30.10.2016 – garderen – 15 km

Vandaag gaan we richting Garderen voor een runnetje. Het is stralend weer en er is nog steeds geen wind. Eigenlijk hadden we wel kunnen kamperen dit weekend maar daar hebben we gewoon niet aan gedacht met alles wat we al gedaan hebben. Fietsen, lopen en slapen. Zoiets ongeveer. Maar we hebben we zin en vertrekken niet al te laat vanwege het tijdstip voor het eten van woefje. Door de wintertijd is het toch allemaal al een beetje anders dan normaal.

Het is nog heel rustig als we aankomen maar het is best fris. Ik vertrek met mijn dunne handschoenen en mijn nieuwe Fast Wing alomon jackje. Dat is een heel dun dingetje dat de wind tegenhoudt maar vooral heel makkelijk weg te stoppen is. Ik zou het nog wel in mijn Flipbelt kunnen stoppen als het moet dus die wil ik nu eens proberen, want ik ga ervan uit dat ik na de warming up het jackje al uit kan doen en alleen in mijn shirt kan lopen. Maar het begin is fris! S. fietst weer op de Fuji die inmiddels nieuwe remmen heeft. Afwachten maar hoe dat nu allemaal rijdt met dat fietsje. Ik denk nog steeds dat we er gewoon andere (bredere) banden op moeten doen voor de off road stukjes die S. met me mee fietst. Voor op de weg hebben we nou wel genoeg fietsen….

Het bos is prachtig en we gaan deze keer ook goed opletten of we paddenstoelen zien. Drie weken geleden waren we hier ook en toen zagen we niets. Al snel zien we de eerste en ik maak wat foto’s. Daarna trek ik al snel mijn jackje uit en ga ik verder met mijn shirt aan. Veel fijner!

klik voor grootNa iets meer dan 5 km geven we wafje weer wat water maar die wil niets natuurlijk want het is niet warm. Maar beter een keer teveel aangeboden dan te weinig!
We ruimen het bakje weer op en gaan verder. Het pad is prima begaanbaar omdat het maar even nat is geweest vorige week. We lopen richting de weg die we oversteken en lopen daarna weer richting de schaapskooi. Het is op sommige stukken wat drukker dan normaal. Ook hebben we al gezien dat er een ride en run evenement is. Paarden en mountainbikers. Maar misschien merken we daar wel niets van.

Bij de schaapskooi is het eigenlijk heel erg rustig en ook op de heide is het rustig. Het fijne van Garderen is nog steeds dat het bijna nooit druk is. Vreemd, want het is een prachtig bos. Als we voorbij de schaapskooi zijn (waar ik woef altijd netjes aan de riem heb), zien we naast het fietspad weer enkele paddenstoelen. Ik ben blij dat ik nu Vliegenzwammen heb gevonden want die zijn prachtig. Met bolletje en met plat hoedje. Wafje en S. staan geduldig te wachten totdat ik mijn kiekjes heb gemaakt…. Daarna gauw verder richting het rulle zandstukje waar S. zo de pest aan heeft.

klik voor grootNa de kiekjes lopen we weer verder richting het zand. Ik loop even door en eroverheen als oefening. Vorig jaar gebruikten we dat nog als oefening voor het strandstuk tijdens de Berenloop, maar die loop slaan we dit jaar over omdat we naar Sauerland gaan. Als ik aan het einde ben van het zandstukje, loop ik even terug naar S. die met het fietsje aan de hand door het zand ploetert. Als we weer bij het bos zijn, geven we wafje water die nu natuurlijk wel iets wil drinken. De rest van de route is eigenlijk alsmaar rechtdoor weer terug richting Gardern. Eerst door het bos, weer de weg over en daarna weer door het bos. De kleuren zijn prachtig en we genieten met volle teugen.

Als we vredig door het bos lopen, komt er ineens een mountainbiker ons achterop die luid roept dat er ook een paard aankomt. Nou inderdaad en in volle galop dendert er een paard langs. daarna nog een paartje van fietser en paard die keihard door de modder rennen dat alle kanten opspat. Moet dat nou zo? Ik begrijp werkelijk niet waarom er niet een beetje rekening met elkaar gehouden kan worden maar in een race is blijkbaar alls geoorloofd. Ook een rare organisatie die niet even wat bordjes ophangt voor argeloze wandelaars!

klik voor groot

Verderop zien we overigens dat de paarden en de fietsers het veel rustiger aan doen. Er wordt gewoon gestapt en de fietser rijdt ook rustig. Misschien moeten de paaren even rust hebben, ik heb geen idee. Best een leuk idee zo en er bestaat ook in Twente zoiets voor fietsers en hardlopers. Onderweg kan je dan genieten van allerlei hapjes en om de beurt fiets je een stuk en ren je een stuk.

Na 15 km staan we weer bij de auto. Genoeg voor vandaag en woefje wil nu ook wel eens een hapje eten zegt ze. We rijden naar het dorp waar de ijssalon voor de laatste dag geopend is. We nemen een tosti en een warme choco en ik neem nog een klein ijsje. Jammer dat het weer de laatste keer is!

klik voor groot

Wafje ligt keurig op haar bedje totdat er een rottig terriertje aankomt. Ik denk al gegrom te horen en even later vliegen beide honden elkaar in de haren. Vreemd genoeg moet iemand verderop die bij het raam zit zich ermee bemoeien. Een nare, nadrukkelijk aanwezige vrouw die we al eens eerder hebben gezien. Vreemd dat sommige mensen zo’n nare indruk kunnen achterlaten en meteen de stemming kunnen verpesten. We gaan afrekenen en naar huis.

Vanmiddag nog even op pad. Voor de kano is niet meer genoeg tijd vanwege de wintertijd (te vroeg donker) maar misschien kunnen we nog even snel een kort rondje op de fiets doen!

gegevens:

* 15 km
* 10 graden

oktober 296 km – 2016 totaal 3.400 km

tracer – 70 km
rapa nui – 635 km
hoka clifton 2 – 306 km
hoka bondi 4 – 263 km
hoka stinson lite 3 – 32 km
hoka mafate speed – 191 km
pure flow – 454 km