Schoenenterug naar het weblog RunPower

terug naar de schoenen review

 • Asics

  Asics

  O Gel lyte 33-2 - 258 gram  Aangeschaft in mei 2013, toen 19 km op gelopen en pas weer op 1 augustus opgepakt voor een testrondje. Mijn echte review volgt dus later wanneer er meer kilometers op de schoen gemaakt zijn. Het bijzondere aan deze schoen is de zool die bepaalde groeven heeft ook in transversale richting, zodat de voet gemakkelijker in bepaalde richtingen kan afwikkelen. Geen enkele andere schoen zou de voet ook in dwarsrichtingen kunnen laten afwikkelen aldus Asics. Of dat zo is, zal ik dus nog moeten gaan ontdekken. Met deze schoen probeert Asics aansluiting te krijgen bij het 'natural running' idee. Andere schoenen in dit segment die ik al uitprobeerde zijn de Kinvara van Saucony, de Minimus van New Balance en de Pure Flow serie van Brooks. Eigenlijk is dit model aangeschaft om te kijken of het een vervanger zou kunnen zijn van de Pure Flow die wel erg kort meegaan (rond de 500 km).

  Ik kan nu alleen een korte eerste indruk geven. De schoen voelt echt aan als 'schoen' en laat zich gemakkelijk en comfortabel aantrekken. De schoen voelt opmerkelijk zacht en de upper is ook vrij soepel en zacht, ook aan de voorzijde bij de tenen. Er is gebruik gemaakt van mesh. Wat opvalt is dat de schoen niet echt geschikt is voor iemand met een brede voorvoet. Er is genoeg ruimte, maar ik moet zien wat er gebeurt op een lange duurloop van >20 km, want dan zetten voeten immers behoorlijk uit. De upper sluit bij mij mooi aan en de hiel maakt goed contact en omsluit de hiel mooi. Voor mij is de schoen net iets aan de hoge kant bij de laterale malleolus, maar ik moet zien of dit echt problemen gaat geven. De schoen loopt niet al te ver door op de wreef en dat voelt prettig. Sommige schoenen lopen vrij hoog door en zitten dan op de langere runs niet meer comfortabel.

  Bij het lopen valt mij op dat de schoen lekker 'aanzit'. Ik heb wel een schoen aan, maar de schoen past als het ware bij mijn voet zodat ik niet schraap over de grond, of over mijn eigen voeten struikel of iets dergelijks. De Kayano 17 was wat dat betreft een ramp: ik struikelde over mijn voeten en kon er eigenlijk totaal niet op lopen. Deze schoenen zitten erg prettig en voelen licht aan, terwijl het toch net is alsof de schoen iets 'doet'. Ook valt me op dat ik vrij stil loop. Mijn voeten klappen niet en ik kan gemakkelijk een hoge cadans halen en mijn voeten wat mooier optillen en afwikkelen dan met de Pure Flow. Ik maak ook veel meer herrie op de Minimus naar mijn idee, maar dat komt waarschijnlijk doordat de Minimus aan de grote kant is. Maatvoering bij de NB is lastiger dan bij Asics voor mijn voeten.

  Eerste conclusie: de schoen voelt licht, zit erg comfortabel. Het lijkt alsof ik mijn voet inderdaad iets makkelijk kan afwikkelen en ik loop redelijk licht en stil. Al met al is mijn serieuze testrondje op 1 augustus prima bevallen. Wordt dus vervolgd.

  O Kayano 15 - 395 gram

  Een anti pronatie schoen waarmee ik in 2009 begon. Overigens heb ik nu nog steeds een vrij nieuw paar Kayano 15 in de kast staan, maar zullen die niet meer gebruikt gaan worden. Hoewel het erg veel schoen is, met demping en een 'blokje' in de zool om pronatie tegen te gaan, is het best een fijne schoen geweest. Ik heb geen enkele blessure aan de schoen overgehouden en vele kilometers op gemaakt. Omdat de schoen nu - anno 2012 - niet meer wordt gemaakt, zal ik er niet teveel over schrijven. De opvolger van deze schoen, de Kayano 16 was een soort slof die al in de winkel slecht zat. Daarvoor koos ik dus niet, vandaar dat ik langer dan gebruikelijk op de Kayano 15 ben blijven lopen. Levensduur was vrij goed, ongeveer 1.500 km.  O Kayano 17 - 375 gram  Vanaf de eerste rondjes met deze schoenen viel ik al over de voorvoet. Ik weet nog steeds niet waarom, maar er was dus heel wat veranderd aan het model van de Kayano 17 ten opzichte van de 15. De 15 was een vrij compacte schoen die bij mij goed zat, de Kayano 17 was een ramp. Na 200 km was het over en verkocht ik de schoen via marktplaats.

  O Kayano 18  De opvolger van de kayano 15 en 17 was dus logischerwijs de Kayano 18. Anno 2012 gewoon het lopende Kayano model. Weer een stukje lichter dan de 17 en een geheel ander model. Waar je erg op moet letten (maar niet alleen bij dit merk) is de bewerking op de schoen. Je denkt wellicht dat die bandjes en streepjes boven op de schoen niet van belang zijn, maar soms is het ontzettend straks boven op de voet, of zit het net ergens waar je het niet wilt hebben. Laat je niets wijsmaken dat een andere kleur van hetzelfde model ook niets zegt, en kijk goed naar jouw oude schoen versus de nieuwe want soms kan een hele kleine verandering ineens grote gevolgen hebben voor het comfort. Dat leerde ik ook helaas door schade en schande. Op deze link staat een vergelijking tussen de 17 en de 18 en daar komt de 18 er niet zo gunstig uit. Er zijn echt grote veranderingen doorgevoerd in de schoen, die voor de een goed zullen uitpakken en voor de ander niet. Zo heeft de 18 een stuk minder steun bij de hiel en is de hele schoen wat soepeler geworden. In het kader van de ontwikkelingen richting 'minder' schoen misschien goed te begrijpen en voor velen wenselijk, maar als je de Kayano juist aanschaft vanwege steun, is het natuurlijk geen goed nieuws. Terwijl ik deze review schrijf, staat er slechts 127 km op de teller van de Kayano 18 (schoen inmiddels verkocht). Omdat ik enkele maanden geleden ben overgestapt op schoenen met een minder grote heel to toe drop (later daarover meer, of kijk bij de Merrel of Brooks en Saucony schoenen), weet ik eigenlijk niet eens zeker wat ik nu van de Kayano 18 vind. Ik heb vooral enkele langere duurlopen ermee gedaan en dat was het. Mijn grootste les die ik getrokken heb uit het Kayano avontuur: kijk heel goed naar de upper van de schoen en voel kritisch of het niet ergens heel strak over de voet loopt.

  O DS Gel Trainers - 305 gram  Met erg veel plezier liep ik op mijn vertrouwde gele Trainer 16 schoentjes. Heerlijke schoenen waar ik echt goed mee uit de voeten kon. Heerlijke pasvorm, een stukje lichter dan de Kayano en toch wel 'demping'. Al jaren voert Asics dit model en inmiddels - 2012 - is de DS Trainer 17 uitgekomen. DS staat voor Duo Sole maar ik maak er altijd van distance en speed, waarbij bedoeld wordt dat je er zowel snelheidswerk mee kunt doen als lange afstanden mee kunt lopen. Dat is dus goed nieuws, want het is een veelzijdige schoen en dat is ook mijn mening. Ik liep zowel kortere afstands wedstrijden met deze schoen als een halve marathon en dat voelde prima en comfortabel.

  Eerste indruk: mijn eerste paar was geel en dat viel enorm op. Na 500 km waren de schoenen echter al op en kwam het rode paar in huis. Opvallende schoenen dus en ook de 17 komt weer in bijzondere kleurtjes. Waarom niet? Het gewicht is vrij laag en dat is prettig. Ook deze schoen zat in no time weer om de voet voor een eerste run. Ik heb echter maar kort met deze nieuwe schoenen gelopen vanwege overstap op een totaal ander type schoen. (schoenen verkocht in 2012)

  Asics DS Trainer 16 Midsole

  Ook bij deze schoen Solyte foam in twee verschillende dichtheden: harder bij de hiel en zachte aan de voorvoet. Je merkt dat ook tijdens het lopen: de voorvoet voelt flexibel aan. De Trainer heeft een antipronatie blokje dat bestaat uit een harder stuk foam aan de mediale zijde van de middenzool vanaf de hiel naar de bal van de voet. Er wordt ook gebruik gemaakt van een zgn. Space Trusstic System een stukje van thermoplastic dat direct onder de voetboog zit en torsie vermindert.

  Asics DS Trainer 16 Outsole

  Nieuw in de Trainer 16 is de Guidance Line: een verticale groef in de zool die bij zou dragen aan de natuurlijke tred.

  Asics DS Trainer 16 Upper

  De voorvoet is vrij breed en geeft veel ruimte aan de tenen. De binnenkant voelt lekker zacht aan en zit erg comfortabel. De veters zijn asymmetrisch en voel je niet tijdens het lopen. Geen druk dus op de middenvoetsbeentjes.

  Asics DS Trainer 16 Conclusie

  De schoen voelt heel comfortabel aan tijdens het lopen, is licht en snel. Het is een hele flexibele schoen die ook wat stabiliteit geeft.

  O DS Gel Racers  Ook een fijne, lichte schoen zonder veel steun en comfort. Heb er slechts weinig op gelopen vanwege overstap op een ander type schoen, dus geen review.

  O Trabucco 13 GTX - 477 gram  Fijne trail schoen, waarbij ik veel op het eerste paar gelopen heb. Geen review vanwege overstap op ander type schoen in 2012. Tweede - zo goed als nieuwe paar - verkocht in 2013. Wil je iets weten over dit type schoen, stuur me dan een mailtje.

  O Trabucco 14  Volgt

  terug naar de schoenen review


  terug naar het weblog
  RunPower