08.11.2015 – terschelling berenloop HM – 21 km

**08.11.2015 – terschelling berenloop HM – 21 km**

Vandaag dan de berenloop. Vorig jaar liep ik die ook (en in 2011 en 2012). Eigenlijk komt die loop elk jaar in de verdrukking omdat het net na Nottingham valt. Het is dus meer een trainingsloop dan iets anders en dat is te merken aan de eind tijd. Dit jaar zou het al helemaal anders zijn door de heup en door de longen die nog steeds niet in orde zijn. Rustig aan dus en gewoon lopen.

We hebben gisteren woefje naar mijn zus gebracht en zijn daarna naar Franeker gereden. Weer veel later dan gepland overigens. Gelukkig regent het en waait het ook hard, dus we hebben geen dag uit onze handen laten glippen. We hadden namelijk oorspronkelijk het idee om te kaan kanovaren in de buurt. Maar daar was het dus helemaal geen weer voor geweest!

Ofschoon de bedden goed zijn (alleen raar opgemaakt waardoor ik met mijn voeten verstrikt raakte in de dekbed hoes), sliep ik niet lekker. Gesnurk en dat dekbed…. Maar uiteindelijk waren we weer gezond en wel op tijd wakker. We hadden even verschil van inzicht over ontbijt, maar keurig op tijd reden we richting Harlingen voor de boot die om 8.45 zou vertrekken. De overtocht was – net zoals vorig jaar – saai en langdradig. De overtocht duurt twee uur met de veerboot en er is verder niks te doen, anders dan mensen kijken en zitten. Niet echt de beste voorbereiding voor een loopje ook qua been. Ik besluit overigens om me op de boot nog even om te kleden en verwissel mijn lange tight voor een korte tight gezien het weer.

klik voor groot


Het is prachtig weer en ik ga even op het dek kijken of er nog wat te zien is.

klik voor grootMaar ook aan de overtocht komt een eind en we zijn dan eindelijk op Terschelling. Daar speelt de band als vanouds. Dat is leuk. Overal mensen in renkleding natuurlijk! S. heeft weer een fiets gehuurd en gaat straks de fiets halen en bij de haven stallen voor later.

klik voor groot

Wij lopen richting Zeezicht om wat te drinken maar die tent blijkt gesloten! We lopen door en vinden uiteindelijk een restaurantje dat geopend is maar eigenlijk alleen maar thee heeft. Normaal zijn ze niet open, maar voor de berenloop wel. Beetje stom dus dat ze niet aansluiten bij de doelgroep van die dag en iets als appeltaart en warme choco ook bieden. Ook in de middag (als we terug komen daar omdat alles verder vol zit), blijkt dat ze niks hebben waar je nou na een loopje zin in hebt.

Maar rond 11.30 gaan we richting de startvakken omdat we weten dat het idioot druk was vorig jaar. Ook dit jaar weer. Al snel sta ik in een startvak dat drukker en drukker wordt. Je staat boven op elkaar en ik vind er niets aan. Ik denk aan mijn eerdere loopjes op Terschelling in alle stilte en rust. Ik denk aan de loopjes op Garderen waar we ook de hele dag in touw zijn maar op een ontspannende manier. Waarom sta ik hier eigenlijk?

klik voor groot

Uiteindelijk klinkt het startschot. Iedereen scheurt weg. Ik probeer mijn eigen tempo te vinden maar dat valt nog niet eens mee. We lopen Midsland uit op weg naar de oostkant. langs het water komt een bebop over. Ik herken het silhouet en het geluid. Niet die van ons want we hebben niks meegenomen. Overigens mag het natuurlijk niet over een mensenmassa maar het levert vast hele leuke beelden op zo met de zee als achtergrond.

Ik loop verder en de eerste km zit er al snel op. Ik vind dat tempo een beetje te snel maar ik ben aangehaakt bij een dame en man dus hobbel mee. Uiteindelijk zakt de dame al snel in en besluit ik door te gaan. De man zal me later inhalen maar zonder dame. Ik probeer aan te haken bij andere lopers maar dat valt niet mee. Ik haal ze ofwel in, of ik word ingehaald met te hoog tempo. Raar is dat. Maar in tegenstelling tot vorig jaar, probeer ik dus wel iets deze keer.

klik voor groot

Mijn afgetrapte trail schoenen blijken geen goede keuze te zijn op dit wegdek. Ik voel me bijna vastplakken aan de weg. Domme keuze maar ik kan er niets aan veranderen nu. Op het strand heb ik er vast plezier van en op de longway zal het ook wel prima lopen neem ik aan (dat klopt ook). De eerste 5 km zijn te snel gegaan eigenlijk maar ik zie het wel.

Ik zie S. al snel langsfietsen en tot mijn verwondering heeft hij de gekke berenmuts op die we ooit in Aken op de kerstmarkt kochten. Wat leuk en.. wat herkenbaar nu! Ik zie vanaf nu elke keer vanuit mijn ooghoek ergens die beer en kan S. dus ook makkelijk vinden. Ik pak ergens een softflask aan voor 3 slokjes water en later bij de strandopgang neem ik 2 slokken chocomel tijdens het lopen. De bekertjes van de organisatie vind ik heel lastig om uit te drinken. Moet ik dus een keer oefenen denk ik (of niet). Ik verbaas me weer over de gigantische troep die alle bekertjes maken overal. De sponzen die erg welkom zijn, liggen ook overal. Ik weet wel dat het wordt opgeruimd, maar ik snap nog steeds niet waarom het geen cupless event wordt.

klik voor groot

Het lopen gaat op zich wel goed alleen klappert mijn linker oor verschrikkelijk. Ik hoor mezelf in mijn hoofd ademen en het trommelvlies klappert vrolijk mee. Irritant. Heup gaat wel aardig en het voordeel van die herrie in mijn hoofd is dat ik de kloink niet hoor. Schouders blijven ook netjes in de kom dus wat wil ik nog meer.

Ik probeer een beetje om me heen te kijken naar de beren en de natuur maar het lukt me slecht eigenlijk. Ik loop wel ontspannen maar toch is mijn ene hersenhelft aan het muiten merk ik. Ik ga maar over op mijn mantra ‘ik ben sterk en ik ben fit’. Want ook al klopt dat niet helemaal, het werkt wel. Ik loop alweer door de duinen richting de zee. Zal mij benieuwen hoe het strand straks loopt. In Garderen heb ik dat rulle zand wel wat kunnen oefenen.

Na ruim 12 km komt de strandopgang. Dat valt mee en al snel hobbel ik over het eerste stukje strand dat heel rul is. Daarna is het eigenlijk keihard en komen mijn trailschoenen goed van pas. Het strand is geen enkel probleem en ik verlies helemaal niet zoveel tijd daar.

klik voor groot

Maar weer op gang komen over de Longway is dan weer iets anders. Vreemd genoeg begon de dag met prachtig weer en trok het helemaal dicht toen ik op het strand liep. Ik heb best koude benen gekregen van dat stukje in de wind. Het waait nog steeds een beetje maar niet erg en ik hobbel gewoon voort. Het stukje is wel vrij saai moet ik bekennen. Ligt het aan mij? Normaal is het natuurlijk heel mooi hier (weet ik) maar nu ‘moet’ ik ineens lopen en dan loopt anders. De eerste keer dat ik deze loop liep, vond ik het heel erg leuk en spannend. Overal beren, leuke sfeer, muziek bandje bij Paal 8, mooie opera muziek in het bos. Nu is dat er allemaal niet meer. Er staan mensen op verschillende punten en iedereen is enthousiast maar het doet me niets. Ik voel me eerder ‘te kijk’ lopen.

klik voor groot

Nog een klein stukje dan maar en daar komt het dorp alweer in zicht. Weer even over de verharde weg. S. staat nog rechts vlak voor het dorp maar ik mis hem, hoor hem alleen. Ik zal hem dus pas weer zien na de finish. Nog even wat draaitjes en stukjes door de straatjes van West Terschelling en dan is daar de finish al.

Ik heb moeite om S. terug te vinden maar met behulp van telefoons van andere mensen lukt het me uiteindelijk en kan ik iets warms aantrekken. We halen even het shirt op en gaan bij het restaurant van die ochtend wat drinken. De rest zit hartstikke vol. Om 16.15 pakken we de sneldienst naar de wal en om 17.15 zitten we weer in de auto naar mijn zus om woef op te halen.
Daar eten we gezellig nog wat sushi en daarna gaan we richting huis. Ik vind eigenlijk al die moeite en tijd voor zo’n run teveel van het goede. Rijden, slapen ergens (nou ja niet slapen), twee uur op de boot, wachten op de start en dan in de avond weer naar huis.

De sfeer is wel leuk met alle enthousiaste Terschelling bewoners. Beren onderweg:

klik voor groot
Op naar de volgende run dan maar. Het zou fijn zijn als die longen en holtes weer eens een beetje op zouden knappen!

gegevens:

* 21 km
* 13 graden

november 72 km – 2015 totaal 3.425 km

Een gedachte over “08.11.2015 – terschelling berenloop HM – 21 km

Reacties plaatsen niet mogelijk.