08.12.2013 – tempotraining – rotterdam – 15 km

**08.12.2013 – schemadag 20: 15 km tempoloop – bruggenloop**

Vanmiddag is het weer zover: de Bruggenloop in Rotterdam. Om 15.30 het startschot en dan 15 km draven door de stad, over Bruggen waaronder de Brienenoordbrug. Het is leuk dat de Maasboulevard is afgesloten voor verkeer, zodat je daar overheen kunt rennen. Dat kan normaal natuurlijk niet en dat maakt het wel leuk zo’n loop. In 2011 deed ik de loop voor het eerst en dat was het jaar waarin ik net begonnen was met runs en die de afsluiting van het jaar was. In 2012 was ik overgegaan op RWR training voor de marathon in Edinburgh in 2013 en probeerde ik de 15 km ook op RWR te doen met een ratio van 2/30 geloof ik. Dat mislukte want ik moet natuurlijk veel te snel lopen in de run segmentjes. Dit jaar heb ik een heel kort schema gevolgd, bestaand uit draafrondjes, tempotrainingen en duurlopen. Maar de duurlopen gaan natuurlijk op RWR en daarmee heb ik geen problemen. Sterker nog, met RWR loop ik op de trainingsrondjes net zo snel als ‘continu’. Het is ook niet zo dat ik niet op tempo kan lopen, maar die verrekte hartslag loopt vast op een bepaalde frequentie en als ik daar niet overheen ga, dan loop ik gewoon tegen een muur te duwen en gaat het niet (meer). Als ik dat kan voorkomen, is er niks aan de hand. Ik ga dus proberen rustig te starten maar ook niet zo rustig dat je niet meer in een tempo komt. Zal mij benieuwen. Afwachten dus maar. Wordt vervolgd…..

Vanmiddag dan de Bruggenloop gedaan. Het was vrij warm voor de tijd van het jaar, ongeveer 11 graden en dat maakte het lastig om te kiezen wat ik aan zou trekken. De wind was best fris en tegen het einde van de run zou het misschien kouder zijn. Ik koos voor het nieuwe Falke jack met alleen een thermohemd met korte mouwen eronder. Dat leek me prima maar het was veel te warm natuurlijk. Ik had gewoon een lange mouwen shirt aan moeten trekken zodat ik lekker de mouwen op kon trekken. Niks aan te doen, ik had gekozen en daarmee moest ik het doen.

Gelukkig konden we parkeren bij de Kuip ondanks het boksgala dat ook gehouden werd die dag. Daarna even naar de McDonalds voor toilet bezoek en op naar de start. Lampje opgehaald (dit jaar beter georganiseerd, gewoon bij doorkomst naar het terrein op de Kuip) en daarna wachten en kijken. Het was aanvankelijk nog vrij stil maar tegen de tijd dat de warming up startte, was het al erg druk en stroomden de startvakken ook al vol. Het ging weer op letter en er stonden mensen te kijken of het allemaal wel klopte.

klik voor groot

Ik had vandaag mijn net ontvangen Bondi’s aangetrokken, want de oude zijn totaal versleten op de zool maar ook het bovenwerk is gescheurd aan beide kanten en van beide schoenen. Er staat nu precies 300 km op en na 125 km begonnen de zolen al. Vanwege mijn handwerk (tape geplakt aan de binnenkant) kon ik er nog wel even op vooruit maar vreemd is het wel.

Ik was erg benieuwd wat ik ervan terecht zou brengen want ik heb keurig het schema gevolgd voor deze run en ik heb er op zich wel zin in eigenlijk. Kom maar op! Het startschot klinkt, en al snel zijn we op weg. Niet al te druk, geen opstoppingen aan het begin van de route. Maar na 7 km is het eigenlijk over en voel ik een muur waar ik niet tegenop kom. Misschien had ik op dat moment meteen over moeten gaan op RWR maar ik trek nog even door en verlies daarmee erg veel tijd. Ik besluit verder te lopen met RWR en daarmee gaat het een stuk beter en hou ik ongeveer gemiddeld dezelfde tijd aan. Opvallend, want daar kan ik dus wel degelijk sneller lopen als je het gemiddelde gelijk houdt.

Aan het einde zie ik de klok ineens opdoemen en versnel ik zowaar nog tot een fraaie 4.45 min/km wat niet eens zo gek voelt. Pas dan schiet eindelijk mijn HF over de 158. Wie het snapt mag het zeggen. Weinig verschil dus qua tijd met vorig jaar toen ik helemaal met RWR liep.

Zo moet het niet, en ik vind er geen bal aan. Dit jaar heb ik weinig wedstrijden meegelopen, dus ik kan ook niet echt oefenen hiermee. Nu eerst op naar de ultra en dan maar weer eens zien.

klik voor groot


Gegevens:

* afstand: 15 km
* temp 11

december 50 km – 2013 totaal 1.893 km

Een gedachte over “08.12.2013 – tempotraining – rotterdam – 15 km

  1. EnerGize

    Bah meid wat een gedoe iedere keer. 158 is ook een hartslag waar je niet mee vooruit kan als je tempo wil maken. Ik hoop dat je binnenkort gewoon eens lekker vol uit kan gaan. Omdat het spannend en ook lekker is. Veel succes!

Reacties plaatsen niet mogelijk.