Runpower

April 2011
ZMDWDVZ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Reviews, health & foodArchief (alle berichten)

Archief (per maand)

December 2014
November 2014
Oktober 2014
September 2014
Augustus 2014
Juli 2014
Juni 2014
Mei 2014
April 2014
Maart 2014
Februari 2014
Januari 2014
December 2013
November 2013
Oktober 2013
September 2013
Augustus 2013
Juli 2013
Juni 2013
Mei 2013
April 2013
Maart 2013
Februari 2013
Januari 2013
December 2012
November 2012
Oktober 2012
September 2012
Augustus 2012
Juli 2012
Juni 2012
Mei 2012
April 2012
Maart 2012
Februari 2012
Januari 2012
December 2011
November 2011
Oktober 2011
September 2011
Augustus 2011
Juli 2011
Juni 2011
Mei 2011
April 2011
Maart 2011
Februari 2011
Januari 2011
December 2010
November 2010
Oktober 2010


Reviews gadgets & gear:

Fotoalbum:Twitter:Het weer:Food/Health: Afstanden meten: Loopmuziek: GPS/Garmin: Logs & Info: Evenementen:

wie ben ik?


Temperatuur:

Click for Rotterdam, Netherlands Forecast


Zoekenwaar liep ik?runs 2011
[vorig bericht: "marathon rotterdam 10 april - 10 km"] [Terug naar de start pagina] [volgend bericht: "overpeinzingen"]

10 April 2011 Bericht: "10.04.2011 - marathon rotterdam"

10.04.2011 - marathon rotterdam

Een belevenis vandaag. Eergisteren ochtend wist ik nog niet dat ik de 10 km loop zou gaan doen. In de middag had ik ineens een startbewijs en haalde ik het startnummer op in Rotterdam.

Stiekum had ik wel de hele week al eens op marktplaats en op fora gekeken of iemand misschien een startbewijs aanbood. Geen idee waarom ik dat nou deed, want ik ben geen echte loper en al helemaal geen wedstrijdloper. Maar om een of andere reden kriebelde er toch iets, zeker nu ik weet dat ik boven de 10 km per uur loop en dat is dan een soort 'grens'. Slaat natuurlijk nergens op. Maar goed, mijn loopjes in de UK hebben me toch wat sterker gemaakt, want sinds die tijd loop ik deze snelheid (meestal wat sneller maar zo'n evenement is voor mij helemaal nieuw) en dat is toch best bijzonder in mijn geval. Dat ik nou net op een forum een berichtje zag verschijnen, en dat die man ook nou net in Rotterdam zou zijn als ik er ook was, was dus een uitzonderlijk toeval. Erg leuk.

Ik had donderdag nog een 14 km rondje gedaan, dus had ik een mooi schema met een extra rustdag gisteren voor de loop. Dat kwam dus helemaal niet verkeerd uit.

Na een nachtje lekker slapen, was ik al vrij vroeg uit de veren voor een wandeling met mijn beessie, die vandaag dus niet mee mocht lopen. dat zou mijn 'warming up' moeten worden. Normaal wandel ik lekker een minuut of 8 voordat ik start en lekker ga dieselen dus dat zou ook al helemaal nieuw voor me zijn.

Daarna lekker wat gegeten en goed gedronken want het was best een warme ochtend al. En dan twijfel over mijn kleding. Wel of geen onderhemd. Uiteindelijk besloten voor het hemdje en wat was uiteindelijk toch best wel warm. Kijken hoe de d-tag op mijn schoenen zou moeten en het startnummer op mijn shirt spelden. Daarna naar de metro en daar al de eerste mensen tegenkomen die duidelijk ook gaan rennen. Grappig om mee te maken. Iedereen op weg naar hetzelfde doel: de Coolsingel in Rotterdam.

S. was gelukkig mee en dat was erg gezellig. We waren heel vroeg en het was nog tamelijk rustig. Her en der mensen die zich aan het omkleden waren, of de benen aan het insmeren waren. Duidelijk lopers voor de marathon. Een enorme afstand natuurlijk. Wie weet komt dat er ooit nog wel eens van.

Verder lekker kijken naar alles om ons heen. De mensen, de weg, de start en finish.

klik voor groot
Het was niet meteen duidelijk waar ik eigenlijk heen moest voor de start maar uiteindelijk zag ik een bordje staan met het 10 km vak, net achter de laatste starters op de marathon. Daar dus maar heengelopen en mijn jack en overbroek uitgedaan en achter het hek gegaan. Als we dan toch vroeg zijn, dan maar een proberen om een plekje een beetje vooraan te krijgen. Al snel sta ik achter de hekken en kan ik eens goed om me heen kijken. De Garmin zet ik vast aan, anders vergeet ik dat straks of staat het geval weer uit en moet ik eerst satelliet ontvangst krijgen. Als ik stil sta, komt er immers vanzelf een pauze dus gebeurt er niks. Ikkijk om me heen, zie weinig mensen met een footpod. Wel Garmins en Polars! Verder zie ik korte broeken, lange broeken en half lange broeken. Weinig looprokjes. Dikke mensen, dunne mensen, oud en jong. Ik heb wel het idee dat de gemiddelde leeftijd op de marathon in het laatste vak wat hoger ligt dan op de 10 km (althans om me heen, het is al snel een enorme mensenmassa natuurlijk). Ik sta te praten met een vrouw die het ineens heeft over de marathon 'uitlopen' en dan bedenk zowel ik als iemand achter ons dat de vrouw verkeerd staat en dat de marathon notabene net gestart is al. Dat is dus heel vervelend en ook eigenlijk een beetje raar aangegeven. Vak G van de marathon sluit naadloos aan op de 10 km dus als je niet oplet, sta je verkeerd.

Na een kleine 12 minuten start ook de 10 km met een enorm kanonschot waar ik me te pletter van schrik, ondanks de harde muziek die ik op mijn hoofd heb. Ik heb besloten om lekker op de 155 bpm te lopen, zoals ik ook doe op mijn trainingsrondje. Hoewel ik stiekum hoop dat ik onder het uur blijf, heb ik geen idee wat me te wachten staat en heb ik totaal geen ervaring met dit soort dingen.

Dan komt de massa langzaam in beweging. Als ik over de startstreep ga, druk ik op de lap van de Garmin zodat ik een beetje kan bijhouden hoe het gaat en hoe ver ik nog moet. Al snel duiken de eerste snelle lopers links en rechts voorbij maar er zijn ook mensen die veel trager zijn en die ik dus inhaal. Dat valt niet mee. Langzaam starten.... dat is het enige dat door mijn hoofd maalt, want normaal wandel ik lekker rustig in voordat ik ga dieselen en ben ik eigenlijk erg langzaam op de eerste kilometers. Toch gaat het niet slecht en loop ik helemaal niet gek mee. Mijn tong is kurkdroog en kleeft in mijn mond. Vieze stad. Ik kijk ook goed uit waar ik loop, want overal liggen verpakkingen van gelletjes en andere dingen van de marathon lopers. Op smalle stukken word je bijna weggeduwd door aso lopers en de stoepjes, drempels en tramrails zijn ook niet optimaal. Ik zie weinig van de stad, ik merk dat ik veel naar de grond kijk en weinig mee kreeg van de omgeving. Her en der is muziek en staan groepen mensen te klappen en aan te moedigen. Ik heb geen idee waar ik eigenlijk ben. Op een gegeven moment is het smal en sluit ik aan bij een plukje die via een fietspad een groep inhaalt. Dat betekent wel een tandje bij en dat is eigenlijk zwaar.

Dan komt ineens het 5 km punt in beeld met de bruto tijd. Onder het half uur! Ik ben blij verrast, want dat heb ik dan toch maar gepresteerd als langzame starter en in deze mensenmassa. Ik loop op Hitland weliswaar 10,5 op de 5 km, maar dat is geen 10 km rondje en bovendien gewoonweg anders. Onderweg heb ik zelfs op een waterpost een beker gepakt maar daar verslikte ik me in en alles kwam over me heen dus dat zou ik een volgende keer niet meer doen. Ook gooide iemand een bekertje bijna in mijn gezicht. Ook lekker handig.

Op 7 km krijg ik het even zwaar en warm. Ik diesel rustig voort, heb niet echt een idee van mijn netto tijd totdat ik bedenk dat er natuurlijk anderhalve minuut van de tijd afgetrokken kan worden vanwege de eerste lap, voor de start. het lijkt er toch op dat ik rond de 10 km per uur aan het dieselen ben.

Dan wordt het alweer 8 km en ineens gaat het aftellen beginnen. Omdat ik geen enkele ervaring heb en gewoon lekker fit wil eindigen, besluit ik nergens te versnellen. Dat komt wel weer eens een andere keer. Helemaal aan het einde voor de finish gaan mensen ineens keihard rennen maar zie ik ook twee mensen op de grond met de ambulance erbij. Ook een vrouw duidelijk met kramp die niet meer loopt. Ik ben tevreden over mezelf. Rustig doordieselend en fit bereik ik de finish. Tot mijn verbazing zie ik ineens 1.12 op de borden staan maar dat blijkt het bord van de marathon te zijn. Die zijn natuurlijk eerder gestart dan de 10 lopers. Toen ik de Garmin af klokte, leek ik toch echt onder het uur gelopen te hebben en dat bleek uiteindelijk ook te kloppen.

Ik had kunnen versnellen. Ik had een tandje hoger kunnen lopen. Ik had netjes mijn hartslag in beeld en dat was niet slecht. Maar ik heb ervoor gekozen om rustig door te dieselen en dat was leuk en niet vermoeiend.

klik voor grootNa de finish het Hofplein omgelopen, een stukje banaan en een watertje genomen. S. zag ik nergens dus en ik naar de Sushi tent gelopen waar we hadden afgesproken. Uiteindelijk heb ik hem vanaf daar zelfs gebeld, want hij zat nog zoet te wachten totdat ik door zou komen en had me dus totaal gemist aan het einde. Jammer maar helaas.

Ik was aan het einde niet moe. De finish ziet er niet uit. Moet echt niet naar de grond kijken, want dat is een hele slechte loophouding. Nou ja, altijd inzichtelijk die filmpjes en foto's. Rechtop, denk aan de kolom. Tijdens de run heb ik daar echt wel aan gedacht.

klik voor groot

Ja, langzaam zinkt het toch wel in. Wat ik eigenlijk gepresteerd heb. In mijn situatie en op dit moment. Zo lang ben ik nog niet bezig en ik begon werkelijk vanaf nul. Wie weet wat er nog meer inzit. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet en wie weet start ik toch volgend jaar wel nog een keer en doe ik het dan sneller/anders. Kijkend naar de uitslagen zie ik dat er meer dan 2000 dames achter mij zijn gefinished (van de meer dan 2700 dames). Zo slecht deed ik het dus niet.

Link naar de website van de marathon

Gegevens:

* totale afstand 11 km
* temp 16 C
* gem BPM 151 max 164 bpmrondje in google earth openen

april 54 km - 2011 totaal 637 km
trailschoes 377 km
kayano 129 km

Replies: 1 reactie

Geweldige ervaring!
Wat goed dat je hebt meegedaan! Echt een super-prestatie!!!
Leuke sportieve foto trouwens:-)

Gepost door guus op 10/04/2011 09:32 PM