Outdoor navigatie - Teasi pro (adviesprijs 249 euro)terug naar het weblog RunPower

update oktober 2016
update september 2014In juli 2013 kocht ik eerst de Teasi One om er vervolgens achter te komen dat er geen kaart voor de UK was. Inmiddels is dat veranderd, want met ingang van augustus 2013 is een nieuwe versie gekomen van de software die het mogelijk maakt om ook voor de UK de OSM kaart te laden. Er bleek ook in augustus een nieuwe Pro versie op de markt te komen. Ik besloot dus tot de Pro versie. Ik zal onderstaand ook de verschillen aangeven tussen de One en de Pro.

Wat zocht ik?

Een simpele navigatie die niet al te duur zou zijn waar ik op een kaart zou kunnen kijken waar ik ben en ik ook routes van te voren kan opladen om na te lopen. Ik heb onderweg altijd de Garmin 910 bij me met een route, maar die geeft alleen een lijntje, en heeft geen volwaardige kaart. Het is me al iets te vaak gebeurd dat ik in de rimboe in Schotland of op de Cheviots verwilderd om me heen stond te kijken waar ik heen moest, omdat het lijntje op de 910 alleen niet genoeg bleek te zijn, en ik ook met de ingestelde waypoints niet verder kwam.

Ik heb daarom gekeken naar diverse outdoor navigatie apparaten, die allemaal wel hun eigen voor- en nadelen blijken te hebben. Zo keek ik naar de Garmin Dakota 10 en 20, Etrex en Montana. Maar ook de fiets navigatie van Garmin (Edge) heb ik bekeken. Maar de Etrex maakt gebruik van een soort joystickje wat ik erg onhandig vond, en had een piepklein onhandig scherm waarmee je niet handig kunt navigeren. De Dakota is dan al iets beter qua zichtbaarheid op het scherm maar vond ik ook niks en lag niet lekker in de hand (dik). Qua functies bleef de Dakota toch ook wel achter en het scherm kijkt gewoon niet prettig. De Oregon en Montana kwamen dan al dichter in de buurt van wat ik zocht, maar ik vond die apparaten simpelweg te duur voor dit moment. Het apparaat is namelijk niet echt bruikbaar zonder kaarten. Natuurlijk is de OSM kaart wel gratig te laden. Verder las ik reviews over de medion en andere apparaten waar ik nog nooit van had gehoord. Ik zocht iets simpels maar doeltreffends! Liefst met hanfige navigatie, een kaart die voldoende is, trainingsfuncties en een touchscreen!

Uiteindelijk besloot ik toch tot de Teasi Pro, zeker nadat ik de One al in huis had gehad, en had gezien dat het een super licht apparaat (135 gram) was, met touchscreen en handige bediening. Tot mijn verrassing kwam ik een aanbieding tegen van 185 euro, een prijs die op dit moment (november 2013) nog steeds nergens te vinden is (adviesprijs 249 euro). Dat leek me dus een prima prijs om eens te kijken of het nu echt handig is om onderweg tijdens het lopen een navigatie apparaat bij je te hebben.

Het apparaat en toebehoren

Als het apparaat uit de doos komt, valt meteen op dat het er vrij solide uitziet. De Pro is duidelijk groter dan de One maar vrijwel net zo zwaar.

boven de Pro, onder de One versie

Het scherm is prima, ik heb geen problemen met afleesbaarheid. Er zijn weinig knoppen, links twee knoppen en onderaan het scherm een Home knop (die de One versie niet heeft). De Pro ligt goed in de hand, achterop zit een gaatje voor een klein schroefje met ring zodat je een polsband kunt bevestigen. De eerste indruk is prima. In de doos zit verder een houdertje voor op het stuur. Overigens zijn er talloze accessoires te krijgen zoals een cadansmeter voor op de fiets, een hartslagmeter en allerlei houders.

Mogelijkheden uit eigen ervaring

Inmiddels heb ik al vele routes met de navigatie gelopen. Aanvankelijk had ik een houder gemaakt voor op mijn rugzak, maar de teasi ligt zo makkelijk in de hand, dat het geen enkel probleem is om het apparaat gewoon in de hand te houden tijdens het lopen. Ik merk er niets van. Laat ik vast verklappen dat ik erg blij ben met het apparaat.

aanzetten

Super snel is de Teasi niet bij het opstarten, het duurt even voordat het startscherm voor staat. GPS fix is zonder meer goed te noemen, zelfs in huis vindt de Teasi redelijk snel een signaal.

route uploaden

Dit gaat erg gemakkelijk. Ik maak een route in afstandmeten.nl of een andere website en exporteer deze als .gpx. Vervolgens sluit ik de Teasi aan op de computer en sleep de route simpelweg naar een mapje op het apparaat. De Teasi wordt direct herkend door de computer, uploaden is geen enkel probleem. Daarna staat de route al netjes in het lijstje en is aanklikbaar om te gaan volgen. De route is ook makkelijk terug te vinden, want de volledige naam staat in een lijst.route volgen

Simpelweg een route kiezen die je wilt lopen en starten. Je ziet de kaart, kunt gemakkelijk over het scherm vegen (touchscreen) om te schuiven en ook gemakkelijk inzoomen en uitzoomen. Op het scherm zie je de route getekend en ook het hoogteprofiel van de route. Tijdens het lopen verandert de kleur van dit profiel, zodat je precies kunt zien waar je je bevindt op de route. Gemakkelijk dus om energie te verdelen wanneer je nog veel heuvels moet nemen.Boven aan het scherm krijg je gegevens die je zelf kunt kiezen. Ik heb meestal afstand tot een volgende afslag in beeld en rechts de afstand tot het einde. Maar daarmee kan je varieren. Je ziet ook met een pijltje over hoeveel meter je moet afslaan. Je krijgt overigens ook bij iedere verandering van richting een signaal zodat je weet wanneer je eventueel op het scherm moet kijken. Loop je verkeerd, dan krijg je een afwijkend (lang) signaal.Ik heb inmiddels geleerd dat het erg handig is om de route meteen op te nemen als je start. Je ziet dan een dun rood lijntje dat de eigen gevolgde weg aangeeft, en je ziet meteen waar je eventueel toch van de route afwijkt. Zeker als je verkeerd loopt, kan je gemakkelijker terug. Bovendien is dit rode lijntje erg nauwkeurig. Ik vergat het een keer, en dat bracht me toch bijna in de problemen omdat ik niet goed oplette.De kaart van Nederland zonder meer prima te noemen. De UK kaart is wat minder gedetailleerd, maar zeker als je een eigen route volgt, waarbij de lijn dus over het 'gebied' loopt, is het prima te zien en te gebruiken.

navigeren

Met de Teasi kan je ook gewoon navigeren zoals op ieder ander navigatie apparaat. Je hoeft dus ook niet per se een route te maken, je kunt de Teasi ook gewoon aanzetten en erop kijken als je onverhoopt de weg kwijtraakt. POIs staan erin en kan je zelf ook toevoegen. Ben je op een plek en zoek je een restaurant of iets anders, dan kan je die ter plekke simpelweg uit het lijstje aanklikken. Ik ga ervan uit dat de komende jaren deze lijsten nog meer worden aangevuld. Ik was onder de indruk van de hoeveelheid POIs die er al instaan, maar ik testte tot nu toe alleen de UK en Nederland. Ook naar een adres kan je gemakkelijk navigeren. Je kiest een plaats of postcode, een straat en drukt op Go. Daarna wordt de route berekend en kan je vertrekken.

Wat ik wel gemerkt heb tijdens mijn runs in de UK is een probleem wanneer je even wilt uitzoomen om te zien welke richting je uiteindelijk op moet. Omdat de kaart van de UK niet erg nauwkeurig is (in het gebied waar ik loop tenminste), verlies je met uitzoomen eigenlijk alle detail. Dat is jammer. In Nederland is dat een stuk beter merkte ik, omdat de kaart voor Nederland gedetailleerder is. Het tweede punt is de snelheid waarmee de richting wordt opgepikt. Soms lijk je aanvankelijk in de juiste richting te lopen (als je je baseert op de grote driehoek) maar blijk je toch verkeerd te gaan. Dat zie je snel en als je verkeerd loopt, krijg je ook een geluidssignaal, maar het is soms vervelend. Dit probleem kan je dus grotendeels ondervangen door de route altijd op te nemen omdat het smalle rode lijntje vrij nauwkeurig aangeeft waar je loopt. Overigens is dit niet beter op andere navigatie apparaten.opties

Je kunt verschillende profielen maken, zowel voor 'voetgangers' als voor 'fietsers'. Ook kan je verschillende gebruikers aanmaken met een eigen profiel. Handig als je ook trainingsgegevens wilt opslaan.

trainingsopties

De Teasi houdt eigenlijk ook alles bij wat je wilt weten, van snelheid tot afgelegde tijd en ook hartslag is mogelijk met apart te leveren hartslagband. Ik heb niet gekeken of de Garmin HF band ook te koppelen is aan de Teasi. Ik zal dat nog eens doen. Maar in principe zijn allerlei trainingsopties voorhanden die ook worden opgeslagen bij de route. Voor op de fiets is dus ook cadans bij te houden. Tijdens de loop (of fietstocht) is alles in beeld te toveren met de trainings gegevens. Ook na de training kan je alles aflezen. Voor mij niet nuttig omdat ik al een Garmin heb, maar het ziet er allemaal goed uit in het overzicht. Eigenlijk wordt de Garmin overbodig voor trainings gegevens.

overige data

De Teasi geeft naast hoogte(profiel) ook een barometer weer, zodat je kunt zien of het weer ineens zal gaan omslaan. in Nederland niet zo nuttig, maar in de bergen wel. Vanzelfsprekend zit er ook een prima kompas op de Teasi.

Conclusie

Ik ben aangenaam verrast door de mogelijkheden van de Teasi Pro. Met veel plezier heb ik het apparaat al vaak gebruikt en al herhaaldelijk heeft het ervoor gezorgd dat ik niet verdwaalde. Het loopt gewoon erg lekker als je weet waar je bent en dat je niet kunt verdwalen. Zeker in de UK met velden zonder pad is het heerlijk om een kaart bij je te hebben. Natuurlijk zijn er kleine minpuntjes, maar voor deze prijs en met dit enorme gebruiksgemak van een touchscreen, POIs, trainings computer etc. is het simpelweg een super apparaat. Aanrader!

Technische informatie:

Behuizing
 • Stootvast en spatwaterdicht (IPX5-Standard)
 • incl. stuurhouder
 • Laden over USB
 • Display:
  • Trans-reflektive Technologie
  • 3,5" / ca. 8,8 cm Diagonaal
  • orientatie: rechtop
Processor / geheugen
 • SiRF Atlas V Dual-Core Processor met 664 MHz u. 64 GPS-Kanalen
 • 128 MB DDR RAM
 • 4 GB Flash
Besturingssysteem
Windows CE Embedded 6.x Aansluitingen
 • USB voor opladen en gegevensoverdracht met een PC
 • Bluetooth 4.0 BLE (Voor het aansluiten van externe sensoren)
 • Sensoren
 • GPS
 • Magnetisch Kompas
 • Barometrische Druksensor
 • Externe Sensoren over Bluetooth aankoppelbaar
Software
 • Speciale fiets navigatie software
 • OSM kaarten van Centraal Europa (uitbreidbaar via Teasi tool)
 • Uitgebreide tripcomputer (toont alle belangrijke gegevens, geven de sensor, hoogte / snelheidsprofiel)
 • Gedetailleerde track recorder
 • Export-import van GPX routes
 • Meerdere profielen kunnen worden toegepast (stadsfiets / mountainbike / racefiets)
Functie omschrijving:
 • Kaartenmatriaal van OSM (Open Street Map) van 27 Landen in Europa(kaarten van andere landen zijn gratis te downloaden)
 • Speciale fiets kaarten
 • Bediening met een knop (voor rechts-en linkshandigen)
 • Navigatie met Kaart en pijl.
 • Draai richtingen met automatische, tijdige omschakeling op kaart
 • verschillende profielen voor fiets types: (Street - Cross - Tour), voetganger-/Wandel.
 • Uitgebreide trip informatie in tijd, afstand en sensor waardes.
 • Advanced Sports-/Vitality Display (Bijvoorbeeld min / max hartslag waarden met alarm)
 • Track-Aufzeichnung, Import- und Export-Funktion (GPX Daten)
 • Geavanceerde Track (Premium bepaalde POI's en routes, waaronder nuttige aanvullende informatie)
 • Synchronisatie met online portals (bv. Bikemap.net)
 • Updates van kaarten online te verkrijgen
 • Update-Tool voor Windows en Mac
update september 2014

Inmiddels heb ik de nieuwe software (versie 3.1) van juli 2014 geladen en dat is een enorme verbetering ten opzichte van de oude software. Het apparaat reageert veel sneller en accurater. Bovendien kan je inmiddels POI toevoegen met foto's en beschrijving. Vooral de verbeterde bediening is erg prettig. Wordt vervolgd.

update oktober 2016

Inmiddels wordt de teasi veelvuldig gebruikt, ook tijdens fietstochten. Er is veel gebeurd qua software. Inmiddels draait de Teasi op Tahuna. Weer een verbetering ten opzichte van de oudere versies. Je kunt nu heel makkelijk een route plannen via het touchscreen en dat is echt geweldig. Tik twee plaatsen aan en er wordt een route gemaakt. Wil je een andere? Dan kies je voor het alternatief. Verder start de Teasi veel sneller, is totaal stabiel en heeft een snellere GPS fix. De accu duur is nog steeds rond de 8 uur met scherm op low maar dat is zeer goed zichtbaar.

Ook nieuw is de powerbank SmartT die ik inmiddels eronder heb op de fiets. Dat is een powerbank en verlichting tegelijk. Erg handig want zo heb je op een lange fietstocht nooit meer te weinig accuduur plus verlichting. Inmiddels al enkele keren gebruikt.Ook zijn de houders vernieuwd. Op de racefiets heb ik een houder op de stuurpen, op de Santos heb ik een prima houder met een kogelgewricht zodat je de teasi in alle hoeken kunt zien. Een enorme verbetering ten opzichte van de standaard meegeleverde houder met tie wraps die echt niets voorstelt eigenlijk.

Inmiddels gebruik ik de Teasi ook als fietscomputer op de (race)fiets. Ideaal want ik heb veel velden en ik kan alles zien. Het enige probleem is de cadans meter. Ze hebben (denk ik) een fout gemaakt bij de Tahuna software want voorheen kon je cadans en snelheid sensor los instellen, nu wil de Teasi de gegevens van de cadans meter ook als snelheidsmeter gebruiken en dat gaat dus niet als je alleen een cadans meter hebt. De snelheid is dan ineens 0 dus ik hoop dat dit nog verbeterd gaat worden. Tot op heden kreeg ik nog geen antwoord op mijn vraag hierover. De Mio hartslagmeter werkt ook goed via de bluetooth optie van het apparaat.
terug naar het weblog
RunPower