07.12.2014 – rotterdam – 15 km

**07.12.2014 – rotterdam – 15 km**

Vandaag was het weer tijd voor de Bruggenloop. Dit jaar alweer de vierde keer dat ik deze zou lopen. Het eerste jaar in 2011 was ik nog fris en fruitig en liep veel races. In 2012 wilde ik het proberen met RWR maar startte ik totaal verkeerd en liep ik mezelf kapot, vorig jaar liep ik tegen de 158 HF grens aan waar ik niet overheen kon waardoor het alleen duwen en harken werd en ik uiteindelijk ben overgestapt op RWR maar moeite had om de finish te bereiken. Ik had vorig jaar notabene getraind voor de bruggenloop met temporuns en intervals etc. Wat kon me dit jaar dus gebeuren. Niks toch?

Ik heb alleen maar MAF trainingen gedaan op max HF van 138 en bovendien al weken slecht geslapen, een week helemaal niet gelopen en twee dagen geleden nog getraind alsof ik op klompen liep. Ook was ik totaal niet voorbereid. Ik had snel alles klaargelegd wat ik aan wilde trekken en was daarna met S. naar de kwekerij gegaan om nieuwe bomen en planten te halen voor de tuin. Toen we terug kwamen had woef haar bandage losgerukt en heb ik eerst de wond en de poot verzorgd en me in allerijl omgekleed. Omdat woef meteen aan haar poot begon te rukken toen we in de bijkeuken stonden, besloten we haar uiteindelijk maar mee te nemen met haar jasje aan. Konden we tenminste opletten wat ze aan het doen was. We gingen er eigenlijk meer heen met het idee dat ik toch had willen lopen vandaag. Het was nog pest weer ook, regen en wind, echt niks aan.

Op de brug naar Rotterdam was het al hartstikke druk en uiteindelijk vonden we met moeite alsnog een parkeerplekje en konden we richting de Kuip lopen waar de start zou zijn. Het regende en het was echt gezellig (niet dus). Maar goed, we kwamen op het plein en ondanks het feit dat mijn ophaal bonnetje voor het lampje was weggewaaid onderweg, kreeg ik een lampje. Ook alweer leuk. Daarna het wachten tot de start.

klik voor groot

Toen het bijna tijd was, trok ik mijn jas uit en de poncho aan. Niet handig achteraf want vanaf de poncho druppelt alles nog harder op en in de schoenen en op de broek. Volgende keer gewoon in de regen blijven staan. Maar dat wordt niet meer bij deze loop. Daarover later meer. Het wachten duurde vrij lang, omdat de eerste startgolf nauwelijks op tijd weg kwam in die 10 minuten. Maar uiteindelijk konden we dan toch vertrekken. Totaal liepen bijna 12.000 lopers mee: teveel voor dit evenement dat totaal uit zijn voegen gegroeid is, zoals ik aan de finish zou merken.

klik voor groot


Ik had besloten om het traject continu te lopen als dat zou gaan en een beetje behoudend te lopen. De eerste kilometer ging uberhaupt al niet snel door de massa en dat was ook prima. Al snel zag ik twee dames die een beetje Ok tempo liepen en daar sloot ik me bij aan (nadat ik gevraagd had of dat OK was). Jammer genoeg raakte ik ze op 8 km kwijt door de drukte en kon ik niet meer makkelijk aanhaken. Dan maar op eigen kracht. Mooie oefening. De Brienenoord brug viel me mee, en naar beneden kon ik lekker doorlopen. Het viel me makkelijker dan vorig jaar gek genoeg en ik had al op de brug (met een soort tegen/zijwindje) gezien dat mijn HF mooi over de lastige grens was geschoven. Geen probleem daarmee dus.

Grappig genoeg dacht ik op een gegeven moment dat er 10 km opzat, maar dook ineens het 11 km bordje al op. Dat was een meevaller. Nog maar 4 kilometer en dit zou ik dus makkelijk gaan halen zonder stoppen en zonder problemen. Het laatste stukje ging ook vrij aardig eigenlijk. Toen de laatste kilometer in beeld kwam, voelde ik me nog fris en was ik blij dat het zo gelopen was. Het had blijkbaar sneller gekund, maar zonder enige training en met de vermoeidheid van de afgelopen weken was dit goed zo. Maar die laatste ruk dan nog maar even versnellen dat ging prima. Op de laatste 800 mtr zette ik nog een soort sprint in. Vorig jaar was ik blij dat ik er eindelijk was! Ik rende, zag de finish boog en was helemaal trots en verrast dat het zo goed gegaan was…… Nog een klein stukje en toen…… konden we de tijdmat niet over. Ongelooflijk. Ineens komt de massa tot stilstand, ik schat letterlijk een meter of 3 a 4 van de matten af. Ik ben verbijsterd. Te laat besef ik dat ik mijn horloge gewoon moet stoppen. Ik was sneller dan vorig jaar zo te zien, maar wat het nou precies was? Ik heb geen idee. Als ik eindelijk de mat over kan schuifelen, duwend en scheldend met vele anderen zie ik al dat er 3 minuten verstreken zijn. Niks aan te doen maar ik heb wel de pest in. Loop ik een keer een aardige ronde, krijgen we dit.

Zelfs de krant gehaald: link artikel. Organisatie zegt te betreuren… in 2012 deden ruim 6000 lopers mee, in 2013 ruim 7000 en dan nu ruim 11000. Alles draait om geld.

klik voor groot


de boog met de finish!

Tot overmaat van ramp duurt het ruim 25 minuten voordat de massa door de smalle gang met hoge hekken heen is, op weg naar de medailles en wat te drinken. Achterlijke zooi. Ik ben goed gekleed en koel niet eens snel af, maar mensen klagen en schelden en terecht. Dit is dus de laatste keer dat ik deze loop heb gedaan.

Pas om 18 uur zitten we eindelijk in de auto voor een run die om 15.30 zou starten. Waardeloos.
Ik ben tevreden over het verloop van de run. Misschien was ik iets te behoudend, maar voor het eerst geen gedoe met de HF die vastliep, voor het eerst een versnelling aan het einde en echt fruitig over de streep. Met alleen MAF trainingen en totaal geen specifieke training voor deze run een prima resultaat.

Op naar 2015. Ik ga definitief niet de Spark marathon lopen volgende week. Ik ga wel rond de 35 a 40 km lopen, maar het kost nu even teveel tijd om daarheen te gaan en te gaan lopen en te moeten jakkeren. Ik richt me nu op de aanstaande reis en op woef.

Op naar de volgende run dan maar!

Gegevens:

* 15 km
* temp 7 – regen

dec 55 km – 2014 totaal 2.873 km

Een gedachte over “07.12.2014 – rotterdam – 15 km

  1. Jannet

    Knap waardeloos dus. Zoveel deelnemers voor een (relatief) korte afstand is ook veel te veel. Je mag nog blij zijn dat je bij de start niet al stil stond.

Reacties plaatsen niet mogelijk.