Schoenen


terug naar het weblog RunPower

Schoenen zijn de eerste aankoop wanneer je gaat lopen. Maar welke schoenen kies je nu? Ga je naar een hardloopwinkel voor een uitgebreide analyse? Of bestel je iets via internet? Als je schoenen gaat passen, zal je zien dat er ontzettend veel soorten schoenen bestaan. Je komt ineens termen tegen als 'anti pronatie' of 'neutraal' en termen als 'demping' en 'stabilisatie'. Is dat nou echt allemaal nodig? Waar is die goede oude tijd gebleven dat we op onze oude sneakers lekker konden rennen? Helpen al die schoenen nu echt tegen blessures, of maken ze dat we sneller lopen?

Daar is tegenwoordig ontzettend veel onduidelijkheid over. Er bestaan eigenlijk verschillende meningen. De een zweert bij goede schoenen die helemaal bij een looppatroon passen, de ander loopt helemaal zonder schoenen of kiest schoenen die het blootvoets dicht benaderen: de barefoot style shoe. Maar ook daar zijn weer allerlei stromingen in.

Eenvoudig is het dus allemaal niet. Ik denk dat het belangrijkste is om schoenen te kiezen die comfortabel aanvoelen, geen pijnklachten geven of blaren opleveren tijdens het lopen. En dat is al helemaal geen gemakkelijke opgave. Neem daarbij ook nog in overweging dat je 'uit' schoenen kunt groeien, doordat je bijvoorbeeld een andere loopstijl krijgt, of lichter wordt, of op ander oppervlak gaat lopen. Want ook daar heb je weer volop keuze. Er zijn immers trailschoenen, waterdichte schoenen, wedstrijd schoenen etc etc.

Voor mij was de overweging toen ik begon met lopen dat ik een schoen wilde die goed zat en bij mij paste. Wist ik veel waar ik op moest letten. Ik begon dus met een of andere Asics schoen waarvan ik niet meer kan achterhalen wat het eigenlijk voor schoen was. Die schoen is uiteindelijk vervangen voor de Asics Kayano 15. Prima schoen maar zulke schoenen beschouw ik nu als een soort schoenendoos. Zwaar, dik en teveel schoen. Zo zie je maar hoe je kunt veranderen. Onderstaand wat beschrijvingen van schoenen om ideeen op te doen. Ik geef de stand ook weer of de betreffende schoen nog te krijgen is en wat de ontwikkelingen zijn.

Wat probeerde ik al?

bondi bHondenschoenen:


terug naar het weblog
RunPower