22.12.2016 – kilchrenan – 15 km

Gisteren was ik op pad in Fearnoch zonder wafje en zonder S. Vandaag ga ik ook even op pad en weer laat ik wafje thuis en blijft S. ook thuis. Ik kies voor een rondje vanaf het huisje en zal richting Loch Nant gaan lopen. Dat ligt hierachter en ik zag het nog niet eerder. Er is ook een dam en als het allemaal niet lekker loopt, dan kies ik voor een heen en weertje richting de dam en dan weer terug. Maar het liefste maak ik het rondje dat ik uitzette op de kaart. Dat is ongeveer 15 km en zal eerst flink stijgen maar daarna lekker dalen. Het laatste stuk zal dan over de weg gaan dus dat moet dan allemaal goed gaan.

Ik vertrek vanaf de cottage en zwaai naar S. Ik zeg dat ik wel 3 uur weg zou kunnen zijn eventueel met een raar pad en foto’s maken. Ik heb de Spot aan mijn belt hangen. Geen ideale plek waarschijnlijk want gisteren op mijn rondje in Fearnoch waren veel signals gemist dus we zijn benieuwd of het nu beter gaat.

Ik loop eerst naar Kilchrenan en loop langs de Inn en even later langs het kerkje.

klik voor groot

Daarna loop ik verder over de weg. De afslag naar links is verder dan ik denk maar uiteindelijk sla ik linksaf. De besneeuwde bergtoppen achter me zijn prachtig. Helaas is het grijs en grauw en komt er dus niks over op de foto’s. Ik loop in een soort niemandsland maar wel over een prima verhard pad. Niet direct avontuurlijk qua ondergrond maar het loopt wel even makkelijker. Het stijgt een beetje maar ik heb er geen last van. De wind is duidelijk aanwezig hier in het open stuk maar het boeit niet echt. Ik loop namelijk al langs het eerste meertje en dat is prachtig. Ik geniet nu al van de route eigenlijk. Wel jammer dat S. er niet bij is want dit moet hij ook wel zien eigenlijk.

klik voor groot
Verderop begint het bos en loop ik ook wat meer uit de wind. Dat loopt prima en het is ook erg mooi. Voordat ik het weet ben ik al bij de afslag naar Nants dam. Zal ik daar ook even heen lopen? Ik ga in ieder geval gewoon het hele rondje doen. Maar omdat ik toch niet helemaal kan inschatten wat ik nog allemaal ga tegenkomen (en weet dat ik tot 260 meter moet klimmen), besluit ik maar door te gaan met mijn rondje. Misschien nog een andere keer naar die dam.

Ik loop door en al snel heb ik weer een prachtig uitzicht over het meer. Loch Nant wordt ook gebruikt voor een powerstation dat ergens onder de grond zit. Ik zag op de kaart ‘intake’ en ik ga daar ook even kijken. Er is niet heel veel te zien daar. Ik zie in de verte aan de overkant wel de dam maar het powerstation zelf zie ik niet. Ik maak een kiekje en ga weer door. De route is makkelijk te vinden want er zijn niet veel opties onderweg om uit te kiezen. Maar ik kijk wel af en toe op de kaart want als je een verkeerd pad neemt, loopt dat waarschijnlijk nergens heen weten we inmiddels.

klik voor groot
Ik loop weer door een stukje bos. Op veel plekken zie ik mooie uitzichten op Loch Nant. Ineens staan er weer van die borden van de forestry dat ik eigenlijk niet verder mag vanwege rooiwerkzaamheden. Dat staat dus ineens ergens in de middel of nowhere alsof je dan gewoon even terug kunt lopen ofzoiets. Heel merkwaardig. Omdat het bijna Kerstmis is, loop ik maar gewoon weer door en er is inderdaad geen activiteit. Ineens heb ik uitzicht op Loch Awe van bovenaf. Ik ben blijkbaar toch inderdaad een heel stuk naar boven gekomen, zoals ik op de kaart ook al had gezien. Ik heb het niet echt gemerkt tijdens het lopen trouwens. Prachtig is het en zo jammer dat het niet wat helderder is. Onze ogen kunnen dat prima zien maar de camera niet.

klik voor groot

Vanaf nu gaat de weg een heel stuk naar beneden. Dat loopt wel even lekker en ik hobbel rustig over het pad naar beneden. Ik ben benieuwd of de Spot netjes de beacons uitzendt deze keer. Straks kom ik op de weg uit en zal ik een stuk terug moeten lopen over de verharde weg. Maar nu kan ik nog even genieten van het bos en de stilte om me heen.

Aan het einde van het pad sla ik linksaf. Eigenlijk is de route over de weg nog best fraai met de uitzichten die ik toch nog her en der heb over Loch Awe. De weg loopt alleen wel redelijk op en neer en dat valt niet eens mee. Vreemd is dat, want de route naar boven door het bos lijkt op de kaart toch echt zwaarder.

Inmiddels ben ik bijna thuis. Ik maak nog even een foto van de weg en van de besneeuwde bergtoppen in de verte. Waarom is het nou niet wat helderder? De toppen verdwijnen bijna in de witte wolken…..

klik voor groot

Daarna loop ik door en sla ik af richting de cottage. Eerst over een modderig hobbelpad waar we van de week drie hertjes zagen oversteken. Daarna linksaf naar de cottage zelf en het terrein op. Het huisje oogt een beetje ouderwets vanaf deze kant met de kleine vensters maar het is een erg comfortabel huis met en hele mooie tuin.

klik voor groot

Ik was natuurlijk veel sneller thuis dan gepland. Ik kon overal gewoon lekker doorlopen en heb niet teveel tijd verloren met stilstaan en foto’s maken. Dit was nou gewoon een redelijk snel rondje en nog prachtig ook. Op naar de volgende run dan maar weer.

gegevens:

* 15 km
* 2 graden

december 243 km – 2016 totaal 3.951 km