13.04.2017 – leidschendam vv – 76 km (R)

Vandaag ga ik even met de fiets een thermostaat ophalen die ik op marktplaats gevonden heb. Gisteren begaf die van mij het ineens en met deze zelfde kan ik simpelweg de unit vervangen en dan doet alles het weer. Omdat het best goed weer is, besluit ik dus even op de fiets te gaan. De route zal ongeveer 80 km zijn, de terugweg heb ik iets langer gemaakt dan de heenweg. Voor het eerst zal ik de Edge gebruiken als navigatie en ik hoop maar dat dat goed gaat want ik vind het maar lastig kijken op dat kleine scherm en herberekenen als je van de route af bent, doet het geval ook al niet. Maar de heenweg heb ik redelijk goed in mijn hoofd en de terugweg ken ik aardig goed dus het zou geen probleem moeten zijn eigenlijk.

Ik fiets wat rustiger op de heenweg omdat er wind staat en ik nog steeds een beetje moet leren doseren. Rustig aan dus maar en ook een beetje om me heen kijken. Ik verlies overigens al veel tijd met het kijken op de Edge en de route bepalen van het stuk dat nieuw voor me is. Geeft niet, ik heb tijd genoeg. Eerst even door Zevenkamp en daarna langs de plassen. Dat stukje ken ik gelukkig wel! Mooi blijft het overigens nog steeds.

klik voor groot

Daarna langs de snelweg richting Nutricia en daar rechtsaf. Geen idee of dat nou beter is dan wat ik normaal rijd naar mijn zusje en het is in ieder geval minder mooi dan de route die ik afgelopen zaterdag reed met de lange tocht. Die ging immers ook naar de Kniplaan. Maar het is nu te laat om dingen te veranderen en straks rijd ik weer hopeloos verkeerd natuurlijk. De Teasi past de route gewoon aan maar de Garmin kan dat niet.

Na een wirwar aan straatjes door en rond Zoetermeer ben ik eindelijk in het park bij skibaan. Hier ken ik het wel weer en ik ben nu niet meer zo ver van Leidschendam.

klik voor groot

Al snel rijd ik weer richting de Starrevaart. Hier heb ik dus zaterdag ergens een afslagje gemist tijdens de tocht! Maar nu ga ik ook door richting de Kniplaan en de brug over de Vliet. Daarna linksaf langs de Veurschestraatweg en dan even de route weer volgen naar de verkoper van Marktplaats. Na 32 km sta ik daar netjes op tijd voor de deur en we handelen snel alles af en ik vertrek weer met mijn thermostaat in mijn rugzakje.

De terugweg zal wat langer zijn en is een racefiets route dus daar zou ik goed moeten kunnen doorfietsen. Ik ken het grootste deel ook dus dat rijdt net wat prettiger. Even langs kasteel Duijvenvoorde waar ik helaas niets van zie en daarna weer richting de vogelplas. Ik maak even een kiekje van het fietspad over de snelweg. Blijft altijd gek.

klik voor groot

Terwijl ik dat doe, word ik ingehaald door een andere racefietser. Die haal ik even later weer bij en we fietsen samen een stukje op. Hij gaat naar Zoetermeer en is naar Noordwijk gefietst naar de bollenvelden. Daar was ik zaterdag ook! Grappig genoeg houdt hij me nauwelijks bij terwijl ik helemaal niet zo snel fiets volgens mij. Uiteindelijk moet hij ergens rechtsaf en sla ik linksaf rond een een of andere plas bij Zoetermeer. Het is hier mooi en ik herken het van mijn ritjes naar mijn zus met woef in de doggyride. Op een gegeven moment zie ik ineens jonge gansjes en ik knijp hard in de remmen. Natuurlijk stop ik even voor een kiekje!

klik voor groot

ik kan het dus kennelijk toch wel. Om me heen kijken en hard fietsen. Maar alleen als er een mooi fietspad is zonder wandelaars of andere dingen en ik de route ken. Ik merk dat ik nog steeds moet wennen aan de snelheid in combinatie met andere taken zoals opletten op het verkeer, de route etc. Maar dat gaat vast steeds beter. Ik vond het de eerste paar keer al eng om sneller dan 30 km/uur te fietsen en nu is dat heel gewoon.

Ik weet gelukkig waar ik ben en ik neem de afslag terug naar de Rottemeren en de roeibaan. Daar maak ik nog een rondje en word ik bijna tegen de grond geslagen door een idioot van de gemeente met een busje die zijn deur open doet. Grappig genoeg had ik het busje al zien stoppen op het fietspad en was ik al bedacht op openslaande deuren. Dat gebeurde ook. Eerst links, daarna rechts. Ik waande mezelf veilig maar ineens gaat er nog een deur open aan de rechterkant. Ik scheld dus en roep lelijke dingen. Daar moet ik toch eens mee ophouden maar ik vind het ook wel stom.

Gelukkig is er niets gebeurd en ik fiets vrolijk verder. Ik heb soms wind mee en dat is best prettig zo op de terugweg. Ik besluit een extra lusje te maken over de dijk en aangezien de dijk nogal slingert heb ik soms wind schuin mee en soms tegen. Grappig dat dat zo uitmaakt op die dijk! Maar ik bof echt enorm met het weer. Wat nou hel en verdoemenis zoals afgelopen weekend voor de hele week nog voorspeld werd? Ik hoor de ijsvogeltjes weer piepen als ik langs de zandmuur rijdt en dat maakt me ook blij.

Na 76 km sta ik weer voor de deur. Nu eerst gauw met wafje een stukje wandelen. Prima ritje, lekker gefietst. Ik heb niet erg snel gefietst maar met het bestuderen van de route onderweg en de foto’s gaat het ook niet zo hard.

Gegevens:

* 13 graden
* 76 km
* gemiddeld 25,2 km/uur (max 38,1 km/uur)
* wind 16 km/uur WNW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>