Schoenen



terug naar het weblog RunPower

terug naar de schoenen review

  • Brooks

    Brooks

    O Pure Flow - 269 gram (size US 10)

    Dit is een lastige review. Ik kocht mijn eerste paar Pure Flow in april 2012 op de expo in Utrecht. Ik had daar een workshop gevolgd van David van der Linden over 'slim lopen' en aangezien ik al volop bezig was met chi running, cadans training en houding, besloot ik de 4mm Pure Flow aan te schaffen. Ik kocht een wit paar in US maat 10. Aangezien ik de schoenen na de halve marathon kocht, waren mijn voeten al redelijk gezwollen, en bleek dit echt de beste maat te zijn (hoewel ik normaal USA 10,5 heb).

    Aanvankelijk liepen de schoenen een beetje vreemd, door de zachte zool en het verende karakter van de schoen. Maar ik vond het wel lekker lopen en een week later liep ik een PR op de 10 km in Rotterdam. De schoen paste goed en liep heerlijk. Ik heb echt fijne kilometers op deze schoen gemaakt, zowel korte als langere duurlopen. Maar ineens liep de schoen niet meer lekker, en pas toen ik ergens las dat de schoen niet lang mee ging, keek ik eens naar de onderzijde. klik voor een grotere afbeelding



    Helaas bleken de zolen totaal versleten te zijn van dit paar schoenen en al snel kocht ik een nieuw paar omdat ik deze schoenen wilde dragen tijdens de Great North Run. Ik bestelde dus dezelfde schoen, zelfde maat en was weer helemaal blij. Totdat ik ze ging dragen. Het bleek dat de nieuwe schoen in precies dezelfde maat toch echt een halve maat kleiner was dan de andere schoen. Idioot gewoon en aan het einde van een lange duurloop kreeg ik dus last van mijn voeten door te krappe schoenen.

    Van Brooks kreeg ik uiteindelijk (gratis) een nieuw paar in een halve maat groter en die bleken wel redelijk te zitten hoewel ze niet zo lekker zaten als mijn eerste paar dat ik in Utrecht kocht. Ik kreeg allerlei verklaringen, varierend van een nieuwe tussenzool tot de verschillen tussen de vier fabrieken. Ook het bovenwerk is gewoon niet gelijk tussen de twee verschillende paren. Bij het witte paar is het bovenwerk veel zachter dan van het blauwe paar. Ik vind het maar vreemd en ik zit dus gewoon met een paar dure schoenen (115 euro) die ik hier in de kast heb staan. Onbegrijpelijk. Overigens gaan de zolen van de nieuwe schoenen ook alweer erg hard achteruit dus de schoen is echt na een 500 kilometer rijp voor de vuilnisbak en dat is toch wel een beetje hoge afschrijving per kilometer. Het is dat ik vast zit aan schoenen die niet alleen laag maar ook zacht zijn bij de laterale malleolus anders was ik zeker niet met dit merk door gegaan denk ik.

    Op het moment van schrijven (december 2012) staat er ruim 250 km op het nieuwe paar dat iuk van Brooks kreeg en ik ben dus benieuwd hoe dat verder gaat qua slijtage.

    Overigens heb ik wel een deal kunnen maken over de andere schoenen die ik dus voor niks heb gekocht. Die deal zal ergens in het voorjaar van 2013 'te gelde' worden gemaakt als de versies 2 op de markt zijn.

    De schoenen zitten verder heerlijk maar hebben wat mij betreft een groot nadeel: op bepaalde wegoppervlak is de schoen erg glad wanneer het nat is. Ik merkte dat voor het eerst tijdens de British 10K en naderhand weer tijdens de Great North Run en toen was de schoen toch nog erg nieuw. Ook tijdens een lange duurloop merkte ik voor het eerst dat het echt aan het soort wegdek ligt, want hier in de buurt heb ik nooit last van een glad wegdek. Vervelend is het wel, en het maakt ook dat ik dus niet de Bruggenloop op 9 december ga doen op deze schoenen want je loopt toch niet voluit op een gladde zool.

    Dit is ook de reden dat ik niet voor de Pure Grit ga als trail schoen omdat daar al werkelijk van bekend is dat de zool te glad is. Dit probleem zal in de Pure Grit 2 opgelost moeten zijn. Afwachten maar.

    heel-23mm, forefoot-19mm dus 4 mm drop (gelijk aan de Kivara 3)



    update mei 2013

    De schoen doet het redelijk qua slijtage maar zal rond de 500 km echt aan vervanging toe zijn. Daarom nu alvast versie 2 gepast en daar ontdekte ik dat de pasvorm in mijn geval niet meer goed is. Meteen na het aantrekken tikten mijn tenen ineens tegen de rand terwijl bij mijn rechtervoet bij de grote teen enorm veel ruimte overbleef. Ik heb rechts weliswaar een hallux valgus maar bij dit model worden mijn tenen blijkbaar enorm naar rechts geduwd waardoor aan de ene kant ruimte ontstaan en aan de andere kant een tekort ontstaat. Een halve maat groter heeft dus geen zin, omdat de ruimte simpelweg verkeerd wordt opgevuld. In versie 1 is van dit probleem totaal geen sprake en zitten mijn voeten gewoon 'recht' in de schoen. Helaas is versie 2 dus blijkbaar zo anders van pasvorm dat de schoen niet meer geschikt is voor mij. Ik zal dus nog op zoek gaan naar een paar van versie 1 en daarmee houdt - helaas - mijn Brooks avontuur op.

    update mei 2014

    Inmiddels ben ik in september 2013 overgestapt op Hoka schoenen. Met veel plezier loop ik op drie verschillende modellen die op de Hoka reviewpagina worden beschreven. Maar onlangs pakte ik toch weer de Pure Flow eens uit de kast omdat het wel erg fijne schoenen zijn en inmddels loop ik weer geregeld kleinere stukken op de Pure Flow. Wel nog steeds op het eerste model en zelfs alleen op het witte model aangezien ik niet weet in welke fabriek de andere kleuren gemaakt worden, en ik al weet dat de blauw een net andere upper heeft dan de witte (minder soepel en net een ander model). Gelukkig kon ik in mei 2013 nog twee nieuwe paren witte Pure Flow krijgen. Op het moment dat ik dit schrijf zit er ongeveer 250 km op de Pure Flow, maar heb ik gelukkig nog een paar gloednieuwe in de kast staan. Ik kan dus nog even vooruit op deze schoenen en dat zal ik met plezier doen, want het is een heerlijke schoen om mee af te wisselen naast de Hoka schoenen.

    O Pure Cadence



    Omdat ik een schoen met ietsje meer stabiliteit en demping ook wel wilde proberen uit deze Pure lijn, kocht ik in Duitsland in december 2012 de Pure Cadence erbij. Deze schoen is iets zwaarder dan de Pure Flow. Inmiddels (maart 2013) loop ik mijn lange duurlopen (rond de 30 km) op deze schoenen ter afwisseling en dat loopt tot mijn verrassing erg fijn. Of de schoenen nu daadwerkelijk 'meer' bieden dan de Pure Flow, weet ik eigenlijk niet maar ik kan vrij gemakkelijk een hoge cadans bereiken met deze schoen en heb na de loop absoluut nergens last van. Daarmee is niet gezegd dat ik met een andere schoen wel last zou hebben, maar de schoen loopt gewoon goed.

    Er is overigens net een nieuw model Cadence uit, die een andere nav band om de voorvoet heeft en een andere upper als ik het goed heb gelezen. Hier een video over de veranderingen:


    Hoe zit de schoen?

    Op zich lijkt de schoen in eerste instantie vrij nauw aan te sluiten om de voet. Heel anders dan een schoen als de Merrell Bare Access met de brede voorvoet, en ook de Kinvara is breder en de Minimus van NB ook. Al met al dus de nauwste schoenen uit mijn collectie. Maar - anders dan bij de Pure Flow - heb ik (tot nu toe) nog geen last van deze schoenen gehad, ook niet aan het einde van de lange duurloop wanneer de voet wat uitzet. Hierbij moet ik wel aantekenen dat ik tot nu toe alleen met (vrij) koud weer heb gelopen op deze schoen, dus misschien verandert mijn oordeel hierover nog. Dat zou problematisch zijn, aangezien mijn duurlopen nu gaan oplopen tot 45 km en het dan aanzienlijk warmer zal zijn dan nu (februari 2013). Maar we zullen zien. De ingelzool is vrij dik maar ik heb nog niet een experiment gedaan met een ander - dunner - inleg zooltje. De veters zijn lang genoeg en gaan niet gemakkelijk los.

    Wordt vervolgd.

    Technologies

    • BioMoGo DNA Midsole
    • IDEAL Heel
    • Toe Flex
    • Nav Band
    • Anatomical Last


    update mei 2013

    Als ik terugkeer van mijn training op 30 april 2013 staat er inmiddels 237 km op de teller. Helaas blijkt van de rechterschoen een heel stuk van de zool te zijn afgescheurd op een of andere manier. De rest van de zool ziet er gewoon goed uit qua slijtage maar op deze manier kan ik dus niet meer verder trainen op de schoen. Dit is een enorme tegenvaller, want ik wilde de lange duurloop voor de marathon er nog mee doen (assignment 34) en natuurlijk de marathon eind mei. Nee dus. Ik heb contact gezocht met Brooks hierover en ik ben benieuwd of ik een reactie krijg. Het gaat dus niet zo erg soepel met dit merk maar de schoenen lopen fijn.



    update 2 - mei 2013

    De kapotte Cadence zijn inmiddels vervangen voor nieuwe. Ik heb bij die gelegenheid uitgebreid de Cadence 2 en Flow 2 kunnen testen. Hier een beschrijving van de veranderingen van de Cadence 2 ten opzichte van de Cadence 1, onder het kopje van de Pure Flow de verschillen tussen de Flow en Flow 2.

    De cadence 2 ziet er heel anders uit dan de voorgaande versie. De upper is aangepast, de vetering is anders en er is ineens een nav band verschenen op de voorvoet zoals dat ook bij de Flow het geval al was. Bij het aantrekken zit de schoen prima, en lijkt er weinig verschil met de voorgaande versie. Maar na even dragen, voel ik toch duidelijke verschillen. Allereerst is het buitenwerk bij de laterale malleolus net ietsje hoger dan bij de eerdere versie. Of dat aan de bocht naar de hiel ligt of dat het daadwerkelijk hoger is, weet ik niet maar voor mij is het vervelend want nu tikt de schoen net tegen de malleolus. Ook sta ik op de voorgaande versie 'rechter' en is versie 2 duidelijk 'slapper'. Of dat een nadeel is, weet ik niet en moet ieder voor zich bepalen door de schoen aan te trekken. De schoen zit prettig en loopt buiten prima. Ik besluit echter toch niet voor deze versie omdat de schoen te hoog is op een voor mij lastige plek. Maatvoering tussen 1 en 2 lijken gelijk.

    update 3 - november 2013 Ik heb helaas maar eenmaal op de nieuwe Cadence gelopen in de aanloop naar de marathon eind mei. Daarna koos ik voor een ander soort schoen. De Cadence loopt fijn, de Pure Flow loopt ook prima. Ik wil niet meer afwisselen tussen Cadence en Pure Flow dus deze schoenen gaan weg.

    terug naar de schoenen review


    terug naar het weblog
    RunPower