Dagelijks archief: februari 8, 2018

08.02.2018 – veluwe – 14,5 km

Vandaag is het nog steeds mooi en koud weer dus ga ik weer op pad voor een rondje met wafje. Ik maakte weer een nieuw rondje op de computer. Deze keer richting de Zandenplas dat ten oosten van ons ligt. Het rondje zal rond de 14 km zijn als het goed is dus ik doe rustig aan omdat het meestal wel wat langer wordt dan getekend. Waf en ik gaan eerst even kijken naar de vijver en het ijs dat daar op ligt. De vogels willen nog drinken bij de inlaat van de pomp en ik ga even controleren of dat allemaal nog open is en goed gaat daar. Daarna gaan we zonder omweg naar het spoor aan de overkant van het bos. Daarheen weet ik inmiddels ook de kortste weg natuurlijk. We moeten even wachten op de trein.

klik voor groot

Daarna sla ik linksaf richting de rotonde bij Nunspeet. Ik probeer hier de kortste route te kiezen en de best begaanbare. Ik hou een beetje rechts aan en ga door een klap hekje. Niet eerder gedaan en ik ben verrast door het brede pad. Ineens kom ik op een cross baan. Die had ik wel eens ingetekend gezien op de kaart maar nog niet eerder gezien of gehoord. Er loopt een wandelpad doorheen dus daar hobelen we rustig overheen.

klik voor groot

Vreemd genoeg kan ik er aan de andere kant waar een groot hek is niet uit. Dat is raar! Hoe kom ik dan nu weer weg? Er staat een groot bord aan deze kant met de openingstijden en dat je er niet mag komen buiten de openingstijden. Maar aan de andere kant is dus alleen een klaphekje zonder enige informatie. Vreemd. Ik kijk op de kaart en besluit een stukje langs het hek te lopen. Nergens kan ik eruit en uiteindelijk til ik woef maar over het hek waar het laag is en stap er zelf ook overheen. Snel heb ik weer het pad gevondenin de juiste richting en zo hobbelen we weer verder naar de rotonde.

Daar aangekomen sla ik niet rechtsaf wat ik voorheen een paar keer deed maar loop rechtdoor over het fietspad. Er is dus werkelijk niemand en ik laat woef gewoon lekker los lopen. Het is een prima pad en links van me ligt de golfbaan.

klik voor groot

Waf kijkt verlekkerd naar enkele bevroren plasjes op het pad. Ze heeft duidelijk dorst. Misschien kan ze straks bij de plas iets drinken als dat niet helemaal is dicht gevroren. Ik hoop het maar. We hobbelen rustig verder en dan ineens zie ik het bord al en in de verte ook de plas.

klik voor groot

Hoewel ik geen rondje om de plas had ingetekend, ga ik dat wel doen zodat woef misschien ergens even kan drinken. Er loopt zowel een fietspad als een ruiterpad omheen en ik kies het ruiterpad omdat alles toch lekker hard is door de kou. Ik zie bij het strandje honden in het water spelen dus wafje kan daar ook een slokje nemen. Ze rent aanvankelijk te vroeg naar de waterrand en kijkt beteuterd door het ijs naar het water eronder. Maar verderop kan ze er dan echt even in en ze slobbert gauw wat water weg. Niet teveel want het is natuurlijk koud dus ik lok haar weer het water uit en ga verder met het rondje om de plas. Ik vind het wel leuk dat we dit nu ook eindelijk gezien hebben. In de periode tot 1 mei mogen honden hier ook gewoon los en het water in dus dat is straks met warmer weer ook leuk.

klik voor groot

Ik zie het tunneltje onder de snelweg al aan de overkant liggen dus daar moeten we heen. Ik ben heel verrast dat het daarna zulke prachtige paden zijn. Ik loop nu in het Zandenbos en woefjes mogen hier altijd los. Dat is dus makkelijk en leuk! Helemaal nieuw en eigenlijk best dichtbij ook. Ik probeer zowel het offroad pad als het verharde pad.

klik voor groot

Uiteindelijk kom ik zelfs bij het Zwarteveldje waar wel eens runs en honden activiteiten vandaan vertrekken. Hier kan je ook de snelweg oversteken en prima parkeren dus als ik kennissen op bezoek krijg die alleen maar los willen lopen met de honden, kunnen we hierheen rijden! Zwemwater en bos dus wat wil je nog meer. Weet ik ook weer waar dat ligt. Inmiddels zit er 10 km op de teller. We zijn bijna weer bij de rotonde van Nunspeet maar we steken niet de snelweg over maar blijven aan deze kant van het snelweg lopen waar we nu ook zijn dus aan de zuidkant. Ik steek pas weer bij huis over.

Hier ken ik het wel en ik loop afwisselend door bos en heideveld terug naar huis. Onderweg spreek ik nog even met mensen uit Dronten die hier komen wandelen en starten vanaf camping de Tol. Zij nemen alleen dit stuk en weten dus niet wat ze missen aan de kant van de zandverstuiving.

klik voor groot

Woefje loopt clandestien los op dit stukje maar blijft gewoon bij me. Eigenlijk maak ik haar pas los als we onder bomen moeten kruipen die dwars over de weg liggen. Dat kunnen we beter even afzonderlijk van elkaar doen. Toch is dit een mooi stuk om te lopen omdat ze op het grootste gedeelte los mag lopen en dat is prettig.

In het Willemsbos nemen we het donkere stukje door de bomen en daar ligt ontzettend veel storm rommel. Het hele pad is bezaaid met takjes en groen. Mooi is het wel en het ruikt ook lekker.

klik voor groot

Inmiddels schiet het al aardig op met de kilometers. Ik ben niet moe maar ik vind het – met deze ondergrond – ook prima als we er bijna zijn nu. Al snel zijn we bij de parkeerplaats van de Brandsweg en daarna steken we alweer de snelweg over. Na ruim 14,5 km staan we weer voor de deur. Veel gezien!

gegevens:

* 14,5 km
* -1 graden

februari 75 km – 2018 totaal 198 km