Dagelijks archief: december 9, 2015

09.12.2015 – ijsseldijk – 41 km

**09.12.2015 – ijsseldijk – 41 km**

Gisteren heb ik niet gelopen. Dat kwam eigenlijk omdat ik al hoopte dat ik vandaag een wat langere run zou kunnen doen en dat heb ik dus ook gedaan. Het was geweldig weer en aangezien mijn afspraken vandaag toch anders liepen, ben ik ruim na de middag op pad gegaan voor mijn ronde. Achteraf toch te laat, want het was aardedonker toen ik mijn laatste stukje liep en eigenlijk had ik nog net iets verder willen lopen maar zonder feestverlichting kan dat dus niet op de weg. Jammer maar helaas. Maar laat ik bij het begin beginnen!

Ik zou het eerste deel in mijn eentje lopen en op 2/3 deel woef thuis snel oppikken en gelijk weer doorlopen. Eerst dus maar de warming up en dat duurde iets langer dan ik wilde, want er liepen wat dames met honden die er een beetje vervelend uitzagen. Ik wilde daar dus niet joggend langs en dat was maar goed ook. Een Terrier hing meteen bijna in mijn kuit toen ik er langs wilde wandelen (!) en toen ik na een tijdje dan alsnog wilde beginnen met mijn ronde, kwam dat rotbeest weer blaffend en grommend op me af rennen. Shit eigenaren! Maar gelukkig kon ik uiteindelijk natuurlijk gewoon beginnen. Maar daar verloor ik dus al de eerste tijd om voor het donker binnen te zijn….

Ik was van plan om met het voetveertje naar de overkant van de IJssel te gaan en daar langs de dijk te blijven lopen om in Gouderak weer met de pont over te steken naar Moordrecht. Eerst maakte ik nog het rondje buitenom Hitland heen en daarna hobbelde ik de dijk op, richting het veertje. De tijden waarop de goede man vaart zijn niet erg duidelijk dus ik hoopte er maar het beste van. Ik hobbelde vrolijk door en bedacht uiteindelijk dat ik beter wat door kon lopen toen ik zag dat het veertje aan mijn kant van het water nog lag. Zou ik het halen? Ineens zie ik de schipper uit zijn huis komen en over de weg naar de veer lopen. Baal! Ik schiet er als een speer vandoor om te kijken of ik dat nog kan halen. Ik had net voetgangers ingehaald dus die keken vast verrast toen ik ineens als speedy gonzales weg scheurde denk ik…..Maar ik was nog net op tijd en sprong nog op het veertje. Die schipper is een erg norse man en zegt geen boeh of bah. Maar ik zat erop! 90 cent betaald en hop naar de overkant.

klik voor groot

Het dorpje aan de overkant is best aardig en er zijn nog veel leuke geveltjes te zien. Ik maak snel een kiekje maar hoe laat het nou op die kerktoren is, is mij niet duidelijk. Volgens mij staat er 10.30 ofzoiets. Dat is vreemd, want volgens mij staat de klok gelijk, want dit zal de toren zijn die ik wel eens hoor luiden aan mijn kant van het water denk ik. Maar misschien werkt de klok wel helemaal niet. De tijd klopt in ieder geval niet.

klik voor groot

Daarna loop ik gauw door en loop langs het water. Het is geweldig mooi weer. Weinig wind, grote schepen op de IJssel en allerlei vogels op het water. Het is echt mooi onderweg. Helaas word ik wel een paar keer bijna van de weg gereden. De zon staat in het gezicht van de automobilisten en die zien me laat. Eenmaal moet ik wegspringen de berm in vanwege een rare inhaalactie waardoor er geen plaats meer was voor mij. Ook word ik enkele keren bijna van mijn sokken gereden door fietsers met als hele narrow escape de postbezorgster die totaal zit te soezen blijkbaar en me bijna aanrijdt. En dan dus ook nog eens niets zeggen!

Maar ik blijf gewoon goed opletten en contact maken met tegemoet komend verkeer en alles gaat goed. Ik heb heel zachtjes de radio aan op mijn koptelefoon. Ik loop eigenlijk nooit met muziek maar zo in mijn eentje is het leuk om naar Skyradio te luisteren die af en toe eens een kerstliedje draaien. Ik vind dat wel wat. Tot mijn verrassing blijft mijn cadans op d ademhaling toch prachtig vlak ondanks het andere ritme van de muziek. Slechts een enkele keer heb ik moeite om door het ritme van de muziek mijn ademhaling op orde te houden (en dus de cadans). Maar dit is wel erg fijn zo.

Ik heb me natuurlijk weer eens vergist in de afstand, want omdat ik al slingerde door Hitland aan het begin, duurt het best lang voordat ik bij de tweede pont sta. Prima, want ik zou woef niet voor 24 km op willen halen dus dat komt verder goed uit maar het is opvallend dat je dan ineens vindt dat het ver is. Goede oefening. Maar ik loop rustig door. Totaal vlak en alles gaat prima. Geen enkele vermoeidheid nog. Af en toe neem ik een slokje water.

klik voor groot

Verder heb ik niets bij me. Niet nodig. Ik heb goed gegeten in de ochtend (vet en eiwit) en daar moet ik het mee doen. Dat lukt overigens ook prima. Ik moet er toch niet aan denken dat ik nog op trainingen zit te klungelen met gelletjes en ander eten. Lopen en eten? Dat is en blijft een rare combinatie als je rustig aan het lopen bent.

Uiteindelijk kom ik bij Gouderak en zie ik het veertje mijn kant op komen in de verte. Die ga ik dus niet meer halen. Rustig aan dan maar, anders koel ik straks enorm af als ik ga staan wachten. Ik zie het veertje in de verte weer vertrekken en weet nu dat ik niet al te lang zal hoeven wachten als ik er ben.

klik voor groot

Het blijft toch wel leuk dit soort dingen. Hier reken ik 70 cent af en al snel ben ik aan de overkant. Best fris zo op het water trouwens!

klik voor groot

Daarna sla ik linksaf weer richting huis. Ik wandel een heel klein stukje om weer warm te worden en start al snel weer met mijn rondje. Dat voelt allemaal nog prima. Dit stuk is veel korter dan aan de andere kant. Ik loop langs een sluisje en een molen. Ik maak snel een kiekje van beide. Altijd leuk en zeker met dit mooie weer.

klik voor groot

Ik besluit om over de dijk terug naar huis te lopen. Gek idee dat ik aan de andere kant liep! Ik zie de boten, de houtfabriek en andere bedrijven die aan het water liggen. Daar liep ik! Ik loop niet zo vaak deze ronde omdat het pontje in het weekend weinig vaart en in deze periode helemaal niet meer. Daarom is het nu weer leuk om te doen. Tel daar bij op dat je wel door moet lopen omdat je anders niet thuis komt, en het is een leuke training. Overigens had ik vanmorgen bijna de auto naar de garage in Den Haag gebracht om vervolgens terug te lopen. Dat was 34 km en ik had de route al bijna klaar toen toch bleek dat de auto morgen aan de beurt zou komen. Vandaar dus dat ik hier lekker kan lopen en nog wat langer ook!

Ik loop de hele dijk af richting huis en pik op 28 km woefje snel op van huis. Even pootje instiften en meteen weer op pad. Ik had beter kunnen denken aan een lampje maar dat vergeet ik dus helaas. Waf is helemaal door het dolle heen en blijft rondspringen. Zo’n lekker beest is het toch. Ik word altijd helemaal blij als zij zo blij is/doet.

We lopen terug naar Hitland en maken een rondje. Na 32 km wissel ik bij de auto snel mijn Bondi voor de Stinson Lites en ga weer verder.

Helaas zijn er opgeschoten jongeren met vuurwerk aan het klooien en ik durf dus niet over diezelfde weg terug. Dat is nou jammer. Ik besluit dus het gebied uit te lopen en over de weg terug te gaan richting parkeerplaats. Het wordt al een beetje donker en ik heb dus totaal geen opvallend kleding aan en ook geen lampje. Het schemert alleen nog maar een beetje en ik hoop er maar het beste van. Over die weg daar met de auto’s die zich naar huis haasten, loop ik dan maar een beetje door en zonder kleerscheuren komen we weer bij de golfbaan waar ook de auto staat.

Ik loop nog even een stukje verder voor de cooldown en besluit dan te stoppen. Als ik een lampje bij me had gehad, had ik verder kunnen lopen. Over de weg is het veel te gevaarlijk als je niet zichtbaar bent en het gebied is in het donker een no go. Na 41 km staan we uiteindelijk bij de auto. Zo jammer dat het zo donker werd want ik had iets langer willen lopen eigenlijk maar dit is ook prima. Grappig dat je zo even bijna een marathon wegloopt.

klik voor groot

Ik bedenk ineens dat ik helemaal geen foto heb gemaakt van woef onderweg op het laatste deel. Jammer! Maar gelukkig maakte ik eergisteren een mooie foto van haar!
Op naar de volgende ronde dan maar weer.

gegevens:

* 41 km
* 9 graden- zonnig en weinig wind
* HS gemiddeld 130 (max 138) — behalve op stukje racen naar de pont

december 119 km – 2015 totaal 3.806 km