05.07.2017 – fietstocht naar Aken – dag 1 – 90 km

Gisteren heb ik de fiets opgehaald waar we afgelopen vrijdag weer op hebben proefgereden. Ik koos toen toch voor de 57 cm fiets en die ga ik nu proberen tijdens mijn fietstrip naar Aken. S. heeft de hele week cursus en aangezien we zondag naar mijn ouders in Aken gaan, ontstond al snel het plan om met de fiets naar Aken te gaan. S. zou me dan immers zondag weer mee kunnen nemen met de auto! Zo gezegd zo gedaan en al snel had ik een route gemaakt die mooi leek en waren de campings geregeld. Mijn eindpunt zal Epen zijn en daar zal ik dan vrijdag zijn dus na 3 dagen fietsen.

Ik heb gisteren ook alles klaargemaakt en de fiets staat al helemaal gepakt en wel klaar in de hal. Gelukkig had ik de tassen er gisteren nog opgezet om te proberen. Het was nogal een dingetje om de tassen op deze dragers te krijgen en ik was dus heel blij dat ik dat al gedaan had. Ook bleek de bidonhouder onderop niet goed gemonteerd te zijn en ook die heb ik gisteren dus nog anders gemonteerd. Het enige dat ik snel nog even doe is het spiegeltje monteren aan het stuur. Daar ben ik aan gewend want die zit op mijn eigen Santos ook en dat wil ik dus eigenlijk wel meenemen. Maar dat is ook snel gedaan en dan zijn we klaar voor vertrek. Mijn hoofd zit nog een beetje vol van gisteren want voordat ik de fiets ben gaan halen, keek ik naar een huis dat we ineens ontdekten afgelopen weekend. Genoeg om over na te denken onderweg dus!

klik voor groot

Maar even na 8 uur rijd ik dan toch echt weg. Wat spannend en wat gek allemaal. Het is hartstikke warm al met een strak blauwe lucht. Ik ben dus dik ingesmeerd met factor 50 en ik weet gelukkig al dat die rommel weliswaar enorm plakt, maar dat ik er echt niet mee zal verbranden. Woefje heeft ook creme op het huidje rond haar neusje. Het is 19 graden als we vertrekken met volop zon.

Ik stop nog even langs de weg omdat ik denk dat ik iets hoor rammelen maar ik zie niks geks en ga dus weer verder. Op naar het veerpontje de IJssel over. Gelukkig vaart dat nog continu op dit tijdstip dus dat kost niet teveel tijd denk ik.

klik voor groot

Na een kwartiertje ben ik bij het pontje en kan ik meteen oprijden. Het avontuur kan beginnen, we zijn aan de andere kant van de IJssel. Als ik me niet vergis, heb ik nog maar 1 pontje op de route, namelijk naar Kinderdijk bij Krimpen. De route had er meer maar die heb ik eruit gehaald uiteindelijk.

klik voor groot

Ik fiets heel rustig door richting Krimpen. Tot nu toe ben ik nog op bekend terrein want ik fiets richting Breeka en naar de volgende pont. Dat deden we al eerder dus dat is gesneden koek. Om 8.45 kom ik al bij de pont aan en kan ik al overvaren. Dat gaat dus allemaal voorspoedig.

klik voor groot

Aan de overkant ben ik al heel dicht bij de molens van Kinderdijk. Dat wordt zo ongeveer het enige toeristische deze trip want verder zocht ik niets uit qua bezienswaardigheden deze keer. Omdat het nog vroeg is, zijn er nog maar weinig mensen op de been en dat is dus wel prettig eigenlijk. Ik maak een paar foto’s en haal woefje er uit voor haar eerste wandel pauze.

klik voor groot
Rond 9.30 uur ga ik weer verder fietsen. Ik rijd nu richting Alblasserdam en Oud Alblas. In Alblasserdam kocht ik ongeveer een jaar geleden mijn Santos! Ik gebruik deze trip de Teasi van S. Mijn Teasi heeft de geest gegeven door de hevige regen van de afgelopen trip in Schotland. In Aken ligt inmiddels de nieuwste teasi One3 Extend. Ik ben benieuwd hoe de accu van deze Teasi het gaat doen want mijn oude had een accu duur van een kleine 5 uur en dat was dus heel kort. Als het een beetje mee zit, dan gaat deze nieuwe Pro die we bij de Aldi kochten een tijdje geleden alweer veel langer mee en zal de nieuwste weer langer meegaan.

Rond 10 uur zie ik de brug over de Merwede hoog boven me liggen. Daar moet ik overheen. Maar hoe kom ik daar nu? Mijn route geeft dat niet goed aan. Ik heb toch geen fout gemaakt bij het maken van de route? Het lijkt wel een spoorweg en geen fietspad. Ik kijk even op een andere kaart maar zie toch echt een fietsroute daar overheen lopen.

klik voor groot

Ik stop en vraag aan iemand hoe ik daar nu kom. Ze wijst me naar een trap verderop de straat in. Trap? Nou ja, alles kan en ik rijd erheen. Best een lange hoge trap maar als ik de kar nu loskoppel?

klik voor groot

Ik sta net naast de fiets als er een man in een scootmobiel aankomt rijden. ‘Wat doe je nu?’ vraagt hij terwijl hij tot stilstand komt. Ik antwoord dat ik over het water wil en de kar even los moet koppelen. Hij lacht. ‘Dat hoeft niet hoor’ en hij legt me uit waar ik heen kan rijden om zo gewoon via het normale fietspad de brug op te komen. Aha! Ik vond het al zo vreemd maar ik kijk aan de andere kant ook nergens meer van op eigenlijk. Ik bedank de man en ga op weg naar het andere fietspad. Niet veel later fiets ik inderdaad de brug op en over.

klik voor groot

Na een kleine 10 minuutjes doorfietsen besluit ik weer even pauze te houden, wafje eruit te laten en water te geven. Het is bloedheet en ze hijgt behoorlijk achter me in de kar. Ik vind het ook enorm warm maar het fietsen gaat verder prima. Ik kan alles makkelijk fietsen en de route is rustig en mooi. Bovendien is deze eerste dag helemaal vlak dus dat is ook wel lekker om even op gang te komen. Na de korte pauze waar ik zelf niet ga zitten, rijd ik via een bruggetje het Wantij over. Nooit van gehoord. Inmiddels is het 10.30 en zijn we alweer 2,5 uur onderweg.

klik voor groot

Vanaf nu fiets ik door het groen. Links van de ligt de nieuwe Merwede en de Biesbosch. Aanvankelijk had ik de route daar helemaal doorheen gelegd maar het nieuwe pontje ging zo weinig dat ik dat risico niet wilde nemen.

Het fietst allemaal heerlijk vandaag. Ik denk na over het nieuwe huis en over mijn relatie en de toekomst. Maar ik probeer ook soms gewoon te fietsen en nergens over na te denken. Gewoon alleen maar even waar te nemen zonder ergens over na te denken. Dat lukt vanwege het warme weer ook prima. Wafje ligt vredig om zich heen te kijken en ik stop heel vaak om haar even de beentjes te laten strekken en zelf ook even te staan of te wandelen. We drinken een gigantische hoeveelheid water weg zo samen. Ik zou wel een 2 liter fles in mijn petfleshouder willen hebben want het gaat veel te hard. Waren er geen openbare tappunten in Brabant?

Al mijmerend fiets ik ineens bijna tegen een berg van zand op aan het einde van het fietspad. Wat is dat nu? Waarom houdt het fietspad ineens op? Ik zie mensen naar boven lopen over de wal en kennelijk kan je er aan de andere kant weer af. Een mevrouw met een baby in een draagdoek biedt aan om te helpen maar even later komt een fietser die stopt en meteen aanbiedt om te helpen. Hij zet zijn fiets op slot en duwt samen met mij de fiets en de kar naar boven. Wafje is er al uit dus dat is een stuk makkelijker. Aan de andere kant gaan we weer naar beneden en daar kletsen we nog een hele tijd over fietsen en over vakanties. Hij fietste al twee keer naar Santiago en daar vertelde hij natuurlijk even over. Leuk die ontmoetingen! Ondertussen ligt woefje rustig te slapen in het gras. Zij vermaakt zich wel zo. Na een poosje nemen we afscheid en kan hij op de terugweg naar zijn eigen fiets weer iemand helpen met die rare zandwal.

klik voor groot

Het is alweer 11 uur als ik verder fiets. Wafje moet alweer bijna eten. Inmiddels zit er al 34 kilometer op dus het gaat helemaal niet slecht zo. De dagafstand ligt rond de 90 km dus ik ben al op een derde ongeveer. Als je het zo zegt is het eigenlijk nog maar een klein stukje want voor mijn gevoel ben ik pas net op weg. Rond 11.30 zie ik dat mijn bidons al leeg zijn. Nergens kan ik bijvullen maar als ik iemand het terras zie klaarmaken voor de lunch, vraag ik – hoewel het tentje nog gesloten is – of ik mijn bidons mag bijvullen. ‘Wij vullen geen bidons wij zijn horeca ondernemer’ krijg ik als antwoord. Ik ben even stil maar vraag dan of ik misschien ervoor kan betalen. Als ik gepast geld heb, mag ik een flesje kopen. Dat kost 2 euro per flesje en als ik aanbied om 5 euro te betalen voor 2 flesjes en een gevulde bidon, krijg ik uiteindelijk 3 flesjes voor dat bedrag. Principe zaak kennelijk dat er geen bidons worden bijgevuld. Voor 5 euro heb ik dus 1,5 liter water. Achterlijk maar met deze temperatuur (27 graden) kan ik me niet permitteren zonder te komen dus vooruit maar. Ik vul de bidon bij met de flesjes en doe het derde flesje in de rackpack achterop. In ieder geval nog een reserve!

klik voor groot


Inmiddels loopt het tegen 12 uur en ben ik bijna bij Hollands Diep. Ik rijd langs de snelweg de brug bij de Moerdijk over. Hier rijden we vaker met de auto en ik vind het heel apart dat ik hier nu met mijn fietsje aan het rijden ben. Wat een grap. Het fietst allemaal prima en na de brug slaan we linksaf en rijden we weer door het groen. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat je dit achterland hebt als je met de auto over de snelweg scheurt. Je bent nu deel van de omgeving en met de auto kijk je een soort film want het gaat allemaal veel te snel natuurlijk.

klik voor groot

Na de brug is het heel stil en rustig en ik besluit om een echte pauze te houden. Ik haal zelfs het OMM matje uit de kar om er zelf ook even bij te gaan zitten en woefje gaat heerlijk slapen.

klik voor groot

Ik neem rustig de tijd en bel met S. die toevallig pauze heeft tijdens zijn cursus dag. Ik laat woefje uit, eet iets en laad de telefoon tussentijds even op. De teasi doet het nog prima dus die heeft niets nodig. Mijn garmin kan er ook uren tegen dus het is alleen de telefoon die wat energie nodig heeft. Daarvoor kocht ik een 26.800 mA powerbank van RAVPower die goed getest was. Ik had bedacht dat als ik nergens kon opladen ik niet genoeg zou hebben aan mijn oudere powerbankje. Deze is gisteren dus nog gekomen.

Rond 13 uur gaan we weer rijden richting Lage Zwaluwe. Ik kom bijna nergens door dorpjes heen en ik kan dus ook niets kopen. Geen water en geen broodje. Ik nam natuurlijk voor vandaag brood mee maar het is opvallend dat er ook eigenlijk niets te krijgen is vlakbij de route die ik maakte. Om 13.10 rijden we door Lage Zwaluwe.

klik voor groot

Ik heb eigenlijk geen idee hoe vaak ik even stop voor woefje maar het is vrij vaak!

klik voor groot

Om 14 uur rijd ik door Made heen. Ik schiet toch best op eigenlijk en ik besef dat ik vandaag wel erg vroeg op de camping aan zal komen als ik niet nog ergens lekker rustig ga zitten of iets ga eten. Om 14.15 ga ik dan ook lekker langs de weg luieren met woefje in de schaduw.

klik voor groot

De route voert nu richting Baarschot en vanaf daar via Dorst naar mijn eindpunt voor vandaag: Molenschot waar ik een kleine camping geboekt heb.

klik voor groot

Om 15.30 rijd ik Dorst al in. Dat is eerder dan gepland en ik had eerder op de kaart gezien dat er een cafetaria met een terras zou zijn. Maar als ik het stadje in rijd, kom ik langs een restaurant met een heel mooi groot terras met parasols waar ik met de fiets makkelijk in de schaduw kan zitten. Ik maak een rondje om daar weer terug te keren en rijd het terras op. Eerst even vragen of ik op dit rare tijdstip iets kan eten en als dat kan, installeer ik me op het terras. Heerlijk even zitten op een stoel met een kussentje. Wat een verwennerij. Inmiddels zit er 77 kilometer op de teller en ben ik nog een kleine 13 kilometer van het eindpunt vandaan. Dat ging dus allemaal heel voorspoedig vandaag. Wat een grap dat ik hier nu zit met mijn fiets en wafje. Helemaal in mijn uppie gefietst met al mijn spulletjes.

klik voor groot

Ik laat alles van vandaag nog eens door mijn gedachten gaan. De route was mooi. Heb ik te snel gefietst? Volgens mij niet. Ik heb geen haast en ondanks het onbekende (vlak fietsen in mijn eentje) heb ik de tijd genomen en heb ik heel veel pauzes genomen. Dat ik nu rond 16 uur ga eten lijkt me prima. Lekker iets warms en dan straks de tent opzetten. Het is ontzettend warm geweest vandaag. We hebben veel water nodig gehad en dat was niet makkelijk bijvullen. Voor morgen moet ik echt proberen een grote fles op de fiets te krijgen. Ondertussen bestudeer ik de lunch en diner kaart en kies uiteindelijk voor verwennerij met zalm en een biefstukje. Dan maar meteen goed!

Ondertussen komt iemand bij me zitten en kletst tegen me aan. Het blijkt een student te zijn die in Breda studeert en boven het restaurantje woont. Hij zat op zijn laptop lekker op het terras wat te doen en had kennelijk wel zin in aanspraak. Ik vind het wel een grap dat hij bij een oude taart als ik gaat zitten kletsen en we hebben het over fietsen, werken en studeren. De jeugd van tegenwoordig heeft toch aparte ideeën over toekomst geloof ik, of ik word gewoon een oude zeur. Grappig is het wel en ondertussen smikkel ik van mijn eten. Maar het is niet even een rustpunt op deze manier.

Tegen 17 uur neem ik afscheid, ga afrekenen en daarna ga ik weer op pad. Woefje is erg wakker en doolde over het hele terras. Niet moe deze keer!

We moeten nog maar een klein stukje rijden. Het is nog steeds warm en ik ben benieuwd naar de camping. Om 17.30 rijd ik Molenschot al in en vanaf daar is het nog maar een klein stukje.

klik voor groot

Als ik bij de camping aankom, word ik hartelijk ontvangen door de eigenaresse en zij gaat me rondleiden zodat ik een plekje kan zoeken. Het is hier heerlijk rustig nog en ik zie al snel een plekje achter een heg die me wel wat lijkt. Maar ze zegt dat ze nog iets mooiers heeft en gaat me voor naar een boomgaard. Daar staat verder niemand en ik heb uitzicht over de weilanden. Hier heb ik dus voor mijn 10 euro een plek voor mij alleen. Heerlijk! Het sanitair gebouw is niet ver weg en je kunt gewoon lekker douchen zonder gedoe met muntjes.

Ik ga op mijn gemakje de tent opzetten en leg het bedje klaar voor woefje. Vervolgens kies ik en plekje waar ik in de ochtend zon zal hebben maar waar nu schaduw is. De fiets kan ik aan een boom vastmaken.

klik voor groot

Om 19 uur staat alles, is alles opgeruimd en ben ik lekker schoon na het douchen. Ik heb ook mijn haar gewassen. Ik installeer me met water, wat lekkers en mijn stoeltje in het avond zonnetje. Ik heb dus nu gewoon een gigantische plek voor mij alleen. Achter me in de schaduw staat de tent, mijn kleding hangt aan de takken te drogen en ik zit in de zon. Wat wil je nog meer? Dit vind ik nou echt genieten. Ik ben alleen verrast door het geluid van de A58 die toch echt een heel stuk verder hier vandaan ligt. Maar het stoort me niet zo omdat het uitzicht zo mooi is.

klik voor groot


Er komen luchtballonnen over en dat is leuk om te zien. Ze zweven rustig over ons heen. Wafje kijkt niet op of om en ligt lekker te slapen. Ik heb haar al een paar keer laten plassen op een van de velden om me heen. Ik ben blij dat ik niet aparte schoenen heb meegezeuld want met mijn teenslippers kan ik douchen en wandelen. We doen toch niet meer zoveel na zo’n dag en als ze lekker kan plassen is ze wel tevreden voor vandaag.

klik voor groot

Ik snoep van mijn Babybel kaasjes en drink water en zit een paar uur te lezen via mijn e-reader op mijn stoeltje. Wat is dit lekker. Dagje rustig fietsen, lekker eten en nu hier zo rustig zitten na het onderweg zijn. Wat wil je nog meer. Ik vind het wel bijzonder zo. Morgen zal het ook geen moeilijke fietsdag worden. Vlakke route maar iets langer dan vandaag. De afstand van 90 km was prima te doen voor vandaag overigens op dit vlakke terrein. Stom genoeg zijn de pillen voor woef gesmolten. Ik hoop dat ik de ochtend pil wel kan geven als alles weer wat harder is geworden. De twixen zijn ook gesmolten maar zijn prima te eten.

Om 21.45 lig ik in mijn tentje en maak ik me klaar voor de nacht. Het uitzicht is leuk zo over de velden heen. Ik laat de luifel gewoon opstaan en doe alleen het muskieten gaas dicht. Er komt toch geen hond over het veld en ze kunnen niet bij me naar binnen kijken dus ik vind het prima zo.

klik voor groot

Ik nam overigens per ongeluk twee kussentjes mee in plaats van mijn matras overtrekje maar aangezien ik ook een gewoon laken bij me heb, doe ik dat lekker over mijn matrasje. Dat ligt zoveel lekkerder dan dat plakkerige plastic! Als kussen gebruik ik een sloop opgevuld met kleding uit mijn tasje. Toch stom overigens dat ik niet gezien heb wat ik pakte! De tassen staan weer in de doggyride met de hoes eroverheen en een van de voortassen met de spullen van woef zit gewoon nog op de fiets. Haar voer heb ik naast me liggen voor morgenochtend en mijn fietskleding voor morgen ligt ook al klaar. Verder heb ik weinig nodig. Morgen weer een nieuwe dag!

Gegevens:

* 90 km
* 28 graden
* wind 5 km/uur WZW

klik voor groot

2 gedachten over “05.07.2017 – fietstocht naar Aken – dag 1 – 90 km

 1. Wilma

  Hi Max ik heb dit verslag gelezen erg leuk geschreven wanneer schrijf jij dit soort verslagen?
  Ik moet eerlijk dat ik nu kan begrijpen dat jij hier zo van kan genieten.
  Misschien over een paar jaar ga ik ook een poging wagen. Grt. Wilma

  Reageren
  1. runpower Bericht auteur

   Hoi Wilma

   Het is ontzettend leuk om te doen. We hebben meer van dit soort dingen gedaan in de UK. Maar nu was ik alleen en dat was anders natuurlijk. Eigenlijk moet je ondereg al steekwoorden opschrijven, nu schreef ik alles achteraf. Maar met de foto’s erbij kom ik een heel eind meestal :-)

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>