11.09.2016 – gerrie kneteman classic – 75 km (R)

Vandaag de laatste dag van een actief weekend. Ik vertrek naar het olympisch stadion voor de Gerrie Kneteman classic over 75 km. Er zijn ook andere afstanden, 25, 45, 75, 110 en 160. Ik vind zelf de sprong naar de 110 voor nu te groot en kies dus voor de 75 km. Ik heb geen idee wat me te wachten staat. In 1994-1996 reed ik veel VTTs (vrije toertochten) die allemaal gepijld waren zodat je niet van een papiertje hoefde te lezen. Inmiddels bestaat GPS dus dat hoeft niet meer maar destijds was een gepijlde route een ongekende luxe. Ik deed dat dus ook veelvuldig in het weekend en dat werd allemaal in een boekje bijgehouden. Dit is inmiddels de 11e keer dat deze classic wordt gereden dus in ‘mijn tijd’ bestond deze rit nog helemaal niet. De start en finish in het olympisch stadion is natuurlijk wel gaaf. Allemaal dingen die een beetje meehelpen om maar eens in te schrijven wat ik dus woensdag op de valreep nog deed.

Om 6.45 rijd ik dus weg van huis om rond 7.45 te parkeren in de buurt van het stadion. Helaas miezert het als ik wegrijd. Idioot gewoon want de hele week is het bloedheet geweest met stralende zon. Reed ik vrijdag niet in 25 graden naar mijn zusje? En liep ik gisteren niet te bakken op mijn 32 km hardloop rondje? En nu dit ineens! Maar er staat geen wind dus het zal allemaal wel loslopen denk ik. De temperatuur is goed.

Parkeren lukt wonderbaarlijk goed en ik besluit toch met de fiets naar het stadion te rijden straks om het startbewijs op te halen. Geen idee of de fiets dan meteen gejat wordt maar ik neem aan dat er veel duurdere fietsen staan dan de mijne. Als ik geparkeerd heb, maak ik alles klaar en kies ervoor om mijn giletje mee te nemen en dus gewoon de Roswheel voorop te zetten. Vast niet aerodynamisch maar dat is dan jammer. Ik vind het handig want ik heb daar ook mijn camera en telefoon in. Waar moet ik het anders laten? Ik ben er tegelijkertijd met 2 dames die geen boeh of bah zeggen. Heel merkwaardig. Iedereen is met zichzelf en de fiets bezig. Jammer dan.

klik voor groot

Als ik klaar ben, ga ik naar het stadion rijden en dat is heel dichtbij. Het is wel grappig om daar aan te komen. De eerste lichting rijders rijdt net het stadion al uit.

klik voor groot

Ik rijd het stadion binnen en ga op zoek naar de tent voor het startbewijs. Dat is een makkie en in no time heb ik alles en zit het bordje voorop mijn fiets. Een dikke kerel naast me klaagt over het niet aerodynamisch zijn van het bordje voorop. Tsja, die buik ook niet lijkt me, maar ik zeg niks. Er is van alles te bekijken op het start terrein trouwens.

klik voor groot

klik voor grootIk besluit nog even naar het toilet te gaan en leg voor de zekerheid de fiets toch maar even vast met een piepklein kabeltje. Dat knip je zo door maar dan is iemand al echt op zoek naar een fiets. Voor de gelegenheids dief lijkt me dit prima. Mijn navigatie, telefoon en camera gaat mee natuurlijk. Daarna rij ik langzaam naar de start boog. Er is blijkbaar om 8.30 een tweede startgolf. Dat had ik dus even gemist en ik baal dat ik alsnog in de drukte sta. Ben benieuwd hoe dat gaat.

klik voor groot


Daarna komt de meute langzaam op gang. Heel langzaam. Ik begrijp nu waarom iedereen op de video van de start zo langzaam fietste vorig jaar. Simpelweg omdat je er niet langs kunt komen en het stadion niet uit kunt rijden. Met een slakkegangetje rijdt de meute weg. Niet door Amsterdam maar meteen al richting de Bosbaan. We rijden aanvankelijk langs de roeibaan daar in het Amsterdamse Bos. Het is inmiddels droog maar heel grijs weer en dus niet leuk voor de foto’s.

klik voor groot

Vanaf daar nog een stukje verder door het Amsterdamse Bos. Het is hier druk en ik vind het niet prettig met die groepen die luid schreeuwend achterop komen en je bijna wegdrukken (voor mijn gevoel). Niemand zegt verder ook iets overigens.

Het vreemdste komt echter nog. We moeten ineens over de weg fietsen die verboden is voor fietsers. Ik neem aanvankelijk netjes het fietspad want we moeten ons gewoon aan de regels houden. Maar even verderop staat duidelijk een pijl die ons van het fietspad wijst maar de weg. Ik vind dat dus heel vreemd want auto’s verwachten daar geen fietsers. Het gaat allemaal goed maar ik vind het maar vreemd.

Na 12 km zie ik iemand langs de weg staan en ik vraag of het gaat want hij heeft pech. Twee lekke banden en hij had de materiaalwagen gebeld voor hulp. Wat balen maar wat vreemd dat het stel voor me gewoon doorfietst zonder even te vragen of hij hulp nodig heeft ofzo. Ik ben er nog over aan het denken als ik ineens iemand hoor zeggen dat ik naar links had gemoeten. Ik stop en praat even met twee dames die me wijzen op het bordje. Zij hadden het ook gemist en de hele groep waarin ze hadden gereden had het gemist waardoor een grote valpartij was ontstaan. Een van de meisjes staat er ook zielig en witjes bij en houdt haar arm vast. De EHBO was al gebeld. Game over voor haar, dat is duidelijk. Er zit ruim 13 km op de teller en ik baal een beetje. Ik wilde gewoon lekker fietsen maar dit gedoe? Zal ik stoppen? Toch heb ik het gevoel dat het al wat rustiger wordt eigenlijk. Gewoon doortrappen dan maar en vooral maar weg blijven van groepen. Niemand die verder uberhaupt wat zegt dus dat is makkelijk.

Daarna rijd ik over de Amsteldijk Zuid langs het water. Wel aardig hier, jammer van het sombere weer.

klik voor groot

De route gaat nu naar Ouderkerk ad Amstel. Op zich ook allemaal nog wel aardig maar echt mooi is het niet. Misschien ook door het weer of door mijn gedachten, ik weet het niet. Het fietsen gaat verder prima in ieder geval.

klik voor groot

Verder gaat het allemaal, richting Holendrecht langs de snelweg. Wederom niet echt fraai. Ik ben een uurtje onderweg nu. Richting Abcoude weer langs de weg en richting Vinkeveen. Via Baambrugge waar het op zich wel aardig is en waar duidelijk veel watersport wordt bedreven en ook overal restaurantjes zijn. De splitsing met de 110 en 160 zijn geloof ik inmiddels geweest. Dan sla ik linksaf en ineens denk ik het te herkennen hier. Het lijkt Vinkeveen wel. Ik schreef zojuist ook al dat we richting Vinkeveen reden, maar dat wist ik dus niet tijdens het rijden. Ik had geen idee dat ik in Vinkeveen zou komen. Maar ik dacht de Herenweg te herkennen waar mijn oom woont. Maar verder dacht ik er niet bij na. Beetje dom natuurlijk. Aan het einde van de Herenweg slaan we rechtsaf en zie ik ook een bordje ‘einde Vinkeveen’ staan. Verrek, dan was dat dus inderdaad de Herenweg.

Hier is het wel mooi zo boven op de Botsholsedijk. Lekker groen en ik kom een oudere fietser tegen die ik groet. De eerste die wat terug zegt overigens. S. zegt na afloop dat de oorspronkelijke route op de website heel anders ging. Hier heb ik niets geks gezien maar verder een paar keer op de route wel. Mijn navigatie zei dan dat ik ergens anders heen zou moeten dan de pijlen aan gaven. Ik volgde natuurlijk gewoon de pijlen want zo loopt de route. Maar wel vreemd dat de GPS van de website dus niet klopt.

klik voor groot

Na het groene stuk rijden we richting Amstelhoek en richting Uithoorn. Hier woont de broer van S. en dat wist ik nou toevallig wel dat we hier doorheen zouden rijden. Ik herken links de AH en dan wijst de navigatie me weer een andere kant op. Ik volg netjes de pijlen en sla rechtsaf. Al snel rijd ik door een kassengebied. Grappig dat alles zo wisselt qua omgeving. Groen, stad, kassen eigenlijk van alles wat. Echt mooi is het overigens niet en ik vind dat er veel stoplichten en kruisingen in de route zitten.

klik voor groot

Het fietsen gaat verder prima overigens. Ik ben niet kapot van de pedalen op mijn racefiets en ik twijfel of ik niet de pedalen die nog bij de Jumbo liggen erop moet zetten. Dat zijn precies dezelfde pedalen als op de Santos zitten. Vreemd genoeg van XLC terwijl de bestelde one23 dus ineens anders zijn geworden. Het rubber op de pedalen irriteert me eigenlijk en ik kom ook niet makkelijk in het click systeem. Misschien straks toch de doos maar ophalen want eigenlijk wilde ik alles terugsturen omdat de pedalen te laat geleverd waren en we die uit de Uk erop hebben gezet inmiddels. Wel zonde van het geld al die pedalen maar er kunnen er in theorie 2 terug eventueel en goede pedalen zijn wel belangrijk.

De route gaat nu naar Schiphol Oost. Het is bijna 11 uur en ik schiet enorm op. Ik heb nog geen idee hoe lang ik moet rijden eigenlijk maar ik vermoed niet eens zo erg lang. Ik zie de gebouwen van Schiphol al in de verte liggen.

klik voor groot

Een stukje verder kom ik nog dichterbij Schiphol. Ik zie het gebouw van Transavia en rijd langs de luchtverkeersleiding. Verrek, ik rijd ineens zo die drukke straat in met al die hotels links en rechts. Daar heb ik ooit nog cursus gehad. Merkwaardige route zo met de drukte van de auto’s die afslaan naar hotels en bedrijven. Als ik een foto wil maken rijdt er net een fietser langs die heel hard KLIK roept. Eikel.

klik voor groot

Daarna weer een stukje groen langs het water over de Nieuwemeerdijk naar Nieuwe Meer. Er liggen heel wat boten en woonboten in het water en dat is een leuk gezicht.

klik voor groot

Inmiddels is het 11 uur. Volgens mij ga ik gewoon rond 11.30 weer in het stadion aankomen dus dat valt alleszins mee. Ik heb niet het idee dat de hele route 75 km is trouwens. Even later rijd ik door Sloten. Je kunt een tijdrit op de wielerbaan in Sloten rijden. Dat is 2 km lang en daar moet je dus zo hard mogelijk rijden. Er wordt ook een klassement gemaakt met de snelste tijden. Ik besluit door te rijden. Niet voor nu, misschien volgend jaar ofzo. Ik had natuurlijk wel even kunnen gaan kijken hoe dat nou werkte maar dat deed ik niet. Op de site stond te lezen dat je moest beginnen op het buitenblad en de bidons moest laten zitten omdat dat minder weerstand zou geven dan een lege houder. Dat was een nieuwtje voor me. Het buitenblad komt waarschijnlijk doordat je start vanaf een helling (en daar dus ook eindigt). Zo kan je meteen vaart maken en dat moet je dan zien vast te houden neem ik aan. Maar ik had er geen zin in. Ik fietste redelijk regelmatig en probeerde onderweg op een hoge cadans te rijden en dat is aardig gelukt denk ik. Geen racen voor mij nu even aan het einde van de rit.

Ik ga dus maar door voor het laatste stukje. Volgens mij had ik gelezen dat het nu nog 4 km naar de finish zou zijn.
Even later kom ik langs molen van Sloten en Kuiperij museum aan de Akersluis. Dat is nou het enige dat ik onderweg gezien heb.

klik voor groot

Daarna weer door een kantorengebied dat ik herken van de Marathon in Amsterdam. Ik heb daar gelopen met S. toen ik tussentijds was uitgestapt en we terug wilden naar de auto. Het kan nooit ver meer zijn dan en ik fiets door. Jaaaa daar komt het water en de brug al in beeld waar ik heb gerend destijds. Nu gaat het snel. Deze afstand was wel een eitje!

klik voor groot

Daarna weer een stukje bos en kriskras met veel bochtjes op weg naar het stadion. Ik klik ‘afstand tot bestemming’ aan op de navigatie en zie dat het nog maar 1.900 mtr is. Poeh echt dichtbij en al snel rijd ik het stadion weer binnen. Eigenlijk wil ik een foto maken van de finish maar dat vergeet ik eigenlijk gewoon. Ik fiets het laatste stukje door het stadion heel langzaam. Wanneer kan je daar nou fietsen? Nou nooit dus, dus dit is wel leuk en wil ik zo lang mogelijk rekken.

Na de finish boog rijd ik bijna langs de dames met de medailles maar ik stop nog net op tijd. Ook weer een leuk aandenken!

klik voor groot

Ik rijd het stadion weer uit en zoek de auto. Ik maak de fiets een beetje schoon en trek een broek aan. Daarna ga ik lekker naar huis en klets met S. door de telefoon over de route en de ervaring. Hoe ik het vond? Tsja ik weet het niet eigenlijk. Op zich wel een belevenis maar ik hou meer van rustige en mooie routes vrees ik. Ik vind hard fietsen wel erg leuk maar dan toch wel in een mooie omgeving. Aan de andere kant is dit wel weer iets nieuws en iets geks. Rijden in het stadion, een leuke medaille en straks mooie foto’s (hoop ik). Er zijn op twee plekken foto’s gemaakt en elke keer fietste ik alleen dus in theorie zouden er leuke foto’s moeten komen straks. Van de verzorgingspost heb ik niets gezien want ik wilde geen pauze tussendoor. Op een langere route is dat natuurlijk erg handig.

Wie weet volgend jaar nog een keer en dan samen met S. als hij wat verder is qua fietsen. Dan is het vast anders. Misschien gillen wij dan ook wel iedereen van de weg af als groepje van twee!

Gegevens:

* 19 graden
* 75 km

klik voor groot