08.11.2016 – sauerland – dag 5 – 13 km

Gisteren lag er een prachtig laagje poedersneeuw in de ochtend dat helaas in de middag alweer grotendeels verdwenen was. Maar de natuur zou de natuur niet zijn om ons vandaag weer te verrassen. Als we naar buiten kijken, zien we dat het wederom gesneeuwd heeft. Er ligt net iets meer dan de vorige ochtend. Misschien blijft dat wel langer liggen! We zijn dus reuze benieuwd naar de route(s) en gaan na het ontbijt snel op pad. Ik had eigenlijk ook een route in Dreislar getekend, maar omdat die route lager ligt, willen we toch weer de bossen in om te kijken naar de sneeuw! Wafje krijgt de cloudchaser aan en we gaan gauw weg.

klik voor groot


Terwijl we naar de parkeerplaats lopen als warming up, zien we hertjes door het veld naast ons springen. Een prachtig gezicht zo met de sneeuw. Het is overigens verder gewoon droog weer op een heel klein motsneeuwtje na. Ook is het niet erg mistig vandaag dus we zien ook nog wat in de dalen. De mistflarden maken het eigenlijk extra mooi. Het is fijn dat de weg hier naar boven al schoon gereden is door enkele auto’s. De bomen geven ook nog warmte af dus het is hier prima beloopbaar allemaal. We zijn benieuwd naar het bos!

klik voor grootEr ligt duidelijk meer sneeuw in het bos dan gisteren. Toen lag er in het begin deel weinig maar nu ligt hier ook al een laagje. Wat is het mooi en wat is het lekker weer! Ik heb al snel mijn jasje uit en loop weer met mijn shirtje met sleeves en donsjackje. Dat loopt het fijnste met dit mooie weer. Ik heb wel handschoenen aan overigens. Het lopen gaat prima, het voelt allemaal zo fijn en schoon qua ademhaling.

klik voor groot


Op het stukje langs de bosrand maken we weer foto’s. Veel te veel natuurlijk maar hoe vaak loop je hier nou en hoe vaak nou met sneeuw? Ik vind het prachtig en sta gewoon even stil om me heen te kijken. Wat is het prachtig en vredig.

klik voor groot

Als we weer verder lopen, zien we de vliegenzwammen weer staan. Deze keer verder bedekt door de sneeuw maar ze houden het nog vol zo te zien met de sneeuw op hun dakje.

klik voor groot


Mijn schoenen doen het overigens prima hier in de sneeuw. Modder, natte stenen, bladeren en sneeuw. Inmiddels dus al van alles geprobeerd en dat bevalt goed. De natte bladeren van een paar dagen geleden was natuurlijk ook een nieuwe ervaring met deze schoenen, want dat heb ik nooit gehad in de UK als ik daar in de winter was. Wel modder en natte stenen. Maar dit bevalt prima zo.
Na de bosrand gaan we weer steil omhoog rechtsaf. Daar lag gisteren best een laagje sneeuw dus we zijn benieuwd hoe dat nu is. Erg origineel zijn we momenteel niet met de routes maar het is zo mooi dat we gewoon willen zien hoe het vandaag is.

klik voor groot

We slaan weer rechtsaf en komen weer uit op het brede pad. Dat is mooi schoon en daar kunnen we goed lopen en fietsen. Ondertussen bedenk ik waar we nu naartoe zullen lopen. Misschien naar de Bollerbergturm waar we uitzicht zullen hebben en waar zeker meer sneeuw zal liggen. De turm ligt immers op 780 mtr hoogte en de klim zal zeker de moeite waard zijn denken we.

klik voor groot

Als we weer bij de parkeerplaats uitkomen, besluiten we het te doen. De klim naar de Bollerberg(turm). Dat zal niet meevallen en we besluiten gewoon even ieder onze eigen weg te kiezen. Ik denk dat ik het wel zal redden maar met de fiets lijkt me dat uitgesloten. Veel te steil. Ik hoop alleen dat de weg niet al te glad zal zijn maar we doen gewoon voorzichtig. We slaan dus linksaf en starten de klim….

klik voor groot


Rechts van me ligt het dal en gelukkig hebben we uitzicht en kunnen we genieten van de sneeuw op de daken en de bomen. Het klimmen gaat mij prima af. Ik ben helemaal verrast dat ik zo makkelijk naar boven loop. Ik loop langs het pad waar we vorig jaar in zijn geslagen maar niet meer naar beneden konden (wilden bedoel ik) omdat het te steil was. Nu loop ik gewoon door en klim verder. Op een gegeven moment is de eerste klim voorbij en staat er een bankje met een fraai uitzicht. Uitdaging of niet, ik stop toch even om een foto te maken en te kijken of S. nog OK is op zijn fietsje. Dat ik deze klim al zo makkelijk en bijna fluitend kon doen is al helemaal super natuurlijk. Ik kan ook makkelijk verder maar die foto wil ik toch hebben.

klik voor groot

Na de korte stop bij het mooie uitzicht gaan we weer verder. Dat valt aanvankelijk even niet mee want dat stoppen zo in een forse klim is niet prettig. Maar het gaat goed en al snel ben ik weer in mijn ritme. Nu even door tot het einde dan maar! Langzamerhand komt er ook sneeuw op de weg en ik let dus goed op. S. maakt daar nog een foto van als hij op dat punt aankomt.

klik voor groot

Ik ben inmiddels bijna bij de turm aangekomen op het hoogste punt. Het lopen is niet overal even makkelijk meer maar omdat het verse sneeuw is, ga ik ervan uit dat er geen ijs onder het laagje ligt. Ik probeer licht en zeker te lopen zodat ik niet val en dat gaat goed. Als ik bij de top ben, hoor ik ineens woef heel raar schel blaffen. Althans dat denk ik. Het is woef toch wel? S. is toch niet gevallen met de fiets? Ik keer meteen om en loop weer naar beneden. Gelukkig komt S. daar al gewoon aanlopen met de fiets aan de hand. Niks aan de hand, wafje was kennelijk gewoon opgewonden en blij.
Samen lopen we dan nu maar even naar de turm om te kijken. Hier ligt echt wel wat sneeuw! Natuurlijk moet wafje ook even poseren. En die fiets? Die verandert langzaam in een sneeuwfietsje.

klik voor groot

Als we bij de turm komen, zetten we de fiets even weg en gaan verder kijken. Ik ga straks natuurlijk even naar boven klimmen maar als ik zo eens naar de trap kijk, zal dat niet meevallen. Op alle treden ligt een laagje sneeuw.

klik voor groot


Het uitzicht is werkelijk prachtig. Onderstaande foto vind ik echt een plaatje. Sneeuw en dan verderop nog een blik in het dal. Echt geweldig. Ik ben blij dat we de klim hebben gedaan om hier even rond te kijken met dit weer.

klik voor groot

Ik ga daarna even de turm beklimmen om te kijken of het vanaf de toren ook mooi is. Ik doe voorzichtig want er ligt best wat sneeuw en vooral op die trap.

klik voor groot

Het uitzicht is niet zo fraai vanwege de mistflarden en ik ga dus weer naar beneden. Daar laten we wafje nog even spelen in de sneeuw en we maken wat foto’s.

klik voor groot

Daarna gaan we maar weer eens verder. Ik ben benieuwd naar het pad want daar zal echt wel wat liggen denk ik. Zou ik er ook kunnen hardlopen en hoe gaat dat met de fiets? Het is prachtig mooi. Hardlopen gaat prima. Verse sneeuw is ook niet al te lastig en met goede schoenen al helemaal. Ik ben blij dat ik vandaag merino sokken aanheb want er valt natuurlijk ook sneeuw van boven in de schoen en dat smelt. Mijn voeten zijn echter prima warm en aangenaam met deze sokken.

klik voor groot


Omdat ik bij de toren mijn jackje heb aangetrokken, houd ik dat hier ook maar even aan. Hoofdbandje op en handschoenen aan. Het is hier ook wel iets kouder dan in het lager gelegen gebied. Het scheelt hier toch bijna 300 meter met het hotel.

klik voor groot

Het pad is goed te doen maar ik vind het maar knap dat S. zo met die fiets uit de voeten komt hier in dit terrein. Ik ben wel blij dat er nieuwe remmen opzitten inmiddels maar de remblokken zullen wel totaal versleten zijn als we thuis komen. Weekje heuveltjes en weg!
Waf vindt alles nog leuk. Ze blaft en praat veel onderweg, waarschijnlijk van de opwinding. Ik voelde al even op haar rug maar ze is lekker warm dus dat kan het niet zijn. Pootjes zien er ook prima uit dus dat gaat goed.

klik voor groot

Ook het laatste stukje is weer prachtig natuurlijk! Ik ben benieuwd hoe het morgen is. Zal alles weg zijn? Valt er meer sneeuw? Morgen zullen we het weten!

klik voor groot

Vandaag in ieder geval een geslaagde run met prachtig weer en mooie beelden. Er is genoeg sneeuw voor mooie plaatjes maar we hebben er tijdens het lopen en fietsen weinig last van tot nu toe. Ik ben tevreden dat ik zo makkelijk heb geklommen vandaag. Ook alweer een opsteker.

Na 13 km staan we weer bij het hotel. Veel te veel foto’s natuurlijk voor zo’n kort rondje maar het was zo mooi! Op naar de volgende run.

klik voor groot

gegevens:

* 13 km
* 0 graden, sneeuw

november 113 km – 2016 totaal 3.518 km