20.06.2012 – tussen training 11 – 4x 1000 (400) – totaal 9,5 km

**20.06.2012 – tussen training 11 – 4x 1000 (400) – totaal 9,5 km**

Vandaag zou ik 4×1000 (400) moeten doen. Beetje vreemd, want toen ik dit schema volgde in 2011, heb ik werkelijk geen enkele keer 1000-tjes gedaan. Ik 800-tjesstaan op 5.10 min/km maar ik snap niet waar die vandaan komen want in het hele Steffny schema dat ik toen deed, kom ik dat niet tegen. Merkwaardig, want ik deed vandaag week 4 dag 1 in de aanloop naar de british10K die waarbij ik dus over een kleine 3 weken (schemaweek 6) uit moet komen op 10 km op de zondag.

Hoe het ook zij, ik vond het een vervelende training die bovendien ook helemaal niet goed ging. Ik begrijp niet goed waar het tempo vandaan komt dat ik moest lopen, want het leek me te snel.

De eerste twee rondes gingen nog wel redelijk. Daarna kwam er ineens wat wind en zakte mijn tempo totaal weg. Maar in plaats van stoppen, verlegde ik de zone naar mijn 10 km wedstrijdtempo en kwam alsnog redelijk uit, en dat vond ik niet eens zo verkeerd. De laatste kon dan wel weer ietsje sneller, met lagere gestelde eindtijd.

Mijn cadans was echter erg laag, en ik kreeg mijn ademhaling ook niet goed mee met een hogere cadans op de metronoom.

Ik weet niet waar het precies aan lag. S. reed deze keer mee op de fiets als bescherm ridder van de eerbaarheid van Ztje. Anders gezegd: hij moest opletten dat we geen oversekste reutjes zouden tegenkomen die haar alsnog wilden gaan dekken (omdat madammeke nog niets van zich afsnauwt helaas zo aan het einde van de loopsheid). Misschien leidde dat af, ik weet het niet maar het ging niet lekker.

Voor volgende week maar eens kijken wat ik doe. Ik zou nog liever 6×1000 doen met een dribbelpauze en dan op ee juiste snelheid. Daar heb ik meer aan in de aanloop naar de 10K denk ik.

Grappig genoeg deed ik vorig jaar ook reeksen van 6×1000 maar blijkbaar ook veel sneller dan nu soms. Daar waren de pauzes langer, want hoewel ik keek in het Klaas Lok schema was ik natuurlijk soms eigenwijs. De eerste paar keer gingen keurig qua tempo, maar later zie ik echt andere tijden komen. Schrijft Lok een tempo voor op souplesse van 5.38 tot 5.50 of zoiets, liep ik ze in 5.19. Stom dus, en het betaalde zich ook totaal niet uit in een snellere eindtijd. Nu weet ik beter inmiddels.

Nee, het lichaam stelt ons iedere keer weer voor verrassingen.

Ik zie de Holter voor morgen tijdens training somber in, want ik ga natuurlijk nooit een HR van 168-170 halen tijdens een training nu. Ik zal eens speuren in mijn logboek met welke training ik dat eventueel wel voor elkaar krijg, en anders moet ik zaterdag dus ergens maar een wedstrijdje gaan lopen. Dan moet het wel droog blijven want anders gaan mijn draadjes los. Een een steekje zit er toch al los!

Wordt dus vervolgd.

Gegevens:

* totaal 9,5 km
* temp 20

juni 101 km – 2012 totaal 1.115 km