20.09.2016 – peterborough circular – dag 1 – 60 km

Vandaag dan de eerste dag van onze fietstocht rond Peterborough. Eigenlijk had ik gepland om de Lyndsey Trail te gaan fietsen tijdens ons verblijf maar om een of andere reden ben ik gaan twijfelen en maakte ik een andere route compleet met overnachtingsplek, mogelijkheden voor lunch (met woef) en avond eten. Dat kost allemaal tijd, want je moet soms dus ook wachten op antwoord over het al dan niet welkom zijn van woef etc. en als we uit eten willen in de avond, moet die plek niet al te ver van de campsite af liggen.

Het duurde dus even voordat ik iets gemaakt had, want ik had eigenlijk weinig inspiratie en wist natuurlijk totaal niet hoe de omgeving zou zijn. Waar wilden we heen? Bij de kust? Boven of onder Hull? Wat wilden we eventueel zien of doen? Ik keek boven Hull maar besloot dat niet te doen omdat we eventueel nog eens vanaf de ferry willen fietsen. Dat gebied dus niet, dus ging ik verder kijken aan de andere kant van Humber Bridge. Rond Skegness dan? Maar zou dat niet veel te open en te saai zijn? Ik zag wel wat regionale fietsroutes maar ik twijfelde. Ik keek verder en kwam uit bij plaatsen als Peterborough en Stamford. Zou dat iets zijn? Ik zag dat er op zich wel nationale fietspaden lagen in dat gebied en begon maar eens te tekenen en de afstanden te bekijken. Het zou ook allemaal een beetje te doen moeten zijn in 2 dagen plus erheen rijden op de eerste dag.

Langzamerhand kwam er schot in het plan. De route kreeg vorm, ik zocht naar campsites en pubs en stap voor stap kwam ik dichterbij een echte tocht waar nog wat te zien zou zijn ook. Toen ik eenmaal een route had gemaakt en een campsite had gevonden met een restaurant dichtbij voor avondeten, rekende ik uit waar we zouden moeten/kunnen starten op de eerste dag en welke rijrichting het meest logisch zou zijn. Starten in Peterborough leek leuk, omdat we daar zouden kunnen parkeren en dan eerst de cathedral zouden kunnen bekijken (zonder fietsen) en daarna op pad zouden kunnen gaan. De route van de eerste dag zou dan ongeveer 50 km zijn en dat is genoeg met de korte dagen nu en de trip naar Peterborough in de ochtend.

Verder zouden we op de eerste dag behalve Peterborough Cathedral ook natuurschoon gaan zien (Ferry Meadows Park), de river Nene een stukje volgen, door wat aardige dorpjes rijden waar we zouden lunchen, langs Burghley Park rijden en door Stamford rijden. Vanaf daar zouden we dan naar de campsite rijden net buiten Baston en dineren in Baston als we de tentjes opgezet zouden hebben. Kind kan de was doen toch?

In de ochtend zijn we vroeg op en leggen alle tassen in de auto. Alles is al gepakt, we hoeven alleen nog wat sandwiches te smeren eventueel voor onderweg of voor morgen. Altijd goed om mee te hebben ook al hebben we een gasbrander en maaltijden bij ons. Woef is bang dat we haar zullen vergeten en blijft gewoon voor de auto zitten wachten.

klik voor groot

Als we klaar zijn, rijden we richting Peterborough. Het lijkt allemaal een beetje open en we zijn dus erg benieuwd of de route uberhaupt wel mooi zal zijn. Dat is en blijft natuurlijk een gok in een gebied dat je helemaal niet kent. Dit is voor het eerst, want de 4 abbey cycle route liep ik al eerder en ook de oostkust van de UK kennen we eigenlijk al goed. Maar nu dus een totaal nieuw gebied om te ontdekken en dat is best spannend. Eerst rijden we even naar een fietsenwinkel op een industrieterrein om binnenbanden aan te schaffen voor de zekerheid. Helaas hebben ze niet de banden die we echt willen hebben maar we nemen wel een band mee zodat we iets hebben dat zou moeten passen volgens de verkoper. Daarna rijden we verder.

We willen eerst de Peterborough cathedral bekijken en als we de stad inrijden, komen we precies uit aan de goede kant. We zien de cathedral al en parkeren ergens op een terrein in de buurt. We laten de fietsen op de auto. Vreemd genoeg is het een long stay parking maar voor maximaal 24 uur en zelfs niet eens korter. Dat zijn de eerste 3 ponden die in de parkeermachine verdwijnen en we zullen later merken dat dit niet de laatste zijn ondanks onze goede voorbereiding….
We nemen woef mee en wandelen naar de cathedral. Het is een enorm ding. Jammer genoeg is het nog een beetje bewolkt als we er de eerste keer heenlopen.

klik voor groot
We lopen eromheen en bekijken alles. Het weer wordt ondertussen ook beter dus dat is wel prettig. We kunnen ook de kathedraal in maar woef mag niet mee. Ik blijf dus even buiten maar ga uiteindelijk toch even binnen kijken en laat woef even in het halletje liggen. Volgens mij is er niet zoveel aan eigenlijk. Tegenvaller.

klik voor groot

We lopen nog even door en gaan op het marktpleintje kijken naar de andere kerk aan de andere kant.

klik voor groot


Daarna gaan we weer terug naar de auto. Inmiddels schijnt het zonnetje en dat is dus een mooi begin van de dag.

klik voor groot

Bij de auto kijken we nog eens naar de borden bij de parkeerplaats maar we kunnen echt niet blijven staan. Vreemd is dat toch. Dan maar op weg naar de parking een stuk verderop waar we wel mogen staan. Het is even zoeken en als we we er zijn, blijkt dat de informatie op de site van de council niet klopt. We moeten betalen, maar dat is niet het probleem maar wel dat het wederom maar maximaal voor 24 uur is. Om een lang verhaal kort te maken: we rijden uiteindelijk toch naar het station en parkeren de auto voor het niet misselijke bedrag van 27 pond. We hebben geen idee waar het anders moet en we willen nu eindelijk wel eens beginnen met de tocht!
Het is al 12.30 als we eindelijk eens wegrijden bij het station. Het begin van een route is altijd even zoeken en dat is ook deze keer het geval. We moeten ergens het spoor over en dan op de route zien te komen die dichtbij begint overigens.

klik voor groot

Gelukkig zijn we daarna snel op de route en fietsen we richting Ferry Meadows Park. Dat is heel groen en ook wel mooi om te zien.

klik voor groot

Inmiddels is het al 1 uur geworden en we besluiten – ondanks dat we pas net vertrokken zijn voor de tocht – wat te gaan eten bij een restaurantje aan het water hier. Het is immers bijna uitgesloten dat we de eerste lunchplek op tijd gaan halen. Ik had een leuke tent in Ufford uitgezocht of in het verderop gelegen Barnack. Dat halen we niet dus gaan we buiten maar een hapje eten.

klik voor groot

Het eten stelt niet zoveel voor. We kiezen allebei voor sausages and mash maar het is in ieder geval even iets warms waar we weer even op vooruit kunnen. Om 13.30 vertrekken we dan eindelijk ‘echt’ voor de route. Dat is met deze korte dagen best laat maar vooruit maar. Het lukt vast wel. Eigenlijk denken we er geen moment over na dat het misschien wel erg laat is….

We fietsen langs een roeibaan. Niet echt een grote roeibaan trouwens maar wel lekker groen en niet zo open als de roeibaan in Zevenhuizen.

klik voor groot

Aan het einde is een wildwater kano baan. Er vaart jammer genoeg niemand. We steken de brug over en komen bij een hek over een spoor. Het blijkt nog best lastig te zijn om die zware hekken open te doen en open te houden.

klik voor groot


Daarna fietsen we weer verder. We kunnen de route goed vinden dus dat is wel prettig. Qua afstand zijn we nog nergens natuurlijk maar het voelt allemaal nog goed.

Inmiddels is het 13.45 en rijden we langs een stationnetje met een soort museum erbij. Ferry Meadows staat er op de borden. We rijden immers ook door Ferry Meadows park dus dat kan wel kloppen. Het is wel aardig om te zien dus we stoppen weer even om te kijken.

klik voor groot

Na het stationnetje rijden we nog steeds langs het water van de verschillende meertjes in het park. Overton Lake, Gunwade Lake en meer van dat soort mooie namen. Het is wel een bijzondere plek maar we zijn er nu snel uit en zullen daarna door enkele dorpjes rijden. De laatste brug die we oversteken in het park is de Ferry Bridge en dan zijn we het gebied alweer uit. Helaas loopt de weg daarna even omhoog en grappen we tegen elkaar dat het toch niet allemaal vlak is hier.

klik voor groot


Het eerste dorpje zal nu Castor zijn maar daar is verder niet heel veel te zien. Wel mooie huizen met karakteristieke daken zoals van deze pub.

klik voor groot

Vanaf Castor rijden we een stukje over een hele rustige weg richting de Castor Hanglands. We hadden al besloten om daar een stukje doorheen te rijden maar we zien maar een heel klein deel eigenlijk. Castor Hanglands is een nature reserve dat al heel lang bestaat en bijzonder is vanwege het feit dat er zowel bos is als grasland, scrub en wetlands. Van alles wat dus eigenlijk. Wij zien vooral het stukje met bomen en gras maar het is wel leuk om even doorheen te rijden en natuurlijk kan woefje hier ook lekker even loslopen.

klik voor groot


Het is best modderig en nat maar we komen overal wel overheen met de fiets zeker omdat woefje lekker losloopt naast de fietsen. Dat trekt toch net een stukje makkelijker. Om even voor 3 uur rijden we de hanglands uit en geven wafje wat water.

klik voor groot

We rijden vervolgens over de weg verder. Het is een heerlijk rustige weg en ik ben erg blij dat het tot nu toe goed uitpakt qua route. Rustig en groen met mooie uitzichten overal.
Hoewel het dus redelijk vlak is, is er genoeg te zien gelukkig.

We rijden nu richting Ufford en Barnack de plaatsjes waar ik eigenlijk leuke pubs had uitgezocht maar die we op deze eerste dag niet zouden gaan halen. Achteraf valt het eigenlijk nog wel mee want het is even na 3 uur en we hebben een half uur zitten eten aan het begin van de route. Misschien was het achteraf dus nog wel mogelijk geweest maar dan hadden we moeten haasten en zo was het ook goed.

klik voor groot


In Barnack zou ergens een bijzondere windmill moeten staan maar op de kaart staat het niet heel duidelijk aangegeven. Ik denk dat ik het weet maar we vragen het onderweg ook aan iemand en die wijst ons de goede richting op hoewel ze zegt dat je er niet kunt komen. We moeten toch die richting op, dus we gaan eens kijken of we het geval kunnen zien van dichtbij.

Barnack Windmill is uit 1797 en was voor het laatst in 1914 in gebruik. De molen werd vervolgens in 1959-1962 gerestaureerd. Er zijn 5 verdiepingen in de windmolen maar we kunnen er jammer genoeg niet in en ook inderdaad niet echt heel dichtbij komen. Binnen zouden alle delen nog intact zijn. Nadat we de molen hebben bekeken, rijden we door richting Pilsgate.

klik voor grootGelukkig gaat de weg eventjes omlaag dus dat rijdt wel lekker. Overigens is het vandaag allemaal prima te doen qua hoogteprofiel maar ik had voor deze route ook niet anders verwacht. Maar het valt me echt allemaal heel erg mee qua omgeving want het is erg mooi en groen en dat had ik wat minder verwacht.

klik voor groot

Na Barnack en Pilsgate rijden we langs Burghley House. Aanvankelijk rijden we er voorbij maar het hek staat open en we keren terug om te kijken of we dichterbij kunnen komen om te kijken en ook om door het park te fietsen. Burghley House is in 1554 gebouwd en over een periode van 32 jaar uitgebreid tot wat het nu is. We kunnen er niet in vanwege woef maar het is prachtig om te zien.

klik voor grootAls we even aan de voorkant hebben gekeken en wat foto’s hebben gemaakt (waarom hebben we nou geen drone bij ons), rijden we door het park. Dat lijkt volgens de kaart te kunnen en we zien ook nergens dat het niet zou mogen. Nu zie ik overigens op de site ook gewoon staan dat het park geopend is voor publiek. Dat had ik dus – ondanks de voorbereiding niet gevonden – dus het is nu wel erg leuk natuurlijk dat we ook echt doorheen kunnen fietsen. We rijden verder en hebben nog meer mooie uitzichten op het House en op de dieren in het Deer Park.

klik voor groot


We kunnen nog veel meer bekijken maar voor nu is het genoeg en we rijden het park rond 4 uur weer uit op weg naar Stamford. Dat is een vrij groot stadje maar wel erg mooi en er is ook veel te zien. In het stadje moeten we een lastig bruggetje over en dat valt niet mee met de kar. We kijken onze ogen uit naar de schoolkinderen die er lopen in lastige uniformen met lange rokken.

klik voor groot


In Stamford is het best druk vanwege het verkeer. Blijkbaar gaat iedereen naar huis. Maar we kunnen gewoon rustig fietsen en de auto’s zijn niet vervelend en gevaarlijk voelt het ook niet. Het is merkwaardig dat we de eerste route zoveel stress hadden van het verkeer rond Kelso. Nu gaat alles goed en kijken we onderweg ook naar alles wat er te zien is. Er zijn vrij veel kerken en kerkjes in Stamford.

klik voor grootInmiddels is het ongeveer 4.30 pm en we rijden richting Little Casterton. Daar is verder niets te zien alleen een mooie fiets omgeving.
De weg loopt inmiddels een beetje omhoog en vlak voor Ryhall denk ik dat woefje wel heeeel nodig moet eten. Ik neem een afslag naar Tolethorpe Hall waar we even stoppen en woefje eten geven en een plasje laten doen. Goede smoes toch?

klik voor groot

Vanaf nu zal de route wel opschieten als we eenmaal over dit hobbeltje zijn. De weg naar Baston waar we gaan slapen kan niet anders dan vlak en open zijn en aangezien er geen wind staat, zal dat dus allemaal wel meevallen. We stappen dus weer op en fietsen door.

klik voor groot

Baston is snel gevonden en we rijden langs het restaurant waar we vanavond willen gaan eten. Dat ziet er aan de buitenkant prima uit en ik kijk op de teller hoe ver het nu nog is naar de campsite, aangezien we straks dit stukje weer terug moeten fietsen. Ik gok erop dat het een kleine 2 kilometer is en we fietsen door. Nergens een bordje te bekennen van een campsite en ik heb geen exact adres, alleen een indicatie via de kaart. Volgens mijn voorbereiding fietsen we er straks simpelweg langs want het moet ergens aan deze weg liggen.

Gelukkig klopt dat ook en ineens zien we een groot bord dat de campsite aangeeft. We rijden het terrein op en melden ons bij de slagboom. Gelukkig ligt de campsite een heel stuk van de weg die overigens wel rustig is maar hoe minder auto’s je koort, hoe beter het is. We mogen doorrijden en een plekje uitzoeken. Het is heel erg rustig, er staan een paar campers bij het water en wij kiezen voor een andere plek waar we helemaal geen last hebben van anderen. Het valt niet tegen dat we hier rond 6 pm aan zijn gekomen.

Nadat we een plekje hebben gekozen, gaan we gauw uitpakken en de tentjes opzetten. Het is al een beetje vochtig en ik vermoed dat alles kletsnat zal zijn in de ochtend. Maar we hebben goede spullen dus het zal allemaal wel loslopen. De tassen gaan straks weer in de doggyride en over de doggyride gaat de hoes dus alles zal prima droog blijven.

Na een klein half uurtje is alles klaar. De tentjes staan en de spulletjes zijn opgeborgen waar ze moeten zijn. Straks is het immers donker dus we moeten wel een beetje goed voorbereid zijn voor straks. Misschien had ik nog even moeten douchen maar ik heb me alleen even snel omgekleed. Niet handig misschien want ik ben best plakkerig. Ondertussen is de eigenaar ook gekomen en betalen we 13 pond voor onze 2 tentjes. Dat is dus lekker goedkoop vandaag. Het ziet er overigens allemaal heel nieuw en netjes uit hier. Echt een mooie plek en ik ben blij dat dit goed uitpakt want je weet maar nooit als je achter de laptop aan het zoeken bent naar iets leuks.

klik voor groot

Voor het eerst zullen we in het donker fietsen dus ik monteer de Lezyne lampen op mijn fiets. Op de doggyride zit aan de achterzijde ook nog de Ruffwear beacon die veel licht geeft dus ik ben net een kerstboom. Als we alles hebben, rijden we weer terug naar Baston voor ons avond maal.

klik voor groot

Natuurlijk is de terugweg naar het restaurant een stukje korter voor ons gevoel want nu weten we waar we moeten zijn. We hebben een tafeltje gereserveerd dus we staan niet voor niets voor de deur straks. We krijgen een tafeltje aan het raam en kunnen dus de fietsen zien staan en we hebben ook ruimte voor woef die lekker ligt te slapen op haar bedje.

klik voor groot

Het is lekker warm in het restaurant en we genieten van ons eten. Ondertussen laden we de telefoon op, de navigatie en de Garmin. De telefoon ligt in het stopcontact en de rest zit in de Powerbank die op tafel ligt. Dat gaat allemaal prima gelukkig en alles doet het zoals gepland.

Na een heerlijk diner gaan we weer richting de tentjes. We fietsen rustig terug en laten woefje uit de kar bij de oprit naar de campsite zodat ze lekker kan plassen. Ik ga haar straks vanuit de doggyride zo de tent in doen want dan is ze niet zo nat. Inmiddels is het aardig vochtig buiten en als we bij de tentjes komen, is alles al enorm nat. Geeft niet, binnen is alles immers droog.

Eigenijk zijn we best moe. Er staat 60 km op de teller na deze eerste dag en om 10 pm kruipen we de tentjes in en gaan slapen.

Morgen weer een dag!

Gegevens:

* 60/125 km
* droog weer, weinig wind

klik voor groot

Route openen in Google earth