09.12.2012 – assignment 12: 15 km race – bruggenloop

**09.12.2012 – assignment 12: 15 km race – bruggenloop**

Vanmiddag is de Bruggenloop. Een run door Rotterdam over 15 kilometer. Gelukkig is de temperatuur ineens van min 5 naar plus 8 gestegen en is het ijs en de sneeuw verdwenen. Daarvoor in de plaats is regen en wind gekomen. Westenwind dus niet pal tegen op de brienenoord brug voor zover het er nu naar uitziet.

Ik weet ongeveer waar welk kilometer punt ligt en ik kan me van vorig jaar maar weinig herinneren gek genoeg, alleen de start met die enorme drukte en die man met de buggy die overal voorbij liep aan de andere kant van de trambaan. Verder weet ik nog het punt waar S. me aanmoedigde en ik dacht dat ik er al bijna was. Grrr wat toen dus niet zo bleek te zijn. Dit jaar weet ik dus beter hoe het parcours loopt en laat ik ook de verlichting van de garmin aan, zodat ik ook aan het einde nog iets kan zien op mijn schermpje. Ik heb dus wel iets geleerd van de vorige keer.

Verder ga ik dus deze keer met RWR lopen. Het zou een beetje vreemd zijn als ik een RWR training doe en dan ineens vandaag dat niet zou doen. Na de Berenloop moest ik bij de rapportage al melden dat ik geen RWR had gedaan maar ‘lekker’ achter elkaar had gehobbeld, ik vind dat dat nu maar eens over moet zijn, want je kunt niet twee dingen door elkaar doen.

Ik heb naar aanleiding van de MMs en de trainingen en na overleg wel een ‘plan’ gemaakt. In Amsterdam kwam daar niets van terecht, maar hadden we ook een hele andere streeftijd in gedachten op de kortere afstand (die dus ook niet gehaald werd, waardoor ik langzamer liep dan vorig jaar). Maar toen wel het een en ander geleerd. Bovendien kwam daar mijn HF ook weer niet omhoog, zodat er ook niet veel rek meer in zat. Dat gaat de laatste tijd een stuk beter, want ik heb al enkele keren tijdens een training ook normale HFs gehaald en dat loopt natuurlijk een stuk prettiger ineens (en sneller!). Ik hoop dus dat dat vandaag ook gewoon zo zal zijn en dat wat dat betreft geen rare rem op zal treden.

Het enige punt waar ik momenteel over aan het dubben ben, is de startplaats. Helemaal achteraan maar dan echt achteraan, of toch in mijn eigen startvak. Vorig jaar was de eerste kilometer niet om doorheen te komen en met de RWR heb ik weinig marge voor verlies in de eerste kilometer. Ik ben daar dus nog niet helemaal over uit. Na Amsterdam zou je zeggen helemaal achteraan, maar toen waren we met z’n tweeën en liep het anders dan alleen.

Wordt dus vervolgd!

update na de loop

Vanmiddag was het dan echt zo ver en op tijd vertrekken we richting Rotterdam. De regen klettert tegen de autoruiten en het is aardig gaan waaien. Als we de Brienenoord brug oprijden, zien we dat de wind op de brug in ieder geval niet tegen zal zijn, dus dat valt alweer mee.

We kunnen makkelijk parkeren en op weg naar het stadion maak ik gauw nog even gebruik van het toilet bij McDonalds. Dat is maar vast gebeurd en als ik later de rijen zie bij de toiletten, dan weet ik weer hoe handig dat is geweest.

Het was al tamelijk druk maar ik vond het plein toch een beetje stilletjes. Misschien door het slechte weer, ik weet het niet. De lampjes die je op kon halen waren al vergeven bij het eerste standje, en de lampjes van het tweede standje deden het helemaal niet. Dat was op zich dus wel jammer. Er was een warming up door dames in kerstmannen kleding. Die hadden het vast koud, want het regende en waaide behoorlijk. Ik was op dat moment lekker aangekleed en had ook een nood poncho meegenomen voor het startvak dus dat was prima. Onderweg naar het stadion was de paraplu door de harde wind al kapot gewaaid. Dat was schadepost nummer 1 van de dag. Later zou er nog eentje volgen.

Omdat we toch vrij laat waren, ben ik vrijwel meteen naar het startvak gegaan. Vorig jaar was het een beetje een kloppartij om er nog in te komen, maar nu was het geen enkel probleem gelukkig. Ik heb geen idee hoeveel mensen er nu nog achter me stonden. Helaas regende het nog even flink toen we in het vak stonden te wachten.

klik voor grootNa de start was het plein natuurlijk leeg en bleef er veel troep achter in de vorm van poncho’s en vuilniszakken.

klik voor groot

De start was deze keer prima en ik was al snel op het smallere stuk waar het vorig jaar zo vast liep. De eerste W liet ik toch voorbij gaan vanwege de drukte, maar bij de tweede piep heb ik de W wel ingelast. Ik liep helemaal aan de zijkant over het trottoir dus ik stoorde niemand. Even flink doorstappen en daarna was ik weer op weg. Zo ging het even door en de eerste kilometer was al snel voorbij, maar wel langzamer dan de streeftijd. Geeft niet, het was immers ook wat druk op het eerste stuk.

De tweede kilometer ging in 5.40 min/km en daarvoor moest ik toch aardig doortuffen bij de run segmenten. Ik denk dat dit me achteraf ook parten speelde, want het laatste deel van de run – verklap ik maar vast – ging veel te langzaam. Ik vond de route eigenlijk wel leuk, en in tegenstelling tot vorig jaar, heb ik ook echt wat gezien van de omgeving. Zo zag ik het lint lopers op weg naar de Erasmus brug, die me overigens nog best tegen viel. Dat vond ik nou nog best een klimmetje eigenlijk en ik was blij dat ik weer de Maasboulevard kon opdraaien. Ik wist dat de eerste kilometers er daar al opzaten. Wat ging het makkelijk! Ik nam mijn tweede snoepje en vervolgde mijn weg.

Ik ben alleen een sukkel, want ik zag wel dat ik de streeftijd dus niet haalde maar bedacht dus niet om de ratio te veranderen van 2/20 naar een andere ratio zoals in Utrecht of Berlijn. Dat vind ik nou echt dom. Ik had ‘s ochtends nog zitten rekenen met mijn tabel en heb het gewoon verkeerd gedaan. De streeftijd die ik had bepaald kon ik helemaal niet halen op deze afstand zonder me kapot te rennen tijdens de run segmenten met deze ratio van 2/20. Dat kan natuurlijk helemaal niet! Ik heb nu precies even snel gelopen als in Utrecht met een ratio van 7/30 hetgeen dus alleen maar betekent dat ik nu veel sneller heb doorgelopen op de run segmenten. Niet handig en een goede les. Ik zal tijdens mijn door de weekse trainingen weer gaan experimenteren met andere ratio’s want dit kan zo natuurlijk niet. Leuk dat ik het in een training wel heb gehaald, maar op een klein stukje. De eindtijd was dus echt slecht en ik was maar liefst 4 minuten langzamer dan vorig jaar toen ik alles achter elkaar liep, maar uiteindelijk heb ik dus het hele stuk in de runsegmenten wel degelijk sneller gelopen dan vorig jaar, alleen zie ik dat dus nu niet terug. Ik kan de runs niet vergelijken, kan ook alleen vergelijken met utrecht en berlijn (waar ik liep met een ratio van 7/30). Genoeg om uit te proberen dus.

klik voor groot


Na de Erasmusbrug de Maasboulevard en bij de Erasmus universiteit rechtsaf richting Toepad. Dat zou de weg richting de Brienenoord zijn en het ging eigenlijk allemaal best voorspoedig. Ik had het alleen toch erg warm gekregen. De regen was inmiddels weg en de temperatuur was natuurlijk vrij hoog met een graad of 8. Tijdens een van de walk segments heb ik dan ook mijn pet en buff afgedaan en opgeborgen. Dat kostte me zeker tijd, want ik had daar meer dan 20 seconden voor nodig. Al snel was ik weer op weg met de pet in mijn hand, want die kon ik zo snel niet kwijt. Bij het volgende walk segmentje besloot ik de pet dan maar aan de spibelt te hangen die ik ook omhad (met het startnummer). Ook dat ging weer super traag en ook daar tikten seconden dus weg. Helaas raakte ik de pet daarna ook vrij snel nog kwijt ook. Hop schadepostje nummer 2 van de run. Het liep ineens allemaal niet meer zo op rolletjes. Want ik werd onwijs misselijk van die stomme energie snoepjes. Ik besloot dus weer een slokje te nemen uit het piepkleine flesje dat ik in mijn zak had zitten en ook daar tikten de seconden weer mee weg. Wat zal ik toch allemaal te doen onderweg?? Ik vond het wel een grap eigenlijk, want ik vond dat ik maar aan het rommelen was zo onderweg.

klik voor groot


Voordat ik erg in had liep ik al op de Brienenoord brug. Ik heb niets met die brug, het is gewoon een saaie weg maar ik had niet eens gemerkt dat ik al zo ver op de brug was. Waarschijnlijk door het gedoe met die pet ofzo, of door de afleiding van de misselijkheid. Ik heb geen idee, maar ik nam gewoon mijn kleine pasjes en vervolgde mijn weg. Dit jaar was het best druk op de brug, in tegenstelling tot vorig jaar waar gek genoeg weinig mensen op de brug waren toen ik eroverheen liep. S. stond dit jaar ook op de brug en dat was leuk! Ik wist dat er een walk segmentje zou komen op de brug, en die nam ik dus ook gewoon. Iemand die me voorbij liep moedigde me nog aan met een welgemeend ‘kom op’ terwijl ik gewoon deed wat ik wilde doen. Later tufte ik de goede man dan ook weer voorbij. Ik nam nog wat water bij de volgende ‘walk’ en hoopte maar dat die misselijkheid weg zou gaan. De weg na de brug loopt wel lekker omlaag en dat kan je ook wel merken. Ik besloot daar dus ook gewoon lekker door te tuffen en de walk over te slaan. Ik was verrast door mijn gemiddelde over de hele run, omdat ik steeds aardige tijden zag als ik aan het lopen was tijdens de run segmenten. Ik had het dus beter moeten uitrekenen en een andere ratio moeten kiezen voor deze afstand. Weer wat geleerd. Bovendien heb ik – vanwege de misrekening – in het begin ook te snel gelopen om het gemiddelde te halen. En dat ga je dan toch merken op deze afstand. De laatste kilometers gingen traag en moeizaam. In tegenstelling tot het begin waar alles lekker liep en goed aanvoelde, keek ik nu echt uit naar het einde van de run. Ik zie achteraf dat mijn HF op het laatste stuk blijft hangen op de 158 dus het zou goed kunnen dat dit er iets mee te maken had. Het eerste stuk zie ik mooie reactiviteit en hogere HFs en zo hoort het ook.

Na het dalen nog een laatste stukje door een wijk, waar vreemd genoeg ineens van rechts een grote stroom lopers weer invoegde. Ik heb geen idee waar die groep vandaan kwam en wie er nou een verkeerde route heeft genomen. Heel vreemd. Uiteindelijk weer rechtsaf richting de Olympiaweg en vanaf daar was het nog maar een klein stukje naar de finish. Er stond nog best een windje op het laatste stukje en helaas een beetje tegenwind op de laatste 3 a 4 km denk ik. Ik merkte dat ik aardig door mijn brandstof raakte, want ik had niets meer genomen toen ik zo misselijk was geworden van die snoepjes. Aangezien ik op de dag zelf niet veel gegeten had (ik kan niet lopen met vast voedsel in mijn lichaam), sputterde het aardig qua toevoer. Dat is het nadeel van laat starten en te snel lopen in het begin.

Ik was toch teleurgesteld door de eindtijd die veel langzamer was dan vorig jaar door de RWR. Dat is uberhaupt niet nodig en mijn eigen ‘fout’. De ratio was verkeerd en de streeftijd was verkeerd. En dan lukt dat natuurlijk niet meer. Komende weken dus verder experimenteren. Ik ben dus met de 2/20 veel sneller geworden, maar dit werkt niet, zeker niet als ik het vergelijk met de 7/30 die ik eerder liep. Dat was notabene net zo snel als nu. Toen ik dat zag naderhand en analyseerde wat ik nu had uitgespookt, was ik niet meer zo ontevreden. Mijn looptempo was dus helemaal niet slecht. Tel daarbij mijn walk segmentjes die soms wat langer waren en zeker langzamer dan gepland door het geklooi met watertjes, petjes en buffs, het verkeerd uitpakken van het eten van de snoepjes en je hebt de verklaring.

Komende periode train ik dus rustig door. Ik ben benieuwd naar de stand van zaken over enkele maanden en doe dan weer een testloop. Ik train immers voor de marathon en moet dus even ‘snelle’ 10 en 15 km runs uit mijn hoofd zetten.

Na de finish zijn we rustig terug gelopen naar de auto en heb ik me omgekleed bij McDonalds. Toen kon ik ook weer lekker warm worden en zakte de misselijkheid ook weer wat, zodat we alsnog lekker sushi zijn gaan eten in de stad.

Op naar de volgende runs.

link naar video

Gegevens:

* totaal 15 km
* temp 8 – regen en wind
* gem HF 159 max 171
* cadans gem 82 (met walk) max 87
* ratio 2′/20″

rondje in google earth openen

dec 45 km – 2012 totaal 2.018 km

5 gedachten over “09.12.2012 – assignment 12: 15 km race – bruggenloop

 1. max

  @ yvonne: bij het volgende walk segmentje hing ik de pet aan mijn spibelt en toen is de pet losgeraakt. echt zonde :-( zal in de UK bij de outlet weer kijken naar een andere, daar was deze ook op zich wel redelijk goedkoop.

 2. Ronaldd

  is het parcours niet te zwaar (door al zijn bruggen) om met de segmenten te werken? Het lijkt mij zo lastig doordat je toch veel tempo verliest als je de bruggen opgaat? Nou ja, het was, ondanks het weer, toch wel weer een loopfeestje. Jammer dat ik je niet gezien heb. Ik ben trouwens niet de Mac in gegaan maar heb de drive-throu gepakt.. dus dat verklaard het wel. Ps: ik kreeg het ook warm met mjin petje maar achterstevoren opzetten helpt.. en dan waait ie ook niet weg :)

  see you!
  RR

 3. Jannet

  En zo leer je toch steeds nog bij. De volgende keer de pet dus vasthouden of in je zak doen. Wat wil je bij de marathon gaan doen aan ratio? Het tempo is dan langzamer dus volgens mij kun je dan langer runnen? Zou leuk zijn om dat alvast te gaan proberen in de training. Deze loop gaat de boeken in als de klooiloop:-)

 4. max

  @ ronald: petje achterstevoren kan niet vanwege mijn staart :-) Normaal past het wel in mijn zakje maar door die spibelt die over mijn jackje zat, was het allemaal een beetje krapjes :-)

  @ jannet: ja joh hahaha dit was echt niks. Ik liep op de HM ook met hele andere ratio, 7 minuten en dan 30 seconden en dat loopt heel anders. Bovendien kan je ook rustiger lopen. Ik had meer moeten experimenteren tijdens de gewone trainingen Ik weet nu in ieder geval wel dat dit allemaal trainbaar is, want ik ben een stuk sneller op de 2/20 nu dan in het begin. Dus nu de andere ratios nog :-) Of gewoon lekker doorlopen zoals tijdens de Berenloop.

Reacties plaatsen niet mogelijk.