03.01.2016 – appin/loch creran – 35 km

**03.01.2016 – appin/loch creran – 35 km**

Vandaag is het tijd voor een langere training en aangezien ik dit alleen zou gaan lopen, koos ik voor twee onbekende rondjes bij Appin. Ik had weinig zin in de Glen heen en weer plus weer een stukje langs Loch Etive zoals ik eerder gebruikte voor de lange training hier.

Toen ik wakker werd, hoorde ik dat het hard waaide. Althans, zo leek het…. S. had al met woef gewandeld en zei ook dat het hard waaide. Ik keerde me nog maar eens om dan… Niks lange run vandaag. Maar natuurlijk kriebelde het toch. Hoezo niet? Het is toch droog en die wind…. jammer dan? Tijdens het ontbijt staarde ik naar buiten en keek nog eens op mijn scherm naar de route. Ach… eerst het rondje rond Loch Creran, en als het niet zou gaan zou ik alsnog kunnen terugkeren….. of het eerste stukje van het lusje naar Appin doen en terug, of het hele rondje doen, of nog een extra lusje en nog een extra lusje…. Kom op dus, genoeg opties en in no time was ik alsnog klaar voor vertrek. Ik had vooraf een bakje havermout gegeten en nam voor de zekerheid nog een zakje Complan en daar zou ik het mee moeten doen onderweg. Ik nam deze keer wel een softflask water extra mee, omdat ik niet kan zien wat er nog in mijn rugzak zit. Al snel parkeerde ik de auto weer bij de kerk in Appin. Toen ik even daarvoor bij de rotonde reed en naar Loch Creran keek, vond ik het water er wel wild uitzien en ik was verrast door de weg die zo leuk op en neer golfde door het landschap. Maar niet zeuren, eerst maar gewoon eens op weg. De satelliet stond al aan voor GPS ontvangst (en had dus al 6 km extra uitgezonden waardoor S. dacht dat ik helemaal met een idioot lange run bezig was op een gegeven moment). Rugzakje om jackje aan en lopen maar.

Ik wist al dat het fietspad gewoon meteen te bereiken was vanaf de parkeerplaats en al snel was ik bezig met de warming up over het mooie fietspad dat een heel stuk van de weg af ligt.

klik voor groot

Het eerste stukje liep prima en al gauw was ik bij de oversteek naar de andere kant van de weg. Ik zal straks op de terugweg hier richting het andere meer lopen over de single track road. Ik was blij dat het fietspad inderdaad aansloot op die weg, want dat is altijd maar even afwachten als je een route uittekent op de kaart van te voren. Ik liep nu inmiddels niet meer beschut en in de volle wind. Op een gegeven moment waaide mijn petje af maar gelukkig kon ik die nog redden en trok ik die dus strakker aan zodat ik gewoon straks met pet en al weer bij de auto zou aankomen. Ben nogal gehecht aan dat malle ding.

Hoewel het fietspad deels hier langs de weg loopt, is het erg mooi zo langs het meer met de vergezichten. In de verte zie ik de brug naar Oban terug en op de achtergrond de bergen. Ik kom bij de rotonde en sla linksaf richting het bordje Loch Creran loop voor de fietsers. Dit gaat tot nu toe allemaal voorspoedig. De weg kruipt aardig omhoog op het eerste stukje maar ik loop rustig aan en alles gaat goed. Ik heb dit stuk wind tegen maar heb ook wat beschutting van de bomen. Vreemd genoeg is het geen vredige weg en doet het een beetje creepy aan. Misschien doordat alles ingeklemd zit tussen de bergen en rechts het water donker rommelt. Ik heb geen idee. Maar echt ‘mooi’ is het niet om een of andere reden.

Verderop loop ik langs een prachtig boathouse. Ik weet eigenlijk niet waarom ik geen foto maak maar ik geniet er wel van terwijl ik langs loop. Al snel ben ik bij het einde van het meer en sla ik weer rechtsaf om terug te lopen naar de grote rotonde. Ik vermoed dat ik nu dichter langs het water loop en dat klopt ook. Helaas wordt er in het veld verderop volop gejaagd en zijn de knallen niet van de lucht. Ik hou er niet van en ik merk dat ik haast maak. Arme dieren. Gekken. Wat is er nou leuk om in de vrije uurtjes dieren dood te schieten?

Ik loop verder en zie heel in de verte de brug alweer opdoemen. De weg is verder prima beloopbaar, het is een gewone rijweg met asfalt.

klik voor groot

Een heel stuk verder zie ik rechts ineens het boathouse weer in de verte tegen de berg geplakt. Gek idee dat ik daar dus net liep! Het lijkt allemaal zo ver weg als je vanaf hier kijkt.

klik voor groot

Niet veel later loop ik onder de brug door en maak ik het rondje terug naar de rotonde. Dit ziet er wel fraai uit zo en jaren geleden stond ik hier eens te kijken toen we op weg naar Glen Etive waren.

klik voor groot

Ik loop de weg omhoog naar de rotonde en waai bijna van de open brug af. Hier waait het even maar ik had er relatief weinig last van langs het meer. Zijn die bergen nog ergens goed voor! Na de brug loop ik weer het kleine stukje langs de weg richting de afslag.

klik voor groot

Al snel ben ik bij de afslag naar links en begin ik aan mijn eerste lusje van de Appin loop. Dit is ook nieuw voor me en zal me brengen bij de afslag waar ik vorige week vandaan kwam tijdens mijn Appin rondje. Eventueel kan ik daar terugkeren naar de auto maar tot nu toe gaat alles nog goed. Ik loop en loop en geniet van het uitzicht. Links van me is het meer met mooi uitzicht over Lismore. Ik zie nu Lismore heel duidelijk en zie een auto rijden en ik zie de haven. Heel fraai maar te ver weg voor een mooie foto dus ik loop lekker door en geniet gewoon van het uitzicht.

Met 22 km loop ik langs de afslag die ik herken van de vorige keer maar ik hobbel gewoon lekker door. Ik weet nu de weg naar Port Appin en heb de kaart ook niet nodig. Dat is wel prettig van deze route want hoewel alles nieuw is, kan je niet mislopen.

Ik loop voorbij het huis waar ik de vorige keer van het terrein werd gestuurd en loop al snel Port Appin in.

klik voor groot

Ik merk wel dat ik sneller door mijn water ga dan ik hoop en vraag me af of ik straks bij het hotel wat appelsap ga kopen. Maar als ik door Port Appin loop, sla ik linksaf om naar de Jetty te gaan waar de ferry naar Lismore vandaan vertrekt. Ik wil even kijken, eventueel de lus doen rond de grot en aangezien er een bordje WC staat, kan ik er misschien ook een plassen en de waterzak vullen. Niet veel later ben ik bij de pier. Wat mooi zeg. Ik zie weer de vuurtoren die ik de vorige keer vanaf een andere plek zag en zo’n piertje levert ook altijd leuke plaatjes op.

kik voor groot

Naast het piertje is het Pier Tower restaurant. Nooit geweten dat het hier was. Ik ken de borden van langs de weg, en ik ken de reviews maar ik wist dus echt niet dat het hier was. Wat een geweldig mooie plek.

De WC kan ik verder nergens vinden maar ik zie wel een bordje dat me de weg wijst naar het pad van het extra lusje bij de grot. Dat ga ik dan maar even doen want dat was wel een van de twee extra lusjes die ik op het programma had staan voor deze lange run.

En ik ben meteen aangenaam verrast. Het loopt niet makkelijk maar het is prachtig. Omdat je hoog boven het water loopt, is het uitzicht adembenemend. En wat stil en vredig. Ik was al helemaal blij toen ik de single traffic road afsloeg na het meer, en dit is helemaal geweldig. Ik geniet van het uitzicht en mijn gemiddelde tijd zakt als een baksteen omdat ik hier even wat plaatjes maak en mijn sanitaire stop dan maar houd met een uitzicht waarbij je normaal geen plasje doet. Geweldig. Op het water komt de ferry vanuit Lismore net aan en een andere snelle boot jaagt verderop over het water.

klik voor groot


Het lusje is echt mooi met bijzonder landschap. De rotsen zijn enorm hoog en vormen dus een soort grot. Het is echt mooi en de foto’s laten dat maar slecht zien helaas.

klik voor groot

Na het lusje kom ik weer bij het hotel in Port Appin waar ik vermoedelijk niks kan krijgen dus loop ik door. Langs de vuurtoren, langs het water en de mooie boot in de bocht waar ik de vorige keer al een foto maakte. Nu loop ik dus braaf door. Even de weg omhoog vervolgen, weer naar beneden en dan over de mooie nieuwe Jubilee Bridge langs Castle Stalker. Ook daarvan maakte ik de vorige keer foto’s en ik ben nu van plan om straks aan het einde linksaf te slaan om er dichterbij te komen dus een foto probeer ik straks wel te maken. Voor nu dus even doorlopen, het is niet alleen maar fun run…..

Als ik aan het einde van de brug ben, sla ik inderdaad linksaf en loop nog langs een een of ander bouwsel waarvan ik nog moet opzoeken wat het precies was. Het bordje kan ik me niet meer voor de geest halen stom genoeg.

klik voor groot

Daarna over het fietspad even doorlopen en dan ben ik ineens dichterbij Castle Stalker dan ik ooit geweest ben. Het is al niet meer zo mooi qua licht omdat ik natuurlijk een beetje laat vertrok uiteindelijk maar ik maak hier wel wat kiekjes van het Castle.

klik voor groot

Na het Castle loop ik nog een heel klein stukje door maar ik vind het niet aantrekkelijk daar en ik heb ook wel genoeg gelopen straks. Mijn water is op dus ik keer om en SMS naar S. dat ik richting de auto ga. Dat is nog een kilomeer of 3 schat ik dus zal ik na 35 km weer bij de auto staan.

En dat is ook zo. Zonder verder te stoppen, loop ik terug naar de auto en klok na 35 km af. Fijn gelopen en nergens last van gehad en ook nog nieuwe dingen gezien.

Thuis wacht me een heerlijke warme kamer om me om te kleden en een warme choco met chilli en slagroom. Heerlijk!

Op naar de volgende ronde.

gegevens:

* 35 km
* 8 graden

januari 61 km – 2016 totaal 61 km

Een gedachte over “03.01.2016 – appin/loch creran – 35 km

Reacties plaatsen niet mogelijk.