25.03.2014 – rottemeren – 10 km

**25.03.2014 – rottemeren – 10 km**

Vandaag weer eens naar de Rottemeren. Het is mooi weer en het blijft een prima plek om lekker zonder honden om je heen te kunnen lopen. Deze keer overigens wel veel racefietsers maar dat is natuurlijk normaal met het prachtige weer. Er is een heel stuk asfalt vernieuwd dus een deel van de route loopt niet meer zo idioot schuin. Dat is ook wel prettig. Ik wilde eens experimenteren met de metronoom en de rwr. De metronoom ging dus vast op 178 (effectief 180 bpm) en ik maakte 4 laps met andere ratio’s die wiskundig wel te vergelijken zijn. Overigens zijn de laps dus toch niet vergelijkbaar. De eerste doe ik altijd rustig(er), en deze keer had ik met lap 3 een soort windje mee en dus met lap 4 deels windje tegen. Maar goed, het is toch leuk om te voelen hoe het voelt bij deze ratio’s die wiskundig natuurlijk gelijk zijn. Lap 3 en lap 4 waren nagenoeg gelijk qua pace.

Toch maakt het uit: het is namelijk heel makkelijk om op een kort stuk een beetje snelheid vast te houden en met een relatief kort W segment ben je ook sneller (omdat het nu eenmaal korter is). Alleen is het vrij ‘onrustig’ lopen omdat je weer moet wisselen als je net op stoom bent. Maar ik heb geen idee hoe dat op een lange run zou uitpakken. Het is misschien wel iets om een volgende run gewoon eens een 8 km rondje te lopen op deze vreemde ratio en te kijken waar je op uit komt en (belangrijker) hoe dat voelt. Ik vond de hoge cadans niet eens makkelijk, zeker niet in de laatste lap. Of dat kwam door de wind, of door het tempo weet ik niet maar deze ronde voelde niet als ‘makkelijk’. Kijkend naar de pace is het ook misschien wel logisch maar toch….. Zo was de training niet helemaal bedoeld maar het was wel heel snel voorbij!

Na de training lekker uitgewandeld en genoten van de aalscholvers die in grote aantallen in de bomen broeden en een enorme herrie maken. Echt leuk om te horen en naar te kijken. Verder veel soorten eendjes, zwanen en reigers. Er is veel te zien rond de plas, zeker op het laatste stukje waar je vlak langs de broedplaatsen loopt.

Na ruim 10 km waren we weer bij de auto. Veel te kort rondje eigenlijk maar met de langere run van komend weekend misschien ook weer niet zo gek. Op naar de volgende run dan maar.

klik voor groot


Gegevens:

* afstand: 10 km
* temp 12 – zonnig

maart 222 km – 2014 totaal 666 km