10.03.2017 – krimpenerwaard/ijsseldijk – 50 km (C+T)

ronde 1: 34 km

Vandaag heb ik eerst een stukje op de loopband gelopen. Omdat het mooi weer is, gaan we in de middag een stukje fietsen. Om alvast wat te ‘trainen’ voor Schotland in juni, besluiten we op ons gemakje te gaan fietsen met de Santos/Koga en de doggyride. Zo kan ik weer wennen aan de doggyride en kan woefje ook weer wennen aan de kar. het is best aardig weer als we vertrekken en we besluiten naar de polder te gaan met het pontje en dan bij Breeka na 7 kilometer wat te eten en te drinken en dan even te bekijken hoe ver we gaan fietsen.

Gelukkig hebben we precies het goede moment uitgekozen voor het pontje, want we kunnen eigenlijk direct opstappen en overvaren. Dat scheelt weer wachten en afkoelen!

klik voor groot


Daarna fietsen we over de dijk naar het fietspad richting Breeka. Dat gaat eigenlijk wel goed en al snel fietsen we weer langs het oude gemaal en slaan linksaf. In 2016 gingen we op 10 juni voor het eerst testrijden met bepakking. In die 9 maanden is er toch heel wat gebeurd!

klik voor groot

Na 7 kilometer komen we bij Breeka. We gaan buiten zitten want het is nog wel aangenaam zo half in het zonnetje. Maar helaas is het terras eigenlijk nog gesloten en we mogen daar dus niets eten. Drinken kan wel en uiteindelijk blijken we dan wel een stukje appeltaart te kunnen krijgen. Dat is ook erg lekker en we genieten van het buiten zijn, de warme chocolademelk en de appeltaart. Daarvoor moeten we eigenlijk heel wat kilometers maken om dat er weer af te fietsen!

klik voor groot

Als we onze taart op hebben, gaan we weer verder met ons rondje. Eerst maar eens naar het Loetbos, dan kunnen we daar woef een klein stukje rustig laten wandelen. Haar pootje lijkt al een stukje beter dus nog een weekje geduld en dan kan ze weer mee hoop ik. Nu is het vooral zaak om haar niet stijf te laten worden dus elke 10 kilometer moet ze er wel even uit.

klik voor groot


Na de korte wandeling gaan we weer verder. We fietsen even verkeerd want we willen niet straks langs de drukke weg fietsen maar dwars door het gebied naar de andere kant. We keren dus om en rijden weer langs het water terug naar het andere fietspad.

klik voor groot


Het fietsen met de doggyride gaat best goed maar het is ook vrij zwaar. Het is een beetje rommelen om te kijken hoe snel nu nog lekker fietst maar leuk is het eigenlijk wel weer. Heel anders dan op pad met de racefiets waar je toch wat sneller fietst (en wilt fietsen). Lang geleden dat we dit deden en als ik terug kijk, dan zie ik dat we vorig jaar niet eens zulke lange testritten gemaakt hebben voordat we aan ons avontuur begonnen in Schotland. Ik pakte pas in april 2016 het fietsen voorzichtig op en reed rondjes van 15 kilometer met lange wandelstukken ertussen. Daarna reden we twee keer een rondje door de polder, eentje van 44 kilometer op 30 april en eentje van 36 kilometer op 6 mei. Dat was het wel een beetje qua voorbereiding naast de kortere rondjes. Ik reed nog een rondje in Schotland langs de John Muir way van 37 kilometer en dat was toch best een prestatie toen. Ik had de smaak meteen te pakken en de week daarna reden S. en ik natuurlijk onze eerste tweedaagse tocht met bepakking!

Grappig om te bedenken dat in 2016 in deze maand er nog helemaal niet gefietst werd en dat vak fietsvakanties al helemaal geen sprake was! Inmiddels een paar duizend kilometer verder, veel avonturen rijker en eh 3 nieuwe fietsen rijker (eigenlijk 6 als je voor ons samen kijkt). Beetje vreemd maar wel leuk is toch de slogan? Inmiddels hebben we weer een lap van 10 kilometer gefietst en we halen woef even uit de kar voor een plasje en een wandelingetje. Ze lijkt het allemaal wel leuk te vinden!
We maken een mooi rondje door de polder en besluiten niet helemaal door te rijden naar Gouderak/Moordrecht maar 1 afslag eerder linksaf te slaan en over de dijk terug te rijden naar het pontje in Ouderkerk. Dat kan wachttijd betekenen bij de pont maar het is wel iets korter en het rijdt ook leuker. Als we de dijk bereiken, moet ik even omhoog fietsen natuurlijk en dat lukt toch met de doggyride. Valt alweer mee. Daarna fietsen we over de dijk terug naar de pont. Dat valt helemaal niet mee zo met het windje en ik vind het nog best zwaar eigenlijk. Maar misschien ook omdat het verder weg is dan ik dacht!

Uiteindelijk rijden we Ouderkerk weer in en rijden naar de pont die net aan de andere kant aanlegt. We zien de schipper naar zijn huis lopen dus dat duurt nog even. Gelukkig schijnt het zonnetje en we wachten dus geduldig af totdat we over kunnen varen.

Als we aan de overkant van de IJssel staan, slaan we rechtsaf en rijden even over de dijk terug naar de afslag het natuurgebied in. Daar kunnen we wafje nog even uitlaten. Het lijkt erop dat we ruim 30 kilometer gaan fietsen op dit rondje en dat hadden we van te voren niet bedacht.

klik voor groot


Het laatste stukje gaat ook prima en we overleggen of we nou nog een rondje gaan doen op de nieuwe fietsen. S. oppert dat we het ‘Hitland’ rondje wel kunnen doen en ik stel voor dat we ons rondje doen dat we ook met de racefietsen deden in het begin. Door Hitland en dan over de dijk weer terug. Zo beslissen we het en als we na 34 kilometer thuis zijn van ons eerste rondje, vertrekken we meteen voor ronde 2.

Ik trek gauw een droog shirt aan en zet mijn helm op. S. gaat de doggyride wegbrengen en zijn andere fiets halen. Dat verslagje staat hieronder.

Gegevens:

* 12 graden
* 34 km
* cadans 68
* wind; 10 km/uur Z

ronde 2: 15 km

Als we klaar zijn voor ons tweede rondje, vertrekken we weer richting Hitland. Woefje heeft gegeten en gaat lekker slapen nu. Ze is drie keer uit de kar geweest en het wandelen ging aardig goed met haar pootje. Nu lekker slapen en warm blijven. Wij zijn al opgewarmd en kunnen dus meteen lekker ‘knallen’. Dat mag eigenlijk niet en we rijden nu allebei zonder hartslagmeter. Dat is rustig. In Hitland rijden we eerst naar de weg en daarna terug naar de koetjes. Maar daar hebben S. en ik blijkbaar een misverstand want hoewel we overleggen over de rijrichting over de dijk qua wind en het eerste racefiets rondje ter vergelijk, denkt hij toch dat we bij de koetjes linksaf slaan om weer naar huis te gaan. Neeeeeeeee we zijn er nog niet, eerst even rechtsaf en terug over de dijk. Ik had ook al voorgesteld om het middenstuk wat rustiger te fietsen omdat we wat snel reden maar dat hoefde niet….

Tijd voor foto’s is er niet want we scheuren over de weg. Dijkje op en terug over de dijk. Dat valt helemaal niet (meer) zo mee maar we rijden lekker door. Op een gegeven moment gaat S. voor me uit fietsen. Geen idee waarom want ik vind het best zwaar zo op de dijk. Toch haal ik hem gewoon weer in/bij en samen fietsen we het laatste stukje naar huis. ‘Ik ben wel even aan het doodgaan’ hoorde ik nog op de dijk maar ik merkte er niets van. Toch ging dit natuurlijk te hard en zeker gezien de dagafstand maar het was wel leuk en na ons rondje van 15 km staan we weer voor de deur. Totaal 50 kilometer gefietst vandaag dus dat is niet slecht. Jammer genoeg dus geen foto’s van deze laatste ronde op onze nieuwe fietsjes.
op naar de volgende ronde!

Gegevens:

* 12 graden
* 15 km
* gemiddeld 23,9 km/uur
* cadans 82 (102)
* wind: 8 km/uur ZO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>