje. Daar kunnen de paarden niet doorheen en al snel zijn we weer een hobbelend duo.

Nog even over een veld weer met uitzicht over Holy Island heel in de verte en dan weer die rare stile waar ik de vorige keer met moeite woeffie over/doorheen kreeg. Deze keer laat ik haar voorgaan. Ik wijs haar op het trappetje, dat neemt ze en dan kruipt ze onder blauwe ding door en loopt aan de andere kant weer naar beneden. Ik vind dat echt knap, maar het is net alsof ze ‘deze’ geleerd heeft en nog weet van de vorige keer. Des te beter.

klik voor groot

Dan zijn we alweer bijna. Het is nog maar een klein stukje. Wat jammer. Echt zo’n dag dat de route wel wat langer had mogen zijn. Ik vond het heerlijk om zo buiten te zijn en een rondje te lopen. Waf had ook nergens last van. Mijn schoenen zijn op het laatste stukje alsnog modderig geworden maar dat spoel ik wel weer af. Waf is totaal niet vies, dus dat scheelt weer werk. Straks even de zwelling schoonmaken en verzorgen en klaar is kees.

klik voor groot

Geweldig genoten vandaag en weer geboft met het weer. Op naar de volgende run dan maar weer.

de video:

gegevens:

* 18 km
* 3 graden – winderig maar zonnig

jan 161 km – 2015 totaal 161 km