27.09.2016 – grimsthorpe circular – dag 1 – 70 km

Vorige week hebben we een tweedaagse route gereden vanaf Peterborough. Toen we weer thuis waren, de tenten gedroogd waren en alles weer netjes was opgeruimd, vond S. het eigenlijk wel een goed plan als we nog een rit zouden maken in de tweede week van ons verblijf. Hij had het zo leuk gevonden…. Tsja, dat was het ook wel maar het had ook de nodige voorbereiding gekost want je gaat nu eenmaal niet zomaar fietsen zonder route, slaapplek en lunch/dineropties (als je dat wilt in plaats van zelf eten maken). Ik zou zondag ook nog de halve marathon lopen in Nottingham en verder wilden we ook nog runnetjes doen in de buurt dus wanneer dan? In ieder geval had de Koga inmiddels wel nieuwe buitenbanden gekregen. Ik ben meteen na thuiskomst gaan zoeken naar een geschikte band en na enig speurwerk werd het niet de gewenste Big Apple (verkeerde maat) maar de Marathon Plus Tour. Die werd besteld en na een kleine hick up door een fout van mij, werden de banden zaterdag geleverd. Lekke banden zouden daarmee dus eindelijk eens NIET in mijn verslagje eventueel voor gaan komen als we zouden gaan.

Ik nam dus maar weer plaats achter mijn laptop en ging op zoek naar een route. De kust? Te saai? Ik tuurde op de kaarten, klikte wat plaatsen aan en zette op papier enkele plaatsen met de afstanden. Wat zou er mooi zijn? Vanaf Stamford, terug naar het Westen, weer naar boven naar Grantham en het kanaal en dan via Grimsthorpe misschien weer naar beneden? Er waren dan een paar dingen die echt de moeite waard zouden zijn in die driehoek. Rutland Water, Belvoir en Grantham Canal en Grimsthorpe castle. Tussendoor waren nog enkele kleinere dorpjes met wat leuke dingen waar onder meer wind mills te zien zouden zijn, de geboorteplek van Isaac Newton, enkele mooie kerkjes etc. Ik tekende en tekende. Ik ergerde me aan de laptop en de schaal van de kaart. Zoom ik in, dan zie ik niks meer van het grote geheel, zoom ik uit dan zie ik ook niets meer. Het lukte me niet. De eerste route was 145 km. Dat lijkt niet veel maar het is te veel. Wat moet er dan uit?

Ik tekende nog eens. Uiteindelijk besloot ik dan maar om Belvoir en Grantham canal aan de noordzijde er helemaal uit te halen. Dat zou echt een derde dag aan de route maken. Wat dan wel? Zo langzaam rommelend kwam er toch een route tot stand. Ik keek naar de dorpjes, zocht naar pubs waar de hond welkom zou zijn en zocht een overnachtingsplek. De eerste bleek al gesloten maar de tweede was raak. In de reviews lees ik dat het een campsite is voor wel 500 plaatsen. Ik besluit dat maar niet aan S. te vertellen. Ik zoek namelijk op Google Earth en zie eigenlijk niets bijzonders. Het lijkt inderdaad een enorme plek maar met veel velden. Bovendien zijn er geen voorzieningen, alleen voor tentkampeerders zou er een toiletblokje zijn met een code. Verder niets. Er zijn ook geen lelijke stacaravans ofzoiets dus in deze rustige tijd zal het allemaal wel loslopen neem ik aan. Het gaat mij vooral om de locatie bij Rutland water en het uitzicht dat je zou hebben daar. Ik neem de gok en meld ons aan voor 1 nachtje. Ik krijg snel antwoord overigens en dat lijkt geregeld. Nu nog avond eten in de buurt en ook dat lukt snel en ziet er goed uit (op papier). De lunches zijn een stuk makkelijker en ik schrijf er enkele aan die op de route liggen en haalbaar zijn en ik bel er enkele. Dan is het plan klaar. We vertrekken uit Grimsthorpe, nemen een kijkje op afstand bij het castle en vertrekken daarna zuidwaarts richting Rutland water als eindbestemming. De route zal ongeveer 60 km zijn op de eerste dag. Onderweg zouden we enkele dingen kunnen zien in verschillende dorpjes. De tweede dag zou als basis maar een route van 45 km zijn, waarbij we dan aan het einde door het park van Grimsthorpe castle zullen rijden. Daar vragen ze – in tegenstelling tot het park van Burghley House vorige week – geld voor maar het lijkt mooi en de afstand die daar gereden kan worden is maximaal 22 kilometer dus dat zou een mooie afsluiting van de dag zijn.

Zo vertrekken we dus weer met een mooi plan richting Grimsthorpe waar we gaan parkeren in een soort hofje dat we gevonden hebben op de kaart. We zien nergens een bord dat parkeren verboden is of alleen voor bewoners dus we nemen maar aan dat het OK is dat we hier een nachtje blijven staan. Openbaar terrein toch?

klik voor groot

Om 10 uur zet ik de beacons aan en dan gaan we op pad. We zijn vlakbij Grimsthorpe castle dus straks even kijken of we er al iets van kunnen zien. Alles is nog gesloten maar wie weet zien we iets vanaf de weg. Ik had overigens al op streetview gezien dat we ook even een heuveltje zouden krijgen vanaf de start. Maar dat zal vandaag toch verder wel meevallen? Hoop ik? Laat ik alvast verklappen dat we dus nu geleerd hebben dat een kleine verschuiving landinwaarts qua route een heel mooi golvend landschap oplevert met aardige klimmetjes….. Maar gelukkig wisten we dat nog niet bij vertrek en bovendien…. morgen zou een makkelijke korte dag zijn met een route langs het meer dus dat zal toch zeker vlak zijn? Ahum. Laat ik maar niks meer zeggen en eerst verder schrijven over vandaag.

klik voor groot


Het eerste klimmetje van 12% ben ik dus afgestapt. Het omhoog duwen van de fiets en de kar was al lastig genoeg en met koude spieren ga ik dus niet ineens al klimmen. Daarna zien we wel iets van het castle maar nog niet erg veel. Het park lijkt wel groot dus dat zal morgen wel leuk zijn om doorheen te fietsen denk ik.

klik voor grootWe fietsen rustig door en na het allereerste stukje dat een beetje drukker was, rijden we over een hele mooie rustige weg. Alleen zijn ze die vergeten glad te strijken ofzo want we klimmen en dalen aardig. Dalen is leuk met die kar maar klimmen niet. Dit gaat toch niet de hele dag zo door? Om 11 uur nemen we op een geschikt punt al even een korte pauze om wafje uit te laten. Oh ja en om van het uitzicht te genieten. Lees: uit te rusten van het klimmen ook al zijn we pas een uurtje onderweg.

klik voor groot

Na de pauze wandelen we even het spoor over en stappen daarna weer op de fiets.

klik voor groot

De eerste grote plaats is nu Swayfield maar daar is verder niets te zien. We zullen nu eerst richting de A1 rijden, en daarna naar Woolsthorpe waar Isaac Newton geboren is. Er is nog een Woolsthorpe Manor te zien dus daar willen we even langs. Stelt waarschijnlijk niets voor, maar als we hier nu rijden, moeten we zoveel mogelijk dingen proberen te zien vind ik.

klik voor groot


Er staat overigens best een straf windje en we hadden al gezien dat we het beste deze rijrichting zouden kunnen aanhouden, zodat we morgen met de wind in de rug langs het water zouden rijden en ook een beetje wind mee zouden hebben op de terugweg. Hoe fijn zal die beslissing later nog blijken te zijn!

Om 11.45 stoppen we (weer) omdat wafje moet eten. Het is een mooie plek in Twyford Wood dus ik laat ook wafje even snel uit. Ik besluit ook om mijn broek te verwisselen voor de 3/4 Odlo fietsbroek. Dat fietste eigenlijk toch wel erg fijn vorige week dus doe ik die nu ook even snel aan. Nieuw is deze keer overigens het kleine compressie sokje net over de enkel dat mijn vaatkluwen links wat zou moeten beschermen. Ik ga dat deze keer op de fiets voor het eerst proberen en dat lijkt een succes. Overigens rijd ik deze keer wel met mijn fietsschoenen en dat rijdt toch echt beter dan mijn zachte Hoka schoenen. Met de Hoka schoenen trap je simpelweg eerst alle energie in de zool en breng je pas later iets over op de pedalen. Niet handig dus.

klik voor groot


Straks zullen we dan de snelweg over moeten steken, of eromheen of eronder door. Volgens de kaart is er een rotonde met een fietspad dus ik ben benieuwd. In de UK hebben ze soms nogal eigenaardige ideeën over snelwegen en fietsers en wandelaars maar deze keer valt het mee. Het is inderdaad een gewone grote rotonde waar een apart fietspad is waar we veilig over kunnen steken en al snel fietsen we weer de goede richting op.

klik voor groot


Volgende bestemming is nu Woolsthorpe en daar zijn we nu dichtbij. Het weer is overigens redelijk goed. We hebben heel af en toe een spatje regen gehad maar niets bijzonders. De voorspelling was droog weer voor vandaag en mooier voor morgen dus ik ben benieuwd. De temperatuur is goed, het is alleen jammer van de wind!

klik voor groot

Al snel rijden we het schattige dorpje Woolsthorpe in. Geen slechte plek om geboren te worden zoals Isaac Newton. De manor is snel gevonden maar is gesloten op dinsdag. Geeft niet want we willen vooral even sfeer opsnuiven en even rond kijken om de manor heen. Aanvankelijk zien we weinig als we ervoor staan, maar als we door het dorpje fietsen (klimmen bedoel ik), ziet S. ineens ergens anders wel een plekje waar iets meer van het huis te zien is. Overigens is het hele dorpje mooi om te zien.

klik voor grootInmiddels is het 12.15 en we rijden weer verder. Vanaf Woolsthorpe gaan we richting Wymondham waar een windmill is en waar we ook gaan lunchen. Ik heb de tea room daar aangeschreven bij de windmill maar geen antwoord gekregen, maar wel van de pub dichtbij dus daar gaan we een hapje eten straks. Even snappen we de borden niet en mijn route want op de borden staat een mill rechtdoor terwijl wij toch echt ergens rechtsaf willen. Dat doen we ook en dat is ook goed.

klik voor groot


Om even na 1 uur rijden we Wymondham in. Netjes op tijd toch? Het valt me niet eens tegen eigenlijk en het fietsen gaat goed. Wafje doet het goed en het weer is ook prima dus wat willen we nog meer? Eerst maar eens kijken waar die windmill is, want daar rijden we eerst langs. We hebben toch tijd genoeg vandaag. De molen hebben we snel gevonden want we rijden er inderdaad langs. De molen is 200 jaar oud en niet meer functioneel nu. Zelfs de wieken ontbreken. Maar het is wel een bijzonder ding en rond de molen zijn enkele winkeltjes en een tea room. Omdat we eigenlijk liever iets warms willen eten omdat we nog de hele dag door moeten, nemen we alleen even snel een kijkje en besluiten om daarna door te rijden naar de pub in het dorp. Overigens blijkt wafje gewoon welkom in de tearoom.

klik voor groot

We stappen dus weer op de fiets en rijden de heuvel af naar het dorp. Rechts ligt de pub maar die blijkt vandaag gesloten te zijn vanwege een private party. Die indruk kregen we al door de in het zwart geklede mensen die buiten zaten te roken en te drinken. Dat is nou jammer! We besluiten terug te gaan en mopperend beklim ik de heuvel weer richting de windmill. Grappig genoeg blijkt dat een stuk korter dan in mijn herinnering van de heenweg en ook S. vond het een stuk korter. Vreemd is dat toch! Maar gelukkig staan we dus redelijk snel weer boven bij de teamroom en gaan naar binnen voor onze lunch. Inmiddels is het 2 uur dus tijd voor een hapje!

Ik kies voor een all day breakfast en S. kiest voor all day brunch. We nemen daarbij een lekkere warme chocolademelk die erg lekker is overigens. Het eten is niet duur, warm en vers. Uiteindelijk dus wel een goede keuze eigenlijk en we zitten lekker rustig met wafje die ligt te slapen naast ons. Als we weer op pad gaan, wandel ik nog even kort met woefje in het bosje rond de molen en daarna gaan we weer verder naar de volgende windmill in een dorpje verderop.

klik voor groot


We rijden nu county Rutland binnen. Een van de kleinste counties in de UK en maar 27 bij 29 kilometer groot. Oakham en Uppingham zijn de enige twee grote plaatsen en in het midden ligt Rutland water, waar veel vogels overwinteren en ook visarenden broeden en vissen. Oakham staat nog op de route en natuurlijk ook Rutland water wat beide dagen toch wel een belangrijk doel is van de tocht. Maar eerst gaan we naar een dorpje Whissendine waar nog een werkende windmill te zien zou moeten zijn.

klik voor groot


Al snel zien we de torens van de kerk in Whissendine. Overigens is het uitzicht van bovenaf op het dorpje en de molen in de verte wel erg fraai! We moeten nog een stukje maar inmiddels zijn we dichtbij het dorpje. We gaan eerst even kijken bij de kerk want ik herinnerde me iets gelezen te hebben over het glas in lood in de kerk. Helaas waait het zo hard dat als we weg willen lopen naar de kerk mijn fiets omvalt en klem komt te zitten in de fiets van S. We morrelen wat om alles weer los te krijgen. Geen schade gelukkig maar het stuur staat nu wel echt scheef. Dat stond al een beetje scheef, waarschijnlijk doordat S. mijn mooie fietsje van de week om liet kletteren toen hij over een laarzenknecht struikelde bij de cottage. Inmiddels heb ik dus ook daar een mooi aandenken aan. Maar nu gebeurt er gelukkig niets en mijn stuur staat in no time weer netjes recht. Nu gaan we dan maar even afzonderlijk van elkaar de kerk bekijken…. De kerk is gebouwd in de 13e eeuw maar de toren is uit de 14e eeuw. Binnen is inderdaad nog een fraai glas in lood raam te bewonderen.

klik voor groot
Als we allebei gekeken hebben, rijden we weer verder het dorpje in op zoek naar de molen. We moeten even een klein stukje door het dorp rijden en zullen de molen dan zien als het goed is. Er staat overigens niets aan op borden, maar we zien de wieken dus die molen moeten we toch kunnen vinden.

klik voor groot

Dat klopt gelukkig ook en al snel rijden we er langs en kunnen we erheen. De molen is uit 1809 en werkt weer sinds 2006.

klik voor groot


S. maakt wat foto’s en ik kijk ondertussen op de kaart(en) welke kant we nu opgaan en hoe ver we op de route zitten. Het gaat eigenlijk vandaag best goed maar we moeten ook nog een best stukje en het is inmiddels 15.30 uur.

klik voor groot

De volgende stad is nu Oakham, een van de twee echte stadjes van Rutland county. Er is nog een castle te zien, wat kerkjes en verder rijden we er alleen doorheen op weg naar Rutland water. Nadat we door Langham zijn gereden, rijden we Oakham al in. Het is een echt stadje met veel restaurantjes en leuke winkeltjes. Heel apart en leuk om te zien.

klik voor groot
We moeten even zoeken op de kaart waar het castle nu precies is maar dat blijkt in een parkje te liggen en is daarna ook snel gevonden. Het castle is al erg oud (1180-90) maar een recente restauratie heeft ervoor gezorgd dat alles er weer als nieuw uitziet. Misschien wel een beetje te nieuw want het ziet er uit als een mooi landhuis. In de Great Hall is een verzameling horse shoes te zien maar die is nu dicht omdat het dinsdag is. Maar door de ramen kan je er wel iets van zien overigens.

klik voor groot

Nadat we rondgekeken hebben, fietsen we Oakham weer uit. We zijn nu niet meer ver van Rutland water waar we eerst het schiereiland gaan bekijken (een stukje) en vanaf daar naar de campsite zullen fietsen. In de oorspronkelijke route zat het hele schiereiland nog opgenomen, maar ik kortte dat in door een klein stukje daar te fietsen om de sfeer te proeven en om Upper Hambleton – het dorpje aldaar – te bekijken. Er is overigens op het schiereiland ook een hotel waar je vanaf 250 pond per nacht welkom bent.

klik voor groot

Het weer knapt overigens zo aan het einde van de dag flink op. Zonnige perioden zorgen voor mooie luchten en licht en dat is straks bij het water natuurlijk welkom. Als we om 16.45 het gebied bij het water inrijden, stoppen we even om woef eten te geven. Doen we dat nou elke keer zo slecht gepland of komt het gewoon niet zo goed uit? We waren nog niet zo lang geleden in Oakham maar dat was misschien weer een beetje vroeg voor haar eten. Het is overigens ook niet erg want zo komt ze ook lekker vaak uit de kar en wij hebben vandaag tijd genoeg. Het is overigens erg mooi hier langs het water dus ik ben benieuwd wat de route nog voor ons in petto heeft.

klik voor groot

Als we daarna een stukje langs het water fietsen, hebben we mooi zicht op Old Hall. Ook geen slecht optrekje daar zo aan de punt.

klik voor groot

Old Hall is voor ons ook het punt om weer terug te keren van ons lusje over het schiereiland. We gaan vanaf daar weg bij het water en via het dorpje weer terug. Wie schetst onze verbazing als we daarbij een heel steil stukje moeten klimmen? Nou ja klimmen? Duwen dus en ik erger me. Dit had ik niet verwacht eigenlijk en ik was ook wel klaar met de klimmetjes en het duwen. Maar mooi is het wel en ook erg rustig. Ik denk niet dat je hier in de zomer moet komen.

klik voor groot


detail:

klik voor groot

Als we het dorpje weer uitrijden, zien we hoe hoog we eigenlijk zijn. Het uitzicht is geweldig mooi en het is fijn dat het weer zo opgeknapt is. Eigenlijk toch wel erg jammer dat we niet het hele schiereiland om kunnen fietsen. Misschien toch morgen een stukje doen nog?

klik voor groot

Waar we net ook even omhoog moesten, kunnen we dan nu natuurlijk weer even naar beneden rijden en dat schiet lekker op. We slaan linksaf om rond het meer een stukje te fietsen op weg naar Manton en de campsite.

klik voor groot


We fietsen rustig door, het is inmiddels 17.30 en we zijn op weg naar het laatste dorpje waar we vanavond gaan eten en naar de campsite die een stukje verder ligt.

klik voor groot


Vlak voor Manton komen we bij een spoorbrug waar we linksaf moeten. En dat gaat WEER omhoog. Ik stap weer af en loop deze keer hardop scheldend de kar naar boven te duwen. Wat een klote weg met die stomme klimmetjes. Dat is natuurlijk helemaal niet zo maar zo aan het einde van de dag en net als je het niet meer verwacht, is het gewoon niet meer zo leuk als het steil en zwaar is. Gelukkig is de foto die S. maakt te wazig om te gebruiken maar geloof me maar dat er stoom uit mijn oren kwam (zou de foto daarom zo wazig zijn geworden?).

Maar ook aan dat stukje komt natuurlijk weer een einde en we stappen weer op en rijden Manton in. De pub waar we vanavond willen eten ziet er prima uit.

klik voor groot

Daar heb ik nu al zin in maar we moeten eerst even verder naar de campsite om de tenten op te zetten. Daarna zullen we dus weer terug fietsen naar de pub. Het is bijna 18 uur en ik kijk op de kilometer teller hoe ver het naar de campsite is. In ieder geval loopt er een fietspad langs de weg dus we zullen niet meteen te pletter gereden worden vanavond dat is ook alweer leuk. Bovendien is het een rechte weg als het goed is, want de campsite zou straks aan de linkerhand moeten liggen. Ik ben zo benieuwd! We hebben nog even ruzie met een stomme constructie van hekjes waar we maar met moeite doorheen komen met de kar maar we zien ook dat we daar eigenlijk via de weg omheen kunnen rijden. Dat doen we dus straks op de terugweg zeker!

Na ruim 2 kilometer rijden we inderdaad de oprit in voor Lyndon Top park. Even een stukje doorrijden richting het water en daarna rechtsaf. Het is groot maar er is geen kip te bekennen. Ik bel met het nummer dat op het bord staat en in no time staat er een vrouw om ons welkom te heten en in te schrijven. Overnachten kost hier 7 pond maar we moeten toch voor 2 tentjes betalen en rekenen dus 14 pond af. Ook krijgen we de code voor de plee die bestaat uit een ijzeren keet.

klik voor groot

We krijgen verder uitleg over de verschillende velden en krijgen te horen dat veld 9 het mooiste uitzicht heeft. Het veld hier direct tegenover waar maar 1 caravan staat, ziet er ook wel mooi uit maar we gaan toch kijken op het andere veld en daar moeten we dus even heen fietsen maar niet nadat ik op de plee in de ijzeren keet even een plasje gedaan heb. Raar ding maar in ieder geval schoon.

klik voor groot

We fietsen dus weer een stukje verder en komen dichterbij het water. Omdat je hoog bent, is het uitzicht geweldig mooi. We twijfelen even waar we zullen gaan staan. Dicht op de rand? Het waait behoorlijk dus misschien vandaag wel teveel wind? Waar staat de zon morgenvroeg? We besluiten toch dichterbij de bosrand te gaan staan vanwege de wind en houden nog steeds het fraaie uitzicht. Er staat verder niemand op het veld maar na tien minuten komt er een klein busje het veld opgereden. Nog een stelletje dat komt overnachten maar het is hier zo groot dat je daar geen last van hebt. Verder is er overigens niets op het veld. Geen elektriciteit, geen water. We hebben de bidons alvast gevuld toen we ons hadden ingeschreven. Inmiddels is het best laat en de zonsondergang is prachtig met veel oranje en blauw. Maar we moeten helaas ook even opbouwen want straks is het hier aardedonker en we willen ook wel een hapje eten nog. Gauw aan de slag dus maar ik kijk steeds met 1 oog naar de mooie luchten.

klik voor groot

Als we eindelijk klaar zijn om te vertrekken, rijden we naar de pub in Manton. Daar krijgen we een fijn tafeltje en genieten we van lekker eten en drinken. Het is druk want aan drie tafels zitten mensen domino te spelen. Wist niet eens dat dat nog gespeeld werd maar de mensen lijken er lol in te hebben. Ondertussen laad ik de navigatie, de telefoon en de garmin weer op.

klik voor groot


Om 21.45 rijden we weer terug naar de campsite. Mijn fietsje ziet er weer uit als een kerstboom door alle verlichting maar dat is prima. Ik vind overigens mijn Lezyne 300 lumen licht niet voldoende als het echt donker is. Daar moet ik dus nog eens naar kijken want we rijden dus wel degelijk in het donker. (update: inmiddels is de Lezyne 900XL aangeschaft). Na 70 km staan we weer bij de tentjes. Niet echt weinig gefietst dus vandaag!

klik voor groot

Alles is verder klaar dus we zetten gauw de tassen in de doggyride, dekken deze weer af met de hoes en kruipen onze tentjes in. Wafje is al in diepe slaap….

klik voor groot

Voor morgen staat maar een korte route op het programma en het weer wordt goed dus waarschijnlijk een makkelijke fietsdag. Ik ben erg benieuwd. Wordt dus vervolgd.

Gegevens:

* 70/125 km
* droog weer, redelijk winderig af en toe een spatje. Aangename temperatuur

klik voor groot

Route openen in Google earth

dag 2 staat hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>