Dagelijks archief: april 15, 2012

15.04.2012 – marathon rotterdam 10 km – week 6 dag 5

**15.04.2012 – marathon rotterdam 10 km – week 6 dag 5**

Ik had al verklapt dat ik vandaag mijn PR verbeterde met 90 seconden en dat ik bijna 5 minuten sneller liep dan vorig jaar. Het eindresultaat was dus helemaal niet slecht en ik was ook best tevreden over deze dag. Omdat deze run gepland stond in het schema, kon/wilde ik er dan ook ‘echt’ voor gaan. Dat betekent in mijn geval dus niet de dood of de gladiolen of lopen met het snot voor de ogen, simpelweg omdat ik dat niet kan (en niet wil) maar wel dat het zwaarder mag voelen dan tijdens een gewone training. En dat is voor mij al heel wat!

Maar het betekende ook dat ik deze keer echt wat ‘voorwerk’ deed: parcours verkenning, route visualiseren en zelfs visualiseren hoe ik over de finish zou komen en met welke tijd op de klok. Ik wist bij iedere afslag welk kilometer punt dat zou zijn, en het vervelende klimmetje vanaf de beklinkerde oostzeedijk beneden naar het oostplein had ik al eens in gedachten gelopen.

En het grappige is dat het nog werkt ook!

Klik voor groot

Wel is het nog een uitdaging om je niet uit het veld te laten slaan als er dan dingen anders lopen dan gepland of zelfs gevisualiseerd. Zo stond ik alsnog in de verkeerde bocht op de Coolsingel. Wist ik veel dat er twee rijrichtingen gebruikt zouden worden en dat er dus een echte binnen- en buitenbocht zou zijn. Dat is wel een beetje stom, want kijkend op de plattegrond van de start, waren die twee richtingen me wel opgevallen, maar heb ik dus niet bedacht hoe dat dan precies in elkaar zat, en op de ochtend zelf heb ik niet eens gezien dat er twee vakken waren. Erg jammer en het is geen fijne ervaring als je merkt dat je ineens een stukje rechtdoor moet lopen, terwijl de andere baan al mooi linksaf slaat richting Oostplein. Verder was het dringen en drukken geblazen in de eerste kilometer en was ik niet blij om ineens 5.38 min/km op mijn klokje te zien verschijnen.

klik voor groot

Meteen al ver achter op schema in de eerste kilometer is iets dat je eerst dan maar eens weg moet zien te lopen! Maar dat moet je dan verder dus uitschakelen en al rommelend voerde ik het tempo op. De tweede kilometer liep ik weg… en daarna de derde en die zou eindigen met de bocht langs de kralingse plas. Mijn klokje gaf precies dezelfde afstand aan als de aanduidingen langs de weg, dus dat was een goed teken! Mijn tempo zou dus ook gaan kloppen! Langs de Kralingse plas liep ik, maar daar had ik in gedachten natuurlijk ook al gelopen, en ik wist dat we straks ergens rechtsaf zouden gaan en dan weer links naar de ‘s Gravenweg. Daar zou ik dan links aanhouden en midden op de weg over het ene stukje asfalt lopen in plaats van over de klinkers. Ik zag het allemaal precies voor me.

Toen doemde het 5 kilometer bord op en ja! Ik lag onder mijn schema tijd zoals ik van te voren had bedacht. Niet slecht dus! Zelfs als ik helemaal ‘in zou storten’ zou het nog best een mooie tijd worden, maar voorlopig was ik nog lekker bezig met mijn plannetje.

Bocht door links af bij de ‘s Gravenweg ging prima, en ik kwam uit waar ik wilde zijn. Wat was het druk en smal op sommige plekken. Ik snap niet waarom de route zo raar verlegd is ten opzichte van vorig jaar, want al snel draaiden we en masse weer een ander klinkerweggetje in met drempels. Ineens door een stille, rustige woonwijk. Daar doorheen en dan linksaf de Avenue Concordia op wist ik. Rechtsaf over de Oostzeedijk beneden en ik merkte dat ik toch stiekum vooruit keek naar de einde van de weg. Waar was die nou? Het was iets langer dan ik nog wist, en aan het einde zou dan de weg ‘omhoog’ zijn richting Oostplein. Maar ik had mezelf al in gedachten over dat plein zien lopen, op weg naar de laatste 1.700 meter voordat ik rechtsaf zou slaan de Coolsingel op voor de laatste 300 meter. ‘Gewoon nog een interval rondje’ hield ik mezelf voor. Lekker strak asfalt, breder en nog maar even doorhobbelen! Wat is nou 10 kilometer als je net vorige week een halve marathon liep en de week daarvoor ook al?

Ik keek op mijn klokje en verdomd, ik zat nog steeds onder de streeftijd. Helemaal niet slecht. Nog maar even doorzetten dus en waarom ook niet? Niet dat het nou allemaal super makkelijk ging, maar het ging verder wel OK hoewel ik de route nog steeds niks vind en het parcours eigenlijk veel te druk is om nog leuk te zijn. Ik probeerde op mijn houding te letten maar dat is en blijft lastig. Toch nog maar eens filmen deze week en rustig kijken. Ik zie op de foto’s dat de positie van mijn bekken en borst veel beter was in het begin dan aan het einde. Logisch dat je wat inzakt, maar het is zonde en niet nodig!

Daar was dan uiteindelijk de bocht naar de Coolsingel en in de verte hoorde ik al muziek en rumoer. Nog maar een klein stukje dus! Ik hobbelde door en liep tot mijn stomme verbazing ongeveer op mijn gevisualiseerde tijd onder de klok door. Wel was de route 100 meter langer uiteindelijk maar misschien had die buitenbocht van het begin daar ook mee te maken. Ik zie meer berichtjes op twitter met deze (langere) afstand.

Na de finish loop ik langzaam door, krijg de medaille, neem wat water en moet weer het hele Hofplein omlopen richting de sushi tent waar ik met S. heb afgesproken. Die is in geen velden of wegen te bekennen, dus ik bel hem maar op en uiteindelijk verschijnt hij daar ook. Hij heeft me – net als vorig jaar – totaal gemist bij de finish. Jammer maar helaas.

klik voor groot

We drinken wat en besluiten even te wachten tot de eerste marathon lopers in een idioot snelle tijd van minder dan 2 uur en 5 minuten over de finish denderen. Ondertussen genieten we van een california maki sushi, een bakje warme rijst en jasmijn thee. Heerlijk zo na de run!

Na de lunch gaan we de medaille laten graveren met deze mooie eind tijd. Er staat niemand meer bij het tentje dus we zijn zo aan de beurt. Als ik de netto tijd zie, schiet ik vol. Geen idee waarom. Het heeft niet eens echt iets met de tijd te maken. Hahaha zo snel is die tijd helemaal niet. En zo belangrijk is het allemaal niet, maar in mijn geval is en blijft het toch wel heel bijzonder en doe ik er ook veel voor.

In ieder geval zit deze run er weer op. Ik merk dat ik iedere keer weer ‘bij leer’ en nieuwe dingen ontdek. Ik heb ook het idee dat er nog veel meer ergens verstopt zit in mijn lichaam, maar dat ga ik allemaal nog ontdekken, want niet alleen het doel, maar ook het proces is leuk. Nu op naar nog eens 6 weken trainen volgens het schema en experimenteren met voeding, ademhaling en houding.

Gegevens:

* totaal 9,7 km
* temp 11 graden

rondje in google earth openen

april 107 km – 2012 totaal 675 km