Compressie kousen



terug naar het weblog RunPower

Sinds 2010 loop ik met sport compressie kousen, nadat gebleken is dat de medische steunkousen totaal niet geschikt zijn voor sport gezien het materiaal (niet ademend) en de pasvorm (naden bij de tenen die zonder uitzondering blaren veroorzaakten). Het zoeken naar geschikte sport compressie kousen begon dus al snel en inmiddels zijn er diverse merken op de markt, ieder met hun eigen voordelen en nadelen. Over de jaren heen heb ik er al veel getest, goed bevonden of afgekeurd op verschillende gronden.

Onderstaand enkele merken en modellen die vanaf 2010 door mij getest en beschreven worden. Enkele modellen zijn anno 2016 nog steeds in gebruik en de reviews worden derhalve ieder jaar van een update voorzien. Modellen veranderen nu eenmaal en op deze manier is ook iets over levensduur te zeggen. Ik beschrijf eerst waar je op moet letten bij aanschaf en ga daarna in op enkele modellen. Het PDF bestandje laat de verschillen (en overeenkomsten zien) in tabelvorm. De Jobst Sport Sock en de OS1st kous staat daar op dit moment (april 2017) nog niet bij.

Merken die besproken worden:
Samenvatting (klik voor pdf file)
Herzog - Jobst - Sigvaris - Compressport - CEP



Waar moet je op letten bij de keuze van een kous?

  • Maatvoering:
    hoe wordt een kous aangemeten? Is dat afhankelijk van schoenmaat? Kuitomvang? Enkelomtrek? Veel kousen schermen met veel aanmeetpunten, om zo het idee van een bijna maatwerk kous te geven (overigens is zowel bij Jobst als bij Herzog een maatwerk kous mogelijk). Dat is in veel gevallen niet zo, de kuitomvang is bijna leidend bij de kousen, en andere maten dienen dan in de opgegeven grenzen te vallen. Zo kent Poplar bijvoorbeeld 3 maten, en Herzog 5 maten. De CEP kous is afhankelijk van kuitmaat, waarbij de schoenmaat weer niet zo belangrijk is vanwege de rek van het materiaal (hetgeen ook daadwerkelijk zo is). Maar aangezien iedereen toch anders is, kan een kous toch uitermate vervelend zitten. Denk daarbij aan te losse kuit of een te strakke enkel. Goed passen en niet over een nacht ijs gaan is mijn advies.
  • Materiaal/pasvorm:
    is het een dunne kous? Een dikkere kous? Van welk materiaal is het voetje gemaakt? Waar zitten de naden? Naden rond de tenen moeten goed bekeken worden, want een naad op een verkeerde plaats kan blaren geven of andere ellende. Hoe is de band aan de bovenzijde? Is die breed of smal? Strak? Een te strakke kous zal afknellen en een inkeping achterlaten na de run. De te losse kous zal afzakken en dan is het effect natuurlijk ook helemaal weg. Is de kous lang genoeg? Als je lange onderbenen hebt, dan is de kans groot dat de kous te kort is. Let daarop bij het aanpassen.
  • Aantrekken/draagcomfort:
    een kous die je moeilijk aan krijgt, wil zeker niet zeggen dat het een verkeerde kous is! Hoe moeilijker de kous aan te trekken is, hoe meer compressie, tenzij je natuurlijk een totaal verkeerde maat te pakken hebt. Als de kous eenmaal zit, is het de bedoeling dat het allemaal goed aanvoelt en nergens 'strak' zit in de zin van 'knellend'. Als je nog nooit eerder een dergelijke kous droeg, dan is het natuurlijk even wennen, maar straks is niet hetzelfde als knellen! Voelt het materiaal goed? Kriebelt het niet?
  • In de schoen!
    Tot slot: trek de loopschoenen aan en voel nog eens hoe het zit. Het materiaal van de Jobst Activewear is bijvoorbeeld zo dik, dat ik vrij hoog in de schoen kom te staan als ik een raceschoen aantrek. Dat geeft niet, maar dat moet je dus wel even uitproberen. Het materiaal van Herzog is vrij glad, en kan in sommige schoenen gaan schuiven en op die manier weer problemen veroorzaken. Pas dus de schoenen samen met de kousen!
Ga verschillende kousen proberen en laat je niet afschepen met een merk omdat er toevallig niet iets anders op voorraad is. Er zijn nog veel meer merken en kousen dan hieronder beschreven.




Jobst Sport Sock

2016

Via Butik21 kreeg ik de mogelijkheid om Jobst Sport Socks te proberen en te reviewen. Butik21 biedt o.a. steunkousen, medische compressiekousen (= therapeutische elastische kousen) en orthopedische producten aanbieden tegen scherpe prijzen. Ook hebben zij kousen in het assortiment met leuke prints!

Ik was erg benieuwd naar de Sport Sock van Jobst omdat ik al een andere kous van Jobst heb met hogere compressie. De Sport Sock heeft middelmatige compressie (15-20 mmHg) en is in 2 kleuren beschikbaar: zwart en een soort lichtgrijs. De maatvoering wordt gedaan aan de hand van de kuitomtrek en de enkelomtrek.



Materiaal:
  • 60 % nylon
  • 10 % elastaan
  • 30 % polyester
uiterlijk en materiaal

De kous ziet er goed uit. Geen opvallend patroon, gewoon een rustige kous in de kleur lichtgrijs. Het materiaal voelt heel zacht en licht met een brede zachte boord. Op de hiel en zool zit zachter materiaal en dat voelt prettig aan als ik de kous vasthoud. Ik ben benieuwd hoe dat aan de voet voelt! Overgens heeft mijn kous geen strepen zoals op de afbeelding. Het is een kous zonder patroon.

pasvorm

De kous trekt gemakkelijk aan. Misschien iets te gemakkelijk en ik twijfel over de sterkte van de compressie. Maar de kous zit als gegoten en voelt heerlijk comfortabel, zowel aan het been als rond de voet. Er zijn eigenlijk geen naden en dat voelt prettig. De kous is lang genoeg en komt onder de knie. De brede en zachte band zorgt ervoor dat de kous niet afknelt en ook niet afzakt. Jobst claimt een bijzondere thermoregulatie en dat lijkt ook wel te kloppen, want de kous voelt luchtig en koel. Er is voldoende ruimte voor de tenen en dat is prettig want bij een kous die te strak zit, worden tenen naar elkaar toegebogen en dat loopt niet fijn. Rond de enkel sluit de kous ook mooi aan zonder te strak aan te voelen. De zachtere delen bij het voetje en de achillespees voelt erg prettig. Aanvankelijk dacht ik dat de kous een beetje glad was in de schoen zodat ik zou rondschuiven maar dat blijkt niet zo te zijn. De kous is niet extreem dik dus er zal niet snel een probleem met de maat van de schoen optreden vanwege een te dikke kous. Ik heb de kous vooral met wat frisser (tot koud) weer gedragen en dat voelt prima. Met warm weer heb ik nog niet kunnen testen maar dat volgt natuurlijk nog.

wassen en drogen

De kous wordt binnenstebuiten gewassen. Op lage temperatuur wordt de kous ook goed schoon (de kleur is immers vrij licht) en droogt ook weer snel. Niet in de droogmachine drogen maar gewoon neerleggen. Ik heb nog niet door beekjes gelopen en kan dus nog niet oordelen of de kous snel droogt in een natte schoen.

werking

Ik gebruik de kousen niet tegen blessures maar om te voorkomen dat mijn benen erg dik worden van het lopen vanwege een bloedsomloop probleem. Ook hiervoor dient de compressie van de kous en dat werkt goed. Ik zou persoonlijk wat meer compressie willen hebben tijdens het lopen en zou graag deze kous in hogere compressie klasse willen proberen. Die kous bestaat en dat wil ik ook proberen. Maar deze kous werkt met deze compressieklasse ook goed want ik merk echt verschil met of zonder kous. Na het lopen kan de kous gewoon aangehouden worden bij de recovery periode.

levensduur

Ik heb de kous nu in gebruik sinds eind oktober 2016 en tot nu toe (eind november 2016) lijkt de levensduur veelbelovend want de kous is zeer intensief gedragen. Inmiddels is er ongeveer 400 km mee gelopen en gefietst en werd de kous ook gewoon dagelijks gebruikt als test. De kous ziet er nog prima uit. Aanvankelijk zag ik een soort slijtage rond de voet waar de schoen rond de voet zit, maar dat treedt blijkbaar direct op na in gebruik name en verergert verder niet meer. Vanzelfsprekend volgt een update over de levensduur na langer gebruik.

conclusie

Ik vind het een zeer prettige kous. Mooi afgewerkt en met comfortabele pasvorm. Wordt vervolgd!

Deze kous is verkrijgbaar bij:



directe link naar de Jobst Sport Socks

update levensduur april 2017

Inmiddels is de kous al maanden intensief gedragen. De levensduur is zonder meer prima te noemen want ze zijn nog steeds heel. Zeer tevreden over de kousen. De compressie is wel iets minder geworden maar dat is niet zo verwonderlijk met het intensieve gebruik.




X-Bionic

2015



In 2015 krijg ik de gelegenheid om de X-Bionic kousen te proberen. Ik ga de X-Bionic Effektor Competition (adviesverkoopprijs 59,95 euro) uitproberen.

Over de kous wordt geschreven:
De voordelen van compressie zijn wetenschappelijk bewezen. Compressie zorgt voor een optimalisatie van de bloedcirculatie waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter door de spieren worden opgenomen. Voor optimale compressie werkt X-Bionic in de Effektor Competition Long met een afnemende mate van druk gezien van beneden naar boven. Het unieke AirConditioning Channel zorgt samen met de Traverse Airflow kanalen voor een perfect droog voetklimaat. Voor deze sok dient men de kuitmaat van de consument op te meten.
  • Gedeeltelijke compressie
  • High level compressie, op kuitmaat
  • Anatomisch gevormd 'L' en 'R' voetbed met teen- en hielbeschermer
  • Verminderde kans op blaren, huidirritaties, drukpunten en warmte ophoping
  • Geurneutraal en ademend

Deze compressie sok wordt zowel op de schoenmaat als op de kuitmaat gemeten.


SPECIFICATIES X-BIONIC EFFEKTOR PERFORMANCE SOKKEN
  • X-Bionic Partial Kompression
  • Lijnen om de kous goed te positioneren
  • Airconditioning kanaal die warme lucht uit de schoen pompt en koelere erin
  • Instep Protector met aircool stripes
  • Lambertz Nicholson Achilles pees bescherming die beschermt tegen druk en wrijving
  • Speciale teen bescherming tegen blaren en schuren
  • Anatomisch gevormd voetbed met linker en rechter zijde
  • Airflow ankle pads ter berscherming van de enkel gewrichten
  • Hiel bescherming
  • Teen bescherming die bescherming biedt tegen blaren
  • X-Cross bandage over de enkel die het gewricht stabiliseert
Op de website van X-Bionic staat veel wetenschappelijk onderzoek en staat ook informatie over de gebruikte materialen. In het kort wordt ook samengevat dat de kousen bijdragen aan
  • 10% 'higher performance'
  • 50% minder 'warmteproductie als gevolg van inspanning'
  • 20% sneller herstel
  • 7% minder lactaatvorming
  • De hartslag gemiddeld 2.4 slagen lager
Ik kan dat zelf niet met getallen staven, maar ik kan wel aangeven of ik iets van deze claims merk in de praktijk!

klik voor groot


Materiaal: 86% Nylon, 10% Polyamide, 4% Elasthaan
Kleur: Zwart/Groen


April 2015:

De kous ziet er druk uit maar wel mooi qua afwerking. Ik moet even zoeken naar de L en de R maar als je weet waar de letters staan, zie je het meteen. De kous zit goed, de lengte is goed (niet te laag en niet te hoog bij de knieholte) en de band aan de bovenzijde is zacht en voorkomt dat de kous afzakt. Bij het aantrekken moet je even opletten dat de gele lijn die aan de voorzijde van de kous zit ook daadwerkelijk over het scheenbeen loopt. Dat gaat overigens makkelijk. Ik kreeg een maat S en die lijkt goed te zitten. De compressie is niet heel hoog voor mijn gevoel maar als ik 's avonds de kous uittrek, staan toch alle patroontjes in mijn huid. Het materiaal is niet te dik, mijn voet past nog gemakkelijk in de schoenen en glijdt niet, wat ook erg prettig is. De eerste indruk is dus positief qua draagcomfort.

Mei 2015:

Inmiddels heb ik veel met de kousen gelopen en ook natuurlijk inmiddels al vaak gewassen.

uiterlijk en materiaal

De kous oogt wat druk maar is mooi afgewerkt. Het voetje voelt zacht aan en is redelijk dik op de kuiste plaatsen. De tenen zijn wat verstevigd, en ook bij de enkel en hiel zit meer materiaal ter bescherming. Het materiaal dat het onderbeen bedekt is grof gebreid en daar heb ik dus al een haaltje inzitten van een tak die erlangs kwam tijdens het lopen. Overigens gebeurt er dan verder niets met de stof, er zit geen gat en geen ladder of iets dergelijks maar alleen een 'ophaaltje'.De kleur is zwart met een gele streep aan de voorzijde die je moet gebruiken om de kous goed aan te trekken. Bovenop staat een letter L en R en dat had wat mij betreft wel iets duidelijker op de kous mogen staan. Het materiaal voelt prima op de huid.

pasvorm

De kous zit bij mij prima. Om de voet sluit de kous mooi aan en de lengte tot de knie is prima. Niet te lang en niet te kort. De cuff aan de bovenzijde is mooi breed en knelt niet af. De kous draait natuurlijk niet en het voetje blijft tijdens het lopen ook mooi zitten. Ik heb de kous zowel bij warm als koud weer gedragen en de kous is niet te warm in warm weer, noch te koud in koud weer. Ik heb helaas nog niet in de winter kunnen testen, maar zodra ik dat heb gedaan, zal ik de review aanpassen. Ik heb wel het idee dat de thermo regulering goed is van de kous en dat wordt ook geclaimd vanwege het bijzondere materiaal van de kous.

wassen en drogen

De kous wordt binnenstebuiten gewassen en zou iets sneller mogen drogen na het wassen. Ik heb helaas nog niet kunnen testen bij het doorwaden van beekjes, zodra ik dat gedaan heb zal ik de review updaten. Ik ben erg benieuwd hoe ze dan voelen en of ze snel drogen in de schoen!

werking

Ik gebruik de kousen niet tegen blessures maar om te voorkomen dat mijn benen erg dik worden van het lopen vanwege een bloedsomloop probleem. Ook hiervoor dient de compressie van de kous en dat werkt goed. Zelfs in mijn geval blijft mijn onderbeen mooi slank na het lopen, dus de compressie die geclaimd wordt, werkt dus echt. Overigens heb ik de kous ook aangetrokken toen ik een milde pijn in mijn kuit had. Ik heb nooit een blessure maar dit voelde wel vervelend en met de kous aan voelde ik verder helemaal niets meer. Er wordt geclaimd dat de compressie van deze kous ook zorgt voor minder vibratie van de spieren dus wellicht dat deze kous voor mensen die wel eens een blessure hebben aan de kuit of scheenbeen ook kan werken als ondersteuning.

levensduur

Daar kan ik nog weinig over zeggen, anders dan dat het tot nu toe in ieder geval goed lijkt te zijn. De CEP kousen zijn immers met een week of 2 intensief lopen tegenwoordig al kapot, terwijl ik deze kous toch al vrij intensief gedragen heb zonder slijtage plekken tot nu toe. Overigens wordt er 2 jaar garantie gegeven op de kousen voor grove slijtage. Ik vul de review vanzelfsprekend weer aan wanneer ik meer nieuws heb over de levensduur.

conclusie

Tot nu toe zeer positief. De kous is mooi afgewerkt, zit prima en is effectief. Deze kousen gingen in mei 2015 mee op de BAW trip in Schotland en dat is een 'eer'! Aanrader +++

Overigens zijn van X-Bionics ook nog twee andere soorten beschikbaar: de XBS performance (medium compressie) en de XBS precuperation recovery

update augustus 2015

Eind juni heb ik een tweede paar kousen im gebruik genomen om goed te kunnen afwisselen. Opvallend was daarbij dat de nieuwe kousen langer waren, zachter aanvoelden en iets minder compressie leken te hebben. Geen probleem, want het zijn nog steeds prima kousen die ik met plezier draag. Over de levensduur kan ik inmiddels wel al iets meer zeggen. Ik heb de kousen in april 2015 in gebruik genomen en er veel kilometers mee gelopen. Wel dus de afgelopen maanden afgewisseld met een nieuw paar kousen. Maar tot mijn verrassing slijten de kousen op het zwakste gedeelte van het breisel: waar het tamelijk dun is. Het voetje ziet er nog steeds prima uit en laat weinig slijtage zien maar de gaten beginnen nu gewoon in de kousen te vallen en wel op de gekste plaatsen. Rechts zit echt al een gat bij het zwakste breisel, links begint het te komen. Zelfde plaats, zelfde zwakke plek blijkbaar. Links begint ook achterop te slijten maar dat zou ik eventueel nog aan schuren van de schoenen kunnen wijten. Vreemd is het wel. Maar die plek daar aan de binnenzijde met het zwakkere breisel lijkt me echt een fout in het ontwerp, dat moet bij meer mensen met veel kilometers problemen geven. Onderstaand de foto's van de kousen na nog geen 4 maanden gebruik.


de slijtage achterop en op de kuit.

links begint het gat ook te komen in het zwakke breisel

rechts zit gewoon een gat in het zwakkere breisel


Ik zal eens vragen wat ze er bij de fabrikant van vinden. Wordt vervolgd.

update november 2015

De kousen met het gat zijn teruggenomen door de fabrikant. Het nieuwe paar heb ik tot nu toe nog niet gedragen, ik ben doorgegaan met de kousen die ik eind mei kocht bij de Futurumshop en ergens begin augustus ben gaan dragen. vreemd genoeg komen ook daar dus nu op precies dezelfde plek (maar nu links als eerste) gaten in de kous. Gewoon breisel dat weg lijkt te lopen op de plek waar de naden bij elkaar komen. Ik heb op 25 november de Futurumshop gemaild (als verkoper, die andere kousen kwamen immers direct bij Xbionic vandaan) en ik ben benieuwd. Ik ben erg verrast hierdoor. Kennelijk heeft iedere kous zijn problemen.

update november 2015

In vervolg op bovenstaande wil ik toch even melden dat de Futurumshop nieuwe kousen zal sturen. Dat is dus geweldige service. Dat betekent dat ik die kousen begin december in gebruik zal gaan nemen. Ik ben erg benieuwd naar de levensduur want het blijft erg vreemd.

update november 2016

De kous is nog steeds af en toe in gebruik maar niet meer zo vaak als in 2015 vanwege het probleem met het gat bij de enkel aan de binnenzijde. Overigens zijn de kousen niet meer kapot gegaan na de vervanging in 2015, dus misschien is minder intensief gebruik ook aan te raden. De overige punten blijven geldig: kous zou iets sneller mogen drogen na de wasbeurt. In zowel zomer als winter zit de kous prima maar met koud weer is de kous aan de koude kant. Pasvorm is prima en compressie is voldoende.




CEP

2011



De eerste kous die ik probeerde. Er zijn verschillende maten die bepaald worden door de omvang van de kuit. De schoenmaat doet minder ter zake. Aanvankelijk kies ik voor een maat IV. De kleur is egaal zwart zonder grote opvallende opdruk. Het voetje is gemaakt van dikker materiaal, de naad zit bovenop dus op een gunstige plaats. De compressie ligt rond de 20-30 mmHg. Er is een linker en een rechterkous, die goed staat aangegeven met witte letters bovenop de voet. De bovenrand van de kous is een matig brede rand die niet knelt en geen inkeping in de huid geeft, ook niet na lang dragen. De kous laat zich goed aantrekken en voelt daarna meteen goed aan. Het materiaal ademt en zit prettig. Tijdens het lopen zakt de kous niet af en knelt nergens. Ook op de enkel voelt deze kous prima. De compressie is voldoende. Het wassen gaat zonder problemen, de kous is ook snel droog. Mijn eerste twee paar blijken ruim een jaar mee te gaan en krijgen dan een gat in het voetje aan de onderkant, maar na bijna dagelijks gebruik. Ik ben dus niet ontevreden over de levensduur. Mijn tweede sets worden een maat III en die zitten iets strakker rond de kuit en voelen net nog iets beter.

update 2011 Nog steeds een kous die ik erg veel gebruik. De pasvorm is prima, de levensduur is opvallend lang. Ik draag deze kous eigenlijk dagelijks, gewoon onder mijn normale broek en ondanks dat ik zonder schoenen in huis loop, slijten de kousen nauwelijks. Inmiddels draag ik een kleinere maat dan in juni, en die leveren voldoende steun. De kousen zakken niet af, en geven geen inkepingen onder de knie. Het voetje is prima, ik heb met deze kous nog geen enkele keer blaren opgelopen. Ik merk wel dat de compressie langzaam afneemt bij veelvuldig dragen, maar dat is inherent aan elastisch materiaal. Wel iets om aan te denken als je een kous aanschaft, want goedkoop zijn ze natuurlijk niet. Nog steeds eerste keus kous hoewel de compressie wat meer mag zijn wat mij betreft.

2013/2014

Inmiddels is het oude model vervangen voor een nieuwe model. Ook zijn er volop kleuren te krijgen en in 2014 komen er ook felgroene en felroze kousen die beter zichtbaar zouden zijn. De kous is merkbaar veranderd. De kous lijkt wat korter en zit anders. Op zich zitten ze prima, maar tot mijn grote verbazing valt het ene gat na het andere in de kousen, terwijl de levensduur van de oudere kousen uitstekend was, zelfs met dagelijks gebruik. De compressie is nog steeds OK, het voetje zit nog steeds fijn maar ik ga twijfelen aan de levensduur. Contact met CEP levert me alleen maar op dat het waarschijnlijk door mijn nagels komt, of door mijn voeten.

2015



Inmiddels is CEP ook met Merino kousen op de markt gekomen. Ik heb daar zowel de running variant van als de outdoor variant. De outdoor variant is dikker en met een ander voetbed en voor hiken zijn het fijne kousen met een prettige pasvorm. Over de levensduur van de outdoor kousen kan ik nog niets zeggen, maar de running kousen hebben voor mij een beetje afgedaan op dit moment. Het ligt vast aan mij, maar ik ben het slijten van de kousen beu. Op mijn laatste paar heb ik slechts 200 kilometer gelopen. Ik kreeg toen de opmerking dat het vast door de schoenen of de nagels kwam. Als proef op de som liep ik twee weken dag in dag uit met Herzog Active kousen die al wat ouder zijn. Daar kreeg ik (met dezelfde schoenen en dezelfde nagels) geen gat in het voetje. Dus met oudere kousen dezelfde afstand afgelegd en geen problemen. Ligt het dan aan mij of aan het gebruikte materiaal? Ik loop de (Merino) CEPs werkelijk in no time stuk. Daar zijn ze toch echt te duur voor helaas. Ik moet nog bekijken of dit voor mij het einde van de CEP kousen betekent. Maar het voordeel van de Merino kousen is wel dat ze snel drogen en de voeten goed op temperatuur houden zonder te warm te worden. Ik heb er veel plezier aan gehad bij de doorwadingen in Schotland want ik heb nooit koude voeten gehad. Ideaal dus qua kous, maar qua levensduur niet.

november 2015

Ik heb de hele zomer en ook tijdens een lange loop van 120 km over 3 dagen op het oude model CEP kousen gelopen. Die doen het prima. Nog steeds geen enkele slijtage te bekennen. Ergens in september wilde ik de fluo green kousen aan omdat dat bij mijn kleding beter paste. Ik trok ze aan direct uit de doos (nieuw model) en toen ik thuis kwam, zat er alweer een gaatje bovenop de linker kous. Je kunt mij toch echt niet wijsmaken dat het niet aan het materiaal ligt. De oude CEP kousen deden en doen het uitstekend. De nieuwe zijn meteen kapot. Jammer maar helaas.

november 2016

Nog steeds loop ik af en toe op de CEP kousen. Het oude model doet het nog steeds goed maar inmiddels heb ik uit de USA een ander model/kleur ontvangen. Die zijn nog niet getest maar dat volgt. Ik krijg de indruk dat het probleem met de zachte voorzijde vooral blij de night versions optreedt.




Herzog Pro & Active

2011

Niet aangeschaft, geen runs mee gedaan maar wel gepast. Ik vind het materiaal niet prettig, de naad zit op de verkeerde plaats en bovenop de enkel zat de kous veel te strak in mijn geval. Geen prettige kous bij het passen en daarom niet aangeschaft.

update eind 2011/2012: Deze review heeft even op zich laten wachten door een probleem met de aangeschafte kousen, de wissel en de stille hoop dat er nog een verbeterde versie zou komen. Aangezien dat uitbleef, en het laatste contact met Herzog wat stroef ging, alsnog de review. Let op: er is sprake in de review van de 'verbeterde versie' en de 'nieuwe versie' die (helaas) voor mij weer terug naar af bleek te zijn.

Inmiddels op de marathon expo in Amsterdam een paar Pro kousen gekocht na overleg met de standhouder die tevens de ontwikkelaar en promotor van de kous blijkt te zijn. Naast de Pro is er nu ook een Active kous, met een fijner voetje maar minder compressie. De nieuwe pro kous zou enkele verbeter punten hebben ten opzichte van de oude kous. Zo zou het voetje verbeterd zijn en zouden er veranderingen aan het materiaal zijn doorgevoerd. Ik vond destijds de oude kous niet prettig zitten aan de enkel en ook niet prettig aanvoelen qua materiaal, maar ik besluit nu toch een Pro kous aan te schaffen en te proberen.

De juiste Herzog kous wordt bepaald aan de hand van metingen aan de kuit, de enkel, de wreef, onder de knie en aan de hand van de lengte van het been en voetmaat. Er zijn dus diverse opties mogelijk. Zoals ik eerder al schreef is zelfs een maatwerk kous mogelijk. Ik krijg een maat 3 voor lang been mee. De kous ziet er goed en mooi afgewerkt uit. Ik heb een zwarte kous met een opvallende oranje H. De band aan de bovenzijde is vrij breed, maar zit niet strak, knelt niet af. De naad zit aan de voorzijde van de tenen, en ik ben benieuwd wat dat gaat betekenen bij het lopen. Ook bij deze kous valt weer op dat ik even moet zoeken naar de L en de R die niet erg duidelijk zijn. Dat mag best wat meer opvallen.

Overigens is het voor het eerst dat de Pro kous een linker en rechter kous heeft, de oude versie maakte geen onderscheid tussen links en rechts. Het eerste dat me opvalt is dat de kous te makkelijk aantrekt naar mijn zin. Juist omdat de compressie goed zou moeten zijn bij deze kous en vanaf de enkel mooi afneemt naar de knie toe, had ik verwacht dat de kous minder makkelijk aan zou trekken. Misschien toch een te grote maat, dat zou kunnen. De kous zit goed en lijkt niet af te zakken. Ik heb een maat voor een lang onderbeen, dus dat is ook daadwerkelijk zo en voelt goed. Het voetje zit niet erg prettig en ik krijg de neiging om een sokje extra aan te trekken. Het materiaal voelt dun en een beetje stug wellicht. Doordat de stof vrij glad is, ben ik benieuwd of de kous in de schoen zal schuiven. Toch is de eerste indruk van de kous wel positief. Ik ben benieuwd hoe de kous functioneert tijdens het lopen. Wordt dus vervolgd!

dat werd vervolgd

We zijn pas twee weken verder. Inmiddels heb ik meer dan 100 km met de kousen hardgelopen en heb ze verder gedragen tijdens het wandelen met de hond en overdag. Laat ik beginnen met de positieve kanten van de kous. De kous zit goed, zakt niet af, heeft geen knellende band onder de knie en is niet te warm. De compressie zou naar mijn zin iets minder snel mogen afnemen richting de knie. Rond de enkel voelt het goed, maar de kous is toch een beetje slapper dan ik had gedacht en dat voel ik ook tijdens het lopen. Misschien heb ik toch een verkeerde maat (3) en zou een kleinere maat beter zijn. Dat is iets om wellicht te proberen. Bij de tenen zit de kous niet erg lekker, en helaas krijg ik tijdens mijn runs door het sauerland met deze kous een blaar op een vreemde plek waar ik nog niet eerder een blaar heb gehad. Dat kan bijna niet anders komen dan door een schuivend stukje stof ten opzichte van de huid, of het wringen van huid tegen huid door de kous.

Maar helaas moet ik het testen nu na 2 weken al opgeven omdat beide kousen kapot zijn. Zowel links als rechts zit een gat aan de bovenzijde. Dat is nogal teleurstellend. Inmiddels is er contact geweest met Herzog. Oordeel over levensduur is dus negatief.

december 2011

Na het contact met Herzog blijkt dat in de nieuwe versie van de Pro kous een verkeerde draad is gebruikt in een poging het teenstuk sterker te krijgen. Er waren in het verleden al eerder problemen geweest met een snelle slijtage van dit deel van de kous. Een misser die natuurlijk kan gebeuren bij een nieuw produkt. Mijn kous wordt keurig omgeruild en ik krijg een maat 2 om te proberen, een kleinere kous dan ik twee weken gedragen heb.

Deze kous trekt inderdaad iets lastiger aan maar voelt (te) strak rond de enkel. Ik heb geen bijzondere voeten of enkels, en dit is nou net het probleem waar ik eerder mee kampte met de Herzog kous. Graduele druk is nodig, en wel vanaf distaal naar proximaal maar dat gevoel bij de enkel en ook de indrukken van de vouwen van de kous bij het uittrekken staan me niet aan. Te strak rond de enkel is niet alleen vervelend maar ook contraproductief qua werking. Het voetje is duidelijk anders geworden ten opzichte van de ‘vernieuwde’ versie. Minder draagcomfort en ook het verschil tussen links en rechts is verdwenen ook al staan de letters nog gewoon op de kous. Terug bij af wat mij betreft. Jammer dat het experiment om de kous wat meer draagcomfort te geven blijkbaar mislukt is. Ook zonde dat de misser met de draad niet gewoon meer in de openbaarheid is gebracht, want ik lees her en der veel opmerkingen over te snel slijtende kousen en een recall was dus op zijn plaats geweest en slimmer marketing technisch. Ik vind de stof ook niet prettig aanvoelen en de kous schuift veel meer in mijn schoen dan bijvoorbeeld de CEP kous.

Ik overleg nog eens met Herzog over de kous, maar men blijft volhouden dat het technisch niet mogelijk is om een goede compressie kous te maken met een aangename voet, omdat de breimachines dat niet aan zouden kunnen. Dat wil ik best geloven, maar als ik dan uit de beschikbare kousen moet kiezen qua werking, draagcomfort en kwaliteit, dan kies ik toch niet voor de Herzog Pro kous meer. Ik had het idee dat Herzog op de goede weg was met de verbeterde versie, maar blijkbaar (nog) niet helemaal. Ik blijf het volgen en wie weet komt er binnenkort weer eens een nieuwe poging met deze Pro kous. Laat ik benadrukken dat ieder been en ieder mens weer anders is. Genoemde ervaringen zijn dus persoonlijk.

2014/2015/2016

Hoewel de Pro kous voor mij niet geschikt is qua pasvorm/compressie, draag ik nog steeds af en toe de Herzog Active. De Active heeft een goede pasvorm en een fijn voetje. De compressie is weliswaar minder dan van de Pro, maar tijdens het lopen best prettig. De kous zakt niet af, is voldoende van lengte en ook de zachte band aan de bovenzijde knelt niet af en zit goed. De levensduur is tot op heden prima. Overigens droogt de kous niet echt snel, niet na het wassen en niet tijdens het lopen, maar het zit met de juiste schoenen niet onaangenaam bij nat weer.




Jobst Activewear 30-40 mmHg

2011



Een import USA kous, hier in Europa niet te krijgen. Dit is een klasse II sportkous, met een compressie van 30-40 mmHg, overigens ook te krijgen in mindere drukklassen. Maatvoering aan de hand van de kuitomvang, de enkel en de schoenmaat. De kous is de dikste van alle kousen die ik gebruikte. De kleur is effen zwart. Het voetje is van geruld materiaal, vrij dik. Het aantrekken gaat een stuk lastiger dan de andere kousen, maar dat komt door de hogere druk. Eenmaal aan voelt de kous goed, alleen is het materiaal vrij dik. De bovenrand is een brede rand die niet knelt en geen inkepingen geeft. De eerste testrun moet nog gebeuren, dus een review van deze kous volgt. Dit lijkt me gezien het materiaal overigens meer een kous voor de winter.

update 2012 Inmiddels - omdat het wat kouder weer wordt - deze import USA kousen weer aangehad en ze zitten erg prettig. Je merkt toch wel duidelijk dat deze kous een klasse II kous is, dus met een hogere drukgradient. De druk wordt mooi opgebouwd vanaf de enkel richting de knie, hoewel ze rond de enkel best ietsje minder strak zouden mogen zitten. Op de langere termijn en op langere loopjes zou ik moeten ervaren hoe dat eigenlijk voelt. Maar op loopjes rond de 10 km voelt het prima. Vooral na een loopje kan ik goed merken dat deze kouse meer compressie geeft, want mijn kuiten zijn een stuk slanker dan met welke andere kous ook. Over de levensduur kan ik nog niet veel zeggen. Het voetje zit heerlijk maar - zoals gezegd - is het wel vrij dik. Het voelt echter niet 'warm'. Maar het is wel iets om rekening mee te houden, want in een strakke schoen (al nooit te adviseren), zal deze kous tot problemen kunnen leiden.

2015

Niet meer in gebruik




Compressport

2011



Een zeer opvallende kous met gele bolletjes, schreeuwerige opdruk en logo's. De gele 3 dimensionale bolletjes zouden een acupressuur functie moeten hebben. Ze zitten rond de voet en achter bij de achillespees. Rond de voet zit ook een versterkte band die de voet 'bij elkaar houdt', althans zo voelt het. Maatvoering geschiedt aan de hand van kuitomtrek en schoenmaat. Als ik de kous ontvang is het even zoeken naar de L en de R die met een onduidelijk lettertje aan de binnenkant op de bovenrand blijken te staan. Niet erg handig. Bij het aantrekken vallen onmiddellijk de bolletjes op en het strakke voetje. Het is even wennen, die bolletjes, maar na verloop van tijd voel je het niet echt meer. Of het ook daadwerkelijk iets doet, dat kan ik niet ontdekken. De druk is 20-30 mmHg. Het bijzondere van het materiaal is het feit dat het geen water doorlaat, je kunt er dus ook een triathlon mee doen. Bij het lopen in de regen is het op zich wel lekker dat de voeten droog en warm blijven. Dat is iets dat geen van de andere modellen biedt. Aanvankelijk is het echter ook even wennen, want hoewel ik nooit zweetvoeten heb, voelt het in het begin wel even zo. Misschien ligt dat aan het niet doorlatende karakter van de stof. De compressie is prima, zowel over de enkel als op de kuit. De kous is lang genoeg, zit prima en zakt niet af. Het materiaal is niet heel dik, maar ruim voldoende. Wassen en drogen gaan prima. Ik ben alleen benieuwd naar de levensduur van de bolletjes van de kous, dat zal de tijd moeten leren.

update 2012 Blijft een vreemde kous. Soms trek ik de kous aan, om vervolgens toch weer een ander paar aan te doen. De kous heeft een prima pasvorm, hoewel de kous op de voet wat strak aanvoelt, en ook 'anders' dan de andere kousen. Dat komt door de versterkte band die over de breedte van de voet loopt. Ook de bolletjes aan de achterzijde en onderop de voet is iets waar je even aan moet wennen. Qua compressie biedt te kous voldoende druk en de kwaliteit is goed, hoewel de 3-d bolletjes inmiddels toch wel wat dunner zijn geworden en wat ingedrukt zijn. De kous heeft verder gewoon een prima pasvorm en een goed draagcomfort. Zeker bij trails is dit wel een fijne kous omdat er geen water wordt doorgelaten.

update 2014 Helaas is ook hier het model veranderd.



De compressie is voor mij nu veel te weinig en bovendien is de kous ook niet meer waterafstotend wat zo fijn was bij het oude model. Compressport heeft nog erg zijn best gedaan om voor mij het oude model te krijgen, maar ik bleek een van de eerste modellen te hebben gebruikt (2011) en inmiddels is versie 3 op de markt. De levensduur van het eerste model was overigens uitstekend.




Sigvaris

2011



De kous die ik het minst gebruik. De compressie is matig, de kous is eigenlijk net iets te kort en heeft geen enkel voordeel boven een van de andere kousen die ik inmiddels heb. Het is voor mijn gevoel een ‘gewone’ sportkous. De kous is zwart met gekleurde golfjes en is daardoor iets opvallender dan de CEP kous. De naad zit ook boven op de tenen en het voetje is ook gemaakt van dikker en zachter materiaal. Ook bij de achillespees is ander materiaal gebruikt, waardoor de compressie rond de enkel te weinig wordt en dat is voor mij een nadeel. De bovenrand is te slap waardoor je het gevoel hebt dat de kous afzakt, hetgeen niet echt gebeurt overigens. Maar omdat de kous wat korter is op het been, zit het simpelweg minder lekker. Het aantrekken gaat te makkelijk, je merkt dat er te weinig compressie in de kous zit. Ik heb er slechts enkele keren mee gelopen, de kous voldoet niet aan mijn eisen.

Niet meer gebruikt. Prettige kous om te dragen maar biedt voor mij veel te weinig compressie op de kuit. Zit verder prima.




Poplar3 (Smove)

2011



Ik kreeg (helaas) een grijs met oranje kous, waardoor de kous vrij opvallend is. Bij de tenen en bij de hiel is de kous oranje, en er zit aan de achterzijde van de kous een oranje naad die van onderen naar de bovenrand loopt. De maatvoering gaat alleen middels de schoenmaat en dat lijkt mij haast onvoldoende. Ik zou liever zien dat de aat wordt bepaald aan de hand van de kuitomvang. Bij het aantrekken van de kous valt onmiddellijk de dikke voet op. Aanvankelijk lijkt dat niet lekker te zitten, omdat geen van de andere kousen zo’n dikke voet heeft. Maar al snel wordt dit mijn favoriete voetje tijdens het lopen. Het materiaal voelt zacht aan, het breisel is een vrij kleine ribbel. De naad zit boven op de tenen dus ook op de goede plaats. De links/rechts aanduiding zit op een beetje ongelukkige plek rechtsboven op de voet, met een nauwelijks te onderscheiden kleurtje. De L en de maat vallen veel meer op, zodat ik eerst dacht dat ik twee linkerkousen had gekregen. De rand aan de bovenzijde is matig breed, zacht en knelt niet. De kous is lang genoeg en zakt niet af. Ik twijfel een beetje over de compressie. Misschien zou een maat kleiner (M) beter zijn, maar dat weet ik niet. Helaas kreeg ik ook een blaar tijdens een langere run, doordat het voetje wat groot uitvalt. Wassen gaat goed, de kous is snel droog maar iets minder snel dan de andere kousen. Dat heeft misschien te maken met de aard van het materiaal, dat duidelijk iets zachter is dan de andere kousen. Tijdens het lopen is het voetje een verademing, dat zit echt lekker. Van mij mag de kous echter wat meer compressie hebben. Over levensduur kan ik nog niets zeggen.

update: ik krijg een maat M om uit te proberen. review van kleinere maat volgt (met betrekking tot compressie en blaarvorming.

update 2011 Aanvankelijk droeg ik een oranje/grijze kous, inmiddels een kleinere maat in de kleuren licht/donkergrijs. Het voetje is nog steeds erg fijn, maar er zit toch net een beetje teveel ruimte bij de tenen (in mijn geval), waardoor ik toch soms in een bepaalde schoen een blaar oploop. Dat gebeurde al bij de grotere maat, maar ook toch bij deze kleinere maar M. Ik weet niet zeker waar het aan ligt, want het gebeurt niet altijd, en ook niet bij elke schoen, dus het zal wel een combinatie van factoren zijn en niet zozeer een foutje van deze kous. De compressie is voldoende.

2015

Deze kous is niet meer in gebruik.


terug naar het weblog
RunPower