27.02.2018 – veluwe – 18 km

Gisteren heb ik maar een kort rondje gelopen en vandaag gaan woefje en ik weer op pad. Omdat ik niet wil dat ze gaat drinken en badderen in de Zandenplas waar ik heen wil lopen, neem ik voor het eerst in eeuwen weer mijn rugzak mee om woefje water te kunnen geven. Helaas ontdek ik dat een van de klemmetjes kapot is en moet ik iets anders bedenken om toch de oude rugzak mee te kunnen nemen. Ik ben dus extreem traag op gang maar uiteindelijk vertrekken we dan toch eindelijk voor ons rondje. Ik wil naar de Zandenplas lopen en daarna weer terug via het Zandenbos. Zo gezegd zo gedaan en al snel zijn we op pad.

klik voor groot

Het is prachtig zonnig weer ook al is de temperatuur vrij laag en onder nul. We hobbelen rustig door het bos aan de overkant en lopen verder richting de rotonde bij Nunspeet. Daarna gaan we over het fietspad richting de Zandenplas. Ik had ook aan de overkant verder kunnen lopen en daar al door het Zandenbos kunnen lopen. Misschien doe ik dat de volgende keer. Nu lopen we rustig verder. Vlakbij de Zandenplas geef ik woefje wat water omdat ze niet naar de plas mag rennen voor een slokje terwijl ze het hier wel kent. Ze kijkt me aanvankelijk zielig aan. Ik mag toch straks naar de plas voor een slokje?? Uiteindelijk neemt ze dan toch maar een slokje uit het bakje en gaat geduldig weer verder met me mee.

klik voor groot


Ik loop niet om de plas heen maar loop over het fietspad verder. Rechts van me zijn aardig wat bomen gekapt. Het ziet er een beetje zielig uit. Wat zou daar nou de bedoeling van zijn? Ik begrijp het dus echt niet eerlijk gezegd.

We lopen onder het tunneltje van door onder de A28 en lopen naar het bos verder. Ik wil aanvankelijk gewoon lekker over de weg hobbelen maar de zon schijnt en ik kies voor een onbekend pad naar links. Ik kijk even op de kaart waar het ongeveer heen loopt en daarna ga ik verder. Het is al snel erg mooi en afwisselend. Ik hobbel gewoon over het pad en zie wel waar ik uit ga komen. Helaas heb ik het richting gevoel van een garnaal dus ik moet wel af en toe even op de kaart kijken om niet helemaal verkeerd uit te komen.

klik voor groot

Ik geniet met volle teugen en het is hier echt mooi. Woefje mag hier loslopen en dat is natuurlijk helemaal prettig. Ze geniet met volle teugen en loopt ver voor me uit. Ze is zo fit als een hoentje gelukkig. Ik ben ook blij dat ze inmiddels een slokje heeft gedronken.

Als ik nog eens op de kaart kijk, zie ik twee blauwe plekjes waar blijkbaar water is. Zou dat het Mosterdveen zijn waar ik nog een keer heen wil? Ik sta net op de kaart te kijken als er een mevrouw met hond aankomt. Ik vraag of zij weet waar het Mosterdveen is maar ze weet het niet ook al loopt ze hier al 30 jaar. We turen samen op de kaart. Of ik misschien het rondehuisvijvertje bedoel? Ik denk het niet maar ik besluit gewoon eerst eens bij die twee watertjes te gaan kijken. Ik hobbel er heen en kom er uiteindelijk inderdaad netjes uit.

klik voor groot

Het is heel stil rond de grote vijver. Er ligt nu ijs op het water maar het moet hier prachtig zijn in de zomer. Overal staan Rhodondendrons en dat zal straks prachtig zijn als ze in bloei staan. Hier moet ik dus eens terug komen. Woef gaat er eens rustig bij zitten en snuift wat in de lucht.

Ik ga weer verder en loop nu naar het andere plasje dat een beetje ten zuiden ligt. Het pad ernaartoe is al mooi en het weer is nog steeds prachtig met volop zon. Koud is het ook niet tijdens het lopen! Bij het tweede plasje staan ook overal rhodondendrons en er staan bankjes. Er is verder helemaal niemand. Doodstil en vredig. Ik sta gewoon even te kijken en wandel er een stukje omheen. Wat mooi en onverwacht hier.

klik voor groot


Inmiddels ben ik de vrouw weer tegengekomen die haar hond uitliet en we kijken samen nog eens op de kaart. Ik pak de tweet erbij waar de locatie bij staat en dan weet ze ineens wat ik bedoel. Dat is verder weg, bij Vierhouten! Ze legt uit waar ik heen zou moeten en ik besluit dat de volgende run daar maar geen zal moeten gaan dan. Ik ben benieuwd want dat is ook prachtig denk ik. Voor nu is het te ver weg.

Ik neem afscheid van de vrouw met haar hond en loop weer verder. Ik weet ongeveer waar ik heen moet maar ik heb de kaart wel vaak nodig. Ik ben echt al lang onderweg en zo ver hebben we nog niet gelopen…..

Ik loop langs camping de Tol en steek de drukkere weg over en loop het bos weer in. Vanaf hier herken ik het weer en ik besluit via het fietspad terug te lopen nu. Ik vermoed dat ik nog 5 kilometer onderweg ben dus het wordt best een aardig stukje vandaag. Even verderop het fietspad geef ik woefje weer wat water en dat wil ze wel. Ondertussen rijdt de boswachter langs maar woef is netjes aan de riem nu (hoewel die los op de grond ligt tijdens het drinken) en hij zwaait. Na het drinken hobbelen we rustig door en bij de Brandsweg sla ik rechtsaf. Bij de zandverstuiving ga ik nog even naar boven om te kijken en een foto te maken.

klik voor groot

Na een kleine 18 km staan we weer voor de deur. Ik ga gauw de vogels bijvoeren en naar de vijver kijken. Daarna ga ik wafje verzorgen en lekker warm maken/houden. Ze vond het volgens mij weer helemaal leuk en kijkt nog steeds blij. Op naar de volgende ronde. Het was leuk om weer nieuwe routes te ontdekken.

gegevens:

* 18 km
* -3 graden

februari 233 km – 2018 totaal 357 km