Onderweg met de hond
terug naar het weblog RunPower
Mijn running mate legde ook al een paar duizend kilometer rennend met me af. Door weer en wind en over allerlei soorten terrein. Toch kom je dan nog wel eens dingen tegen die handig zijn om te gebruiken.
- Riemen
- Hondenschoenen
- Ruffwear - volgt
- Muttlukks - volgt
- Hondenbedden
- Ruffwear Bachelor Pad bed
- Ruffwear Highlands bed - volgt
- Noblecamper - volgt
- Hondenkleding
- Equafleece tankie - waterproof
- Equafleece polo neck coat - waterproof
- Hurtta rain coat
- Ruffwear Cloudchaser (water/windproof) - volgt
- Rugzakken
- Ruffwear singletrack rugzak
- Ruffwear palisades rugzak - volgt
- Voederbakken en drinkbakken
- Ruffwear opvouwbare drinkbak quencher
- Ruffwear bivy bowl - volgt
- Ruffwear bivy bota - volgt
- Pootverzorging
- Voor onderweg
Riemen
O Ruffwear Quick Draw Leash (ong 15 euro)

Toen ik de foto zag, snapte ik eigenlijk niet wat het nu precies was, totdat ik onderstaand filmpje bekeek
Dat leek me ideaal en aangezien ik vaak de riem toch niet bij me heb omdat het nu eenmaal niet zo lekker loopt met een riem in de hand, besloot ik er eentje te bestellen. Al vanaf het eerste moment dat ik de quick draw in gebruik nam, ben ik overtuigd. Erg handig! De hond heeft nu een lichte halsband om en daaroverheen de quick draw leash. Het zit haar duidelijk totaal niet in de weg en ik hoef maar even naar het rode lipje te grijpen en ik heb haar aan de riem. Natuurlijk kost het even een paar seconden om de riem weer 'om' te doen, maar dat is vaak met een losse riem ook. In Aken moest ik een keer zelfs mijn rugzak afdoen om de riem op te graven en om te doen. Dit is erg handig en voor mij een uitkomst. Aanrader!
O Stuntrunner by Stuntpuppy (ong 38 plus 19 dollar)

De hierboven beschreven korte riem van Ruffwear is ideaal omdat ze een halsband omheeft met een kort riempje als ik haar eventjes aan moet lijnen om een weg over te steken of iets dergelijks. Maar heel af en toe mag ze alleen aangelijnd mee, of zitten er stukken tussen war ze even aan de riem moet. Ik zocht dus naar een riem die ik om mijn middel zou kunnen doen met een korte, elastische riem eraan vast. Met name kort, want ze loopt aangelijnd vast bij de knie, dus ik heb niks aan een lange riem. Normaal heb ik een hunterlijntje om haar hals die ik gewoon in mijn broekband stop. Maar mocht er dan op een weg toch iets gebeuren, dan is ze met 1 stap natuurlijk 'los' en dat is toch niet veilig. Als ze dan toch aan de riem zit.
De riem blijkt handig in gebruik maar slingert wel een beetje. Misschien komt dat doordat ik niet de heupband gebruik, maar de riem aan de rugzak vastmaak tijdens het lopen. Ik haak de andere kant van de riem achter mijn rug langs aan de andere kant ook weer aan de rugzak als ik de riem niet hoef te gebruiken. Op die manier heb ik op mijn rug ook een opvallende oranje ijn. Exra zichtbaarheid is nooit weg. De riem is erg kort, en dus niet geschikt voor honden die niet netjes meelopen aan de knie. Voor mij ideaal, want ik wilde juist een korte riem. De heupband is vrij breed maar zit ook prima. Voorlopig zal ik de riem alleen gebruiken in combinatie met de rugzak.
Wat waren mijn andere opties?
alternatief van Ruffwear
Ik heb diverse reviews gelezen en hoewel de elastische riem van Ruffwear ook erg fraai lijkt, vond ik die veel te lang. Van Ruffwear bestaat een Mt Tam Leash en de Roamer Leash, Ze lijken eigenlijk heel veel op elkaar. Ze hebben beide een verstelbaar handvat met een buckle, waardoor je hem om je middel kunt doen. De Roamer Leash bestaat uit één stuk en is iets zwaarder (zeker als je voor de maat L kiest). De Mt Tam Leash is iets smaller en het elastische deel zit aan de geel/oranje lijn vastgenaaid. Ze hebben beide een lus vlakbij de bevestiging aan de hond, zodat je haar makkelijk even kort kunt houden. Bij de Mt Tam Leash zit daar nog reflecterend materiaal op, bij de Roamer Leash niet. Qua lengte zit er een klein verschil in. De Mt Tam Leash is verstelbaar van 1,5-2,5meter en krijgt er door het elastische deel nog 0,4meter bij. De Roamer Leash is in rust 1,7m en uitgerekt 2,6m (maat S) of 2m in rust tot 3,4m volledig uitgerekt (maat L). De Mt Tam Leash zou je nog kunnen combineren met de/een heupband. Het handvat kun je heel klein maken. Bij de Roamer Leash blijft het altijd een flink handvat. Maar helaas vond ik dit persoonlijk dus te lang. Vind je dat niet of heb je een hond die niet pal naast je loopt, dan zou ik zeker kijken naar een van deze riemen.

Hondenkleding
Ik had werkelijk nooit gedacht dat ik ooit 'hondenkleding' aan zou schaffen. Maar met een ouder wordende hond en in een land waar het vaak regent, is het er toch van gekomen. Hier in Schotland merkte ik bij een lange run in de stromende regen dat ze na afloop toch wat strammig leek. Da is niet nodig, en aangezien ik haar mee naar buiten neem, kan ik er ook voor zorgen da ze warm en gezond blijft. Niet natuurlijk? Een wilde hond gaat vast niet voor de lol uren in de regen rennen. Daar geloof ik niets van. Dus ging ik aanvankelijk kijken naar een soort jas die ik om haar heen zou kunnen slaan na de run als we in de auto op weg naar huis gaan, uiteindelijk kwam er ook iets voor tijdens het rennen bij.
O Equafleece - tankie (ong 33 pond in 28")

Hoewel ik iets tegen kleding voor honden heb, vroeg ik me toch af of ik mijn woef niet een beetje droger kon houden tijdens de lange runs. We zijn immers soms wel 4 uur onderweg en als het 4 uur regent, dan is dat wel lang. Maar ik wilde geen zware dingen of dingen die haar zouden hinderen met lopen. Zo probeerde ik deze tankie uit. Nergens banden om vast te maken, koppie door het gat, poten erdoorheen en lopen maar. De eerste levering was verkeerd. Ik had de 'slim' gekozen en daar moest ik haar bijna uitknippen. Veel te strak bij de borst en de voorpoten en de nek. Geen succes dus. De 28 inch was prima, qua lengte en qua ruimte aan de voorkant. Ze kan er makkelijk in en uit en kan er gewoon in bewegen. Tijdens de eerste run leek ze het meteen prima te vinden. Ik koos ook voor een opvallende kleur zodat ik twee vliegen in een klap zou slaan. Zichtbaar en droog. Ik merkte direct dat ze veel minder zich uitschudde tijdens het lopen. Tot mijn verrassing was haar rug en buik ook kurkdroog na de run. Ik moet nog zien hoeveel uur dat goed gaat, maar volgens de gebruiksaanwijzing kan ze er 4 uur mee door de regen. En dat voor een lichte fleece tankie! Wordt dus vervolgd.
O Equafleece - polo neck coat (ong 40 pond in 31")
Ideaal ding voor na een natte run of wandeling. Gewoon om het hoofd schuiven en onder de buik vastmaken met de riem. Ik koos voor een grotere maat dan eigenlijk zou moeten, zodat de achterkant lekker over de heupen hangt. Met een 28" coat zou ze ook gewoon buiten kunnen lopen, deze is daarvoor echt te groot.

O Hurtta - rain coat (ong 55 pond in 60 cm)
In december 2013 keek ik al eens naar deze hurtta regenjas en liet een model komen. Helaas paste dat niet en door allerlei gedoe met de post, lukte het toen niet om alsnog de juiste maat te krijgen. Ik heb die winter toen de equafleece tankie gebruikt. Dat werkte ook prima, maar is voor de zomer met goed weer natuurlijk veel te warm. In mei 2014 dus alsnog een maat 55 en 60 laten komen toen we weer in Schotland waren. Uiteindelijk zat de maat 60 goed en die hebben we gehouden. Op 28 juli 2014 was het dan eindelijk eens noodweer in Nederland met hevige slagregen (maar niet koud!) zodat ik de jas eens kon proberen. Woef keek niet op of om toen ik het jasje aantrok. Al snel hobbelden we rustig samen over de roeibaan.
hoe ziet het eruit?
Het jasje is heel licht en gemaakt van dun, ademend materiaal. Aan de binnenkant zit een zachte voering die ook heel dun aanvoelt. De jas wordt over het hoofd getrokken, en daarna kan onder de buik door een brede band worden vastgemaakt op de rug. Eventueel kan je om de achterpoten een soort elastiek laten hangen maar echt nodig is dat niet. Rond de hals zit een koord om vaster aan te trekken. De jas is verkrijgbaar in rood, blauw en zwart. Helaas niet in een echte opvallende kleur zoals geel maar het rood valt ook redelijk op. De afwerking is prima, de jas ziet er echt degelijk afgewerkt uit. Dat mag ook wel voor de prijs natuurlijk. Het materiaal ritselt totaal niet, en dat is prettig voor een hond natuurlijk.
hoe zit het?
Aantrekken (of omdoen, het is maar hoe je het bekijkt) gaat heel gemakkelijk. De belt kan worden gelocked, zodat het niet ineens onder het lopen los schiet. Alles zit rond de hond zonder ergens te strak te zitten of te knellen. Alle bwgingen zijn mogelijk (zie ook de video) en de hond heeft er duidelijk totaal geen last van. Rennen en springen gaat zonder problemen.
functionaliteit
Tijdens de run in juli was het ongeveer 18 graden en regende het erg hard. De hond was na 16 km heleaal droog op haar rug, buik, schouders en heupen e dat is precies de bedoeling. Een oudere hond wordt al gauw stijf na een bui en veel beweging dus de jas doet precies waarvoor hij bedoeld is. Tijdens het lopen schoof de jas ietsje naar een kant maar bleef daar vercolgens gewoon zitten ondanks rennen en schudden. Pasvorm is dus prima. De nek en het kopje wordt natuurlijk wel nat. Na gebruik is de jas tamelijk snel droog.
conclusie
Een lichtgewicht jas die precies bedekt waarvoor de jas bedoeld is, namelijk het beschermen van de gewrichten en de rug. Volledige bewegingsvrijheid, niet te warm. Aanrader.

Rugzakken
O Ruffwear singletrack rugzak met waterzakken (ong 100 euro)
Ideaal: 2 lichtgewicht waterflesjes met een extra opbergvakje voor het opvouwbare drinkbakje. Weegt niets en zit prima tijdens het lopen. Het is wel even wennen. Laat de hond eerst met een lege rugzak lopen, probeer een keer daarna eens met gevulde flesjes. De flesjes maken namelijk geluid en dat kan erg afleiden.

Voederbakken en drinkbakken
O Ruffwear opvouwbare drinkbak (quencher) (ongeveer 18 euro)
Helemaal opvouwbaar, ideaal om water te geven onderweg. Weegt bijna niets. Kan zowel in haar eigen rugzak als in mijn rugzak of heuptas zoals bijvoorbeeld de Inov-8 of rugzak. Dit bakje heb ik altijd bij me als we langer gaan lopen of wanneer het erg warm is. Overigens kan Ztje inmiddels ook drinken uit mijn eigen waterzak. Ik spuit dan simpelweg water in haar bek zonder dat er contact is tussen slang en haar bek. Maar op langere lopen is het handiger als zij haar eigen spullen draagt.

Hondenbedden
O Ruffwear bachelor Pad (medium) (ong 90 euro)
Dit bed kocht ik in een sale omdat ik het een erg mooi bed vond, maar het wel erg duur vond en ook niet zeker wist of ik er wel een doel voor zou hebben. Ik kan inmiddels na 2 jaar gebruik (2016) melden dat het een geweldige aankoop is. Het is een oprolbaar matrasje van zacht materiaal. Het lijkt dun, maar het ligt erg comfortabel blijkbaar. De onderkant is van waterproof materiaal zodat je het matrasje ook gewoon op gras kunt neerleggen. Erg handig tijdens fietstochten en hiking trips. Het materiaal is vuilafstotend en is ook makkelijk wasbaar. Drogen kan niet in de droogmachine maar het droogt redelijk snel (liggend). Voor woef heb ik de Medium gekozen, de Large vond ik veel te groot. Vanzelfsprekend is dit matrasje te groot om mee te nemen op trailrunning tochten. Echt een aanrader.
In 2 kleuren en in 2 maten: M : 70 x 90 cm x 2,5 cm opgerold 18 x 35,5 cm en gewicht 748 gram.

Pootverzorging
Het klinkt veeemd, maar soms hebben de zooltjes ook verzorging nodig. Ik heb een seizoen gehad waarin woef steeds met een kapot zooltje te kampen had. Niet vanwege slijtage op ruw terrein, maar door onbekende oorzaak. Ik begrijp het nog steeds niet, maar ik heb inmiddels wel een redelijk arsenaal van dingen die echt lijken te werken. Is het leed al geschied en is een zooltje open, gebruik dan het wondpoeder. Dat is werkelijk een wondermiddel en het heeft lang geduurd voordat ik iets gevonden had dat echt snel werkte bij een open zooltje. Hou het pootje droog en doe er eventuele overdag een losse sok omheen, met een stukje zelfklevend verband aan de bovenzijde. Binnen enkele dag is het zooltje weer dicht!
O Potenverzorgingscrème Pro Care van Trixie (ong 4 euro)

Potenverzorgingscrème met bijenwas, beschermt de poten tegen scheurtjes tijdens lang wandelen op ruwe bodems en in de winter bij ijs, zout etc. Deze crème met bijenwas is prima om de zooltjes soepel te houden zonder ze te zacht te maken! Werkt preventief tegen scheurtjes op de poten en kalmeert irritaties. Handig in de winter bij ijs, strooizout en steentjes, maar ook het hele jaar tijdens lang wandelen.Brengt redelijk makkelijk aan zonder dat alles erg vet en vies wordt. Ik gebruik dit af en toe, want het maakt van de spulletjes die ik gebruik toch het zooltje enigszins zachter dan ik wil. Maar een prima bescherming.
O Bernina Europet paw wax (ong 6 euro)

Lastig te verkrijgen. Een tube met vrij dikke wax die lastig te smeren is maar super bescherming biedt zonder de pootjes zacht te maken. Zeker bij erg nat weer of bij sneeuw is dit het product om te gebruiken voor de poten. Het wordt er niet afgelikt. Maakt wel afdrukken op een tegelvloer dus insmeren vlak voor vertrek naar buiten. Dit middel ligt standaard in de auto en wordt vaak gebruikt, zomer en winter.
O Neats Foot Oil (ong 15 euro)

Dit middel heb ik uiteindelijk twee jaar geleden gevonden naar aanleiding van berichten op het greyhound forum waar mensen racen met de honden. Deze olie versterkt het zooltje en is dus voor onderhoud en niet zozeer als bescherming tegen vocht of sneeuw. Ik heb een beetje olie in een curver bakje en gebruik daarbij een siliconen kwastje waarmee je normaal een koekenpan invet. daarmee kwast ik regelmatig de zooltjes. Ze likt het er niet af, heeft er totaal geen last van. Ook dit vlekt, dus ik gebruik de olie voordat ik ga wandelen. Sinds ik regelmatig deze olie gebruik, heeft ze geen enkele keer meer een open zooltje gehad (even afkloppen).
O Potenvetstift met hertentalg (ong 6 euro)

Verzorgt en beschermt de voetballen het hele jaar tegen scheurtjes en uitdrogen. De potenvetstift met hertentalg van Grau werd ontwikkeld voor de bescherming en verzorging van hondenpoten. Het beschermt bij regelmatig gebruik de voetballen tegen uitdrogen en scheurtjes. Geadviseerd wordt vooral bij lange wandelingen op ruwe ondergrond of bij strooizout in de winter de voetballen met de vetstift te behandelen. Bestanddelen: Hertentalg, Vaseline, Hard vet, Parafine. Ideaal om in de jaszak te hebben. Voordeel van een stick is dat je geen vieze of vette handen krijgt. Er zit niet erg veel in een stick en als de stick warm wordt, wil het nog wel eens afbreken of schuin hard worden. Maar erg handig in gebruik. Voordat ik een lange run ga maken gebruik ik de laatste tijd ook erg vaak deze stick en deze zit ook standaard in mijn rugzak om de poten onderweg te kunnen verzorgen.
O Vetzyme wondpoeder (ong 4 euro)

Het wondermiddel als er toch iets mis gaat met de pootjes. Deze wondpoeder is echt ideaal. Ook als ik twijfel of als ze eventjes likt, dan maak ik de voetjes schoon en gebruik ik het poeder in ruime mate. irriteert niet, klontert niet en laat zooltjes weer snel helen. Wond droog houden met een ruime sok die je aan de bovenzijde aan de boord vastmaakt met een stukje zelfklevend verband. Aanrader!
O Germolene new skin (ong 6 euro)

Ideaal bij kapotte zooltjes en wondjes. Een soort lijm dat een laagje vormt over een wondje of zooltje. Enkele dunne laagjes die steeds goed tussendoor drogen is voldoende om pijnloos te kunnen lopen.
Voer voor onderweg
O K9 natural
Als je langer onderweg bent en je wilt de hond toch iets geven, zou je kunnen kiezen voor K9. Dat is gevriesdroogd vlees, dat puur natuur is en weinig weegt. Makkelijk dus voor onderweg!

Ik heb dit enkele jaren geleden voor het eerst geprobeerd en ook langere tijd toen ik in de UK was. Ik maakte van te voren zakjes klaar met het benodigde voer, en lengde dat aan met wat water.

Bij voorkeur warm, maar als dat niet voorhanden is, kan het ook met koud water. Eventueel kan je het zelfs gewoon zo voeren. Vers vlees bevat ongeveer 70% vocht, en dat is de reden waarom 500 gram van het gevriesdroogde vlees dus ongeveer gelijk staat aan 2 kilo vers voer. Ik weet uit ervaring dat mijn woef (vlees eter) het er prima op doet. Voor onderweg is het ook zeker zinvol, maar tegenwoordig heb ik daar ook andere dingen voor die makkelijk onderweg te voeren zijn. Voor informatie over het voer verwijs ik naar de site. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het prima, maar zeer prijzig voer is. Ik bestel het overigens in Duitsland, waardoor het veel goedkoper uitkomt.

O Natures menu - Duck with Plum Superfood Crunch (8 euro per 750 gram)

Dit is gevriesdroogd voer, geperst in vierkante brokjes. Er hoeft officieel niets meer bij maar ik geef het met wat water omdat ze er anders in stikt als ze het wegschrokt. Onderweg voer ik het er wel eens brokje voor brokje om dat te voorkomen. Het is licht en compleet. Waf heeft per dag 250 gram nodig (23 kilo) dus dat is heel weinig. Het is makkelijk mee te nemen onderweg en past gewoon in de rugzak. Het is iets makkelijker dan de K9 of de Chicken delight omdat er geen water bij hoeft. Qua kosten is het ongeveer gelijk aan de andere voeders, 3 euro per dag dus alleen voor op reis te betalen als je kwalitatief goed voer zoekt. website fabrikant
O Pure - chicken delight (48 euro per 4 kilo)

Ook gevriesdroogd voer dat nog niet zo lang op de markt is (2015). In de doos zit een zak met een maatschepje en poeder. Het ziet er aanvankelijk wat vreemd uit maar het smaakt en ruikt prima. Je voegt heet water toe flink wat) en laat het 10 minuten staan waarna het een dikke pap is geworden. De voedingsrichtlijnen zijn alleen wel erg uiteenlopend. Voor woef zou geldn tussen de 9 en 15 schepjes van 30 gram. Dat is dus ook nog eens vrij veel voer per dag. Verdeeld over 4 maaltijden is dat dus tussen 2 en 4 scheppen ongeveer. Per schep poeder ongeveer 2 scheppen water (60 ml) dus er gaat aardig wat water overheen. Ik doe dat overigens op het oog net zoveel als ik denk dat lekker is qua consistentie. Het water hoeft niet gekookt te zijn overigens. Het voer heeft 10 tot 15 minuten wachttijd nodig en dat is onderweg niet super handig. Ik gebruik het dus vooral al nacht en eventueel ochtend voer als ik water kan koken op het gasje of als ik warm water bij de hand heb.


terug naar het weblog
RunPower