04.12.2016 – rottemeren – 16 km

Gisteren heb ik niet gelopen. Ik had al vrij veel gelopen in Duitsland en we hebben daarom een stukje gefietst op de racefiets. Dat was ook erg prettig om te doen met dit mooie heldere weer. Vandaag wil ik snelheids training doen bij de roeibanen. Dit is de laatste snelheidstraining voor de run volgende week zondag. Op deze manier heb ik ook voor Amsterdam getraind en dat beviel toen goed. Ik ga 400-tjes of 600-tjes lopen op tempo en kijken hoe dat gaat. Ik heb al andere snelheidstrainingen gedaan als voorbereiding voor volende week. De roeibaan is handig omdat daar geen honden lopen en omdat je daar een ‘baan’ van 2.000 mtr tot je beschikking hebt. Zo gezegd zo gedaan en S. is zo lief om mee te gaan met waf in de kar. Zij mag wel even wat rust na de 39 km in Duitsland dus ze zal maar een stukje meelopen.

Het is hartstikke koud als we vertrekken voor de run. Maar het belooft een mooie ochtend te worden. Geen wind, heldere lucht en zon. Als ik in de auto zit op het parkeerterrein zie ik het zonnetje opkomen door het raam. Prachtig! Ondertussen maakt S. de doggyride klaar.

klik voor groot

Al snel is S. klaar met de fiets en de kar en gaan we op pad. Het blijkt toch wel glad te zijn en ik verwissel mijn versleten Clifton voor de Bondi B die een iets betere heeft. Zou het wel gaan lukken om een interval training te doen op deze gladde ondergrond? Het zonnetje komt er al aardig doorheen dus wie weet laat dat de boel een beetje smelten. We gaan eerst de warming up maar eens doen en lopen naar de andere kant van de baan. Woef vindt het alvast leuk.

klik voor groot


De andere kant van de baan ligt er echter nog volkomen wit bij. Dat lijkt me niet zo handig. Ik loop nog een extra rondje als warming up over het eerste deel waar auto’s gereden hebben en baal er een beetje van. S. komt tot de ontdekking dat er geen matje in de doggyride zit en rijdt terug naar de auto. Ondertussen loop ik nog een rondje. Woef komt zo tenminste al aan een beetje beweging en ik word lekker warm. Inmiddels heb ik al heel wat kleding uitgetrokken want zo zonder wind is het heerlijk. Als S. weer terug is, besluiten we woef in de kar te doen en te gaan kijken naar het fietspad langs het meer. Misschien is daar gestrooid.

Hoewel het eerste stukje in de schaduw ligt, ziet het er niet wit uit dus ik waag het er op. Ik ga 600-tjes lopen en S. roept weer de tijden af zodat ik mezelf goed kan pacen. De weg voelt verder eigenlijk wel goed.

klik voor groot

Op zich is dit wel leuk om te doen als interval training. Geen vlakke rechte baan maar een ‘echte’ route compleet met drempels en bruggetjes. Een betere afspiegeling natuurlijk van een route door de stad. De eerste paar laps gaan prima. De schoenen zijn niet echt prettig voor dit soort training maar het gaat best natuurlijk. Al snel zijn we de molens voorbij en lopen we weer aan de andere kant van het water.

klik voor groot


Ik wil minimaal 8 laps doen maar bij voorkeur 10. Volgens mij heb ik dan ook de hele ronde rond het meer gedaan en kunnen we weer langs de roeibanen lopen met wafje als afronding. We lopen het hele stuk verder langs het water en genieten van de mooi kleuren van de ochtendzon en het heldere weer. Het is best druk met fietsers en lopers maar omdat waf in de kar zit, hebben we er verder geen last van. Ik kan mijn training doen zonder op de hond te letten. Overigens is waf het er niet zo mee eens dat ze in de kar zit want ze laat zich geregeld horen via een harde brul. Ook een goede oefening voor haar dus.

klik voor groot

Na 10 laps is het genoeg. Ik heb elke lap een mooi tempo gelopen en ook de hartslag blijft daar mooi bij. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan volgende week. Afwachten maar.

We gaan over de brug weer terug naar de roeibanen en laten daar wafje weer uit de doggyride. Ze rent als een idioot heen en weer en is helemaal blij. Ik schat dat we nog een kleine 3 kilometer moeten lopen dus dat is precies goed voor haar vandaag. Lopen, rusten en weer een stukje lopen. Als ik uiteindelijk met de cool down bezig ben, word ik aangesproken door twee mensen met een hond die vragen waarom ze een jasje aan heeft. Ik leg uit dat ze in de doggyride zat en dat het dan wel koud is voor haar. Ik krijg nog wat andere opmerkingen en vragen en uiteindelijk bonkt die hond in het spel keihard door woef heen die weer instort en niet blij is. Daar is ze nou net een beetje te oud voor. Ik baal natuurlijk weer gigantisch en neem me voor dit niet meer te laten gebeuren. Gelukkig heeft ze er niks aan over gehouden.

Na ruim 16 km staan we weer bij de auto. Doggyride opruimen, fiets op het dak en lekker de warme auto in. Nu we klaar zijn met de training voelt het toch best koud!
Op naar de volgende run.

gegevens:

* 16 km
* -2 graden

december 55 km – 2016 totaal 3.773 km