06.09.2015 – voorschoten 5K race – totaal 9 km

**06.09.2015 – 5K race – totaal 9 km**

ronde 1: 4 km

Vanmorgen even kort warmgelopen met 200-tjes. Ik kan redelijk snelheid maken, dus ik besluit om inderdaad mee te doen ondanks de voorbereiding van 0 qua slapen en voeding.

gegevens:

* 4 km
* 14 graden

september 51 km – 2015 totaal 2.781 km

vooruitblik

Ik schrijf niet graag van te voren iets over een loop, maar doe het nu toch. Vanmorgen even ingelopen voor de 5K van vanmiddag. Het is eeuwen geleden dat ik een 5K liep (2013). Dit jaar nog wel voor de grap op het liggende beeld in de UK en dat was leuk maar met keiharde wind en alleen maar klimmen en dalen over het beeld. Meer leuk dan iets anders. Vandaag wil ik gewoon eens kijken of het nou echt geholpen heeft al die trainingen op hartslag. Kunnen mijn benen wel mijn cardiovasculaire vooruitgang bijbenen? Haalt de HF nu helemaal niet meer die rare grens of ga ik er zelfs gewoon overheen? Ik heb geen idee maar ik ben erg benieuwd eigenlijk. Ik ga me dus niet kapot lopen maar heel erg mijn best doen. De bedoeling is vlak lopen en een mooie HF houden…..

Vanmorgen zag ik tot mijn verrassing dat ik snelle 200-tjes op mijn gemakje haalde maar weer met grotere paslengte (tot 1.20 mtr) en met een lagere cadans. Idioot is dat toch. Dat geeft een grotere kans op blessures. Op een 5K is dat niet zo erg allemaal maar de vraag is of je dat dus inderdaad wel vol houdt op de 5.000 mtr. We gaan het zien.

Wordt vervolgd

ronde 2

Nadat ik vanmorgen ben thuisgekomen voor de warming up, schrijf ik nog even wat op mijn weblog en dan gaan we alweer bijna naar de start. Het is redelijk goed weer, droog maar winderig. We zijn van alles vergeten, zelfs een fototoestel. Blijkbaar allemaal een beetje ontwend. Parkeren op de parkeerplaats en dan inschrijven in het sportcentrum. We blijken veel te vroeg te zijn dus ik ga nog even in de rij voor de plee en we drinken een kopje thee.

Dat zitten zo van te voren is eigenlijk helemaal niet prettig want ik krijg al meteen een dikke poot, maar we vinden uiteindelijk een stoel uit de wind en daar gaan we wachten totdat we richting de start kunnen wandelen.
Het waait behoorlijk als we buiten zijn. Ik heb nu voor het eerst ook het parcours gezien. Ik vrees dat het niet al te snel is met al die bochten, stukjes gras en stoepjes. Waarom ze dat nou zo veranderd hebben, is mij een raadsel eerlijk gezegd. Vorige keer was het redelijk rechttoe rechtaan met een keerpunt op de helft ongeveer. Beter (maar ook druk).
Bij de start staat een man met een schattig Labrador pupje van 8 weken. Echt een dotje en gelukkig leidt dat een beetje af want ik vind er natuurlijk weer geen bal aan hoewel het niet extreem druk is bij de start.
Ik trek uiteindelijk maar mijn lange broek en jasje uit en ben klaar voor de start.

S. loopt een beetje vooruit om me straks te kunnen zien. Als het startschot klinkt, gaat iedereen op weg.

klik voor groot

Druk en je kunt er niet echt goed door. In de eerste kilometer ren ik al bijna tegen een paal. Ook niet zo handig. De eerste kilometer gaat snel voorbij , nu de rest nog. Ik vind het lastig om ergens aan te haken. Er loopt van alles voor me en om me heen maar het lukt me niet om lekker een stukje me aan iemand op te trekken.

klik voor groot

In de vierde lap krijgen we de wind tegen en dat speelt me denk ik parten in de laatste lap. Langzaam gaat het dashboard lampje knipperen. De ene hersenhelft roept dat er geen bal aan is en dat ik best rustiger kan lopen. De andere hersenhelft kan die schreeuwerd niet overstemmen en het tempo zakt. Waarom eigenlijk? Ik heb nergens last van, een race voelt anders dan een training maar toch lukt het me niet meer om mezelf op te krikken. Nog maar een paar honderd meter notabene. Omdat ik het parcours niet in mijn hoofd heb, weet ik niet waar ik ben en hoe ver het nog is. Ik vergeet op mijn horloge te kijken. Ik zie ineens S. staan. Weet ik veel dat het dan nog maar 400 mtr is. Ik hoor het niet eens (hij schijnt het geroepen te hebben) maar ik struggle verder.

Dan ineens zie ik de winkelstraat van de start. He? Weer vergeet ik te kijken en dus sprint ik niet naar de finish. Wederom oenig. Niks aan te doen, daar is de finish al. Overigens is dit een van mijn betere tijden op de 5K. Niet echt belangrijk overigens. Ik heb redelijk vlak kunnen lopen met mooie hartslag, alleen die laatste kilometer rommelde ik een beetje (teveel). Zonde. Maar ik merk ook dat ik niet te hoog wil komen met de HF aangezien me dat in 2012 een hoop kwaad heeft gedaan. Dit is alleen maar in de aanloop naar de HM straks dus er is geen sprake van ‘voluit’. Maar de grafiek is prachtig zo. Vlak en nauwelijks drift. Niet slecht voor een 5K denk ik dan maar.

gegevens:

* 5 km
* 16 graden

september 56 km – 2015 totaal 2.786 km