10.09.2016 – hitland – 32 km

Gisteren heb ik niet gelopen want toen fietste ik naar mijn zusje in Leidschendam. Na ruim 80 km stond ik toen weer voor de deur. Was erg leuk en het weer was natuurlijk geweldig. Morgen ga ik de Gerrie Kneteman Classic rijden op de racefiets, gisteren natuurlijk op de Santos met woeffie in de doggyride. Vandaag dus een rondje lopen en het plan was om een langere run te doen. Afhankelijk van het weer en wat we allemaal gaan doen in de UK. Jammer genoeg was het eigenlijk een beetje te warm voor een mooie ronde door de polder want het is volkomen open daar. Bovendien moest S. eerst even naar de kapper dus zou ik alleen starten en zou S. met de doggyride en woef me achterop komen. Ik begon dus vol goede moed aan mijn rondje in mijn uppie met mijn (zware) rugzak met water en een petje. Het lopen ging op zich wel, ik had geen last van het fietsen van gisteren dus dat is prettig. Maar het was behoorlijk warm en ik wilde rustig lopen. Liever lang onderweg dan snelle kilometers.

Ik liep naar de dijk en terug naar de golfbaan en maakte eerst een vierkantje door het nieuwe deel. Daarna liep ik over de dijk met de bedoeling weer terug te keren naar de brug zodat ik daar ongeveer zou zijn als S. in de buurt zou komen. Maar ineens hoor ik bellen achter me en rijdt S. met de doggyride al achter me over de dijk. Hij kon precies zien waar ik was, dus dat was makkelijk. Gauw mijn rugzak af en dat liep een stuk lekkerder natuurlijk!

klik voor groot

Het stukje over de dijk is eigenlijk wel prettig omdat het een beetje waait daar en dat koelt wel af. Ik heb weer factor 50 opgesmeerd want zo een paar uur buiten in de zon hakt er wel in.

klik voor groot

Er zijn ontzettend veel ganzen en zwanen die overvliegen en dat is een mooi gezicht. We zien verder purperreigers en zilverreigers en ooievaars. Er is hier zoveel te zien!

klik voor groot


We lopen vanaf de dijk weer het natuurgebied in en gaan even naar de kalfjes kijken en kijken of de stier er weer staat. Dat blijkt zo te zijn en S. maakt een foto van het dier. Bij bestudering van de foto’s achteraf, zie ik echter twee stieren staan. Waar de derde moeder dan nu gebleven is, is mij nog niet duidelijk maar misschien stond zij elders in het veld. Dat er twee stieren staan, begrijp ik ook niet goed want dat zou betekenen dat ze niet daar zijn om te dekken tenzij de dieren geen stamboom hebben. Met twee stieren weet je immers nooit wie gedekt is door welke stier.

klik voor groot

Wafje is er ook weer even uit geweest en krijgt inmiddels water omdat het zo warm is. We laten haar gewoon vaker uit de kar om lekker stukjes mee te hollen en als ze teveel hijgt, gaat ze weer in de kar.

Gelukkig zien we ook weer het fuutje en met de camera deze keer dus een betere foto! Het beestje groeit als kool en is al echt zichtbaar op de rug van moeder.

klik voor groot


Met woef in de kar gaan we weer over de dijk. Ik moet toch ergens mijn afstand vandaan halen dus dan maar weer over de dijk voor wat afwisseling. Het is echt mooi maar ik was toch liever de polder in gegaan voor een grote ronde.

klik voor groot


Na de dijk dan maar weer het natuurgebied in. Het lopen gaat prima. Ik heb bewust niets in beeld. Geen snelheid en geen hartslag. Ik wil achteraf zien of ik nu inderdaad kan inschatten of ik op lage hartslag loop en me niet teveel laten afleiden door getalletjes. Ik zie natuurlijk wel aan de afstand en de gelopen tijd hoe snel (of langzaam) het ongeveer gaat) maar ik let vooral op of ik gelijkmatig loop en dat blijkt zo te zijn. Mijn hartslag was gemiddeld 117 op deze run met een maximum van 128 zonder drift. Op deze afstand en met deze temperatuur is dat dus prima in orde.

Als we weer door het natuurgebied zijn, lopen we een stukje offroad en kan woef weer uit de kar. Er staat een schattig kalfje van de gewone koeien. We zien ook het paartje ooievaars dat vorig jaar op de paal broedde maar nu een ander plekje had uitgekozen. Ik weet niet zeker of dat nest wel gelukt is en hoop dat ze volgend jaar weer gewoon voor de paal gaan kiezen.

klik voor grootNa het offroad stukje slaan we rechtsaf naar het oude deel in de hoop daar wat schaduw te vinden. En dat lukt maar ten dele want ze zijn daar gigantisch aan het kappen. Niet in de zin van uitdunnen maar echt hele stukken bos gaan eraan. Afschuwelijk om te zien en ik geloof niet dat ze een beetje beleid hebben om dat te doen. Het ziet er niet uit.

klik voor groot

Ik loop om de ijsbaan en doe dat nog een keer vanwege de schaduw. Hier is het wel uit te houden eigenlijk maar het loopt niet makkelijk door het gras. We hobbelen wat heen en weer, lopen door het oude natuurgebied, gaan terug naar de ijsbaan en ontdekken een nieuw pad.

klik voor groot

Hoewel het lopen uiterst makkelijk gaat, voelt het toch een beetje als ‘kilometers maken’ en is het minder leuk dan een mooie ronde ergens lopen. Aan de andere kant is het zo ook wel prima want ik kan het net zo lang maken als ik wil. De bedoeling is een kilometer of 30 dus dat moet makkelijk kunnen. We slingeren maar weer terug naar het andere gedeelte want inmiddels zie ik ook dat de afstand er nu bijna opzit. Terug door de brandende zon dan maar weer!

klik voor groot

Er is veel water op deze keer. Een beetje uit de rugzak maar bijna niets. Mijn softflask (400 cc), twee 950 cc bidons. Woef kreeg ook vrij veel water en ik gebruikte ook water voor mijn zakdoekje waar ik mezelf lekker nat mee hield en ik gebruikte water om af en toe lekker over mijn hoofd te gieten. Op die manier had ik het geen enkele keer idioot warm eigenlijk dus dat voelde verder goed. Hoeveel water ik nou precies gedronken heb, weet ik niet maar toch aardig wat denk ik.

Inmiddels staat er zowaar 30 km op de teller. We lopen nog even naar het Leefgoed met woef uit de kar. Ze kreeg een half uurtje geleden haar middag eten en moest dus even in de kar blijven maar het laatste stukje kan ze nog wel even rustig mee. Nog een klein stukje en dan de cool down.

klik voor groot

De cool down doen we over het onverharde pad langs het water en ik ben verrast dat er al 32 km opzit. Ik voel niets. Ik vind het op zich wel genoeg zo omdat het warm is en we een route lopen. Maar het was absoluut niet moeilijk of zwaar. Zelfs niet na het fietsen van gisteren. Morgen kan ik dus ook gewoon opstappen voor de 75 km classic.
Bij de auto ruimen we even de spulletjes op en woef krijgt nog wat water. S. heeft niets gedronken onderweg en dat is dus een leerpunt. Op deze afstand hebben we meer water nodig voor ons drietjes met dit weer. We hadden bij willen vullen toen we nog een kilometer of 7 te gaan hadden en dat hadden we dus ook moeten doen. Niet handig, beter mee dan om verlegen!

Verder ging het allemaal goed. Ik liep op een nieuw paar stinson lites en dat liep goed. Voor de zekerheid zaten er andere schoenen in de fietstas maar die waren dus niet nodig. Ik heb onderweg enkele keren een dextro genomen in verband met morgen en gisteren. Leeg lopen is wel erg leeg als je het hele weekend bezig bent dus dat leek me niet verstandig. Ik was alleen te vroeg ermee begonnen denk ik (na 6 km) want op een gegeven moment wilde ik niet meer. Heb het verder ook niet gemist dus dat zit wel goed.

Ik stap in de auto en S. rijdt met de kar naar huis. Eerst maar eens wat eten en drinken thuis!
Hartstikke lief dat S. zo mee fietste want zo waren we samen en konden we woef ook goed verzorgen. Zij was vrolijk en blij en is er nog best vaak uit geweest op deze run.

Op naar de volgende maar morgen eerst fietsen!

gegevens:

* 32 km
* 26 graden

september 154 km – 2016 totaal 2.931 km