Dagelijks archief: april 4, 2017

04.04.2017 – hitland – 13,5 km

Vanmorgen ben ik eerst naar de garage geweest dus kon ik helaas niet lopen. Na de middag ben ik alsnog op pad gegaan voor een rondje zonder woefje. Ze rende blij mee naar de deur maar toen ik zei dat ze even moest wachten, droop ze zielig weer af. Beter even een rustdagje want gisteren en eergisteren liep ze al lekker mee. Morgen mag ze weer! Zo vertrek ik dus voor mijn rondje. Ik heb mijn rugzak mee met verrekijker en compact cameraatje. Ik verwacht niet iets te zien maar misschien wel te horen en als ik eenmaal (zeker) weet waar de ijsvogeltjes broeden, kan ik wel een keer terug met mijn andere camera en uitzoeken waar ik het beste kan zitten zonder de vogeltjes te storen. Overigens zal ik ook nog even geduld moeten hebben want pas als ze jongen hebben, letten ze minder op de omgeving en kan ik ze waarschijnlijk vaker zien. Eerst maar eens proberen te ontdekken waar ze nou zitten want gisteren zag ik tot tweemaal toe niets en hoorde ik ook niets. Ik besluit dus het eerste half uur gewoon te besteden aan het wachten op de ijsvogeltjes.

Als ik geparkeerd heb, gebruik ik dus de warming up om naar het kommetje te hobbelen met mijn rugzakje en spulletjes en daar aangekomen ga ik rustig op mijn rugzakje zitten wachten. Ik luister goed en kijk ondertussen wat naar de schepen die over de IJssel varen. Het kommetje is vrij groot en ik tuur naar de zandwand aan de overkant. Best een stukje weg van de plek waar ik verscholen tussen de bosjes zit te loeren of ik ze ergens zie (of hoor).

klik voor groot

Maar dan ineens hoor ik het geluid van een ijsvogeltje en als ik heel goed kijk, zie ik opeens een ijsvogeltje over het water scheren met zijn prachtige blauwe verenpakje. Hebbes! Het vogeltje landt aanvankelijk ergens naast me in de rimboe en vliegt vervolgens naar het boompje voor me. Als ik goed met de verrekijker tuur, zie ik hem zitten op een takje. Op de foto hierboven kan je goed zien in welk boompje de vogel nu eigenlijk zit. Helemaal aan de overkant van het watertje!

klik voor groot

Wat een mooi vogeltje is het toch. Ik blijf doodstil zitten om te kijken waar hij heen gaat. Welke wand kiest hij nou en welk gat is het? Na een poosje vliegt hij naar rechts en landt op een paaltje. Dat is mooi want dat paaltje had ik gisteren al gezien en ik hoopte al dat dat een tussenstop zou zijn voor het nest. Ik heb namelijk al gezien waar ik me kan verbergen voor de vogel terwijl ik het paaltje wel kan zien. Dat is dus misschien een plekje voor over een paar weken als ze voeren! Ik blijf kijken want ik ben benieuwd waar hij heen gaat. Op een gegeven moment vangt hij bliksemsnel een visje en peuzelt dat op in de boom uit het zicht. Grappig dat ze een boom kiezen. Waarschijnlijk bij gebrek aan goede kale overhangende takken daar.
Uiteindelijk vliegt hij naar het nest maar het gaat zo vlug dat ik niet kan zien welk gat hij nou koos. Maar ze zitten dus inderdaad te broeden. Leuk! Misschien kan ik nog een keer een mooie foto maken zoals op 20 januari!

Ik pak mijn spulletjes weer in en ga weer op pad. Ik zal even een stukje moeten lopen met mijn rugzak maar ik kom langs de auto tijdens mijn rondje en kan dan de rugzak met de verrekijker weer in de auto leggen. Ik hobbel eerst over de dijk langs de IJssel en neem daarna weer het nieuwe pad en kom langs een mooie zwaan en langs de nieuwe vogelkijkhut waarvoor veel riet moest wijken.

klik voor groot


Als ik de rugzak heb weggelegd ga ik gauw weer verder. De zon zit achter de wolken dus ik hou mijn giletje toch maar aan. Dat blijkt een verkeerde keuze want al snel komt de zon tevoorschijn en smelt ik bijna. Ik loop over de dijk en aangezien er bijna geen wind is, voelt het ontzettend warm. Uiteindelijk neem ik toch mijn giletje maar in de hand en ik besluit iets sneller te lopen. Dan maar op maximale MAF (138) maar sneller, want dat voelt toch net lekkerder vandaag en het gaat ook sneller. Ik kom precies uit bij de auto op 10 kilometer en ik leg gauw mijn giletje in de auto en neem wat water en stop een waterflesje in mijn flipbelt. Daarna ga ik gauw weer verder voor het laatste stukje. Dat gaat verder allemaal prima en ik loop nu eindelijk lekker.

Na 13,5 km sta ik weer bij de auto. Lekker gelopen uiteindelijk en ook nog gezien waar de ijsvogeltjes broeden. Nu gauw terug naar wafje en haar weer uitlaten!

gegevens:

* 13,5 km
* 16 graden

april 55 km – 2017 totaal 968 km