14.12.2015 – amsterdam light festival

Enkele weken geleden had ik toevallig al informatie voorbij zien komen over het Amsterdam Light Festival. Dan zijn er allerlei kunstwerken met licht te zien in Amsterdam. Je kunt zowel een vaarroute als een wandelroute kiezen en aangezien we dat inmiddels kunnen doen, kozen we voor de vaarroute. Maar ja… wat aanvankelijk vage plannen leken die toch niet uitgevoerd zouden worden, werd dus een heuse trip.

Het hele idee bleef al een tijdje op de achtergrond sluimeren en bovendien was het weer de afgelopen tijd niet al te best (wind en regen), waren we veel weg en was er eigenlijk elke keer wel wat om het niet te doen. Bovendien moet je zoiets ook even voorbereiden en daar kwam het niet van. Maar vorige week zie ik ineens een Tweet voorbij komen van iemand die de route had gevaren en die heb ik eens gevraagd waar zij te water waren gegaan. Dat was namelijk mijn grootste probleem bij de uitvoering. Hoe kom je in Amsterdam nu makkelijk het water op met een eigen boot? Ik kreeg de tip om het eens te vragen bij de kanoclub daar (dat hadden zij ook gedaan) en toen ging het balletje rollen. Ik had de voorspellingen bekeken en bedacht dat maandag de 14e eigenlijk de enige geschikte dag zou zijn qua weer (droog en weinig wind) en had toestemming gevraagd om gebruik te maken van de steigers. Dat bleek mogelijk en toen bleek dat er ook een groepje van de club zelf zou gaan op die dag en dat we wel zouden kunnen aansluiten. Zo kwam het dus dat we (goed voorbereid) gisteren de route zijn gaan varen.

Ik had een toplichtje geknutseld van een bamboestok en een tentlampje en dat deed het prima. Maar ook had ik op mijn muts met veiligheidsspelden een wit plastic soepkommetje gespeld met daarin de grotere tentlamp. Op die manier hadden we netjes wit rondschijnend licht op de boot. Overigens denk ik dat mijn geknutselde bamboestok normaal voldoende zou zijn. Verder hadden we de route netjes in de navigatie bij ons en waren we goed gekleed. We hadden zelfs een zwemvest aan…..

klik voor groot

We hebben woef bij mijn zusje gebracht en zijn daarna naar Amsterdam gereden. We konden goed opbouwen op een plek naast de ingang van de kanoclub waar ook gelukkig verlichting was. Hoewel het niet helemaal soepel ging, zat de boot keurig op tijd in elkaar toen de andere deelnemers kwamen. Wij waren aan de vroeg kant zelfs want hoewel wij moeten opbouwen, hadden de anderen ook aardig wat tijd nodig om alles klaar te krijgen. Maar even na 19.30 was iedereen klaar en kon de groep vertrekken. En meteen de eerste meters bleek al dat een kayak toch echt veel sneller is dan een open kano zoals de onze maar we konden redelijk doorpeddelen om ze bij te blijven.

klik voor groot


Al snel kwamen de eerste kunstwerken in beeld. Foto’s maken vanaf een schommelende boot valt niet mee, dus de meeste foto’s zijn niet leuk genoeg om te gebruiken maar de video is wel mooi dus die volgt later nog! We vonden lang niet alles mooi of bijzonder. Misschien kwam het een beetje door het gejakker onderweg om bij de groep te blijven of het gedoe om uberhaupt in een groep te varen. Op de gekste plekken kwam de groep namelijk tot stilstand terwijl er niets aan de hand was. Je moet namelijk goed uitkijken voor de rondvaartboten in de grachten en andere boten maar het was tamelijk rustig en nergens lastig met die boten. Maar ik vond ze een beetje stresserig eigenlijk en misschien komt dat doordat je in een groep vaart. Voor ons ook al een eerste keer natuurlijk! Maar goed, ik heb toch wat leuke foto’s kunnen maken en een paar stukken video ondanks de groep en het gejakker.

klik voor grootHelaas kwamen er net bij de rennende mannetjes over de kade drie rondvaartboten achter elkaar langs… dat is goed te zien op de video. De foto van de mannetjes als ze allemaal branden is wel aardig geworden. Dit vond ik het leukste kunstwerk eigenlijk. Elke keer springt er een rennend mannetje aan zodat het net lijkt alsof er iets over de kade rent. De kroonluchters waren ook wel mooi.

klik voor groot

Bij centraal station was het minder druk dan gedacht maar er was weinig te zien. Alleen een I love you tomorrow tekst die ik niet begrijp….

klik voor groot

De blauwe tunnel met lichteffecten en geluiden vond ik dan wel weer leuk. OP de video zijn de geluiden te horen die je hoort als je erdoorheen vaart. Beetje Efteling achtig alleen met je nu zelf varen!

klik voor groot

Bij Nemo stond een soort draaimolen die het dus helaas niet deed. We hebben er even gewacht maar er gebeurde niets.

klik voor groot

Tot slot was er nog en klein kunstwerkje van wat figuurtjes die vluchtelingen moeten uitbeelden en aan de andere kant was het scheepvaartmuseum te bewonderen.

klik voor groot

Gegevens:

afstand: 10,5 km
weer: 7 graden, weinig wind

Video: (link)

Kaart:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>